Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» Ordinul Solifugae


Ordinul Solifugae
Ordinul Solifugae

Acest grup taxonomic include circa 850 de specii de chelicerate in marea lor majoritate lucifuge (de unde si denumirea grupului) tropicale, nocturne, care isi vaneaza prada alergand-o.

Corpul lor este format ca la celelalte grupe dintr-o prosoma si o opistosoma, legate printr-o articulatie destul de ingusta, ce da corpului un aspect pedunculat. Prosoma este masiva si bine chitinizata, cu fata ventrala acoperita in intregime de articulatiile apendicelor. Opistosoma este mai slab chitinizata, paroasa. Ventral, pe primul segment opistosomal se observa o placa sternala, pe cel de-al doilea se deschide orificiul genital si cele doua (sau una) stigme. In legatura cu sistemul circulator, trebuie mentionat si faptul extrem de rar ca la nivelul prosomei, pe articulatia dintre segmentele 2 si 3 se gaseste o a doua pereche de stigme, prosomale.

Solifugii se recunosc insa dupa cele doua chelicere masive, in forma de clesti, care adesea ating dimensiuni considerabile (pot atinge jumatate din lungimea corpului), si care servesc la prinderea si sfaramarea prazii. In plus, masculii poseda pe chelicere un organ suplimentar, flagelul, care serveste drept organ de acuplare (transporta spermatoforii in interiorul orificiului genital femel). Pedipalpii sunt lipsiti de clesti, prezentand in schimb o umflatura terminala adeziva, folosita de solifugi la retinerea prazii.

Ecologie. Solifugii sunt in general specii nocturne, existand insa si specii care se deplaseaza numai la lumina zilei, ca si specii cavernicole. Sunt intalnite mai ales in zone deschise, cu vegetatie joasa si tufe sau arbori rari. Se deplaseaza cu mare viteza, putandu-se catara pe stanci sau pe scoarta copacilor. Daca sunt deranjati, se adapostesc in adaposturi naturale sau isi sapa cu rapiditate adaposturi in nisip sau pamant sfaramicios. Sunt animale agresive, care daca sunt atacate, ataca la randul lor.

Sistematica. Grupul cuprinde 12 familii. In Europa sunt reprezentati doar prin cateva specii raspandite in sudul Peninsulei Balcanice si sudul Spaniei cuprinse in familiile Galeodidae (Galeodes arabs in sud-estul Europei) si Daesiidae (genul Gluvia, intalnit in sudul Spaniei).
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate