Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
Increngatura Priapulida


Increngatura Priapulida


Increngatura Priapulida

Cuprinde putine specii cu o sistematica incerta. Sunt animale ce au corpul cilindric, cu aspect viermiform, alcatuit din 2 regiuni: trompa si trunchi. In cazul acestor animale, cavitatea corpului este delimitata de o membrana proprie ceea ce a facut ca unii cercetatori sa le considere Coelomate. Deoarece membrane care delimiteaza cavitatea corpului are o structura acelulara, majoritatea cercetatorilor nu o considera membrana celomica si deci incadreaza priapulidele intre acelomate.

Reprezentant caracteristic: Priapulus caudatus - specie marina, fiind intalnita in apele reci din jurul polilor. Are dimensiuni de 8 - 9 cm, corpul cu aspect viermiform alcatuit din trompa si trunchi.

In varful trompei se deschide orificiul bucal inconjurat de carlige bucale. Pe intreaga suprafata a trompei pot fi remarcate numeroase papile sensitive si glandulare, dispuse in siruri longitudinale. Trompa este retractila, putand fi deci retrasa in interiorul trunchiului cu ajutorul unor muschi ce se diferentiaza din patura musculara longitudinala interna.

Trunchiul - prezinta la exterior o cuticula foarte bine dezvoltata la nivelul careia pot fi remarcate numeroase inelatii. Aceste inelatii corespund dispozitiei muschilor circulari deoarece corpul acestor animale este nesegmentat. Terminal, la nivelul trunchiului se deschide orificiul anal. Tot terminal mai poate fi remarcat un apendice puternic ramificat cu aspect de ciorchine. La alte specii pot exista 2 asemenea apendici. Rolul acestor apendici nu este clar definit. Au existat ipoteze conform carora acesti apendici ar avea rol in respiratie, dar acest lucru nu a fost inca demonstrat.Organizarea interna:

Musculatura - este bine dezvoltata, organizata pe 2 paturi: o patura circulara externa si o patura longitudinala interna. Din patura longitudinala interna s-au diferentiat muschii retractori ai trompei.

Aparatul digestiv: tubul digestive este drept, constituit din intestin anterior, mediu si posterior. La nivelul gurii si al faringelui pot fi remarcate numeroase carlige.

Aparatele circulator si repirator nu exista, deoarece nu au aparut inca in seria animala.

Sistemul nervos - este constituit dintr-un inel nervos perifaringian de la care pleaca spre partea posterioara a corpului un lant nervos ventral. Acest cordon nervos este situat in ectoderm, motiv pentru care este vizibil la exterior.

Aparatul reproducator: sexele sunt separate. In cadrul acestui grup de animale aparatul reproducator este combinat cu cel excretor. Astfel in regiunea posterioara a corpului la aceste animale se gasesc 2 formatiuni mixte genitor-urinare. Fiecare formatiune este alcatuita din numeroase protonefridii, dar si din numeroase diverticule genitale care produc elemente sexuale - ovule, respective spermatozoizi.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate