Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
Gonadele - Functia endocrina a testiculului


Gonadele - Functia endocrina a testiculului


Gonadele

Gonadele sunt glande cu mixte cu structura si functii diferite la masculi si femele, indispensabile dezvoltarii organelor genitale, gametogenezei si reproducerii.

Sunt reprezentate de testicule la mascul si ovare la femele si au dubla functie:

- exocrina, de formare a spermatozoizilor la mascul si a ovocitelor la femele;

- endocrina, de sinteza si secretie a hormonilor estrogeni si progestativi.

1. Functia endocrina a testiculului

Hormonii secretati de testicule sunt:     hormonii androgeni (testosteron, dihidrotestosteron, androstendion), secretati de celulele interstitiale (celulele Leydig) si inhibina, secretata de celulele Sertoli.

Testosteronul, principalul produs de secretie al testiculelor, are rol in dezvoltarea organelor sexuale primare si secundare. Este secretat din perioada embrionara, favorizand diferentierea si cresterea organelor sexuale primare. La pubertate, secretia de testosteron stimuleaza dezvoltarea organelor genitale si a caracterelor sexuale secundare. In metabolismul protidic, are rol anabolizant, actionand sinergic cu STH-ul, stimuleaza sinteza de proteine, in special a celor musculare.

Testosteronul participa, alaturi de FSH la controlul spermatogenezei.

Reglarea secretiei de hormoni androgeni. Activitatea secretorie a celulelor Leydig este reglata prin mecanisme feed-back negativ hipotalamo-hipofizo-testicular astfel:

- secretia si eliberarea de androgeni este stimulata de ICSH hipofizar, controlat de catre ICSH-RH (sinonim cu Gn-RH);

- concentratiile sangvine mari ale hormonilor androgeni inhiba prin feed-back negativ lung secretia hipotalamica de ICSH-RH, care va reduce secretia hipofizara de ICSH si implicit activitatea celulelor Leydig.

Secretia de hormoni androgeni incepe, in celulele Leydig, in perioada prenatala, se mentine constanta si redusa in perioada prepuberala si se intensifica de 2-3 ori la pubertate.

Inhibina, secretata de celulele Sertoli, are rol in controlul spermatogenezei prin inhibarea actiunii FSH.

2. Functiile endocrine ale ovarelor

Ovarele indeplinesc functie dubla:     exocrina, prin formarea si expulzarea periodica a celulelor sexuale feminine, si endocrina, prin secretia de hormoni estrogeni si progestativi cu actiuni diferentiate asupra organelor genitale externe.

Ovarul secreta doua categorii de hormoni:     hormoni steroizi (estrogenii si progesteronul) si hormoni nesteroizi (relaxina, inhibina, prostaglandina F2a etc).

Hormonii estrogeni sunt reprezentati de mai multe substante cu actiune biologica asemanatoare:     estradiol, (dihidrofoliculina), estrona (foliculina) si estriolul.

Functia principala a estrogenilor este de a stimula cresterea si proliferarea celulara la nivelul organelor sexuale si a altor organe implicate in reproducere.

Estrogenii exercita urmatoarele actiuni:

-stimuleaza anabolismul protidic in special la nivelul aparatului genital (la rumegatoare si pasari si in muschii scheletici).

-cresterea lipemiei prin mobilizarea lipidelor de depozit;

-retentia de clor, sodiu si apa;

 

-stimularea osificarii cartilajelor de conjugare ale oaselor lungi inhiband astfel cresterea corporala.

La nivelul aparatului reproducator, estrogenii determina:

-formarea caracterelor sexuale secundare;

-comportamentul sexual al femelei;

-sensibilizarea miometrului la actiunea ocitocinei, inducand contractii ale uterului in cursul actului sexual sau in cursul parturitiei;

-in cursul fazelor de proestru si estru ale ciclului estral, modificari morfofunctionale ale aparatului genital:     hiperemia si edematierea uterului, hiperplazia miometrului si endometrului, hiperemia mucoasei vaginale;

-stimularea dezvoltarii canalelor galactofore ale glandelor mamare.

Reglarea secretiei de hormoni estrogeni ovarieni. Pana la pubertate in organism se gasesc cantitati reduse de estrogeni, produse de corticosuprarenale. La pubertate, secretia de estrogeni creste (de cca 20 ori) si este controlata de sistemul hipotalamo-adenohipofizar, prin hormonii hipotalamici de eliberare (FSH-RH si LH-RH) si prin hormonii hipofizari FSH si LH.

Hiposecretia de estrogeni ovarieni determina la femela impubera infantilism genital, iar la varsta adulta determina suprimarea ciclurilor sexuale, regresia organelor sexuale accesorii si a caracterelor sexuale secundare si intensificarea anabolismului lipidic cu depunere de grasime.

Hipersecretia de estrogeni ovarieni, la varsta prepubera determina aparitia precoce a pubertatii, iar la femelele adulte determina aparitia si prelungirea estrului, nimfomanie, infertilitate si regresia organelor genitale primare si secundare.

Progesteronul

Progesteronul este secretat de corpul galben al ovarului in perioadele de metestru si diestru ale ciclului estral si, daca se instaleaza gestatia, de corpul galben de gestatie.

Celulele luteale se formeaza prin metaplazie din celulele granuloasei si ale tecii interne ale foliculului ovarian dehiscent.

Actiunile fiziologice ale progesteronului sunt:

-stimuleaza proliferarea mucoasei uterine in faza de metestru;

- stimuleaza secretia glandelor uterine;

-in gestatie, blocheaza actiunea ocitocinei asupra motricitatii miometrului si suprima ciclurile ovulatorii prin blocarea secretiei de FSH si implicit dezvoltarea foliculilor ovarieni.

Reglarea secretiei de progesteron ovarian

Secretia de progesteron a corpului galben de calduri este stimulata de LTH. Scaderea secretiei de progesteron in corpul galben de calduri se produce in faza de diestru indusa de prostaglandina F2a endometriala care determina luteoliza (involutia corpului galben).

Secretia de progesteron in corpul galben de gestatie este dependenta si stimulata de prostaglandinele placentare.

Hiposecretia de progesteron ovarian induce, in cursul ciclului sexual, anestru, iar in cursul gestatiei determina avort (in prima parte a gestatiei).

Hipersecretia de progesteron ovarian la femelele negestante, cu corp galben persistent, determina blocarea ciclului sexual in metestru, iar la femelele gestante determina prelungirea gestatiei.

Relaxina este secretata de corpul galben de gestatie in zilele premergatoare parturitiei si determina relaxarea ligamentelor bazinului, dilatarea cervixului favorizand expulzia fatului.

Inhibina, hormon peptidic, inhiba secretia de FSH prin feed-back negativ.

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate