Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Serviciul de transfer rapid de bani western union


Serviciul de transfer rapid de bani western union


SERVICIUL DE TRANSFER RAPID DE BANI WESTERN UNION

In cadrul acestui capitol ne propunem sa prezentam evolutia conceptului de business Western Union si categoriile de servicii si clienti carora li se adreseaza. O data cu inovatia tehnologica in domeniul IT , compania si-a reinventat permanent serviciile de baza prin identificarea unor modalitati alternative de furnizare a acestora (internet banking, carti de credit), precum si introducerea unor servicii noi (de ex. efectuarea de transferuri pentru plata facturilor la companiile de utilitati si a ratelor la creditele ipotecare).1 Istoric si evolutia companiei Western Union

Western Union este lider mondial in domeniul serviciilor de transfer de bani, asigurand persoanelor fizice/companiilor o modalitate rapida, comoda si sigura de a trimite bani in intreaga lume si de a plati diverse facturi. Western Union (WU) este marca recunoscuta la nivel global, iar serviciile sunt disponibile prin intermediul unei retele de peste 335.000 de agentii aflate in mai mult de 200 de tari, reteaua avand capacitatea de a furniza unul sau mai multe servicii WU. Serviciul de transfer de bani client - client permite persoanelor sa efectueze transferuri de bani in intreaga lume in cateva minute. Serviciul client-business ofera posibilitatea clientilor de a efectua convenabil plati de sine statatoare sau cu caracter repetitiv catre diverse companii-furnizori de servicii (utilitati, telecomunicatii etc.)

In 2007, WU a obtinut venituri totale consolidate de 4,9 miliarde USD, din care: venituri din tranzactii 3.989,8 milioane USD; 771,3 milioane USD venituri din schimburi valutare (rezultate din diferenta dintre rata de schimb stabilita de WU fata de client si rata de schimb la care agentii WU achizitioneaza valuta); venituri din comisioane si altele in suma de 139,1 milioane dolari. In anul 2007 au fost efectuate un numar de 167,7 milioane de tranzactii de transfer de bani client - client, reprezentand o crestere de 14% fata de 2006 si un numar de 404,5 milioane de tranzactii client - business, inclusiv cele realizate in centrele nou deschise din Argentina, Pago Fácil, reprezentand o crestere de 62% fata de 2006.

La data de 17 februarie 2006, Western Union a fost incorporata in Delaware ca o subsidiara detinuta in proportie de 100% de compania First Data.

Compania Western Union Company isi are radacinile in anul 1851, cand un grup de oameni de afaceri din New York a infiintat compania fondatoare a Western Union - The New York and Mississippi Valley Printing Telegraph Company, care a vazut o oportunitate si a decis sa puna bazele unui serviciu unitar, eficient pe care sa-l dezvolte ulterior la nivel national prin unirea liniilor telegrafice intr-un singur sistem (est-vest). Serviciul telegrafic national al WU a ajutat la standardizarea timpului in SUA. Ani la rand, telegramele WU, cu mesagerii lor renumiti, au reprezentat singura sursa de comunicare rapida si de incredere. Actiunile sale s-au tranzactionat la New York Stock Exchange in 1865, iar in 1884,   Western Union a fost una din cele 11 companii incluse in primul indice bursier Dow Jones. De asemenea, compania s-a remarcat prin furnizarea de servicii inovative, inclusiv lansarea primului serviciu din Statele Unite de comunicatii prin satelit.
Serviciul client - client a fost introdus in anul 1871 si serviciul client - business in anul 1989 o data cu introducerea WU Quick Collect, oferind consumatorilor din Statele Unite posibilitatea de a plati comod facturile, in numerar, prin intermediul retelei de agenti WU.

In ultimul deceniu, WU a devenit lider in dezvoltarea unei piete globale de transferuri de bani si in prezent ofera servicii de transfer de bani prin intermediul marcilor Western Union ®, Orlandi Valuta ®, si VigoSM, precum si diferite servicii de plata a facturilor, in primul rand in Statele Unite prin intermediul marcilor Speedpay ®, Equity Accelerator ®, Just in Time EFT ®, Western Union Quick Collect, Western Union Convenience Pay®, si Pago FácilSM din Argentina.

Veniturile principale sunt generate de transferurile de bani si tranzactiile de plata. Astfel veniturile provin in principal din doua surse:

Comisioanele percepute clientilor care trimit bani.

Venituri rezultate din diferenta de curs de schimb stabilita/practicat de WU fata de client si si rata la care agentii WU achizitioneaza valuta in special in cazul tranzactiilor care implica trimiteri si plati in diverse valute.

Pentru procesarea transferurilor, reteaua de agenti pune la dispozitie infrastructura fizica si de personal necesare pentru a procesa tranzactiile. Agentii sunt remunerati pe baza de comision ca procent din venituri. Comisionul este impartit intre agentul care a initiat tranzactia, 'agent de trimitere'si agentul care a platit tranzactia,' agentul primitor'. Pentru cei mai multi agenti, costurile de furnizare a infrastructurii fizice si de personal sunt, in mod normal, acoperite de catre activitatea principala a agentului (de exemplu, servicii postale, bancare, incasari cecuri, srvicii de calatorie si de retail), ceea ce face ca afacerea de a activa ca agent WU sa devina profitabila. Reteaua la nivel global a WU si baza loiala de clienti a determinat atragerea de agenti WU care au capacitatea sa furnizeze o calitate ridicata a serviciilor.

Datorita dimensiunilor sale la nivelul industriei, compania a inceput sa aiba cateva roluri mai putin obisnuite, cum ar fi statutul de forta in economiile aflate in curs de dezvoltare, prestanta unui jucator important in dezbaterile privind imigatia, dar si tinta unor atacuri diverse.

Abordarea unica a companiei le ofera milioanelor de imigranti posibilitatea de a trimite bani in siguranta. Totusi, criticii[1] au acuzat compania ca practica un nivel ridicat al comisioanelor, care pot ajunge si pana la 24% din suma trimisa. Totodata, activitatea de lobby pentru o legislatie prietenoasa vizavi de imigranti intreprinsa de companie a starnit mania oamenilor care afirma ca Western Union profita de pe urma imigratiei ilegale, sau chiar promoveaza acest fenomen.

In ultimii patru ani, compania a investit peste un miliard de dolari pentru a-si ameliora imaginea sifonata de un proces in care a fost acuzata ca a ascuns comisioanele foarte mari pe care le percepe.

Incercarile companiei de a-si atrage atentia imigrantilor pot fi cel mai bine observate in interiorul cladirii guvernului de la Manila, unde o jumatate de milion de filipinezi asteapta in fiecare an documentele necesare plecarii la munca in strainatate. Tot ceea ce se afla in interiorul salii de asteptare poarta marca Western Union - de la scaune si mese pana la ecranul pe care este afisat meniul cafenelei aflate in interior. Mai mult, peretii sunt zugraviti in galben, culoarea predominanta a siglei companiei, banii necesari acestei operatiuni, adica 10.000 de dolari, fiind furnizati chiar de catre Western Union.

Autoritatile filipineze conditioneaza plecarea imigrantilor de participarea la un seminar, la care, in schimbul platii unui comision aferent, Western Union are sansa de a-i instrui pe participanti in legatura cu modalitatea de trimitere a banilor acasa. In interiorul si imprejurul salii de asteptare din sediul guvenului totul pare extrem de pozitiv.

Valorile cheie ale marcii WU sunt tocmai factorii care ii influenteaza pe clienti sa aleaga serviciul de transfer de bani. Aceste valori sunt reprezentate de:

Incredere: Toate produsele si serviciile care poarta marca WU ofera solutiile promise la o valoare justa si castiga increderea clientilor.

Valoare: Produsele si serviciile WU trebuie sa o ofera o valoare deosebita. Clientii descopera valoarea in cadrul relatiei cu WU si sunt dispusi sa plateasca un pret bun pentru aceasta.

Rapiditate: Clientii doresc si au nevoie de bani repede. Serviciul Will Call oferit de WU face ca fondurile sa fie disponibile in lume in cateva minute.

Convenienta: Reteaua vasta de agenti dau posibilitatea unei locatii convenavile atat pentru expeditor cat si pentru destinatar.

Siguranta: Siguranta inseamna a reusi din prima fara greseli. Inseamna de asemenea ca in cazul in care are loc o greseala aceasta trebuie remediata pe loc cu promptitudine.

Confidentialitate/Securitate: Clientii au nevoie sa stie ca afacerea lor va ramane strict confidentiala si ca fondurile lor vor fi transferate in mod efcicient si sigur.

Amabilitate: orice persoana, indiferent de tara din care provine, din intreaga lume, doreste sa fie tratata cu amabilitate, profesionalism si respect. Pe scurt, aceasta inseamna afacerea clientului nu va fi tratata cu superficialitate.

Informare: campaniile de publicitate, promovarea la punctul de deservire si experienta indelungata a companiei WU reprezinta o sursa importanta in informarea clientului.

Initiativele de responsabilitate sociala corporativa ale Western Union Romania se desfasoara prin intermediul Fundatiei Western Union.
Fundatia  Western Union a fost infiintata de Western Union in decembrie 2000. Misiunea Fundatiei este de a sustine programe transnationale din domeniile sanatatii, educatiei si serviciilor sociale, care contribuie la consolidarea si imbunatatirea vietii oamenilor, familiilor si comunitatilor aflate in dificultate. Activitatea Fundatiei Western Union se axeaza pe acordarea de granturi, burse, donatii si ajutor pentru zonele afectate de dezastre.
In 2005, Fundatia Western Union a acordat finantari de peste 70.000 USD pentru demararea unor programe sociale in Romania. Programele, selectate si finantate in cursul anului 2005, includ activitati care continua sa fie implementate in 2006. Donatiile acordate se adreseaza unor nevoi diverse - de la asistenta de urgenta pentru comunitatile afectate de inundatii, la finantari pentru proiecte existente in portofoliul unor organizatii neguvernamentale.
Proiecte finantate:

 • 20.000 USD, Asistenta acordata persoanelor fara adapost din Bucuresti, Samusocial
 • 16.700 USD, Donatie pentru comunitatile afectate de inundatii - World Vision Romania
 • 20.000 USD, Pregatirea profesionala a copiilor institutionalizati - The Door Romania
 • 20.000 USD, Sanatate prin Arta - Competitie - Spectacol - Salvati Copiii, Filiala Bucuresti
 • 16.700 USD, Servicii de sanatate pentru persoanele cu dizabilitati - Asociatia Romana Anti-Sida (ARAS)

In perioada august 2006 - iulie 2007, Fundatia Western Union a acordat o finantare in valoare de 50 000 USD pentru sustinerea activitatilor caritabile si educative destinate copiilor fara suport familial si familiilor vulnerabile din judetul Brasov.

In 2008 Fundatia Western Union va finanta cu aproximativ 115.000 de USD trei noi proiecte sociale romanesti:

 • proiectul Fundatiei Agapedia Moldova pentru deschiderea unui centru de asistenta sociala la Chisinau;
 • proiectul Fundatiei Habitat for Humanity pentru construirea de locuinte populatiei cu venituri mici in diverse zone ale tarii;
 • proiectul 'Singur Acasa', derulat de Fundatia Alternative Sociale, care vizeaza acordarea de servicii sociale copiilor lasati acasa de parintii plecati la munca in strainatate.

2 Clientii Western Union si categoriile de servicii

1 Profilul clientului

Succesul afacerii Transferului de Bani International prin WU rezulta din cooperarea retelei WU care cuprinde: Agentul Western Union, sub-agentul, Centrele de Deservire Clienti (CSC).

Clientii Western Union

In fiecare an, milioane de oameni primesc si trimit Transferuri de Bani WU. Clientii sunt persoane din toate domeniile, tarile si nationalitatile. Practic serviciile WU nu sunt definite atat de mult de oameni cat mai ales de situatii. Orice persoana care are nevoie sa trimita sau sa primeasca sume de bani reprezinta un potential client al serviciului de transfer de bani. Din punct de vedere comercial exista trei categorii de persoane care se afla in situatia de a trimite/primi transferuri de bani:

Muncitori din strainatate. In anii '60, Marshall McLuhan, un teoretician canadian in domeniul comunicatiilor a inventat termenul de "sat global", vorbind despre influenta televiziunii si a altor medii electronice de unire a granitelor internationale, expunand oamenii la aceleasi influente culturale. In zilele noastre, satul global reprezinta o realitate. Milioane de oameni merg in alte tari pentru a gasi de lucru si le trimit in mod regulat celor de casa o parte din castiguri. Pentru multi dintre muncitori, stabilirea unor relatii bancare internationale nu este deloc practica si in aceste conditii WU ramane o modalitate eficienta de transfera bani.

Turisti si Studenti. Turistii si studentii care studiaza in strainatate calatoresc pentru o scurta perioada de timp. Unii dintre acestia au nevoie de sume in numerar pentru a-si prelungi sederea sau pentru a cumpara lucruri pe care nu le-au planificat.

Oameni de afaceri. Pe piata mondiala isi fac aparitia companii care isi desfasoara activitatea dincolo de granitele nationale. Desi majoritatea companiilor mari au stabilit relatii bancare internationale, mii de afaceri mici isi depasesc deasemenea granitele nationale si pentru multe dintre acestea operatiunile bancare internationale nu reprezinta o alternativa practica.

2 Categorii de servicii

Fiecare categorie de activitate satisface o combinatie variata a nevoilor consumatorilor prin utilizarea unor canale de distributie diverse.

 • Segmentul Client - Client - servicii de transfer de bani intre clienti, in primul rand prin reteaua globala de agenti tertiari care utilizeaza sistemele WU de procesare multi-valuta, in timp real a tranzactiilor. Desi marea majoritate a transferurilor sunt trimise in numerar prin reteaua de agenti, WU ofera posibilitatea trimiterii acestora prin intermediul internetului sau telefonului mobil, utilizand un card de credit sau de debit. De asemenea, in ceea ce priveste primirea banilor WU ofera posibilitatea trimiterii direct in contul bancar sau pe un card de cumparaturi. Veniturile pe acest segment cresc gradual din primul trimestru pana in ultimul trimestru cand se reduc in functie de perioada de vacante in diferite tari.
 • Segmentul Client - Business - serviciu de procesare a platilor de la clienti catre "emitentii de facturi" - companii utilizand retaua globala de agenti tertiari si diferite canale electronice. Astfel, se proceseaza o serie de plati in numerar si pe canale electronice catre o multitudine de companii de utilitati, companii de credite de consum, de credite ipotecare, de furnizare de servicii financiare si agentii guvernamentale. Platile electronice sunt procesate prin intermediul cartilor de debit si cartilor de credit ale clientilor, precum si conturi bancare. Clientii utilizeaza serviciul WU Quick Collect pentru a trimite bani de la un numar de peste 50,000 de agenti de pe teritoriul SUA, utilizand atat numerar cat si cardul de debit si in aceste conditii companiile "facturatori" primesc sumele datorate de clienti in timp real si cu costuri administrative mai reduse.
 • Alte segmente - mai cuprind ordine de plata marcate WU care sunt disponibile printr-o retea de agenti in SUA si Canada; servicii platite in avans ("prepaid") care includ carduri preplatite MasterCard si VISA vandute prin reteaua de agenti si prin internet; servicii de plata in avans a facturii de telefonie mobila.

Ponderea veniturilor companiei WU pe categorii de activitate, se prezinta astfel:

Venituri pe categorii de activitate

Client - client

Client - business

Altele

Total

Sursa: Western Union - Raport anual 2007

 1. Serviciul Client-Client

Intr-o operatiune clasica de transfer de bani, clientul se deplaseaza la un agent, completeaza un formular specificand printre altele numele si adresa beneficiaruui, dupa care il prezinta agentului pentru procesare, impreuna cu suma de bani pe care doreste sa o trimita. Agentul expeditor intruduce tranzactia in sistemul de procesare, iar fondurile devin disponibile pentru incasare in cateva minute. Beneficiarul precizeaza locatia agentului in zona/tara primitoare, prezinta cartea de identitate si i se achita suma transferata. Beneficiarii nu platesc comision (desi in anumite situatii se poate percepe o taxa la suma transferata). Comisionul este platit de expeditor, iar valoarea acestuia se calculeaza in functie de suma tranzactiei si de locatiile expeditoare/primitoare ale fondurilor. Peste 85% din tranzactiile client - client includ o locatie in afara Statelor Unite. Nici o tara si nici un agent WU din afara Statelor Unite nu a inregistrat la nivel individual o pondere mai mare de 10% in cadrul veniturilor pe categorii din ultimii 3 ani.

In anul 2007, peste 90% din tranzactiile client - client s-au realizat prin intermediul tranzactiilor in numerar prin prezentarea clientilor cu banii in numerar la sediile agentilor WU. In vederea cresterii gradului de flexibilitate a serviciilor WU ofera o serie de alte optiuni pentru expedierea si primirea banilor dar istoric vorbind transferurile prin numerar au fost si raman cele mai numeroase. Alte modalitati prin care clientii pot expedia/primi bani sunt:

Serviciul de transfer Walk-In Majoritatea tranzactiilor este reprezentata de trimiteri prin care agentul colecteaza numerarul si care devine apoi disponibil pentru ridicare intr-o alta locatie WU in cateva minute. In anumite zone izolate din Statele Unite si din anumite tari, WU asigura serviciul de transfer "Direct in Banca" clientul avand posibilitatea sa trimita banii de la locatia agentului intr-un cont bancar intr-o alta tara. In alte tari, se ofera posibilitatea ca plata banilor sa se realizeze printr-un card de debit sau ordin de plata sau direct intr-un cont bancar.

Optiunea de expediere "Next Day" da posibilitatea ca incasarea sa devina disponibila in dimineata urmatoare zilei in care s-a procesat transferul. Aceasta optiune este mai ieftina pentru client din punct de vedere al costurilor fata de operatiunea de expediere in cateva minute, dar mentine aceeasi siguranta si comoditate in utilizare.

Optiunea de expediere "Transfer de Bani prin Telefon" este disponibila in Statele Unite si da posibilitatea clientului sa utilizeze un telefon de la locatia agentului prin care un operator call center preia informatiile pentru procesarea tranzactiei si ii furnizeaza (in mai multe limbi) un numar de tranzactie, pe care expeditorul il prezinta agentului in vederea transferarii fondurilor.

Serviciul de Transfer Online. Website-ul WU, www.westernunion.com , lansat in anul 2000, permite clientilor sa trimita fonduri online, utilizand un card de debit sau de credit, care se pot ulterior incasa la locatiile WU din intreaga lume. La sfarsitul anului 2007, acest serviciu era furnizat in 11 tari (Romania nu este inclusa).

Serviciul de transfer prin telefon. Permite efectuarea transferului de catre clienti fara sa fie necesara prezenta acestora la sediul agentului WU. Clientii suna la un numar toll-free in Statele Unite, Canada, Irlanda sau UK si utilizeaza o carte de debit sau de credit pentru a initia tranzactia. Ulterior fondurile transferate devin disponibile pentru incasare la sediul agentilor WU.

Serviciul Incasare pe Card (Cash to Card). Permite clientilor sa directioneze fondurile intr-un card cu valoare acumulata, valabil in anumite locatii.

Serviciul Achitare la domiciliu (Home Delivery). Este disponibil in anumite locatii si da posibilitatea ca fondurile sa fie livrate direct beneficiarului fara a fi necesara prezenta acestuia la sediul WU.

Canale de marketing si distributie

Segmentul client - client este furnizat prin intermediul retelei de agenti tertiari dar WU asigura functiile operative la nivel centralizat, cum ar fi procesarea tranzactiilor, suportul de marketing si managementul relatiilor cu clientii. Anumiti agenti, administreaza o serie de sub-agenti in numar de aprox. 700 in intreaga lume si care au relatii contractuale cu agentii WU si nu direct cu WU, dar beneficiaza de aceleasi facilitati ca si agentii.

Reteaua de agenti internationali are capacitatea sa ofere servicii in functie de specificul zonelor geografice pe care il acopera. Astfel, pe anumite piete agentii individuali ofera in mod independent servicii specifice de tipul incasarilor pe carduri cu valoare acumulata sau intr-un cont bancar.

Marketingul WU are la baza informatiile primite de la clienti si agenti iar pe anumite piete agentii aloca sume importante pentru marketingul serviciului la nivel local.

In februarie 2005, Western Union International Bank si-a inceput operatiunile si a fost infiintata in scopul adaptarii la tendintele statelor membre ale Uniunii Europene de a reglementa activitatea de transfer de bani, in scopul crearii unei platforme reglementate pentru noi produse si servicii de acest gen. Western Union International Bank are licenta bancara si care ii permite furnizarea de servicii financiare in cuprinsul celor 27 de state ale Uniunii Europene si altor 3 tari din Uniunea Economica Europeana. In present, banca ofera servicii de retail in aprox. 35 locatii din 3 tari.

 1. Serviciul Client - Business

In cadrul acestui serviciu marea majoritate a veniturilor rezulta din comisioanele pe tranzactie care sunt platite de consumator catre "emitentul facturilor" si in general acestea sunt mai reduse decat comisoanele aplicabile in cadrul Serviciului client-client. In vederea efectuarii unei plati electronice, clientul initiaza tranzactia fie prin telefon fie prin internet banking si care este ulterior procesata de WU utilizand cardul de credit/debit al clientului. Pentru platile de facturi in numerar este necesara deplasarea clientului la un agent WU.

Prin acest serviciu se da posibilitatea clientilor sa efectueze plata de facturi prin alegerea unor canale de plata alternative, si anume:

Plati Electronice.

o      Canalul Speedway utilizat in principal in SUA in vederea efectuarii platilor catre o serie de companii prin intermediul cardurilor, platile fiind initiate prin intermediul telefonului sau internetului.

o      Serviciul Equity Accelerator este furnizat in domeniul creditelor ipotecare, asigurand clientilor posibilitatea sa efectueze automat si la timp plata ratelor de credit scadente prin intermediul unei societati de transfer de fonduri si decontari (Automated Clearing House). Clientii care se inregistreaza pentru acest serviciu efectueaza plati de rate la creditele ipotecare in baza unei scheme personalizate de plata, care conduce la economii de dobanzi si la diminuarea soldului creditului ipotecar.

Plati in numerar. Clientii utilizeaza Serviciul Colectare Rapida (Quick Collect) pentru a transfera in conditii de siguranta sume de bani catre companii private si agentiile guvernamentale utilizand o retea de 50.000 de puncte de lucru in SUA si Canada, pe baza de numerar si, in anumite locatii, pe baza de card de debit. Serviciul este utilizat si pe plan international in anumite locatii sub denumirea de Plata Rapida (Quick Pay). De asemenea, se utilizeaza si serviciul Incasare Rapida (Quick Cash), care este utilizat de catre companii si agentii guvernamentale pentru a efectua plati catre angajati sau alte persoane cu care au legaturi de afaceri. Platile catre companiile de utilitati si furnizorii de servicii de telecomunicatii se efectueaza utilizand serviciul Plata Confortabila (Convenient Pay).

Canale de marketing si distributie

Serviciile de plata electronice sunt disponibile in special prin intermediul telefonului si internetului, in timp ce serviciile pe baza de numerar sunt disponibile prin intermediu retelei de agenti. Companiile - emitentii de facturi promoveaza serviciile WU catre clienti utilizand o varietate de mijloace, iar WU isi promoveaza direct serviciile prin utilizarea de materiale promotionale si activitati de promovare la sediile agentilor. De asemenea, clientii pot participa la un program numit Cardul de Aur (Gold Card) atunci cand utilizeaza serviciul Colectare Rapida pentru a efectua plati in numerar.

 1. Altele

In cadrul acestui segment se includ ordinele de plata si serviciile preplatite. WU promoveaza utilizarea ordinelor de plata cu sigla WU (cu sume inscriptionate si care se cumpara de clienti), emise de o terta parte catre clienti la locatiile nebancare in special in SUA si Canada. Veniturile din utilizarea ordinelor de plata sunt generate printr-o combinatie de comisioane colectate de la emitentii tertiari si comisionul pe fiecare ordin de plata vandut. Intr-o tranzactie prin ordin de plata, un client cumpara un ordin de plata de la un agent WU. Agentul care vinde ordinul de plata transfera fondurile colectate de la client catre emitentul tertiar imediat dupa data vanzarii ordinului. Emitentul tertiar pastreaza aceste fonduri pentru a plati ordinele de plata prezentate la plata. In general, agentii nu primesc comisioane aferente operatiunilor de vanzare de ordine de plata, dar sunt remunerati prin perceperea unui comision clientului care cumpara astfel de ordine de plata.

In categoria altor servicii preplatite se includ:

- cardurile preplatite MasterCard si Visa Card cu sigla WU, vandute prin reteaua de agenti din SUA si internet

- servicii suplimentare care permit clientilor sa plateasca in avans pentru telefonul mobil sau alte servicii, sau sa puna deoparte sume pentru diversi furnizori de servicii, sume care pot fi accesate de catre clienti cand au nevoie.

3 Competitie si tendinte

Segmentul client - client

Cresterea activitatii in domeniul transferurilor de bani se coreleaza cu numarul imigrantilor si ratele somajului la nivel global. Atfel, un indicator pentru cresterea viitoare il reprezinta dimensiunea populatiei care migreaza la nivel international, si care intr-o anumita masura este legata de dezvoltarea economica la nivel mondial. Potrivit datelor Bancii Mondiale, numarul imigrantilor la nivel mondial este de aprox. 200 milioane persoane sau 3% din populatia globului.Cele mai mari piete de transferuri din lume sunt India, China si Mexic si fiecare incaseaza din transferuri aprox 25 miliarde USD annual si in aceste conditii se anticipeaza cresterea cererii pentru acest serviciu deoarece si numarul imigrantilor are o tendinta de crestere.

In anul 2007, clientii au transferat 64 miliarde USD prin tranzactii client-client prin intermediul WU atat peste granite (57 miliarde USD) cat si in interiorul tarilor. Fondurie transferate prin intermediul agentilor au crescut cu o rata anuala de 23% din 2005 pana in 2007. Un alt impact major asupra acestui segment este reglementarea acestui serviciu in ultimii ani care se concentreaza in mare parte pe intarirea legislatiei in domeniul spalarii banilor si a activitatilor anti-teroriste. Aceste reglementari obliga furnizorii de servicii de transfer de bani, bancile si alte institutii financiare sa dezvolte sisteme de monitorizare si raportare corespunzatoare a anumitor tranzactii.

Compania WU intampina o concurenta puternica intr-un sector fragmentat al transferurilor de bani client-client. Principalele categorii de competitori sunt:

Furnizori de servicii de transfer de bani la nivel global (Global Money Transfer Providers) - dau posibilitatea clientilor sa expedieze bani catre o varietate de locatii

Furnizori de servicii de transfer de bani la nivel regional (Regional Money Transfer Providers) - mai sunt numiti si "jucatori de nisa" furnizeaza acelasi serviciu ca si ceilalti dar se concentreaza pe un grup restrans de servicii sau regiuni, cum ar fi America de Nord, Africa Centrala si de Sud, Europa Occidentala.

Bancile - bancile concureaza pe diverse canale, incluzand transferurile de bani pe canal bancar si in domeniul serviciilor de carduri atragand astel clientii imigranti pentru a le vinde si alte servicii si produse bancare.

Comertul Electronic - Servicii de transfer de bani online care permit clientilor sa trimita si sa primeasca bani electronic utilizand internetul.

Canale Alternative - include posta si servicii comerciale de curierat, transferuri pe baza telefoanelor mobile, optiuni pe baza utilizarii cardurilor, de tipul cardurilor ATM si cu valoarea acumulata.

Cei mai importanti factori de natura competitiva care afecteaza transmiterile client-client sunt: recunoasterea marcii, reteaua de distributie, experienta clientului in utilizarea serviciului si nu in cele din urma pretul serviciului.

Industria platilor pentru segmentul client - business a evoluat o data cu inovatiile tehnologice care au creat metode noi de procesare a platilor ordonate de persoane fizice pentru companii. In anul 1989, WU a inceput sa ofere solutia de plata cash a facturilor la nivelul agentilor care a furnizat clientilor o posibilitate facila sa plateasca facturile diversilor furnizori de servicii. Inovatiile ulterioare au determinat aparitia optiunii de plata electronica. In afara SUA acest segment se afla in etape de dezvolatre variate, in anumite tari utilizandu-se inca plata pe baza de numerar la punctele de lucru ale companiilor furnizoare de servicii, iar in alte tari platile electronice au o extindere mare.

Competitia in domeniul platilor electronice este foarte puternica si vine in primul rand din partea institutiilor financiare (care ofera plata de facturi prin unitatile proprii sau pot "gazdui" servicii de plata operate in numele clientilor acestora), furnizorilor care care ofera clientilor servicii proprii sau prin intermediul tertilor, si furnizori tertiari care ofera servicii direct catre clienti. In numeroase cazuri, competitorii se specializeaza intr-un numar redus de industrii. In randul competitorilor pentru platile in numerar se includ unitatile proprii ale emitentilor de facturi, serviciile de posta si de curierat. Cei mai importanti factori competitivi in acest segment este reprezentat de recunoasterea brandului, usurinta, viteza de executie a tranzactiei, varietatea mijloacelor de plata si pretul.

Incepand cu 1 ianuarie 2008, a fost initiat proiectul SEPA (zona unica de plati in euro) care marcheaza primul pas dintr-un proces de migrare ce urmeaza a fi derulat in urmatorii ani, timp in care clientii vor trece, in cadrul unui proces determinat de piata, de la actualele instrumente de plata nationale electronice la noile instrumente SEPA. Aceasta etapa reprezinta consecinta logica a introducerii monedei euro si va aduce avantaje substantiale prin intermediul unei piete a platilor, mai concurentiala si mai eficienta.

SEPA este noua zona unica de plati in euro, care permite cetatenilor sa efectueze plati pretutindeni in zona euro cu un nivel de rapiditate, siguranta si usurinta comparabil cu cel platilor nationale. In cadrul SEPA, toate platile in euro sunt considerate nationale si sunt realizate cu ajutorul unui set unic de instrumente de plata. Totodata, platile SEPA pot fi utilizate pentru efectuarea platilor in euro in tarile UE neparticipante la zona euro, precum si in diverse state invecinate (Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia).

Durata de decontare a transferurilor in Euro este in prezent de 3 zile lucratoare dar in viitor aceasta perioada se va reduce la o singura zi. Bancile din Romania vor deconta transferurile in Euro fie prin intermediul bancilor mama, fie prin banci corespondente sau alte institutii care joaca rolul de CSM (Clearing and Settlement Mechanism).

In aceste conditii si avantajul de necontestat in prezent al transferurilor prin WU va fi supus unei presiuni si provocari puternice din partea bancilor concurente.Ziarul Financiar, articol "Strategia Western Union sau cum profita o companie de pe urma migratiei globale a fortei de munca", 26 no. 2007

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate