Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Resurse umane


Index » business » » management » Resurse umane
» Team building-ul


Team building-ul


Team building-ul este metoda de training ce face parte dintr-o tehnica de formare profesionala care se desfasuara in afara locului de munca.

Este o forma de training outdoor.

Acesta implica programe pe gustul fiecarei cmpanii, programe de sport extrem,invatare prin descoperire, invatare prin jocuri tematice.

Tehnicile in afara locului de munca implica prelegeri, studii de caz, simulari, studii speciale, conferinte televizate sau discutii, asumarea de roluri, instruire programata si training de laborator, filme.



Aceste tehnici pot fi folosite de firmele mici, desi unele dintre ele pot fi costisitoare.

Firma la care lucrez apeleaza foarte rar,din pacate,la aceasta modalitate de formare profesionala, insa pentru obtinerea unor rezultate pe masura asteptarilor este nevoie de cel putin doua actiuni de acest gen anual.

Dupa planificarea atenta a training-ului, trebuie sa administrezi training-ul angajatilor selectionati, administrarea training-ului presupune o buna organizare a tuturor resurselor necesare.

Este important sa tinem cont de cateva aspecte importante pentru a putea indeplini obiectivele : numarul de participanti, locatie, timp, echipament, facilitati, confort, accesibilitate.

Toate aceste aspecte sunt extrem de importante, avand in vedere ca echipa care va participa la acest curs de formare profesionala va fi formata din maxim de angajati pentru a obtine rezultatele propuse de angajator.

Un bun specialist al programului de training ar trebui sa respecte pasii urmatori: definirea obiectivelor organizationale, determinarea nevoilor programului de training, elaborarea unor metode de training, definirea scopurilor training-ului, luarea deciziei privind persoanele participante la training, evaluarea programului de training.

Obiectivele care se doresc a fi atinse sunt :

realizarea unei mai bune comunicari in grupul de lucru,

formarea unei echipe unite care sa se bazeze pe brainstorming in luarea deciziilor

eficientizarea rezultatelor obtinute in aceasta iesire care se poate trasmite si la locul de munca.

Scopurile training-ului trebuie sa includa praguri ce pot fi utile pentru progresul angajatului de la situatia actuala la situatia urmarita de firma in viitor. Stabilirea scopurilor ajuta la evaluarea programului de training si la motivarea angajatilor. A le permite angajatilor sa participe la stabilirea scopurilor, mareste probabilitatea de succes a training-ului.

Aceasta metoda bazata pe team-building nu este agreata de anagajatori doar pentru a crea un mod de lucru armonios. Scopul acestor programe este de a integra talentul, creativitatea membrilor grupului si abilitatile. Atingerea obiectivelor comune ale echipei se va face prin interactiunea punctelor forte ale membrilor ei.

Succesul unui team-building consta in crearea unei viziuni si practici comune in randul membrilor echipei. Acele programele de dezvoltare si invatare in management si lucru in echipa, mai bine cunosute sub denumirea de programe de "team-building", reusesc sa combine invatarea cu relaxarea si distractia participantilor.

Programul de team building include urmatoarele etape :

identificarea naturii problemelor legate de echipa si membrii acesteia ;

analiza datelor, elaborarea structurii si suportului de training ;

desfasurarea trainingului ;

feed-back ;

evaluare.

Programul de team-building ofera autodezvoltare, adaptarea la valorile si cultura echipei, dezvoltarea stilurilor de comunicare, de descoperire a conflictelor, de depasire a conflictelor, eliminarea barierelor de comunicare si dezvoltare a creativitatii, identificarea si eliminarea factorilor care impiedica echipa sa obtina un succes, impartirea sarcinilor, luarea deciziilor, asumarea responsabilitatilor, imbunatatirea tehnicilor de rezolvare a problemelor, dar si munca sub stres, presiune si contratimp.

In cadrul unui program de team-building formatorul poate stabili diferite activitati, jocuri care sa-i faca pe participanti sa lucreze impreuna si sa se bucure impreuna de rezultatele obtinute.

Se formeaza echipe de lucru care vor participa la concursul stabilit de trainer pentru a elimina individualismul.

Locatia :la munte, undeva in afara orasului, cazare, intr-o zona de agrement.

Resursele necesare pot fi : bucati mici de lemne culese de echipe din padure sau din dotarea organizatorilor, hartie, carton, capse, abtzibilde, caroici, vopsele, lipici, frunze , iarba artificiala,diverse accesorii.

Obiectivele care se doresc atinse sunt : o buna comunicare intre cei prezenti, dezvolatrea spiritului de echipa avand in vedere ca angajatii desfasoara o munca individuala, au incarcare mare si munca lor depinde mult de calculator, se doreste sprijinirea si dezvoltarea comunicarii in grup, incurajarea celor timizi ,a creativitatii, a potentialui fiecarui participant, e incurajat spiritul de aventura, creste adrenalina in cazul in care participa la paintbool, balansatul cu tiroliana sau intrecere cu ATV-ul.

Numarul de participanti este in jurul cifrei de 30-32 participanti

Dupa aceasta proba poate urma un concurs de constructie a unui pod, in care se formeaza echipe de cel putin cinci persoane. Fiecare echipa primeste cate o schita care reprezinta o parte a podului ce va trebui construit, podul va fi construit din piese foarte mici si va trebui terminat in maxim 60 de minute.

Sau un joc in care participanti sunt impartiti pe echipe si cu diferite accesorii(hartie colorata, vopsea, panaza) sunt invitati sa-si creeze un steag care sa le reprezinte organizatia, sa-si creeze o organizatie si sa isi prezinte lucrarea.Acest joc dezvolta creativitatea, imaginatia si ii ajuta si pe cei mai timizi sa se remarce.

Jocurile de aventura, paintbool unde sunt impartiti pe echipe sunt agreate de participanti,desi exista riscuri de vatamare corporala tocmai din cauza pasiunii cu care se »lupta » participantii.. Nu este importanta doar colaborarea intre persoanele care formeaza o echipa, ci este importanta si colaborarea intre echipe, intrucat la final podul va fi terminat doar dupa ce fiecare echipa uneste partea podului facuta cu o alta parte a podului facuta de alta echipa.

Dupa terminarea concursurilor participantii sunt rugati sa completeze un chestionar in care sunt intrebati ce parere au despre probe, daca le-a aplcut, care le-a placut mai mult, in care etapa au simtit ca au colaborat mai mult, daca doresc sa repete experineta si daca in urma acesti iesiri au « castigat » noi prieteni printre colegi, cum s-au comportat maangerii cu ei, daca au fost buni co-echipieri.

Sesiunea de debriefing va avea loc la sfarsitul zilei

Organizatia este foarte important sa formeze si o stransa legatura intre departamente, deoarece obiectivul principal al team builing este cresterea eficientei muncii in echipa.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Resurse-umane


Resurse umane






termeni
contact

adauga