Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Resurse umane


Index » business » » management » Resurse umane
» PIATA MUNCII


PIATA MUNCII


PIATA MUNCII

Piata muncii se intemeiaza pe intalnirea si confruntarea cererii cu oferta. Orice activitate care se initiaza sau exista in societate genereaza nevoia de munca. Conditia esentiala pentru ca nevoia de munca sa fie considerata in categoria cererii de munca este remunerarea sau salarizarea ei.

Cererea de munca reprezinta nevoia de munca salariala care se formeaza la un moment dat intr-o economie de piata. Cererea se exprima prin intermediul numar de locuri de munca. Satisfacerea nevoii de munca se realizeaza pe seama utilizarii disponibilitatilor de munca existente in societate, adica a volumului de munca ce poate fi depus de populatia apta de munca a tatii respective in perioada data.

Oferta de munca este este formata din munca pe care o pot depune membrii societatii in conditii sociale. Oferta de munca se exprima prin numarul celor apti de munca sau populatia activa disponibila.



Cererea si oferta de munca sunt doua masuri dinamice care reflecta legaturile existente dintotdeauna intre dezvoltarea economico-sociala ca sursa a cererii, si populatiei, ca sursa a ofertei. In acest sens se impun atentiei urmatoarele aspecte:

pe termen scurt cererea fortei de munca este practic invariabila, deoarece dezvoltarea unor activitati existente si initierea altora noi, generatoare de locuri de munca presupun o anumita perioada de timp.

oferta de forta de munca in ansamblul sau se formeaza in decursul unui timp indelungat, in care creste si se instruieste fiecare generatie de oameni pana la varsta la care se poate angaja.

posesorii fortei de munca au o mobilitate relativ redusa oamenii nu se deplaseaza dintr-o localitate in alta si nu-si schimba cu usurinta munca ci sunt atasati mediului economico-social chiar daca nu au avantaje economice.

oferta de forta de munca este posibila si are caracter relativ rigid, de aceea    oferta de forta de munca nu se formeaza in exclusivitate pe principiile economiei de piata.

In celebrul "Economics" Paul Samuelson atrage atentia ca "omul este mai mult decat o marfa".

cererea si oferta de forta de munca nu sunt omogene, ci se compun din segmente si grupuri neconcurentiale si putin concurentiale.

POPULATIA TOTALA

RATA PERS. APTE DE MUNCA

VOLUMUL    TOTAL DE MUNCA

POPULATIA APTA DE MUNCA SAU ACTIVA DISPONIBILA

DURATA MUNCII

RATA DE ACTIVITATE

CEREREA DE MUNCA SAU NR. LOCURILOR DE MUNCA

CERERE

NIVELUL OCUPARII

OFERTA

POPULATIA EFECTIV ACTIVA SAU OCUPATA

OCUPAREA FORTEI DE MUNCA

Fig. 1 Ocuparea fortei de munca

Piata muncii, ca expresie a raporturilor dintre cerere si oferta, se desfasoara in doua faze:

Prima faza, se manifesta pe ansamblul unei economii sau pe segmente mari de cerere si oferta determinate de particularitatile tehnico-economice ale activitatilor.

In cadrul acestei faze se formeaza conditii generale de angajare a salariatilor, se contureaza principiile care actioneaza la stabilirea salariilor si o anumita tendinta de stabilire a salariilor la nivel inalt sau scazut.

A doua faza, reprezinta o continuare a celei dintai si consta in intalnirea cererii cu oferta de munca in termeni "reali" in functie conditiile concrete ale firmei si a salariatilor sai cererea se diversioneaza precis ca notiuni si structura pe baza contractelor si angajamente asumate de firme iar oferta se delimiteaza si ea pornind de la programul de munca, numarul de ore suplimentarepe care accepta sau nu sa le realizeze salariatii in functie de nevoile si aspiratiile lor, de situatia sociala si economica etc. la momentul respectiv.

Din confruntarea cererii cu ofertei de munca la acest nivel se determina marimea si dinamica reale ale salariului.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Resurse-umane


Resurse umane






termeni
contact

adauga