Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Resurse umane


Index » business » » management » Resurse umane
» CONCEDIU MEDICAL


CONCEDIU MEDICAL


CONCEDIU MEDICAL

Cadru legislativ: Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial nr. 1074 din 29 noiembrie 2005 modificata prin legea nr. 391/2006 si Ordonanta de urgenta nr. 91 din 22.11.2006

Concediul medical reprezinta o intrerupere a derularii contractului individual de munca din motive independente de vointa partilor.

Toate persoanele incadrate in baza contractului individual de munca si care sufera de o afectiune ce duce la imposibilitatea de a presta activitate pentru o perioada de timp beneficiaza de dreptul la concediu medical, in conditiile ordonantei de urgenta a guvernului nr. 158/2005.si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:

concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii



concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusive pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale.

concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate

concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav

concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.

Concediile medicale. Beneficiaza de aceasta prestatie de asigurari sociale asiguratii care, in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediu medical, au un stagiu de cotizare.

Stagiul de cotizare. Stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediului medical este de o luna realizata in ultimele 12 luni sau de 22 zile anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. Potrivit O.U.G. nr. 158/2005, sunt exceptati de la conditia privind stagiul de cotizare asiguratii care au suferit: un accident de munca, o boala profesionala, o urgenta medico-chirurgicala, boli grave: tuberculoza, boli infecto-contagioase.

Perioade asimilate stagiului de cotizare.

Constituie perioade asimilate stagiului de cotizare pentru obtinerea concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate urmatoarele perioade:

perioada in care asiguratul salariat beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005

perioada in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate

perioada in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, cu conditia absolvirii acestora.

Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca

Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca si baza de calcul

Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada, astfel:

Mzbci =

unde Mzbci = media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor

suma V = suma veniturilor din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii

Nn. Z. l. = numarul total de zile lucrate din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii. Numarul de zile pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii nu poate fi mai mare decat numarul zilelor lucratoare corespunzatoare fiecarei luni din perioada luata in considerare pentru baza de calcul.

In cazul in care persoana asigurata a realizat venituri pe o perioada mai mica de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza carora s-a achitat contributia.

Baza de calcul a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor realizate din ultimle 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza, conform legii, contributia pentru concedii si indemnizatii.

Media zilnica a indemnizatiei de asigurari soaciale de sanatate reprezinta produsul dintre media zilnica a bazei de calcul si procentul prevazut pentru incapacitatea respectiva.

Mz.I = Mz * %

Cuantumul indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate se determina inmultind media zilnica a indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate     cu numarul de zile de incapacitate de munca.

I = Mz.I * Nr.z.l.

Procentele prevazute pentru incapacitate temporara sunt:

boala obisnuita - 75%

indemnizatie pentru accidentul survenit in timpul deplasarii de la..pana la locul de munca - 100%

indemnizatie pentru accident de munca - 100% / 80%

indemnizatie pentru o boala profesionala - 100%

indemnizatie pentru boala infecto-contagioasa din grupa A - 100%

indemnizatie pentru urgenta medico-chirurgicala - 100%

indemnizatie de carantina - 75%

indemnizatie de sarcina si lauzie - 85%

indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav pana la impiniurea varstei de 7, respectiv 18 ani - 85%

indemnizatie pentru reducerea cu o patrime a programului normal de lucru, penalizata cu 25% - 75%

indemnizatie pentru trecere temporara in alt    loc de munca - 75%

indemnizatie de tuberculoza - 100%

indemnizatie pentru boala cardio-vasculara - 75%

indemnizatie pentru cancer, HIV si sida - 100%

indemnizatie in cazul accidentelor de munca - 80%.

In situatia in care la stabilirea celor 6 luni se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare:

se va lua in calcul salariul minim brut pe tara in perioada respective, pe perioada in care s-au urmat cursurile unei facultati pe care persoana in cauza a absolvit-o.

baza de calcul o constituie cuantumul indemnizatiilor strabilite la acel moment, daca in baza de calcul intra si perioadele in care salariatul a beneficiat si de alte drepturi de asigurari sociale (concediu si indemnizatie de maternitate, concediu medical).

In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 1 luna, in situatiile in care nu este necesar stagiul de cotizare (ex: concediu de risc maternal), baza de calcul a indemnizatiilor o constituie venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia.

Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta de catre angajator sau din bugetul Fondului National unic de asigurari sociale de sanatate, pentru zilele lucratoare din duratele exprimate in zile calendaristice de incapacitate temporara de munca, socotite din prima zi de activitate.

Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta:

A. de catre angajator: din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca,

B. din bugetul Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu ziua urmatoare celor suportate de angajator si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca sau pensionarii.

Cu privire la plata drepturilor cuvenite pe perioada incapacitatii, angajatul are obligatia de a prezenta concediul medical emis potrivit legii, pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul.

Durata concediului medical. Concediile medicale pentru incapacitate temporara de munca se acorda pe o durata de cel mult 183 zile calendaristice, socotite de la prima zi de imbolnavire (art. 13 din ordonanta de urgenta a guvernului nr. 158/2005). Incepand cu a 90-a zi, concediul medical se poate prelungi pana la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale. Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca poate fi mai mare in cazul unor boli speciale si se diferentiaza astfel:

pana la un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare

pana la un an, cu drept de prelungire pana la un an si jumatate de catre medical expert al asigurarilor sociale, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, precum si pentru sida si cancer de orice tip, in functie de stadiul bolii

pana la un an si jumatate, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara

6 luni, cu posibilitatea de prelungire pana la maximum un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.

Concediul de maternitate

Asiguratii au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, dupa cum urmeaza:

concediu de maternitate inainte de nastere se acorda pe o perioada de 63 de zile si poarta denumirea de concediu prenatal

concediu de maternitate acordat dupa nastere copilului, pe o prioada de 63 de zile, poarta denumirea de concediu postnatal.

Concediile de sracina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

Indemnizatia de maternitate

Beneficiaza de indemnizatie de maternitate salariatele care, in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical inscis in certificatul medical, au un stagiu de cotizare de cel putin 1 luna realizata.

Persoanele cu handicap beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.

Cuantumul indemnizatiei de maternitate si baza de calcul

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate reprezinta 85% din baza de calcul stabilita, respectiv media veniturilor din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pet ara, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondul National de Asigurari Sociale de Sanatate.

Indemnizatia de maternitate se plateste pentru zilele lucratoare cuprinse in certificatele medicale si reprezinta produsul dintre media zilnica si procentul stabilit de lege (85%), multiplicat cu numarul de zile lucratoare din concediul medical. Calculul si plata indemnizatiei de maternitate se face lunar de catre angajator pe baza certificatului medical eliberat potrivit legii. Si se recupereaza din contributiile datorate pentru lunile urmatoare sau din bugetul    Fondului National de Asigurari Sociale de Sanatate. In cazul in care cuantumul contributiei datorate cu titlu de indemnzatie de maternitate este mai mare decat contributia lunara datorata diferenta se recupereaza din contributiile datorate pentru lunile urmatoare.

Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav

Salariatii asigurati au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.

Indemnizatia se suporta integral din bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Salariatul pentru a beneficia de indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav, salariatul trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de cel putin 1 luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pntru care se acorda concediu medical.

De acest concediu beneficiaza optional, unul din parinti sau asiguratul care, in conditiile legii, a adoptat, a fost numt tutore, caruia i s-au incredintat copii in vederea adoptiei sau i-au fost dati in plasament.

Indemnizatia corespunzatoare acestui concediu reprezinta 85% in media veniturilor din ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acorda concdiu medical.

Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afectiuni intercurente pana la implinirea varstei de 18 ani se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul curent si a certificatului pentru persoanele cu handicap emis, in conditiil legii.

Durata de acordare a indemnizatiei este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat, este supus unor interventii chirurugicale; durata concediului medical in aceste cazuri va fi stabilita de medicul currant, iar dupa depasirea termenului de 90 de zile, de catre medical specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Resurse-umane


Resurse umane






termeni
contact

adauga