Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Tipuri de obiective ale procesului de training


Tipuri de obiective ale procesului de training


Tipuri de obiective ale procesului de training


Obiectivele precizeaza ceea ce cursantii vor putea realiza ca urmare a parcurgerii procesului de training.In functie de continut, obiectivele care se stabilesc in cadrul unui proces de training pot fi: globale si specifice sau intermediare.In functie de scopul urmarit in cadrul procesului de training obiectivele pot fi: de training si pedagogice.


Interdependenta dintre cele doua clasificari este prezentata in tabelul urmator:


continut

scop

obiective globale

obiective specifice

obiective de trainingobiective pedagogice
1.     Obiectivele globale exprima, sintetic, comportamentul profesional global asteptat din partea cursantului, comportament care trebuie sa fie realizabil la finalul perioadei de training si aplicabil intr-o situatie practica.

2.    Obiectivele specifice detaliaza ansamblul capacitatilor sau cunostintelor care sunt necesare cursantului pentru a realiza obiectivul global.


Obiective globale

Obiective specifice

Specificul perioadei de training: Agenti de negociere a creditelor

Dobandirea capacitatii de a pregati si conduce, intr-o situatie de incredere sau conflictuala, o negociere telefonica cu un client sau un agent comercial si de a concluziona prin adoptarea unei decizii eficiente pentru ambele parti si compatibila cu interesele intreprinderii.

-> Sa fie capabil sa formuleze argumente in functie de

solicitarile clientului.

->Sa fie capabil sa delimiteze propriile decizii de cele ale intreprinderii.

-> Sa fie capabil sa repereze tipul de argumente ale clientului si sa le ia in considerare in cadrul negocierii cu acesta.

Specificul  perioadei de training: Tehnicieni in laboratoarele foto

Dobandirea capacitatii de a obtine cele mai bune fotografii, respectiv:

sa aiba o densitate optima;

sa nu aiba culori dominante

sa aiba cel mai bun raport calitate / pret.

-> Dobandirea capacitatii de a defini corect calitatea unei fotografii.

-> Sa fie capabil sa efectueze testele chimice atat filmelor, cat si hartiei fotografice.

-> Sa fie capabil sa regleze aparatura foto in functie de materialele nou aparute in domeniu.3. Obiectivele de training reprezinta acele obiective pe care le formulam pentru a identifica scopul unei perioade de training, intr-o perspectiva globala.

Acestea se utilizeaza pentru finalizarea planurilor si a programelor de training,insa ele nu sunt formulate atat de precis pentru a orienta strategiile pedagogice ale trainerilor.


Formularea obiectivelor (globale sau specifice) ale unei perioade de training are la baza urmatoarele principii:

1.     enuntarea a ceea ce cursantul "va fi capabil sa realizeze" dupa finalizarea perioadei de training, utilizand verbe care exprima actiuni observabile( a construi, a conduce, a evalua, a experimenta, a repara, a demonta, a descrie etc.);

2.     alegerea verbelor in functie de nivelul obiectivului urmarit (informare, stapanirea unui limbaj, utilizarea unui utilaj, aplicarea unei metodologii etc);

3.     exprimarea actiunii din punctul de vedere al cursantului;

4.     obiectivele trebuie sa fie formulate in termeni de rezultate si nu de procese de invatare.


Pentru a fi concludenta aplicarea acestor principii va prezentam cateva exemple de obiective ale unor stagii de training:


Obiective de training: "cursantul va fi capabil sa ."

descrie functionarea globala a unui computer.

sa construiasca un esantion reprezentativ al unei populatii, in scopul efectuarii unei anchete.

realizeze dosarele de executie a intregii activitai pornind de la dosarul intocmit dearhitecti, luand in considerare optimizarea costurilor lucrarii.

lanseze singur un computer si sa lucreze in Microsoft Office.

explice unui client, in limba engleza, clauzele unui contract.

Pregateasca, administreze, evalueze, in echipa, interviurile de evaluare a performantelor angajatilor unei organizatii.

enumere totalitatea pieselor componente ale unui manometru etc.


Adeseori, obiectivele procesului de training se formuleaza necorespunzator.


Prezentam, in continuare, o lista cu astfel de obiective. Analizarea lor permite identificarea elementelor care lipsesc.Exemple de obiective de training

Principii de formulare a obiectivelor:Comporta­mente observabile

Nivelul

obiectivului

urmarit

Formulate din perspectiva cursantului

Exprimarea in

termeni de

rezultate

Permite cursantului sa dobandeasca o viziune de ansamblu  asupra legumiculturii

Dezvolta spiritul de auditie a cursantului

Obiectivului stagiului este de a perfectiona cunoasterea limbii spaniole

Obiectivul stagiului este de a imbogati cultura in domeniul informaticii  a cursantului

Cursantul va lua cunostinta de obligatiile si dificultatile profesiunii alese
VSensibilizarea cursantilor in domeniul corespondentei comerciale

A fi capabil de a descrie mediul juridicV


V

A cunoaste noile instrumente financiareV

V

A intelege mai bine locul intreprinderii in economieV


Permite managerilor de intreprinderi sa inteleaga mai bine aspectele sociale si umane ale situatiei pietei fortei de munca.

Nota: pentru obiectivele exemplificate, principiile notate cu semnul "v' sunt respectate.


4. Obiectivele pedagogice reprezinta acele obiective care permit trainerilor sa-si construiasca, conduca si evalueze stagiile de training. Aceste obiective se caracterizeaza prin exigenta in formularea lor pentru ca se utilizeaza pentru a detalia obiectivele globale de training. De aceea, ele implica o cunoastere aprofundata a continutului stagiului de training, a cerintelor acestuia si a strategiilor pedagogice intocmite pentru a fi aplicate. Obiectivele pedagogice exprima ceea ce cursantii trebuie sa invete si nu ceea ce trebuie sa aplice dupa finalizarea perioadei de training.


Definirea obiectivelor pedagogice


Obiectivele pedagogice constituie descrieri ale rezultatelor pe care atat trainerul cat si cursantii le vor obtine la finalul perioadei de training. Definirea obiectivelor intr-o forma operationala, constituie un element fundamental al procesului de training , dar ea implica o serie de dificultati datorate imposibilitatii anticiparii exacte a rezultatelor si a efectelor concrete ale unei actiuni. Viitorul ridica in fata posibilitatilor noastre de cunostere cele mai mari obstacole, pentru ca , de fapt, el nu exista. De aceea, viitorologii afirma ca problema esentiala in legatura cu aceasta consta in capacitatea nostra de a-l construi si nu de a-l astepta. Aceasta modalitate de a rationa se poate aplica si in cazul definirii obiectivelor procesului de training.


Obiectivele pedagogice trebuie sa fie astfel definite incat sa permita masurarea precisa, permanenta si periodica a activitatii si a rezultatelor cursantilor. De aceea specialistii recomanda ca in enuntul obiectivelor sa se regaseasca urmatoarele elemente:


1.     subiectul, respectiv persoanele care vor fi afectate, in sens pozitiv si ameliorativ,prin procesul de training

2.     capacitatea subiectului,reprezinta prin actiunea mentala sau operatia pe care o vor realiza cursantii ca urmare a parcurgerii procesului de training

3.     performanta,respectiv exercitarea capacitatii subiectului asupra unui continut de invatare

4.     situatia, reprezentata prin conditiile concrete in care se va realiza capacitatea subiectului si in cadrul careia ar putea fi testata producerea ei

5.     nivelul standard al performantei asteptate, respectiv nivelul de performanta care permite continuarea formarii, cel putin in acelasi ritm, fara riscul de a cumula lacune de invatare. De asemenea , acesta reprezinta o caracteristica a performantei care o face acceptabila si in functie de care se poate aprecia reusita realizarii obiectivului.


Va prezentam in continuare enuntul unui obiectiv pedagogic caracteristic unui program de training in domeniul organizarii de conferinte, manifestari, simpozioane,etc.Exemplu:La finalul perioadei de training, toti cursantii


vor fi capabili sa organizeze, respectiv sa stabileasca agenda de lucru si procedurile de desfasurare ale unei

conferinte

.. .exclusiv pe baza cunostintelor dobandite.


Obiectivul va fi considerat atins daca agenda de fucru este completata intr-o ora si locurile tuturor celor 50 de participanti sunt corect amplasate.

Elementele

componente


SUBIECTUL:


CAPACITATEA   SUBIECTULUI:

PERFORMANTA:

SITUATIA:

PERFORMANTA

STANDARD

ACCEPTAT~


Pe baza acestui exemplu, sa reluam principalele caracteristici ale obiectivelor pedagogice:

Obiectivele pedagogice prezinta detaliat aptitudinile sau abilitatile pe care un cursant le va dobandi in decursul ciclului de training, precizand ceea ce cursantul va fi capabil sa faca la finalul perioadei de training. Acestea descriu un comportament sau o actiune observabila pe care o realizeaza cursantul si nu trainerul. Nu vom intalni niciodata o formulare de tipul: "trainerul va sustine un curs de 40 minute cu tema: Rolul intreprinzatorului in economia de piata'.

In formularea obiectivelor pedagogice se va preciza comportamentul final al cursantului, acesta reprezentand, de fapt, rezultatul formarii.De aceea, este recomandabil sa evitam formularile de tipul: "cursantii vor lucra in grupuri de 5-7 persoane',

Comportamentul final al cursantului trebuie precizat cat mai exact si precis. O expresie de genul: "cursantul va fi capabil sa-si aminteasca trei principii de functionare' nu constituie un obiectiv pedagogic deoarece se refera la o activitate intelectuala. Utilizarea verbului "a-si aminti' nu poate determina un comportament observabil din partea cursantului. Activitatile intelectuale care vizeaza obiective cognitive sunt, prin natura lor, neobservabile, insa ele pot fi combinate cu comportamente observabile. Spre exemplificare, "cursantul va fi capabil sa repete sau sa scrie trei principii de functionare'.

Obiectivele pedagogice trebuie sa precizeze conditiile in care se realizeaza performanta, precum si, daca este necesar, sa indice metodele, mijloacele sau documentele pe care le poate utiliza cursantul si, de asemenea, timpul pe care il are ia dispozitie. Aceasta modalitate de redactare a obiectivelor pedagogice prezinta doua avantaje:

faciliteaza comunicarea dintre trainer si cursanti, acestia stiind ceea se asteapta de la ei si ceea ce vor putea realiza la finalul perioadei de training;

evidentiaza diferentele dintre situatia de training si cea reala. Acest fapt permite intensificarea eforturilor pentru diminuarea lor.


In functie de tipul de training, obiectivele trebuie sa contina criterii de evaluare a performantei care sa precizeze procentajul erorilor acceptabile si tolerantele. Astfel, se elimina ambiguitatea asupra nivelului rezultatului pe care trebuie sa il obtina cursantii.


Prin urmare, putem afirma ca daca obiectivul pedagogic este corect si complet operationalizat, atunci acesta va sugera si modul in care se va transforma intr-un rezultat al invatarii pentru toti cursantii. De aceea, este necesar sa ne insusim tehnica de operationalizare a obiectivelor procesului de training astfel incat sa ne reprezentam intotdeauna activitatea didactica prin prisma unor rezultate masurabile. In acest sens, specialistii recomanda cateva sugestii pentru formularea obiectivelor pedagogice, in functie de elementele componente, astfel:


SUBIECTUL:

1.   Utilizati intotdeauna expresia "la finalul activitatii didactice TOTI cursantii vor fi
capabili sa';

2.   Nu uitati elementul fundamental al expresiei: "TOTI cursantii';

3.   Nu apelati la expresii de tipul "la finalul activitatii didactice cursantii vor fi capabili'
deoarece astfel se pierde din vedere necesitatea de a determina eficacitatea generala a
formarii;

4. Nu apelati la expresii de tipul "cursantii vor sti' deoarece acestea cantoneaza instruirea la nivelul memorarii


CAPACITATEA SUBIECTULUI;

5.   Nu utilizati verbe ce indica actiuni mentale ce se manifesta sub forma comportamentelor observabile. Apelati la inventarul iui Metfessel si Kirshner (prezentat in cadrul acestui capitol);

6.   Evitati expresiile referitoare la conduita personala (ex.: "voi stimula', "voi realiza');

7.   Evitatii expresiile generale, de tipul: "a cunoaste, a sti, a intelege';

8.   Evitati expresiile metaforice;

9.   Evitati expresiile care denota comportamente neobservabile (ex.: "a simti, a iubi, a dori');


PERFORMANTA;

10. Faceti distinctie intre termenii "performanta', "capacitate' si "continut';                 

11. Evitati sa acordati termenului "performanta' aceeasi acceptiune pe care o dau sportivii;

12. Fiti concisi in formularea performantei;

13.  Nu pierdeti din vedere faptul ca nu aveti obligatia sa ii invatati pe toti totul, ci pe toti lucrurile pe care nu le-ar putea invata singuri;

14.  Folositi-va competenta de specialitate pentru a le oferi cursantilor elementele fundamentale ale domeniului de studiu


SITUATIA DE TRAINING

15. Combinati metode si tehnici diverse care sa permita cursantilor sa realizeze obiectivul cat mai repede, usor si placut si fara ajutorul trainerului.


PERFORMANTA STANDARD:

16.  Stabiliti ca nivel acceptabil al performantei numai acela care va permite continuarea formarii fara diminuarea ritmului impus de planul de training;

17.  Redactati un numar optim de caracteristici ale performantei standard, astfel incat sa puteti evalua rezultatele cursantilor;

18.  Raportati-va la potentialul de invatare al cursantului cu ritmul de invatare cel mai lent;

19.  Evitati utilizarea acelorasi criterii de performanta la cursanti cu potential de invatare diferit;

20.  Evitati definirea unor "performante maximale' sau "performante optimale' pentru toti cursantii.


Aceste recomandari permit diminuarea atat a subiectivismului, cat si a dificultatilor obiective determinate de proliferarea unui numar foarte mare de obiective operationale sau repetarea obiectivelor la clase diferite de comportament.


In acest context, pentru elaborarea obiectivelor operationale ale procesului de training, recomandam utilizarea unor verbe si a unor complemente directe in functie atat de scopul urmarit, cat si de obiectivul general al procesului de training:


Scopul formarii

Obiectivul

general al

formarii

Verbe

(comportamente

observabile)

Complemente directe si substantive

(continut, produse)

CUNOASTEREA

Cunoasterea terminologiei

a identifica, a distinge, a defini, a aminti, a cunoaste

vocabular,terminologie,

semnificatii, definitii, referenti, elementeCunoasterea

faptelor

particulare

a aminti, a recunoaste, a dobandi, a identifica

elemente componente, fapte, idei

Cunoasterea mijloacelor de utilizare a datelor particulare

a aminti, a recunoaste, a dobandi, a identifica

mijloace, tehnici, instrumente, elemente

Cunoasterea conventiilor

a aminti, a recunoaste, a dobandi, a identifica

forme, conventii, uzante, reguli, stiluri, modalitati, simboluri, reprezentari

Cunoasterea tendintelor

a aminti, a recunoaste, a dobandi, a identifica

actiuni, procese, miscari, dezvoltari, tendinte, secvente, cauze, influente

Cunoasterea clasificarilor

a aminti, a recunoaste, a dobandi, a identifica

arii, tipuri, caracteristici, clase, categorii, ansambluri, clasificari, diviziuni

Cunoasterea criteriilor

a aminti, a recunoaste, a dobandi, a identifica

criterii, baze, elemente componente

Cunoasterea metodelor

a aminti, a recunoaste, a dobandi, a identifica

metode, tehnici, abordari, procedee, tratamente

Cunoasterea legilor

a recunoaste, a dobandi, a identifica

legi, decrete, articole, litere de articol

Cunoasterea principiilor

a aminti, a recunoaste, a dobandi, a identifica

principii, legi, parti esentiale, generalizari, elemente fundamentale

Cunoasterea teoriilor

a aminti, a recunoaste, a dobandi, a identifica

teorii, teze, intercorelatii,structuri, organizare, formulari

INTELEGEREA
Transpunerea

a traduce, a transforma, a exprima, a ilustra, a pregati, a citi, a reprezenta,a schimba, a redefini

semnificatii, exemple, definitii, abstractii, cuvinte, fraze

Interpretarea

a interpreta, a reorganiza, a diferentia, a distinge, a face, a stabili, a demonstra

relatii, fapte esentiale, aspecte, puncte de vedere, caracterizari, concluzii

Extrapolarea

a estima, a introduce, a conchide, a prevedea, a diferentia, a extrapola,

a determina, a completa, a stabili

consecinte, implicatii, concluzii, factori, semnificatii, corolare, efecte, probabilitati

APLICAREA

Aplicarea cunostintelor

a generaliza, a stabili, a alege, a dezvolta, a organiza, a utiliza, a transfera, a restructura, a clasifica

principii, legi, concluzii, efecte, metode, teorii, abstractii, situatii, generalizari, procese, fenomene

ANALIZA
Cautarea elementelor

a distinge, a detecta, a identifica, recunoaste, a categorisi, a deduce

elemente,ipoteze,concluzii, supozitii, enuntari de fapte sau intentii, argumente

Identificarea relatiilor dintre elemente

a analiza, a constata, a compara, a distinge, a deduce

relatii, corelatii, teme, erori, evidente, argumente, cauze, efecte

Identificarea principiilor

a analiza, a distinge, a detecta, a deduce

forme, metode, scopuri, puncte de vedere, tehnici, structuri, organizari

Realizarea unei creatii personale

a scrie, a povesti, a relata, a crea, a produce, a constitui, a modifica

structuri, modele, produse, proiecte, performante, lucrari, comunicari

SINTEZA

Elaborarea unui plan de actiune

a propune, a planifica, a produce, a proiecta, a modifica, a specifica

planuri, obiective, specializari, scheme, operatii, solutii, modalitati

Derivarea unor relatii dintr-un ansamblu

a produce, a deriva, a dezvolta, a combina, a organiza, a sintetiza, a clarifica, a deduce, a formula

fenomene, concepte, scheme, teorii, relatii, generalizari, ipoteze, perceptii, modalitati, descoperiri

EVALUAREACritica interna

a judeca, a argumenta, a valida, a evalua, a decide

pertinente, lacune, sofisme, precizie, grade de precizie

Critica externa

a judeca, a argumenta, a considera, a compara, a standardiza, a evalua

scopuri, mijloace, eficienta, utilitate, alternative, planuri de actiune, standarde, teorii generalizari


Stabilirea obiectivelor pedagogice

Obiectivele pedagogice pot fi formulate atat in functie de nivelul de training dorit de catre cursanti, cat si in functie de domeniul de invatare.


In functie de nivelul de formare al cursantilor se pot stabili obiective pedagogice corespunzatoare astfel:


I. nivelul de informare

Acest nivel permite cursantului sa cunoasca existenta elementelor unui curs. Calitatile solicitate se limiteaza la cele de a putea numi sau arata aspecte diverse ale unui fenomen, obiect, situatii sau discipline.


Exemplificam urmatoarele obiective:

cursantul va fi capabil sa enunte principalele functiuni ale unei intreprinderi;

cursantul va fi capabil sa enumere factorii principali care determina rentabilitatea unui sistem bancar;

cursantul va fi capabil sa enumere problemele care pot aparea in functionarea unei masini.


II.nivelul de insusire a unui limbaj

Acest nivel permite cursantului sa dispuna de un instrument de exprimare a fenomenelor studiate, prin colaborarea cu specialistii din domeniul respectiv.


Atingerea acestui nivel de formare are doua implicatii pentru cursant:

ofera posibilitatea de a intelege, interpreta si exploata rezultatele sau datele de care are nevoie pentru realizarea activitatii lui;

permite descrierea unor fenomene, formularea unor probleme si prezentarea solutiilor pentru acestea prin utilizarea unui limbaj propriu disciplinei studiate.


Printre obiectivele caracteristice acestui nivel de formare putem exemplifica urmatoarele:

cursantul va fi capabil sa defineasca detaliat continutul capitolelor unui cont de exploatare;

cursantul va fi capabil sa descrie functionarea globala a unui computer;

cursantul va fi capabil sa enumere totalitatea elementelor componente ale unui micrometru;

cursantul va fi capabil sa defineasca notiunea "calitate totala'.


III.nivelul de utilizare a cunostintelor sau abilitatilor dobandite

Acest nivel permite cursantului nu numai sa se familiarizeze si sa defineasca o anumita tehnica, ci si sa o utilizeze. Acest nivel al obiectivelor pedagogice vizeaza formarea specialistilor sau a tehnicienilor. Prin definitie, formarea calificata presupune ca stagiul practic sa fie insotit de o formare teoretica care sa permita intelegerea mecanismelor sau a procesului de functionare a unui utilaj, a unei masini etc.


Printre obiectivele caracteristice acestui nivel de formare exemplificam:

cursantul va fi capabil sa construiasca un esantion statistic;

cursantul va fi capabil sa descrie un obiectiv de training utilizand termenii comportamentelor observabile;

cursantul va fi capabil sa conduca un interviu de evaluare;

cursantul va fi capabil sa interpreteze bilantul activitatii unei intreprinderi

cursantul va fi capabil sa conduca o sedinta;

cursantul va fi capabil sa realizeze un plan de recrutare.


IV. nivelul metodologic

In unele cazuri, cursantul trebuie sa invete nu numai cum sa utilizeze un instrument de lucru,dar si sa conceapa noi domenii de aplicare a lui, noi metodoiogii etc. De aceea, acest nivel pedagogic le insumeaza pe toate celelalte.


Spre exemplificare:

cursantul va fi capabil sa defineasca indicatorii de evaluare a unei perioade de training;

cursantul va fi capabil sa realizeze o metoda de evaluare a costurilor non-calitatii serviciilor sau ale unui produs;

cursantul va fi capabil sa conceapa un instrument de evaluare a potentialului personalului.


Domeniul de invatare al cursantilor cuprinde, la randul sau, trei nivele, divizate in diverse nivele, respectiv:


I. nivelul cognitiv

Formularea obiectivelor cognitive se bazeaza pe cunostintele cursantului si pe modalitatea in care acesta demonstreaza existenta lor nu numai prin redarea anumitor informatii, ci si prin intelegerea si interpretarea unei situatii si rezolvarea unei probleme.


La acest nivel, operatiile mentale pot avea o complexitate crescanda. Este mult mai simplu sa prezinti tabla inmultirii decat sa o aplici prin efectuarea unor calcule, si de asemenea, este mult mai simplu sa faci niste calcule decat sa rezolvi o problema matematica. Deci, in cadrul definirii obiectivelor pedagogice, este recomandabila luarea in considerare a notiunii "nivel de cunostinte al cursantilor' pentru a realiza actiuni de training progresive (de la simplu la complex).

Nivelele domeniului cognitiv sunt:

1.     recunoasterea sau reamintirea unor termeni, fapte sau principii de baza. La acest nivel se pot realiza liste, se pot identifica nume si obiecte etc.

comprehensiunea, respectiv abilitatea de a intelege continutul unui material scris. La acest nivel cursantul poate explica anumite materiale, poate interpreta, traduce, generaliza anumite concepte si poate da exemple.

3.     aplicarea, respectiv abilitatea de a utiliza conceptele dobandite in situatii noi, capacitatea de a rezolva probleme, de a aplica legi si teorii in diverse situatii.

4.     analizarea, ca abilitate de a descompune un material in elementele constituente si de a diferentia, discrimina, releva sau identifica legaturile dintre acestea.

5.     sintetizarea reprezinta capacitatea de a aduna diverse elemente pentru a realiza un tot unitar si de a compune, crea, aranja din nou, modifica, integra sau genera noi concepte.

6.     evaluarea constituie capacitatea de a judeca valoarea, logica si suportul unor concepte, finalizandu-se prin formularea unei concluzii.

De asemenea, fundamentarea obiectivelor cognitive este prioritara in cadrul procesului de training atunci cand exista anumite lacune in cunostintele cursantilor, atunci cand acestia doresc sa dobandeasca altele noi intr-un anumit domeniu de studiu.


II. nivelul afectiv

Obiectivele afective au la baza atitudinile, sentimentele cursantilor si valorile acestora. Pentru definirea obiectivelor pedagogice, comportamentele pot fi ierarhizate, astfel:

receptarea unui fenomen sau stimul reprezinta capacitatea unei persoane de a realiza existenta unei atitudini sau emotii. Aceasta nu presupune o evaluare a situatiei aparute. Spre exemplificare, in cadrul unui seminar, cursantii pot parea a fi tristi sau suparati etc.

reactionarea activa la o situatie sau stimul presupune participarea sau reactionarea activa a unei persoane la comportamentul altei persoane.{n domeniul formarii acest nivel presupune discutii, schimburi de opinii etc.

valorizarea unei convingeri, respectiv aprecierea faptului ca adoptarea unui anumit comportament a meritat efortul si nu a fost in zadar. Valorizarea poate avea diverse forme, precum apreciere, justificare, impartasire etc.

organizarea presupune cumularea valorilor noi si vechi pentru a forma un sistem de valori consistent.Principalele comportamente presupun: identificarea, integrarea, ordonarea, sintetizarea elementelor.

caracterizarea presupune acceptarea integrala, in cadrul propriului sistem de valori, a celui definit anterior. La acest nivel sunt specifice activitati de genul: actionare, discriminare, influentare, utilizare, practicare, verificare.


Spre exemplificare, obiectivele unui stagiu de training in domeniul securitatii locului de munca se vor fundamenta, in functie de scopul urmarit, pe nivele diferite, astfel:

trainerul sensibilizeaza cursantii in domeniul accidentelor de munca pentru ca ei sa fie interesati de domeniul de studiu si receptivi la informatiile prezentate.

trainerul antreneaza cursantii astfel incat ei sa dobandeasca anumite reflexe si sa aplice sistematic ordine in anumite situatii.

trainerul incita cursantii sa adere la anumite principii, astfel incat ei sa ia initiative in domeniul prevenirii accidentelor de munca.

In acest context, exemplificam lista verbelor si a complementelor directe utilizabile pentru domeniul afectiv.


Clasificarea in taxonomie

Verbe (comportamente

observabile, masurabile)

Complemente directe si

substantive (continut, produse)

RECEPTAREA: 

constiinta

a diferentia, a separa, a izola, a diviza

imagini, sunete, evenimente, intentii, aranjamente

vointa de a recepta

a acumula, a alege, a combina, a accepta

modele, exemple, configuratii, marimi, parametri

Atentia referentiala

a alege, a raspunde non-verbal, a asculta, a controla

alternative, raspunsuri, ritmuri, nuante

RASPUNSUL:

asentimentul

a se conforma, a urma, a incredinta, a aproba

directive, instructiuni, legi, demonstratii, linii de conduita

vointa de a raspunde

a oferi spontan, a discuta, a practica, a se juca

instrumente, jocuri, opere dramatice, sarade, parodii

satisfactia de a raspunde

a aplauda, a aclama, a-si petrece timpul liber

piese, prezentari, lucrari literare

VALORIZAREA

acceptarea unei valori

a-si spori competenta prin, a renunta, a specifica

membrii unui grup, productie artistica, prietenii personale  

preferinta pentru o valoare

a asista, a subventiona, a ajuta, a incuraja

artisti, proiecte, puncte de vedere, argumente

angajarea

a nega, a protesta, a dezbate, a argumenta

deceptii, inconsecvente, manifestari ne-rationale

ORGANIZAREA:

conceptualizarea unei valori

a discuta, a teoretiza asupra unei idei

parametrii, coduri, standarde, scopuri

organizarea unui sistem de valori

a armoniza, a organiza, a defini

sisteme, abordari, criterii, limite

SISTEMUL DE VALORI:

ordonarea generalizata

a revizui, a schimba, a completa, a pretinde

planuri, comportamente, metode, eforturi

caracterizarea

a dirija, a rezolva, a rezista, a fi bine apreciat de colegi, superiori sau subalterni pentru o actiune sau o calitate, a evita

umanitarism, integritate morala, maturitate, extravaganta, excese, conflicte, enormitatiIII. nivelul psihomotorsau comportamental

Obiectivele psihomotorii se refera la abilitatile fizice si dexteritatile cursantilor. Ca si celelalte obiective pedagogice, si acestea pot fi ierarhizate, respectiv:

1.     recunoasterea unor elemente cu scopul executarii unor actiuni;

2.     intelegerea, respectiv capacitatea de a vedea si descrie mental actiunea executata de trainer;

3.     comunicarea consta in descrierea verbala a actiunii intelese anterior;

4.     imitarea, respectiv observarea si reproducerea exacta a gesturilor sau atitudinilor trainerului;

5.     realizarea unei actiuni presupune controlarea si coordonarea cu precizie a gesturilor, sub directa supraveghere a trainerului;

6.     combinarea actiunilor se realizeaza intr-o modalitate proprie cursantului, utilizand cele invatate anterior. Precizam ca nivelul superior al acestui nivel presupune dobandirea automatismului in realizarea actiunilor.


In practica, aceste obiective sunt strans legate intre ele. Spre exemplificare, obiectivul pedagogic, de a-l face pe cursant capabil sa repare un motor, implica:


- capacitatea de rezolvare a unor probleme specifice (domeniul cognitiv);

- abilitatea de a monta si demonta un motor (domeniul psihomotor);

- aceste aptitudini nu pot fi dobandite decat daca el este interesat si are o atitudine receptiva pentru studiul mecanicii (domeniul afectiv).


Abordarea ierarhizata a fiecarui nivel ne permite sa ne asiguram ca ar stabilit obiectivele de ordin inferior inainte de a le stabili pe cele de ordin superior.


Schematic, cele trei niveluri pot fi reprezentate astfel:Evaluarea

Sintetizarea

Analiza

Aplicarea

Comprehen-siune

Recunoasterea
Caracterizarea
Organizarea
Valorizarea
reactionarea
ReceptareaCombinarea actiunilor

Realizarea

unei actiuni

Imitarea

Comunicarea

Intelegerea

Recunosterea


Cunoasterea tipurilor de obiective ale unui proces de training este utila si pentru a evalua o actiune sau un plan de training. Astfel,

1.   pentru redactarea planurilor de training si a actiunilor cuprinse in
cadrul lor vom utiliza obiectivele globale de training, insotite, eventual, de
obiective specifice.

Exemplificam: cursantul va fi capabil sa redacteze, in limba italiana, scrisori simple, dar nu documente care sa solicite un stil mai laborios (rapoarte sau diverse situatii).

2.    pentru redactarea programelor pedagogice de training, elaborate pe baza planurilor de training, vom utiliza obiective pedagogice, exprimate in termenii obiectivelor globale si specifice.

3.    pentru evaluarea efectelor unei actiuni de training este recomandabil sa dispunem de:


obiective globale, pentru a identifica tipul situatiilor de training care trebuie parcurse de catre cursanti;

obiective pedagogice, detaliate in cadrul obiectivelor specifice pentru a construi situatiile de training;

obiective globale si specifice, pentru a observa comportamentele profesionale ale cursantilor in situatiile de training.


In cadrul procesului de training, ca o conditie esentiala, formularea obiectivelor pedagogice trebuie sa se adapteze fiecarui cursant. De aceea este recomandabil ca trainerul sa initieze discutii referitoare la formularea acestora. De asemenea, pentru reusita procesului de training este recomandabila utilizarea reala a cunostintelor, abilitatilor si competentelor dobandite.Avantajele si dezavantajele utilizarii obiectivelor pedagogice


Atat pentru cursanti, cat si pentru traineri, utilizarea obiectivelor pedagogice prezinta urmatoarele avantaje

.faciliteaza evaluarea cursantilor la finalul stagiului de training

Eficacitatea formarii este determinata de formularea obiectivelor pedagogice. De asemenea, obiectivele pedagogice constituie fundamentul evaluarii cursantilor, a metodei de training utilizate, a ansamblului procesului de training. In cadrul evaluarii, realizarea metodelor, tehnicilor si a instrumentelor de evaluare se poate face numai pe baza obiectivelor pedagogice.

. faciliteaza comunicarea dintre cursanti si traineri.

Comunicarea obiectivelor pedagogice are un impact major asupra cursantilor deoarece: acestia se vor orienta mai usor in demersul lor profesional;se pot orienta si isi pot adapta eforturile in functie de cariera personala. De asemenea, realizarea permanenta a unei paralele intre fiecare experienta din cadrul stagiului de training si obiectivele corespunzatoare acesteia determina acumularea mult mai eficienta a continutului formarii.

. permit construirea unor actiuni de training foarte bune

Pe baza obiectivelor stabilite trainerul poate isi organiza, rational, planul de training, isi poate planifica timpul in decursul sesiunii de training, poate prevedea succesiunea interventiilor etc. Formularea cat mai riguroasa a obiectivelor constituie fundamentul pentru analizarea si conceperea instructiunilor in decursul procesului de training.


De asemenea, trainerul are posibilitatea de a-si alege metodele pedagogice in functie de scopul urmarit. Daca apreciaza ca nu a realizat obiectivele propuse, el poate reveni asupra anumitor subiecte.

Comunicarea intre traineri si cea dintre traineri si responsabilii de training este facilitat` prin determinarea obiectivelor pedagogice. Astfel, se pot coordona programele de studiu, se evita suprapunerile si se poate verifica daca nivelul cunostintelor sau abilitatilor cursantilor la inceputul stagiului de training este in concordanta cu planul de training. Astfel, trainerul devine mult mai precis si mai riguros referitor la scopurile pe care le poate atinge.


Alaturi de aceste avantaje, exista si anumite dezavantaje printre care amintim:

Aceasta abordare a obiectivelor pedagogice, fiind aplicata sistematic,impune o anumita logica si un anumit program. De aceea, cursantii nu au posibilitatea de a-si aduce aportul personal la definirea propriilor obiective. In plus, conceptia stricta a obiectivelor limiteaza cursantii la obiectivele stabilite. Aceasta limita poate fi inlaturata daca se adopta o anumita suplete in atingerea obiectivelor, pentru ca perioadele de training cuprind si elemente neprevazute, care pot fi foarte utile cursantilor.

Formalizarea obiectivelor de catre trainer este foarte utila pentru
structurarea ideilor, insa elementul fundamental consta in crearea unei succesiuni
logice a acestora pentru cursanti. In acest sens, cursantii trebuie sa fie ajutati sa
includa obiectivele pedagogice in cadrul proiectului carierei lor. De aceea se
considera ca formarea are sanse de reusita numai daca fiecare cursant isi
insuseste obiectivele.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate