Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Politici comerciale netarifare


Politici comerciale netarifare


politici comerciale netarifare


In ultimele patru-cinci decenii caracterul protectionist al taxelor vamale a scazut atat ca urmare a rundelor de negocieri din cadrul GAT si OMC, cat si ca urmare a prabusirii sistemului cursurilor fixe din cadrul Sistemului Monetar International. Treptat centrul de greutate a politicilor comerciale s-a deplasat catre politici comerciale netarifare.

Politica comerciala netarifara reprezinta un complex de masuri si reglementari publice sau private (altele decat cele tarifare) menite sa limiteze sau sa impiedice fluxul international de lucrari si servicii, in vederea apararii pietei interne de concurenta straina sau in vederea echilibrarii balantei de plati.Politicile comerciale netarifare sunt numeroase si actioneaza esalonat inca din momentul efectuarii comenzii comerciale si pana in momentul consumului final al marfii. Datorita sferei largi de cuprindere acestea sunt foarte greu de identificat de partenerii comerciali. Pe plan international se practica mai multe forme de politici comerciale netarifare:


a.     care implica a o limita cantitativa a importurilor. Dintre formele acestei politici amintim:

n       interdictiile la import - sunt aceleasi reglementari care interzic importul anumitor produse  sau grupe de produse, total sau partial pe o anumita perioada de timp.

n       contigentele la import - reprezinta plafoane cantitative sau valorice stabilite in ceea ce priveste importul anumitor produse sau grupe de produse. Pot fi de mai multe feluri:

a.     globale - nu se specifica tara de provenienta a produselor ce fac obiectul contigentarii:

b.     bilaterale - se specifica atat limita plafonului maxim ce poate fi atins la importul anumitor produse cat si lista tarilor din care acel produs poate fi importat:

n       licentele de import - sunt autorizatii acordate de stat firmelor importatoare pentru un anumit produs sau grup de produse ce face obiectul importului si care sunt acordate pe o anumita perioada de timp.

Licentele de import pot fi automate. In situatia in care  cererea de import este acceptata in mod automat, aceste licente se elibereaza intr-un interval prestabilit de timp in mod automat (se folosesc pentru produsele liberalizate la import) licentele respective fiind folosite numai din motive de ordin statistic.

Licentele neautomate folosite pentru produsele neliberalizate  la import si din aceasta cauza acestea se mai numesc si licente pentru administrarea restrictiilor cantitative la import. Aceste licente se acorda selectiv in functie de produs si de tara. Prin intermediul acestora se exercita un control riguros asupra contigentelor de import. Licentele neautomate sunt:

a.     globale;

b.     individuale - deschise

- specifice

a. sunt acelea care sunt eliberate de stat si au la baza contigentele globale. Pe baza lor se stabileste volumul marfurilor ce pot fi importate intr-o anumita perioada de timp cu indicarea tarilor de provenienta a importurilor;

b. sunt folosite de stat in special pentru urmarirea si realizarea contigentelor bilaterale la produsele pentru care tara importatoare doreste sa asigure o protectie mai mare pe piata interna.

Licentele individuale deschise sunt acelea prin care se precizeaza doar tara de provenienta a importatorului fara a exista o plafonare cantitativa sau valorica a acestora. Prin acestea se urmareste o anumita orientare geografica a importurilor.

Licentele individuale specifice precizeaza pe langa tara de provenienta si plafonul maxim (fizic sau valoric) a importurilor ce pot fi realizate din tara respectiva.

Limitarile valutare la export (autolimitarile la export) - sunt intelegeri oficiale sau neoficiale care intervin intre anumite state, prin care tara exportatoare la cererea si sub presiunea tarii exportatoare se obliga sa reduca nivelul exportului unui produs sau unei grupe de produse pana la un anumit nivel si pe o perioada determinata de timp. Aceste limitari sunt acceptate sub presiunea tarii exportatoare care poate sa introduca in caz contrar contigente la import, care pot fi mult mai restrictive. Limitarile pot fi:

n       bilaterale

n       multilaterale

in functie de numarul tarilor participante la astfel de intelegeri.

Pentru ca aceasta masura restrictiva la export sa functioneze eficient, tara importatoare trebuie sa fie o piata insemnata de desfacere pentru tara exportatoare .

Acordurile privind comercializarea ordonata a produselor - sunt intelegeri bi si multilaterale si care vizeaza limitarea negociata si controlata a comertului international cu anumite produse sau grupe de produse. Aceste acorduri implica, pe langa autolimitarile la export si anumite prevederi referitoare la limitele de pret de care pot face uz tarile importatoare cand interesele lor comerciale sunt lezate.


b.     Politici comerciale netarifare care limiteaza exportul indirect prin mecanismul preturilor:

n       prelevarile variabile la import sau taxe de prelevare;

n       preturile minime si maxime la import;

n       impozite indirecte si alte taxe cu caracter fiscal (ajustari fiscale la frontiera)

n       taxe de retorsiune;

n       depozite sau depuneri prealabile in valuta la import.

Taxe de prelevare - se practica de catre comunitatea europeana ca instrumente de politica comerciala atat de natura tarifara cat si netarifara cu care se opereaza in cadrul politicii agricole comunitare. Taxele de prelevare vizeaza importul de produse agricole din alte tari. Taxele de prelevare sunt un fel de taxe vamale suplimentare care se percep peste taxele vamale obisnuite prevazute la importul produselor respective din alte tari extracomunitare. Aceste taxe se calculeaza ca diferente intre pretul de import si pretul comunitar indicativ sau orientativ.

Pretul minim si maxim la import este folosit cu precadere de tarile dezvoltate in practica relatiilor comerciale internationale. Pretul minim la import se foloseste in cazul in care produsele indigene au costuri  de productie mult mai ridicate decat cele ale concurentei internationale sau in cazul in care pe piata internationala preturile la anumite produse scad iar produsele respective devin mai competitive pe piata interna. In acest caz tarile importatoare recurg la stabilirea unor preturi minime la import, preturi care sunt foarte apropiate ca nivel de pret intern cu ridicata la produsele indigene). O astfel de masura atrage limitarea importurilor la produsele respective si protejarea ramurii industriale vizate. Pretul maxim de import se foloseste in cazul in care unele tari exportatoare incearca o crestere artificiala a preturilor la anumite produse destinate exportului. Efectul real prin stabilirea unor preturi maxime de import este limita exportului sau produsului respectiv care ca consecinta scade preturile la exportator.


Impozite indirecte si alte taxe cu caracter fiscal (ajustari fiscale la frontiera)Au in vedere un regim fiscal potrivit caruia produsele destinate exportului sunt scutite de impozite indirecte iar produsele destinate importului sunt supuse la aceleasi impozite ca si produsele indigene.  

Pentru respectarea acestui principiu, tarile lumii negociaza asa-numitele "Conventii pentru evitarea dublei impuneri".

In practica internationala, ajustarile fiscale la frontiera imbraca o multitudine de forme:

n       TVA

n       taxe de acciza

n       taxe portuare

n       taxe consulare, fitosanitare etc.


Taxe de retorsiune


n       taxe antidumping

n       taxe compensatorii

Aceste tipuri de taxe se aplica numai ca masuri de raspuns fata de politica comerciala neloiala (politica de dumping si de subventii a exportului) practicate de alte state. Pentru ca aceste masuri sa fie aplicate, trebuie in prealabil declansata o procedura de ancheta prin care sa se faca dovada ca politicile de dumping si de subventii a exportului au cauzat tarii importatoare un prejudiciu grav.


Depunerile prealabile in valuta la import


Este categoria de masuri de politica comerciala de ordin netarifar prin care firmele importatoare sunt obligate sa depuna in contul organelor vamale ale tarii lor o anumita cota in valuta pentru plata viitorului import. Aceste depuneri se realizeaza de obicei cu cel putin 6 luni inainte de realizarea importului iar nivelele lor pot atinge cote de ≈ 30% din valoarea importului respectiv.


Bariere netarifare care decurg din alte formalitati vamale si administrative care au in vedere importurile


Sunt de cele mai multe ori niste cerinte de ordin tehnic.

Aplicarea lor in practica permite in aceste cazuri discriminari comerciale si chiar limitarea importurilor. Aceste discriminari decurg din obligativitatea prezentarii de catre importator a numeroase documente suplimentare care deseori bareaza sau limiteaza importul unor produse.


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate