Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Merceologie


Index » business » » economie » Merceologie
» LOGISTICA SI DISTRIBUTIA MARFURILOR


LOGISTICA SI DISTRIBUTIA MARFURILOR
LOGISTICA SI DISTRIBUTIA MARFURILOR

Esenta logisticii

Desi,in prezent,logistica reprezinta o componenta fundamentala a activitatii comerciale,ea este inca interpretata in foarte multe feluri=>aceasta situatie determina inca o intelegere gresita sau diferita de la o situatie la alta a semnificatiei conceptului.

DEF:In opinia ASOCIATIEI EUROPENE DE LOGISTICA,conceptul de „logistica”ar reprezenta un ansamblu disparat de mijloace utilizate pentru aprovizionarea ,productia ,depozitarea si distributia bunurilor rezultate din activitatea unei intreprinderi.

Obs:Definitia are in vedere mai mult componenta operationala si mai putin componenta strategica a logisticii=>interpretarea legaturii dintre logistica,respectiv productie si distributie,este limitata si nu intotdeauna corecta.=>pornind de la esenta semnificatiei sale,se poate considera ca logistica exprima si masoara nivelul la care se desfasoara distributia bunurilor nivelul la care este servit clientul(client intermediar sau final,persoana fizica sau juridica).Chiar daca solicitarile acestor categorii de clienti difera,logistica perminte distributia bunurilor(ca suma a vanzarilor)sa raspunda cat mai adecvat cu putinta respectivelor solicitari.
In sine,logistica are in vedere planificarea,controlul si accelerarea fluxurilor de bunuri si a tuturor informatiilor asociate acestora in cadrul intreprinderilor.

In cazul bunurilor,principala problema pe care logistica trebuie s-o rezolve este”cum” si „cand”trebuie achizitionate,deplasate,stocate si livrate respectivele bunuri.

Problemele de natura logistica sunt prezente si in cazul firmelor care comercializeaza servicii ,dar natura producerii si comercializarii lor determina necesitatea unei abordari complet diferite a logisticii.

DEF:Logistica este procesul de planificare ,implementare si control,in conditii de eficienta a circulatiei si stocarii efective a bunurilor,serviciilor si informatiilor asociate,de la punctul de origine la cel de consum,cu scopul satisfacerii solicitarilor clientilor(Consiliul de Management Logistic)

DEF:Logistica presupune managementul fluxului de materiale,informatii si bani intr-o retea formata din furnizori,producatori ,distribuitori si clienti(Stanford).

Obs:Activitatea de management specifica logisticii se desfasoara intr-o retea.

DEF:Logistica(managementul lantului de aprovizionare-livrare)este traseul sinuos si greoi prin care companiile deplaseaza materiale,componente si produse catre clientii lor(Revista Fortune-1994)

Obs: Se evidentiaza faptul ca circulatia bunurilor face parte din activitatea intrinseca a firmei.

DEF: Managementul lantului de aprovizionare-livrare(logistica)presupune toate eforturile implicate in producerea si livrarea unui bun final de la furnizorul furnizorului la clientul clientului.

Obs:Definitia stabileste o imagine a traseului bunurilor si a pozitiei agentului economic.

Definirea practica a logisticii

O def considerata practica a logisticii arata ca logistica este transferul bunurilor de la Furnizor la Consumator final,utilizand costuri minime si asigurand clientului un nivel de servire acceptabil.Se pune accentul pe rolul fundamental al logisticii in mentinerea la cel mai scazut nivel posibil a costurilor de transfer al bunurilor de la sursa la destinatie.

Logistica-Proces triplu

Arata ca logistica este un proces de planificare,aprovizionare si onorarea unei comenzi care permite:anticiparea solicitarilor clientilor,obtinerea capitalului,resurselor umane si tehnologice si a bunurilor necesare satisfacerii clientului;optimizarea si utilizarea retelelor de distributie a bunurilor,informatiilor si serviciilor,toate astea,necesare onorarii complete si rapide a comenzilor la cele mai mici costuri.

Scopul logisticii

Sintetizand toate definitiile anterioare,se poate considera ca logistica urmareste livrarea materialelor si a bunurilor in cele mai bune conditii,la cel mai bun moment,in cel mai bun loc clientului care le-a solicitat si la cel mai bun cost.Costul corect e minim pt furnizor,mic si pentru client.

Continutul conceptului de logistica

Practic,conceptul de logistica include toate activitatile necesare managementului fluxului de bunuri dintre furnizarea de materii prime si utilizarea finala.Aceste activitati au in vedere miscarea si stocarea bunurilor,materialelor si informatiilor si trebuie sa indeplineasca 2 obiective fundamentale,si anume:

-atingerea unui nivel ridicat de servire a clientului la cele mai mici costuri posibile.

-crearea unui sistem logistic care sa permita un raspuns adecvat la solicitarile clientului

Misiunea logisticii= furnizarea bunurilor si serviciilor asociate la locul,timpul si in conditiile solicitate de client,pentru obtinerea unui profit maxim.

Indeplinirea acestei misiuni determina o contributie semnificativa a logisticii,atat la cresterea profitului,cat si(mai ales) la crearea unui potential ridicat de crestere a competitivitatii firmei pe piata.

Manualul il gasim in D2-15/17 lei

Sistemul logistic

Existenta sistemului logistic este o conditie pentru desfasurarea fluxului(circulatiei)bunurilor.

DEF:Sistem logistic=ansamblul resurselor fizice,infrastuctura economica,persoanele si procedurile care fac posibil fluxul de bunuri si transmiterea de informatii de la punctul de origine (aprovizionarea cu materii prime) pana la punctual de utilizare sau consum.(receptia care se efectueaza de catre client)

-Existenta sist.logistic este o conditie a existentei fluxului.

-traseul fluxului pleaca de la materia prima si merge pana la receptia clientului final.

Continutul sist.logistic

DEF:Continutul sist.logistic este ansamblul de facilitate,legate intre ele prin intermediul transportului,respectiv:

*procesare-ansamblu

*comert cu ridicata

*comert cu amanuntul

Facilitati=agenti economici care presteaza aceste activitati de baza

Procesare-ansamblare:depozitare,procesare materii prime;utilizarea bunurilor si materialelor semifinite.

Comert cu ridicata:Depozitare,sortare si vanzare de bunuri semifinite si finite.

Comert cu amanuntul:depozitare si vanzare de bunuri finite.

Functiile fundamentale ale sistemului logistic

Un sist.logistic poate sa includa o singura firma sau mai multe fara ca acest lucru sa fie o conditie a functionarii sale.

-nr-ul firmelor depinde de capacitatea lor de a indeplini 4 functii fundamentale:

1.preluarea

2.procesarea    materiilor prime si materialelor,respectiv a bunurilor finite

catre utilizatorul/consumatorul final.

3.transportul4.distributia

-in economia reala,fluxul de bunuri include in majoritatea cazurilor 3 tipuri de facilitati economice principale:furnizori materii prime,procesatori si distribuitori.Cele 3 componente formeaza lantul de aprovizionare(„supply chain”.)

Lantul de aprovizionare-livrare

DEF: Lantul de aprovizionare-livrare este un sist logistic in care materiile prime sunt transformate si distribuite consumatorilo finali.

Structura lantului de aprovizionare-livrare

Materii prime extractie/productie(±procesare primara=pregateste materia prima pt utilizarea ulterioara) fabricatie(± ansamblare finala/partiala) distributia(centre de distributie,unitati cu ridicata,unitati cu amanuntul) utilizatorii/consumatori finali.

Structura lantului de aprov-livr.nu este rigida.Poate fi adaptata fie necesitatilor agentilor economici,fie de cele ale clientilor sau pietei.Mai poate fi influentata si de caracteristicile ramurii economice,respectiv ale bunurilor sau serviciilor.

Toate componentele lantului sunt legate intre ele cu ajutorul sistemelor de transport.

Fluxurile in lantul de aprov-livrare

*exista 2 categorii de fluxuri:

1.fluxul de bunuri

2.fluxul de informatii

1.fluxul de bunuri se desfasoara intre materia prima si consumatorul final,dar se poate desfasura si in sens invers.In sens invers,el are ca obiect:

-bunuri uzate fizic si moral,bunuri defecte sau nefunctionale(distributie inversa)

-deseuri,rebuturi,ambalaje uzate(reciclare)

2.fluxul de informatii se desfasoara in sens invers celui de bunuri.Include date privind vanzarile,comenzile,utilizarea bunurilor,etc.(materii prime-utilizatori).In sens invers(utilizatori-materii prime),include toate datele necesare functionarii si coordonarii agentilor economici din structura lantului.

In esenta,lantul de aprov-livr.,desi descrie structura practica a unui sistem logistic complet,nu explica si rolul logisticii in functionarea lui.

Explicarea rolului logisticii in functionarea lantului se face cu ajutorul conceptului de canal logistic.

Continutul canalului logistic

-in cadrul unui canal logistic,rolul logisticii in functionarea lantului de aprov-livrare se materializeaza prin:

*cresterea eficientei fluxurilor si a nivelului de servire.

Strategia de achizitie

Strategia de achizitie reprezinta cel mai important aspect decizional al managementului achizitiilor.

La modul general, achizitia poate fi definita ca fiind „cumpararea de materiale, servicii si bunuri, necesare operatiunilor de productie, marketing, vanzari si distributie ale unei firme. ”

Ca operatiune logistica de sustinere, achizitia are ca scop cumpararea la un cost optim si din surse competente si sigure ale bunurilor si serviciilor necesare activitatii firmei. Este foarte important ca sursa de achizitie sa corespunda cu obiectivele stabilite de misiunea logisticii.

Elaborarea uneti strategii de achizitie are in vedere parcurgerea a 4 etape de actiune principale:

1. elaborarea unei strategii privind sursele de aprovizionare

2. stabilirea tipologiei relatiilor cu furnizorii

3. identificarea, evaluarea si selectia furnizorilor

4. stabilirea variantelor de achizitie.

1. Elaborarea unei strategii privind sursele de aprovizionare.

Include 4 optiuni strategice bazate pe tot atatea criterii, si anume:

a)nr-ul surselor

b)apropierea surselor

c)dimensiunea surselor

d)piata de provenienta

a)nr-ul surselor

in functie de nr-ul surselor, o firma poate sa aleaga ptr fiecare dinte bunurile pe care intentioneaza sa le achizitioneze, un nr variabil de furnizori;optiunea se face intre unul, doi sau mai multi furnizori.

Optiunea are la baza analiza avantajelor si dezavantajelor pe termen scurt si lung.

Achizitia de la un furnizor unic

Avantaje pe termen scurt

-posibilitatea negocierii unor preturi avantajoase, bazate pe relatia cu furnizorul.

-comunicarea foarte buna cu furnizorul.

Avantaje pe termen lung

-un grad redus de variabilitate a caracteristicilor bunurilor achizionate de la un lot la altul.

-posibilitatea imbunatatirii planificarii si controlului proceselor specifice, inclusiv logistice.-perfectionarea logisticii si reducerea stocurilor si costurilor aferente.

-cresterea posibilitatii de inovare a produselor si proceselor.

Dezavantaje pe termen scurt

-cresterea riscurilor pt cumparator, ca urmare a dependentei de furnizorul unic.

-posibilitatea scaderii calitatii activitatii si bunurilor furnizorului ca urmare a presiunii concurentiale scazute.

Dezavantaje pe termen lung

-posibilitatea pierderii contactului cu tendintele pietei(scaderea nivelului tehnologic, raspunsul lent la schimbarile cererii).

-cresterea costurilor operatiunilor, bunurilor si materialelor, tot ca urmare a lipsei concurentei inte furnizori.

-expunerea la problemele furnizorului-cumparatorul devine vulnerabil la performanta scazuta a furnizorului=>livrari intarziate, deficiente calitative, crestere de preturi, promisiuni neonorate.

Achizitia de la mai multi furnizori

Avantaje pe termen scurt

-posibilitatea compararii performantelor furnizorilor

-cresterea sigurantei in aprovizionare

-cresterea presiunii competitive intre furnizori, ca urmare a ponderilor diferite in volumul tranzactiilor.

Dezavantaje pe termen scurt

-mentinerea dificila a unor conditii de livrare unice.

-reticenta furnizorilor relativ la comunicarea de informatii privind logistica proprie=>dificultati in coodonarea achizitiilor.

Achizitia de la 2 furnizori(1 furnizor principal si 1 secundar )

-se bazeaza pe ponderi inegale ale celor 2 furnizori, astfel incat sa existe posibilitatea coordonarii logistice foarte bune cu unul dintre ei si obtinerea unor conditii superioare din partea celuilalt, ca urmare a presiunii concurentiale. Este o varianta de compromis.

b)Apropierea

In functie de apropiere, firmele pot opta ptr furnizori locali, respectiv aflati la distante mari.

Caracterul local al unei surse rezulta din usurinta transportului si comunicarii, si necesitatile de profitabilitate ale cumparatorului.

Avantajele surselor locale

-posibilitatea coordonarii si colaborarii mai stranse, costuri mai mici de transport si posibilitatea acoperirii mai rapide a unor comenzi urgente.

Variante de achizitie

-cantitatea

-termenul

c)Dimensiunea

in functie de marimea furnizorului, exista 2 variante:

-apelarea la furnizori mici, respectiv furnizori mari.

Avantajele achizitiei din surse mici

-procurarea mai mare a furnizorului fata de solicitarile clientului.

-comunicarea mai buna si coordonarea mai simpla.

Avantajele achizitiei din surse mari

-accesul la tehnologie superioara.

d)Piata de provenienta

In functie de piata de provenienta, cele 2 alternative strategice sunt:

z    achizitia din surse interne, respectiv externe.

Principalele motive ale achizitiei din surse externe sunt:

-nivelul scazut al calitatii bunurilor oferite de furnizorii interni.

-inexistenta bunurilor pe piata interna

-preturi mai avantajoase la furnizorii externi

-disponibilitatea redusa a bunurilor pe piata interna.

z    Achizita din surse externe prezinta dificultati:

-comunicarea mai dificila :diferenta de limba, distante mari, diferente de fus orar, stiluri de comunicare diferite.

-negocierea dificila a contractelor, ca urmare a: specificului cultural si stilurilor de negociere diferite.

-complexitatea aranjamentelor de transport: incertitudinea livrarilor si a termenelor, dificultatea obtinerii pieselor de schimb, proceduri greoaie de returnare.

Examen: 35 intrebari grila, din carte, 4 variante(una singura corecta);

15 intrebari corecte=nota 5.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate