Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Merceologie


Index » business » » economie » Merceologie
Date referitoare la conservarea sterilizari din legumelor


Date referitoare la conservarea sterilizari din legumelor
Date referitoare la conservarea sterilizari din legumelor

Principiul conservarii produselor alimentare cu ajutorul caldurii a fost stabilit pentru prima oara de savantul rus V. N. Karazin (17731842), fondatorul Universitatii din Harkov. In anul 1809 prof. Karazin a constatat ca produsele alimentare incalzite in vase acoperite isi pot pastra calitatile timp indelungat.
Pana la marile descoperiri ale lui Pasteur nu s-a cunoscut cauza alterarii produselor alimentare si deci nici esenta proceselor de conservare prin incalzirea lor; prin lucrarile sale, Pasteur a dovedit (1860) ca procesul de conservare se datoreaza distrugerii microorganismelor. In acest fel, procedeul conservarii prin termosterilizare a dobandit o explicatie si o baza stiintifica.
Totusi, datorita lucrarilor lui Nicolas Appert (17521841), aceasta metoda a fost aplicata practic la conservarea produselor alimentare inca de la inceputul sec. XIX. Dupa indelungate cercetari, Appert a dat in vileag procedeul sau in lucrarea publicata in 1810 si intitulata ,,Cartea tuturor gospodariilor sau arta de a conserva timp de mai multi ani toate substantele animale si vegetale', in care expune astfel principiile acestui procedeu:
,,Caldura are insusirea, daca nu de a distruge, cel putin de a opri pentru mai multi ani tendinta naturala a substantelor vegetale si animale de a se descompune'.
,,Aplicarea caldurii Intr-un fel potrivit la toate aceste substante, dupa ce au fost ferite in modul cel mai riguros de contactul cu aerul, face cu putinta conservarea lor perfecta, cu toate insusirile lor naturale'.
Prin aplicarea principiilor descoperirilor sale, Appert s-a apropiat mai mult de adevar decat oricare din contemporanii sai si aceasta cu 50 ani inaintea descoperirilor lui Pasteur.Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate