Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Merceologie


Index » business » » economie » Merceologie
DETERMINAREA CONTINUTULUI DE GRASIME A UNOR PRODUSE PRIN METODA SOXHLET


DETERMINAREA CONTINUTULUI DE GRASIME A UNOR PRODUSE PRIN METODA SOXHLET
DETERMINAREA CONTINUTULUI DE GRASIME A UNOR PRODUSE PRIN METODA SOXHLET

Continutul de grasime da indicatii cu privire la valoarea nutritiva a produselor alimentare sub aspectul aportului de energie adus de acestea, cat si in ceea ce priveste respectarea retetelor de fabricatie pentru diferite produse. In functie de importanta continutului de grasime in aprecierea calitatii produselor, valorile nominale ale acestui indicator se prescriu in standarde si norme tehnice fie la limita maxima admisibila, fie la limita minima admisibila, fie sub forma de interval.
Metodele de determinare cantitativa a grasimii se bazeaza pe proprietatea acesteia de a se dizolva in solventi organici.

Metoda Soxhlet se bazeaza pe extractia repetata cu eter etilic sau eter de petrol a substantelor grase din proba, urmata de indepartarea solventului si cantarirea reziduului gras obtinut.

Aparatul Soxhlet (Figura nr.20) utilizat la extragerea grasimilor prin aceasta metoda se compune din:

un balon de distilare (1), cu capacitatea de 250 cm3, care colecteaza extractul eteric;

un corp extractor (2) alcatuit dintr-un cilindru de sticla inchis in partea inferioara. In extractor se introduce un cartus din hartie poroasa care contine proba de analizat. Extractorul este prevazut cu doua tuburi laterale:

un sifon (3) care ajunge la circa 1/3 din inaltimea extractorului si care serveste la trecerea solventului cu grasime din extractor in balon;

un tub mai larg (4) care face legatura intre balon si partea superioara a extractorului, prin care trec vaporii de solvent in refrigerent;

un refrigerent ascendent cu coloana in zig-zag (5);

o baie de nisip pentru incalzirea aparatului (6).

Figura nr. 20 - Aparatul Soxhlet

Modul de lucru

Proba supusa analizei (5-10g) cantarita cu precizie de 0,01g, fin macinata, se introduce intr-un cartus de hartie poroasa care a fost in prealabil cantarit. Cartusul standard este confectionat din hartie speciala, presata, avand forma unui cilindru inchis in partea inferioara si prevazut cu un capac la partea superioara. In lipsa cartusului standard se poate folosi hartie de filtru, in prealabil degresata si uscata.Inaltimea cartusului trebuie astfel stabilita, incat acesta sa fie cu 0,5 cm sub nivelul curburii superioare a sifonului, astfel incat si partea superioara a probei sa fie spalata de solvent si deci, extrasa toata grasimea. Cartusul este cantarit in prealabil si apoi cu proba. Diferenta dintre cele doua cantariri ne da cantitatea de proba luata pentru analiza. Se cantareste de asemenea si balonul, inaite de inceperea determinarii.

Intreaga instalatie Soxhlet cat si cartusul cu proba trebuie bine uscate in etuva inainte de determinare. Solventii organici, in prezenta unei cantitati mici de apa, extrag pe langa substantele grase si alte substante.

Se introduc in balonul de distilare, cateva fragmente de portelan poros, cartusul cu proba in extractor si se monteaza aparatul, adaugand la partea superioara a extractorului si refrigerentul. Se umple apoi cu eter de petrol corpul extractorului, turnand cu palnia prin parte superioara a refrigerentului, astfel ca prin sifonare, eterul sa treaca in balon, dupa care se mai introduce in extractor o cantitate de eter de petrol pana la 2/3 din inaltimea sifonului.

Se incalzeste apoi balonul pe baia de nisip. Vaporii solventului care se cumuleaza in balon, trec prin tubul (4) si ajung in refrigerent unde se condenseaza si cad sub forma de picaturi pe cartusul din extractor. Cand nivelul solventului acumulat prin condensarea vaporilor in extractor ajunge la nivelul sifonului (3), aparatul sifoneaza si intreaga cantitate de lichid trece din nou in balon. Extractia continua astfel incat sa aiba loc 10-15 sifonari pe ora. Cu fiecare sifonare, in balonul aparatului sunt aduse mici cantitati din grasimea dizolvata, astfel incat la sfarsitul determinarii obtinem in balon intreaga cantitate de grasime continuta in proba.

In mod obisnuit o extractie se considera incheiata dupa circa 60 de sifonari. Finalul extractiei se poate verifica cu ajutorul unei rondele de hartie de filtru pe care se pune o picatura din solventul aflat in extractor. Daca dupa evaporare solventul nu lasa urme pe hartia de filtru, extractia se considera terminata.

Dupa terminarea extractiei, solventul din balon se recupereaza prin distilare. Balonul cu subsatntele grase ramase se usuca in etuva la 1050C pana la masa constanta, apoi se cantareste.

Calculul rezultatului

m1

% grasime = ---- x 100 unde:

m

m1 - masa substantelor grase din balon (g);

m - masa probei analizate (g).
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate