Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Finante banci


Index » business » » economie » Finante banci
» Programul ISPA


Programul ISPA


Programul ISPA

Programul ISPA reprezinta pentru Romania un important sprijin financiar in vederea reabilitarii si modernizarii infrastructurilor de mediu si transport dar, totodata, un instrument fundamental de indeplinire a criteriilor de aderare si de dezvoltare a unor politici convergente si coerente cu politicile comunitare in cele doua domenii, ca etapa preliminara a integrarii in structurile si procedurile Uniunii Europene in aceste domenii.

Programul ISPA (Instrument pentru Politici Structurale de Preaderare) este unul dintre cele trei instrumente de finantare nerambursabila care vor sprijini tarile candidate in pregatirea lor pentru aderarea la Uniunea Europeana. ISPA va finanta in perioada 2000-2006 proiecte in domeniul infrastructurii de transport si de mediu.

In perioada 2000 - 2006, Romania beneficiaza prin Programul ISPA, de finantare nerambursabila de aproximativ 240 milioane euro anual, situandu-se pe locul al doilea intre statele candidate din punct de vedere al alocarii bugetare (dupa Polonia).



Proiectele promovate sunt in deplina concordanta cu obiectivele specifice asumate in cadrul documentelor strategice ale Romaniei (Parteneriatul pentru Aderare, Programul National de Aderare la Uniunea Europeana, Programul National de Dezvoltare) si urmaresc cu prioritate reabilitarea infrastructurii de mediu, prin modernizarea sistemelor de alimentare cu apa, canalizare si epurarea apelor uzate si crearea unor sisteme ecologice de gestionare a deseurilor urbane, respectiv, imbunatatirea si modernizarea infrastructurii de transport prin largirea drumurilor nationale, construirea de variante ocolitoare, construirea de autostrazi, reabilitarea de cai ferate, imbunatatirea conditiilor de navigatie pe Dunare.

Obiectivele generale ale proiectului vizeaza sprijinirea Romaniei in vederea alinierii standardelor sale de mediu la cele ale Uniunii Europene, extinderea si conectarea retelelor de transport proprii cu cele trans-europene, familiarizarea tarilor beneficiare cu politicile si procedurile aplicate de Fondurile Structurale si de Coeziune ale Uniunii Europene.

Programul ISPA se va concentra pe investitiile legate de directivele de mediu a caror implementare solicita costuri importante. Prin programul ISPA se finanteaza proiecte privind rezerva de apa potabila, tratarea apelor reziduale, administrarea deseurilor solide si a celor periculoase si poluarea aerului.

Implementarea directivelor de mediu este strans legata de imbunatatirea sanatatii si calitatii vietii populatiei si are un impact pozitiv in procesul de coeziune economica si sociala a tarilor candidate.

Construirea si reabilitarea infrastructurii in tarile candidate si legarea la retelele de transport ale Uniunii reprezinta un obiectiv important pentru tarile candidate. Acesta este un element-cheie al strategiilor de dezvoltare economica in tarile candidate si va fi de asemenea crucial pentru integrarea cu succes a acestor tari pe piata interna comunitara si pentru promovarea eficacitatii si eficientei pe aceasta piata.

Se incurajeaza finantarea proiectelor care sprijina forme durabile ale circulatiei persoanelor si a bunurilor, in special proiectele de interes pentru Uniunea Europeana (identificate la conferintele de la Helsinki si Creta) si proiectele care permit tarilor candidate sa intruneasca obiectivele Parteneriatului de Aderare. Aceasta va include extinderea retelelor de transport trans-europene in vederea asigurarii de legaturi bune intre Uniunea Europeana si tarile candidate, de interconexiuni intre retelele nationale si de legaturi cu retelele de transport trans-europene.

Pentru realizarea acestor obiective vor fi necesare investitii majore. ISPA va contribui prin urmare la finantarea reabilitarii si dezvoltarii cailor ferate, drumurilor, porturilor si aeroporturilor, tinand cont de cerintele impuse pentru un transport durabil si intermondial.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate