Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Finante banci


Index » business » » economie » Finante banci
Institutii romanesti implicate in atragerea de ISD in perioada de tranzitie


Institutii romanesti implicate in atragerea de ISD in perioada de tranzitie


Institutii romanesti implicate in atragerea de ISD in perioada de tranzitie

Politica investitionala promovata de Romania a urmarit atragerea capitalului strain in procesul de privatizare si nu numai, dorindu-se o participare semnificativa a acestuia la restructurarea economica. Obiectivul fundamental l-a reprezentat atingerea cat mai rapida de catre Romania a statutului de economie functionala de piata.

Institutiile cu implicare majora in derularea investitiilor straine, in perioada post-decembrista, au fost Agentia Romana de Dezvoltare (ARD), Fondul Proprietatii de Stat (FPS), Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) si Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Agentia Romana de Dezvoltare a fost infiintata in martie 1991 prin Hotararea Guvernului nr.182/1991, fiind organismul guvernamental cu atributii specifice in atragerea capitalului strain.ARD este prima institutie de acest gen din tara noastra, fiind in acelasi timp si prima institutie specifica economiei de piata armonizata perfect cu legislatia UE. Procesul de organizare a ARD a fost semnificativ influentat de ajutorul primit din partea Know How Fund al Marii Britanii si de programul PHARE al UE.

Structura organizatorica a ARD s-a caracterizat prin modernism, incluzand printre altele si Colegiul Consultativ compus din reprezentanti ai ministerelor, ai sectorului privat dar si din specialisti de marca din acest domeniu. ARD a fost in premiera institutia guvernamentala din Romania care a promovat oportunitatile privind atragerea investitorilor straini in tara noastra cu ajutorul Internetului incepand cu anul 1995. La intalnirea anuala a agentiilor nationale de promovare a investitiilor straine, care a avut loc la Chicago in 1997, a fost deosebit de apreciata pagina de internet a ARD care s-a situat la nivelul celor realizate de firme cu traditie ca Xerox sau British Airwaiys.

Datorita prestigiului castigat, ARD a fost membru fondator al Asociatiei Mondiale a Agentiilor de Promovare a Investitiilor Straine, institutie initiata de UNCTAD cu sprijinul Organizatiei Pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), Bancii Mondiale si Organizatiei Mondiale a Comertului.

Pentru ca un potential investitor strain sa fi putut beneficia de stimulentele prevazute de legislatia in vigoare la acea data, trebuia sa obtina mai intai un certificat de investitor. In acest sens investitorul strain depunea o cerere la ARD, care analizand potentialul financiar al acestuia in corelatie cu natura si dimensiunile investitiei ce urma a fi efectuata, adopta o anumita decizie. Raspunsul trebuia remis investitorului in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii.

Paralel cu acest demers, investitorul strain trebuia sa parcurga, la fel ca orice cetatean roman, toate etapele necesare infiintarii unei societati comerciale, ceea ce presupunea intrarea in contact cu cel putin sase entitati institutionale.

Toate aceste aspecte au condus la instituirea unui sistem birocratic, cu efecte negative semnificative asupra atitudinii investitorilor straini.

In principiu, activitatea ARD s-a concretizat in urmatoarele: desfasurarea de actiuni promotionale, stabilirea si intretinerea de relatii cu institutiile internationale, punerea la dispozitie a unor informatii legate de legile si institutiile care au preocupari in domeniul investitiilor straine, acordarea de asistenta investitorilor straini pentru indeplinirea formalitatilor de constituire a societatilor comerciale cu participare straina, formularea de initiative legislative in domeniul investitiilor straine, elaborarea strategiilor de privatizare etc.

Prin Ordonanta de Urgenta nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale ARD, a fost transformata in Departamentul pentru promovarea investitiilor straine din structura Ministerului Privatizarii. Prin comasarea atributiilor acestui departament cu atributiile Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii a fost infiintata in anul 2000 Agentia Nationala pentru Dezvoltare Regionala, care trebuia sa indeplineasca si anumite sarcini legate de promovarea investitiilor straine sau de privatizare.

In acest context, puterea instaurata in Romania la finele anului 2000 a distribuit activitatea legata de ISD timp de aproape doi ani urmatoarelor institutii:

Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii pentru investitii mai mici de 1 million de dolari;

Ministerului Dezvoltarii si Prognozei pentru investitii cuprinse intre 1 million si 10 milioane de dolari;

Departamentului pentru relatia cu investitorii straini din subordinea directa a premierului pentru investitii de peste 10 milioane de dolari;

Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului pentru atragerea investitorilor straini in procesul de privatizare a societatilor detinute in propriul portofoliu;

Ministerului Afacerilor Externe care prin propria retea de misiuni diplomatice trebuia sa desfasoare o intensa activitate de informare a investitorilor straini.

Fondul Proprietatii de Stat s-a constituit in conformitate cu Legea nr. 58/1991, privind privatizarea societatilor comerciale. In virtutea actului legislativ mentionat FPS detinea 70% din capitalul social al societatilor comerciale de stat, restul de 30% apartinand Fondurilor Proprietatii Private.

Prin infiintarea FPS ca institutie publica s-a urmarit trecerea actiunilor detinute de stat la societatile comerciale, catre proprietatea privata. Orizontul de timp (7 ani), stabilit pentru finalizarea acestui proces, s-a dovedit a fi insuficient, necesitand prelungirea sa prin Ordonanta de Urgenta nr. 88/1997. S-a optat pentru aceasta forma organizatorica, deoarece experienta internationala a demonstrat ca strategia in cadrul careia fiecare minister era responsabil de privatizarea intreprinderilor din domeniul sau de competenta, nu a dat rezultatul dorit.

FPS a stabilit principiile de analiza si evaluare a potentialului economico-financiar al societatilor comerciale de stat, a elaborat materiale de prezentare a societatilor ce urmau a fi privatizate, a promovat actiuni de atragere a investitorilor straini, a derulat negocieri cu potentialii investitori straini, a stabilit metodele de privatizare si criteriile de evaluare a ofertelor acceptate.

Apreciata ca fiind relativ modesta, activitatea FPS a cunoscut o serie de deficiente, multe generate de atitudinea investitorilor straini dupa procesul propriu-zis de privatizare, prin incalcari ale angajamentelor asumate. In aceste conditii FPS    a fost desfiintat prin Ordonanta de Urgenta nr. 296/2000.

Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului a fost infiintata prin aceeasi ordonanta care a pus capat activitatii FPS.

Institutie cu personalitate juridica, in subordinea guvernului, APAPS urma sa indeplineasca urmatoarele sarcini:

  • administrarea si privatizarea societatilor comerciale aflate in portofoliul statului;
  • modernizarea, retehnologizarea si eventual restructurarea unitatilor comerciale aflate in patrimoniul sau;
  • controlul permanent al modului in care investitorii isi indeplinesc obligatiile asumate in procesul de privatizare.

Trebuie remarcat ca portofoliul detinut de APAPS a fost diminuat substantial imediat dupa infiintarea acesteia, legislatia adoptata atunci transferand multe societati comerciale de stat, catre ministere de resort si autoritatile publice locale, urmand ca, acestea din urma, sa gestioneze procesul de administrare si privatizare. Pe baza unor motivatii ce pot fi catalogate ca puerile, s-a actionat impotriva concluziilor desprinse din practica internationala, asa cum am mentionat inainte.

Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) a fost constituita pe baza Legii nr. 390/2002. In articolul 1, alineatul 1 al acestei legi se stipuleaza ca ARIS "se infiinteaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului, prin reorganizarea Departamentului pentru Relatia cu Investitorii Straini, din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, si a Directiei Generale pentru Promovarea Investitiilor, din cadrul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei".

Atributiile principale cu care ARIS a fost insarcinata prin lege sa le indeplineasca sunt urmatoarele:

coordonarea strategiilor de promovare a investitiilor straine directe in Romania si elaborarea programelor de actiune pentru atragerea capitalului strain in economie;

monitorizarea respectarii prevederilor legale privind regimul investitiilor straine in Romania si initierea de proiecte de acte normative pentru imbunatatirea legislatiei in domeniu;

acordarea la cererea investitorilor straini de asistenta de specialitate, in contactarea firmelor si organismelor romanesti, furnizand informatiile necesare pentru infiintarea de societati comerciale in Romania, precum si informatiile referitoare la mediul de afaceri romanesc;

identificarea si atragerea de surse de finantare internationala, sprijinita fiind de Ministerul Afacerilor Externe;

informarea Guvernul cu privire la originea, structura, domeniul de activitate si tendinta evolutiei ISD;

colaborarea stransa cu firmele romanesti asigurand o legatura fluenta intre acestea si agentii economici straini.

Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra activitatii legate de investitiile straine, ARIS primeste lunar informatii de la institutiile care inregistreaza date in domeniu: Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului, Directia Generala a Vamilor, Oficiul National al Registrului Comertului, Banca Nationala, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare etc.

Activitatea desfasurata de ARIS in timpul scurs de la infiintare, o recomanda a fi un partener serios si competent de discutii. De apreciat este desemnarea ARIS la conducerea lucrarilor Mesei Rotunde Regionale pentru promovarea investitiilor straine in Europa Centrala si de Est, din cadrul O.C.D.E.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a fost infiintata pe baza Legii nr. 360/2004 prin comasarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare cu Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului.

AVAS este o institutie de specialitate a administratiei publice centrale, cu persoanalitate juridica, fiind in subordinea Guvernului. Aceasta a preluat drepturile, obligatiile si atributiile Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, stabilite prin acte normative in vigoare in domeniul privatizarii postprivatizarii, si administrarii participatiilor statului in calitate de actionar/asociat la societatile comerciale aflate in portofoliul sau.

Conform O.U. nr. 101/06.12.2006 privind reorganizarea AVAS prin comasarea prin absortie cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie AVAS a preluat si drepturile, obligatiile, atributiile acestei ultime institutii care s-a desfintat.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate