Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Finante banci


Index » business » » economie » Finante banci
Elemente introductive privind impozitul


Elemente introductive privind impozitul


Elemente introductive privind impozitul

 1. Definitia impozitului
 2. Caracteristicile impozitului
 3. Rolul impozitului
 4. Clasificarea impozitelor
 5. Elementele tehnice ale impozitelor.

Seminar 3

Conform Maurice Allais principiile generale ale fiscalitatii ar trebui sa fie urmatoarele:

 1. Individualitatea - fiscalitatea trebuie sa fie unul dintre mijloacele de protejare a deplinei dezvoltari a personalitatii fiecarui cetatean, corespunzator propriei sale aspiratii.
 2. Nediscriminarea - promovarea unor reguli unitare, valabile pentru toti, astfel ca impozitele sa fie stabilite fara discriminari directe sau indirecte fata de unii dintre subiecti sau fata de unele grupuri sociale.
 3. Impersonalitatea impozitelor - presupune renuntarea la asa-zisele impozite sintetice asupra cifrei de afaceri sau asupra capitalului in favoarea impozitelor analitice, asezate asupra fiecarui bun sau fiecarei activitati in parte, fiind mai putin ofensatoare decat cele sintetice adresate persoanelor.
 4. Neutralitatea impozitelor - acestea nu trebuie sa modifice alegerile cele mai eficiente ci dimpotriva sa fie favorabile unei gestionari mai eficiente a economiei.
 5. Diferentierea tratamentului fiscal in raport cu legimitatea veniturilor realizare de platitori - veniturile lor legitime (din munca) ar trebui sa beneficieze de un tratament fiscal mai favorabil.


Asieta impozitelor

Asieta impozitelor este expresia ansamblului masurilor intreprinse de catre organele fiscale pentru stabilirea obiectului impozabil, dimensionarea marimii impozitului si perceperea la bugetul public a impozitelor.

A)    Evaluarea materiei impozabile

Stabilirea obiectului impozabil presupune constatarea existentei materiei impozabile si evaluarea acesteia. Pentru evaluare s-au folosit mai multe metode de percepere:

 1. Evaluarea indirecta bazata pe prezumtie, practicata in urmatoarele variante:

evaluarea pe baza indiciilor exterioare;

evaluarea forfetara;

evaluarea administrativa.

 1. Evaluarea directa pe baza de probe avand 2 variante de aplicare:

evaluarea be baza declaratiei unei terte persoane;

evaluarea pe baza declaratiei contribuabililor.

B)    Modul de calcul al impozitelor = dimensionarea marimii impozitului, este o operatiune ce se realizeaza in mod diferit dupa cum este vorba de impozite de repartitie sau impozite de cotitate.

Ø      Impozitele de repartitie (sau de contingentare) - se stabilesc de catre organele fiscale intr-o suma globala ce trebuie incasata de pe intreg teritoriul tarii, ce se defalca de sus in jos de fiecare unitate administrativ - teritoriala iar la nivelul unitatii de baza se defalca pe obiecte ale impunerii sau pe subiecti platitori.

Ø      Impozitele de cotitate - calculul se face de jos in sus, pornind de la nivelul fiecarui contribuabil. Se stabilesc pentru fiecare contribuabil sau obiect impozabil prin aplicarea unor sume fixe sau cote procentuale sau combinate dupa caz.

C)    Perceperea impozitelor la bugetul public este operatiunea finala a asietei, care consta in incasarea impozitelor la termenele si modalitatile specifice fiecaruia dintre ele.

Ø     Incasarea indirecta:

incasarea impozitelor de catre unul din contribuabili;

incasarea impozitelor de catre concesionari.

Ø     Perceperea impozitelor printr-un aparat fiscal specializat al statului

in cazul impozitelor incasate de la persoanele fizice dupa felul in care acestea se incaseaza avem:

impozite portabile

impozite cherabile.

in cazul impozitelor incasate de la persoane juridice legea prevede folosirea mai multor metode:

stopajul la sursa

aplicarea de timbre fiscale.

Comportamentul cotelor de impunere

Reprezinta unul dintre elementele impozitului strict obligatorii pentru definirea impozitului respectiv.

Reprezinta cuantumul impozitului aferent fiecarei unitati de impunere.

Se aplica asupra bazei impozabile rezultand impozitul de plata.

Baza impozabila se obtine determinand obiectul impozabil in mod concret atat cantitativ, cat si calitativ. Aceasta se exprima in unitati banesti.

Nu intotdeanua baza impozabila este egala cu materia impozabila.

Cotele de impozit sunt diferentiate in functie de natura si marimea venitului impozabil, precum si de categoriile de platitori.

Cotele de impozit sunt de mai multe feluri:

cote fixe ( in suma fixa, egala, forfetara);

cote procentuale: proportionale; progresive;: orizontale si verticale, simple sau compuse; regresive.

 1. Cotele fixe - sunt stabilite in suma fixa (egala), neschimbata, independent de marimea venitului impozabil, de averea sau situatia sociala a platitorului. De regula se utilizeaza cand bazele impozabile se exprima in unitati naturale.
 2. Cotele procentuale - reprezinta un procent din suma in lei a materiei impozabile. Se aplica numai asupra bazelor impozabile exprimate valoric. Cunosc mai multe variante:

Cotele proportionale - procentul ramane nemodificat indiferent de marimea obiectului impozabil si de situatia sociala a platitorului.

Cotele progresive - sunt acele cote de impunere care cresc, progreseaza, pe masura cresterii venitului impozabil, fie intr-un ritm constant, fie intr-un ritm variabil. Pot opera atat orizontal cat si vertical. Progresivitatea orizontala se caracterizeaza prin faptul ca pentru venituri impozabile egale ca marime cota de impozit difera in functie de natura venitului impozabil si de categoriile de platitori. Progresivitatea verticala se caracterizeaza prin faptul ca cota impozitului creste pe masura cresterii venitului precum si in functie de natura venitului impozabil si categoriile de platitori. La un moment dat cotele progresive nu mai cresc, devenind astfel cote proportionale. Cotele progresive verticale se impart in cote progresive simple ( procentul de impunere aferent transei de materie impozabila se aplica la intreaga masa impozabila) si cote progresive compuse ( se calculeaza separat, aplicandu-se fiecarei transe procentul corespunzator iar la final se insumeaza impozitul corespunzator fiecarei transe de materie impozabila).

Cotele regresive - odata cu cresterea materiei impozabile cota de impunere este din ce in ce mai mica.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate