Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Comert


Index » business » » economie » Comert
» Activitatile societatilor comerciale romane in strainatate


Activitatile societatilor comerciale romane in strainatate
Activitatile societatilor comerciale romane in strainatate

Legea aplicabila

in cazul in care o societate comerciala romana deschide in strainatate o societate propriu-zisa sau in cazul in care deschide o filiala in strainatate , legea aplicabila societatii deschise in strainatate este legea straina.

in cazul in care societatea comerciala romana deschide in strainatate numai o sucursala sau reprezentanta , aceasta sucursala sau reprezentanta este supusa sub anumite aspecte legii romane , dar sub aspectul organizarii si functionarii ei este aplicabila legea straina.

Legea romana reglementeaza conditiile in care o societate comerciala romana poate deschide o asemenea entitate exogena in strainatate. Cu alte cuvinte , capacitatea societatii comerciale romane de a deschide o sucursala , o filiala , o reprezentanta in strainatate este supusa legii romane.

Conditiile cerute de legea romana pentru participarea societatii romane la aceste forme societare in strainatate sunt diferentiate dupa aceeasi distinctie:
daca societatea comerciala romana deschide in strainatate o societate cu participarea ei, doreste sa participe cu capital la o societate in strainatate , nu se prevede nicio conditie speciala de indeplinit in tara.

daca societatea comerciala romana doreste sa deschida un sediu secundar in strainatate , in acest caz , acest lucru trebuie mentionat in actul constitutiv al societatii. Mentiunea poate fi facuta in momentul constituirii societatii din Romania sau este posibil chiar de a se indica in mod explicit despre ce sediu este vorba , situatie in care se constituie o data cu societatea din Romania. Daca insa in actul constitutiv nu este prevazuta nicio mentiune privind posibilitatea deschiderii de sedii secundare in strainatate , societatea comerciala din Romania trebuie sa modifice actul constitutiv , sa insereze o asemenea posibilitate si sediul.

Sediul social din strainatate trebuie inscris in Registrul Comertului din Romania si inregistrat fiscal in tara , deoarece el este impus unei impozitari in Romania in conditii speciale. Investitia de capital roman in strainatate ( Regulamentul valutar al BNR nr. 4/2005 – investitia directa a rezidentilor in strainatate ) se incadreaza in categoria operatiunilor valutare de capital , care pana in anul 2005 s-au facut cu aprobarea prealabila a BNR , ulterior participarea la capital in strainatate este libera fara niciun fel de formalitate.

Din punct de vedere valutar , sucursalele , filialele , reprezentantele societatilor comerciale romane in strainatate sunt nerezidente valutar in tara.

Ca regim contabil , Legea contabilitatii , in art. 47 prevede ca ea se aplica si subunitatilor fara personalitate juridica ale societatilor comerciale romane in strainatate. In consecinta , societatea-mama din tara trebuie sa intocmeasca documentele contabile si situatiile financiare anuale si pentru entitatile ei din strainatate , in afara obligatiilor contabile si fiscale prevazute de legea straina. Trebuie sa faca un bilant consolidat in care sa includa si sediile ei secundare din strainatate.

Problema finantarii si garantarii investitiilor romane in strainatateRomania este parte la Conventia de constituire a Agentiei Multilaterale de garantare a investitiilor, Conventia de la Seul din 1985 adoptata sub egida BIRD. Aceasta Agentie are sediul la Washington. Principala atributie a Agentiei este sa emita garantii impotriva riscurilor necomerciale privind investitiile directe si ea acopera nu numai investitiile straine in Romania , ci si pe cele romane in strainatate.

Pe plan intern, atributiile privind finantarea si garantarea investitiilor romane in strainatate revin unei banci specializate ( Banca de export-import a Romaniei – EXIMBANK S.A. – Legea nr. 96/2000 este un agent al statului actionand in numele si contul statului roman , iar rolul este acela de a acorda credite catre export. )

Impozitarea profitului obtinut de societatile comerciale romane din activitatea filialelor, sucursalelor sale din strainatate

Codul fiscal , in art. 72 prevede: „contribuabilii cu domiciliul fiscal in Romania au obligatia de a declara in termen de 30 de zile infiintarea de filiale si sucursale in strainatate si sunt supuse normelor de impozitare prevazute de Codul fiscal privind impozitul pe profit.” In aceasta materie se aplica Conventia pentru evitarea dublei impuneri , la care Romania este parte. In cazul in care o societate este impozitata in strainatate , acea societate obtine, procura un certificat de impunere in strainatate care este opozabil autoritatilor romane si ea nu va fi impozitata in masura in care a fost impozitata in strainatate.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate