Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Turism


Index » business » » afaceri » Turism
Forme de turism


Forme de turism
Forme de turism

Nivelul de dezvoltare si civilizatie al unei tari este dat in mare masura de nivelul de dezvoltare a sferei serviciilor oferite populatiei, dintre care remarcam serviciile de turism ca o parte cu pondere semnificativa in PIB-ul tarilor dezvoltate. Pornind de la aceasta, se impune sa observam modul in care a evoluat in Romania activitatea de prestari turistice si hoteliere in ultimii ani.

In anul 1990 exista o baza materiala creata in turism, care, pentru a fi valorificata eficient, se impunea sa fie imbunatatita calitativ, mai ales prin privatizare, din punctul de vedere al conceptului de produs turistic si al managementului din ramura turism-servicii. Doar prin privatizare, investitii si cresterea calitatii serviciilor prestate turistilor se putea sa se creeze premisele asigurarii de servicii calitative, adaptate nevoilor reale ale populatiei.
Realizarea unui sistem de turism privatizat 100%, cu sustinerea prin masuri adecvate a tendintei de diversificare si imbunatatire a calitatii, ar fi trebuit sa constituie o preocupare permanenta a programelor si strategiilor nationale de dezvoltare a turismului romanesc, avand in vedere faptul ca acest sector detinea deja o baza materiala semnificativa, concretizata mai ales in hoteluri, vile, cabane, deci nu impunea un efort investitional sau de capital deosebit.

Sub acest aspect, este important de analizat modul in care aceste servicii au fost prestate si prin prisma raportarii la nivelul veniturilor reale de care dispune populatia la un moment dat. Literatura de specialitate releva numeroase incercari de tipizare a activitatilor turistice. In cele ce urmeaza, sunt prezentate principalele formele de turism practicate in Romania.

Turismul pe litoral. Desi activitatea turistica din aceasta zona se caracterizeaza printr-o sezonalitate puternica, turismul de litoral este considerat cea mai importanta forma de turism din Romania. Litoralul ofera, pe langa resursele naturale: plaja, apele marii si resurse balneare (ape termominerale, namoluri sapropelice). Pe litoralul romanesc al Marii Negre (244 km) sunt amenajate 12 statiuni turistice (Navodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinesti, Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn), cu o capacitate de cazare de 126.900 locuri , reprezentand 43,3 % din spatiile de cazare, locuri situate in peste 260 hoteluri de diferite categorii.

Turismul montan. Acest tip de turism are traditie in Romania. Primele cabane au fost construite la sfarsitul secolului XIX in Muntii Fagarasi (Bucegi, Cindrel). Turismul de munte s-a dezvoltat mult, fiind amenajata o baza materiala deosebita, unitati de cazare (hoteluri, vile, campinguri, cabane etc.), unitati de alimentatie, baze de agrement, partii de schi (aproximativ 80 km), mijloace de transport prin cablu (aproximativ 60 km de telecabine, telescaune, teleschiuri).

Principalele obiective turistice din Carpatii Orientali sunt: Poiana Brasov, Lacul Rosu (lac de baraj natural), Lacul Sf. Ana (in crater vulcanic), Durau, Izvorul Muresului; din Carpatii Meridionali sunt mai importante statiunile din Masivul Bucegi (Sinaia, Busteni, Paraul Rece, Predeal), iar in Carpatii Occidentali: Semenic, in Muntii Banat, Scarisoara.

Turismul balnear. Primii care au valorificat proprietatile terapeutice ale apelor minerale Geoagiu-Bai si Herculane au fost dacii si romanii. In prezent, exista peste 160 statiuni si localitati cu factorii naturali care au proprietati curative.

Potentialul terapeutic este dat de proprietatile apelor minerale si carbogazoase, ale apelor minerale termale, ale lacurilor cu ape sarate, ale namolurilor sapropelice, ale salinelor. In Carpatii Orientali, statiunile importante datorita proprietarilor terapeutice si dotarilor materiale sunt: Sangeorz - Bai, Vatra Dornei, Borsec, Slanic Moldova si Baile Tusnad. In Carpatii Meridionali intalnim statiunile: Moneasa, Calimanesti, Olanesti, Geoagiu - Bai. Pe langa aceste statiuni traditionale, care imbina turismul montan cu cel curativ, trebuie adaugate si urmatoarele statiunile balneare: Baile Felix (ape geotermale), Govora (ape minerale), Lacul Sarat, Lacul Amara (cu ape sarate si namoluri sapropelice).

Turismul rural.    Popularitatea turismului rural a crescut in ultimii ani. De la initiative cu caracter individual s-a ajuns la o adevarata alternativa de petrecere a timpului liber. Motivul dezvoltarii turismului in mediul rural este constientizarea, de catre micii agricultori, a necesitatii diversificarii activitatii atat in cadrul fermei agricole, cat si in afara acesteia, prin angrenarea in silvicultura, turism sau apeland la anumite activitati pe timp determinat, in interiorul economiei locale.Turismul cultural.  Romania are un patrimoniu cultural-istoric si etnofolcloric de mare valoare si atractivitate turistica. Exista peste 680 valori de patrimoniu cultural de interes national si international, intre care se remarca: biserici si ansambluri manastiresti, monumente si ansambluri de arhitectura si de arta, ansambluri arhitecturale urbane, centre istorice si situri arheologice, din care o parte s-au constituit ca valori ale Patrimoniului Universal sub egida UNESCO (bisericile fortificate, bisericile cu fresce exterioare, cetatile dacice, cetatea Sighisoara).

Tezaurul etnografic si folcloric romanesc este de asemenea de mare originalitate, fiind reprezentat prin: arhitectura specifica satelor din provinciile istorice romanesti; bisericile de lemn din Maramures si Salaj; prelucrarea lemnului; portul popular; arta decorarii; manifestari etnoculturale si religioase traditionale; targuri si expozitii muzeale etnografice in aer liber sau pavilioane expozitionale.

Aceasta forma de turism este sustinuta de o capacitate de cazare care reprezinta 12,9% din totalul locurilor existente la nivelul intregii tari, in ultimii ani inregistrandu-se o diminuare a acesteia, ca urmare a schimbarii destinatiilor unor unitati de cazare. Numarul turistilor straini in turismul cultural religios a crescut cu 28,5%

Ecoturismul.    Romania detine in prezent 12 parcuri nationale cu o suprafata totala de 306,989 ha, 14 parcuri naturale cu o suprafata de 772,128 ha. Suprafata totala a parcurilor nationale, parcurilor naturale si rezervatiilor biosferei este de 1.655.333 ha (121.779 ha - suprafta maritima), ceea ce reprezinta 6,43 % din suprafata terestra a tarii. Acestea sunt grupate astfel: 12 parcuri nationale (306,989 ha), 14 parcuri naturale ( 772,128 ha), rezervatia Biosfera Delta Dunarii ( 576,216 ha). In afara parcurilor nationale, parcurilor naturale si rezervatiilor biosferei exista circa 800 de rezervatii stiintifice, monumente ale naturii si rezervatii naturale a caror suprafata totala nu a fost inca determinata insa este estimata la aproximativ 169.000 hectare. Prin urmare suprafata terestra a ariilor naturale protejate acopera 7,14% din suprafata terestra a tarii la finele anului 2004.

Turismul religios. Turismul religios consta in pelerinajele credinciosilor la lacasurile de cult, considerate sfinte de diferite religii. In aceeasi masura, marile sarbatori de cult, hramurile manastirilor si bisericilor atrag, in perioada sarbatorilor religioase traditionale, un numar considerabil de pelerini.

Potentialul turistic pentru aceasta forma de turism in Romania este reprezentat de: monumentele de cult care adapostesc ramasite pamantesti ale unor sfinti (mormantul Sfintei Paraschiva la Iasi) sau martiri ( osemintele primilor patru martiri crestini romani de la manastirea Cocos din nordul Dobrogei); sanctuarul dacic de la Sarmisegetuza Dacica din Muntii Orastiei; bunuri cultural religioase, cum ar fi manastirile din Bucovina cu biserici ai caror pereti sunt pictati la exterior, manastirile din Oltenia sau Moldova, bisericile fortificate din Transilvania, catedralele catolice ( Sumuleu, Ditrau, Cluj Napoca, Brasov); destinatiile religioase unde au loc manifestari religioase, cum ar fi: sarbatorile legate de Craciun si sfarsitul anului in zona Maramures, cu dansurile populare, Bucovina.         
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate