Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Industria lemnului


Index » business » » afaceri » Industria lemnului
PROIECT DE SPECIALITATE - Dulap de Bucatarie (corp superior si inferior)


PROIECT DE SPECIALITATE - Dulap de Bucatarie (corp superior si inferior)
Grup Scolar de Industrializarea Lemnului
PROIECT DE SPECIALITATE

Dulap de Bucatarie (corp superior si inferior)

Cuprinsul lucrarii

CapI 1. Argument

CapII 2. Descrierea tehnica a produsului

2.1. Descrierea tehnica a produsului

2.2. Nomenclatorul de repere

2.3. Descrierea procesului tehnologic de fabricatie

2.4. Stabilirea planului de operatii

2.5. Calculul necesarului de materii prime si materiale tehnologice

2.6. Masurii de P.M si P.S.I

CapIII Bibliografie

CapIV Anexe

4.1. Desenul in perspectiva

4.2. Vederi si sectiuni

4.3. Detalii de executie

CapI Argument

Dulapul de bucatarie face parte din grupa mobilierului de bucatarie, de uz cazic. Din punct de vedere constructiv face parte din grupa mobilei corp, iar functional este un produs pentru depozitare si pastrare.

Panourile dulapului sunt executate din P.A.L melaminat, motiv pentru care procesul tehnologic pentru fabricarea produsului este unul simplificat, eliminandu-se operatii de furniruire si finisare si dand posibilitatea uitilizarii liniilor de prelucrare pe agregat.

Acest proces tehnologic ridica mult productivitatea,fapt ce duce la btinerea unui prt de cost accesibil pe piata. La stabilirea dimensiunilor sa tinut cont atat de destinatia ce i-a fost conferita cat si de spatiul pentru care a fost creat, avand in vedere suprafetele restranse ale bucatariilor existente in apartament.

De asemenea, dimensionarea panourilor s-a facut in stransa corelare cu caracteristicile anatomice ale corpului omenesc.

Canturile panourilor au fost bordurate cu H.D.S ele nefiind nepuse la solicitari mari. Din punct de vedere estetic s-a ales P.A.L melaminat de culoare alba, stiind ca in spatiile restranse, o culoare deschisa da senzatia de luminozitate.

Faptul ca dulapul s-a facut din P.A.L melaminat prezinta avantajul unei intretineri bune si usoare. Pentru a putea fi manipulat mai usor produsul a fost executat din doua corpuri unul inferior si unul superior supus peste primul.

CapII Continutul propriu-zis

2.1. Descrierea tehnica a produsului

Dulapul de bucatarie este facut din doua corpuri suprapuse cu urmatoarele dimensiuni de gabarit:

corpul inferior : 1300 X 480 X 480

corpul superior: 1300 X 380 X 900

Corpul inferior este format din : placa inferioara, perete despartitor orizontal, doi pereti laterali, doi pereti despartitori, sertare, toate executate din P.A.L melaminat de 18 mm.

Cele trei usi si fetele de la cele trei sertare sunt executate de asemenea din P.A.L melaminat de 18 mm.

Politele mobile ale corpului inferior in numar de trei sunt executate din P.A.L melaminat de 12 mm.

Lateralele de sertar si spatele sertarului sunt executate din cherestea de fag de 32 mm grosime. Fundurile de sertar si spatele corpului sunt executate din placaj de 4 mm.

Soclul fixat pe partea inferioara a corpului inferior este format din doua lonjeroane si doua traverse executate din cherestea de fag de 25 mm grosime.

Sipcile de culisare pentru sertar sunt executate de asemenea din cherestea de fag de 25 mm, spintecata la latime.

Corpul superior este format din placa superioara, doi pereti laterali, perete despartitor orizontal,patru pereti despartitori orizontal, patru pereti despartitori verticali si doua usi, toate executate din P.A.L melaminat de 18 mm.Cele 5 polite mobile ale corpului superior sunt executate din P.A.L melaminat de 12 mm.Spatele corpului este executat din placaj de 4 mm. Toate canturile vizibile ale panourilor sunt bordurate cu H.D.S cu ajutorul unor adezivi de topire pe baza de polimeri vinilici sau acilici.Panourile se asambleaza intre ele cu ajutorul cepurilor rotunde folosind adeziv aracet.Spatele mobilierului si fixarea sipcilor de culisare pentru lemn. Pentru deschiderea usilor si a sertarelor se monteaza manere tragatoare din material plastic. Politele mobile sunt sustinute de suporturi din plastic fixati in pereti verticali. Usile sunt montate cu ajutorul balamalelor paftale.

In vederea limitari pentru fiecare usa s-a montat cate un opritor din plastic la partea inferioara. Fiind executat din P.A.L melaminat, produsul nu necesita finisare, dar soclul fiind executat din cherestea de fag, va fi finisat prin vopsire de culoare alba. Dupa asamblare, produsul se asambleaza in cutii de carton, se marcheaza si se depoziteaza conform S.T.A.S-urile in vigoare.

2.3. Descrierea procesului tehnologic

Produsul fiind executat din panouri de P.A.L melaminat, procesul tehnologic este mult simplificat in raport cu panouri furniruite. Placile innobilate, avand suprafete finisate, sunt exluse din fluxul tehnologic operatiile de furniruire,slefuirea si finisarea. Tinand cont de aceste considerente, procesul tehnologic pentru fabricarea dulapului de bucatarie cuprinde urmatoarele grupe de operatii :

Debitarea si prelucrarea mecanica a panourilor

Debitarea elementelor din lemn masiv

Prelucrarea mecanica a elementelor din lemn masiv

Asamblarea produsului

Debitarea panourilor din P.A.L melaminat, are drept scop croirea din panouri standardizate, a panourilor pentru produsul de mobilier la dimensiuni brute. Operatia se executa la fieratraie circulante care folosesc ca scule taietoare, discuri circulante cu dinti placati, cu carburi metalice pentru obtinerea unui rand ridicat se intocmesc in prealabil scheme de debitare.

Prelucrarea mecanica a panourilor innobilate, se face in linii de prelucrare unde operatiile se executa in flux continuu.

Aceste linii cuprind urmatoarele agregate:

agregate de prelucare a panourilor

agregate de aplicat borduri din H.D.S

agregate de burghiat

Panourile sunt prelucrate mai intai la agregatul de formatizat la latime folosindu-se doua discuri circulare, din care, unul executa o pretaiere pe suprafata inferioara a panoului, iar urmatorul executa formatizarea propriu-zisa evitandu-se aschierea sertarului de finisare, care nu se poate repara.

Pentru acestea se vor folosi discuri circulante, cu numar mare de dinti si unghiuri de atac mici. Prin transportul de legatura panourile sunt conduse la agregatul de aplicat borduri pe canturile transversale.

Bordurile din H.D.S au fost debitate in prealabil la lungimi si latimi brute. Tot la acest agregat se executa operatiile de retezare a supradimensiuni,la lungimea bordurilor cu discuri circulante si frezarea adaosului de prelucrare la grosime. De pe transportorul cu role actionate panourile isi schimba directia de avans cu 90 printr-o instalatie de transfer.

Apoi panourile sunt introdu-se in agregatul de formatizat la lungime unde se executa acelasi operatii ca si la primul agregat. In continoare se aplica bordurile din H.D.S pe canturile longitudinale urmand cu ultimul agregat de burghiat sa execute gauri pentru asamblarea cu cepuri rotunde atat pe fete cat si pe canturi. In vederea fixari spatelui pe cantul din spate al placii superioare, inferioare si al peretilor laterali al celor 2 corpuri se executa faltul prin frezari, la masina normala de frezari utilizand rigla de ghidaj si limitatorii.

Debitarea elementelor din lemn masiv, se face prin operatii de spintecare si sectionare in vederea optiunerii elementelor cu conturi rectilinii prevazute cu supradimensiuni de prelucrare.

Pentru laterale si spate sertar, cherestea de fag de 32 mm grosime, se sectioneaza mai intai pentru dimensionarea la lungimea bruta, iar apoi se spinteca la latimea bruta. Pentru dimensionarea la grosime se spinteca la latimea bruta. Pentru dimensionarea la grosime se spinteca cheresteaua de 32 mm la grosime obtinandu-se doua elemente dintr-un reper sectionat. Lonjeroanele si traversele pentru soclu se debiteaza la dimensiuni brute prin operatii de sectionare si spintecare la grosime. Sectionarea se executa pe directie transversala in vederea dimensionari la lungime cu ajutorul fierastraelor circulante tip pendula cu actiune hidraulica, sau pneumatica, utilaje ce folosesc cu unelte taietoare, panze circulante. Spintecarea la latime sau grosime se executa la fierastraie circulare simple de spintecat cu avans manual si rigla de ghidaj.

Prelucrarea mecanica a elementelor din lemn masiv, se executa prin operatii de indreptare, rindeluire, retezarea la lungime, gaurire, frezare.

Indreptarea are ca scop obtinerea unei fete si a unui cant perfect, plane si perpendiculare intre ele, suprafete ce devin baze de asezare pentru urmatoarele prelucrari.

Operatia se executa la masina de indepartat care foloseste ca scula taietoare cutite plane montate in arborele port-cutit.

Rindeluirea se executa pentru realizarea preciziei geometrice a sectiuni, transversale a elementelor obtinandu-se fete paralele si perpendiculare intre ele. Operatia se executa la masina de rindeluit la grosime, ce are un avans mecanic, iar scule taietoare utilizate sunt cutite plane montate in arborele port-cutit.

Retezarea la lungime se executa pentru obtinerea lungimi nete cu ajutorul fierastraului circular dublu sau a fierastraului circular cu panza inclinabila pentru elementele ramei, soclu la 45 . In vederea fixarii cepurilor rotunde se executa gauri la masina de burghiat si scobit orizontala, precizia de lucru masurandu-se cu verificatoare reglabile cu mai multe capete active.

Pentru sipcile de culisare ale sectoarelor se executa faltul prin frezare la masina normala de frezat.Slefuirea reperelor din lemn masiv se executa in vederea eliminarii aspiratiilor de pe suprafete. Operatia se executa prin doua treceri succesive prin masina de slefuit cu unda orizontala folosind hartie abraziva de granulatie 60-80 la prima trecere si 100-120 la a doua trecere.

Panourile de spate si fundurile de sertar se slefuiesc numai si o singura data.

Asamblarea produsului, se face in urmatoarele faze :

Aplicarea cepurilor rotunde cu aracet, a sipcilor de culisare cu suruburi de lemn si a accesoriilor din material plastic pentru mentinerea politelor;

Asamblarea panourilor sub forma de cutite in piese manuale cu suruburi mecanice sau cu pistoane pneumatice ;

Fixarea spatelui corpului cu suruburi pentru lemn ;

Formarea ramei soclului si aplicarea lui in cepuri rotunde pe partea inferioara a corpului ;

Aplicarea usilor in balamale paftele si butonilor tragatori

Asamblarea sertarelor si fixarea lor in corpul inferior.

Dupa montare se face controlul de calitate, asamblarea si depozitarea lui.

2.4. Planuri de operatii

Perete despartitor central- corp superior 400 X 376 X 18.

Sector prelucrari mecanice panouri

Nr crt

Operatia

Utilaj

Scule taietoare

Observatii

1

Formatizat la latime

Agregat de formatizat la latime

Discuri circulare cu placute dure

410 X 376

2

Formatizat la lungime

Agregat de formatizat la lungime

Discuri circulare cu placute dure

400 X 376

3

Aplicat bordura din H.D.S pe cant longitudinal fata

Agregat de aplicat borduri pe canturi

Adezivi de topire virilici sau acrilici

4

Executat gauri pentru cepuri rotunde si pentru butonuri suport polita

Agregat de burghiat multiplu pe fete si canturi

Burghie

8 X 30

Total materii prime

P.A.L melaminat 18 mm - 6,88 m

P.A.L melaminat 12 mm - 1,30 m

Placaj 4 mm - 0,010213 m

Cherestea de fag 32 mm - 0,006561 m

Cherestea de fag 25 mm - 0,008227 m

H.D.S - 0,716 m

Materiale tehnologice utilizate pentru executarea produsului sunt:

Pentru montarea produsului- adeziv aracet

Pentru finisarea soclului- vopsea alba

Pentru aplicat borduri de H.D.S- adezivi de topire pe baza de polimeri vinilici si acrilici.

2. Materiale indirecte care se utilizeaza, dar nu se regasesc in produsul finit ;

Pentru slefuit in alb elemente din lemn masiv se utilizeaza hartie abraziva cu granulatie 60, 100, 120.

Accsorii la montarea produsului :

Cepuri rotunde 8 X 40

Suruburi pentru lemn 4 X 25

Butoni tragatori 8 bucati

Balamale paftale 10 bucati

Butoni sustinere polita 32 bucati

Opritor cursa usa 5 bucati.

2.5. Calculul materiilor prime si al materialelor tehnologice

Nr crt

Denumirea reperului

Nr bucatiMaterial

U. M

Dimensiuni nete

Dimensiuni brute

Vol suprafetelor

A

Corp inferior

Placa inferioara

- panou innobilat

PAL 18 mm

m

1300X 480

1315X 490

- bordura longitudinala

HDS

m

1300X 18

1325X 24

- bordura transversala

HDS

m

480X 18

500X 24

Placa laterala

- panou innobilat

PAL 18 mm

m

684X 480

694X 450

- bordura longitudinala

HDS

m

684X 18

700X 24

Perete despartitor orizontal

- panou innobilat

PAL 18 mm

m

1264X 476

1280X 486

- bordura longitudinala

HDS

m

126X 18

1290X 24

Perete despartitor pentru usi

- panou innobilat

PAL 18 mm

m

552X 476

562X 486

- bordura longitudinala

HDS

m

552X 18

572X 24

Perete despartitor sertare

- panou innobilat

PAL 18 mm

m

476X 114

486X 124

- bordura transversala

HDS

m

114X 18

134X 24

 

Usa corp inferior

 

- panou innobilat

PAL 18 mm

m

552X 409

562X 419

 

- borduri longitudinale

HDSm

552X 18

572X 24

 

Fata sertar

 

- panou innobilat

PAL 18 mm

m

409X 114

419X 124

 

- borduri longitudinale

HDS

m

409X 18

429X 24

 

- borduri transversale

HDS

m

114X18

134X 24

 

Sertar spate

Cherestea fag 32 mm

m

2(375X 80X 12)

385X 85X 32

 

Laterala sertar

Cherestea fag 32 mm

m

2(442X 110X 12)

452X 115X 32

 

Fund sertar

Placa 4 mm

m

450X 387X 4

450X 387X 4

 

Polite

 

- panou innobilat

PAL 12 mm

m

440x 409

450X 419

 

- bordura transversala

HDS

m

409X 18

430X 24

 

Spate

Placaj 4 mm

m

1282X 702X 4

1282X 702X 4

 

Lonjeron soclu

Cherestea fag 25 mm

m

1264X 80X 20

1274X 85X 25

 

Traverse soclu

Cherestea fag 25 mm

m

470X 80X 20

480X 85X 25

 

Sipci culisare sertare

Cherestea fag 25 mm

m

458X 25X 5

468X 25X 11

 

B

Corp superior

 

- panou innobilat

PAL 18 mm

m

1264X380

1280X 390

 

- bordura longitudinala

HDS

m

1264X 18

1284X 24

 

Perete lateral

- panou innobilat

PAL 18 mm

m

900x 380910X 390

- bordura longitudinala

HDS

m

900X 18

920X 24

- bordura transversala

HDS

m

380X 18

400X 24

Perete despartitor orizontal

- panou innobilat

PAL 18 mm

m

1264X 376

1280X 386

- bordura longitudinala

HDS

m

1264X 18

1284X 24

Perete despartitor usi

- panou innobilat

PAL 18 mm

m

444X 376

454X 386

- bordura longitudinala

HDS

m

444X12

464X 24

Perete despartitor central

- panou innobilat

PAL 18 mm

m

400X 376

410X 386

- bordura longitudinala

HDS

m

400X 18

420X 24

Usa superioara

- panou innobilat

PAL 18 mm

m

444X 409

454X 419

- bordura longitudinala

HDS

m

444X 18

444X 24

- bordura transversala

HDS

m

409X 18

429X 24

Polite

- panou innobilat

PAL 18 mm

m

409X 340

419X 350

- bordura longitudinala

HDS

m

409X 18

429X 24

Spate sertar

Placaj 4 mm

m

1282X 882X 4

81282X 882X 4

2.6 Masuri de protectia muncii si P.S.I la executarea produsului

Pentru fierastraie circulare: cutitul divizor se monteaza in spatele discului circular, la o distanta de 5- 10 mm de acesta. Fiecare disc va fi protejat cu capete de protectie, pentru a impiedica patrunderea mainilor in zona de taiere. La prelucrarea pieselor scurte se vor folosi impingatoare. Este interzisa folosirea discurilor fisurate, crapate sau cu mai mult de trei dinti lipsa, ori cu doi dinti consecutivi rupti.

Este interzis ca muncitorul sa stea in planul de taiere al discului circular; el va sta in pozitie laterala.

Pentru prelucrarea mecanica agregatele sunt prevazute cu capote de protectie si cu hote de absorbtie a aschiilor pentru toate capetele de lucru.

Toate organele in miscare vor fi prevazute cu aparatori de protectie. La agregatul de burghiat inainte de inceperea lucrului, se va verifica fixarea burghiat in mandrina si ascutirea lor. In vederea prevenirii si exploziilor provocate de un scurt circuit, intreaga instalatie se va proteja impotriva exploziilor.

La montarea produsului manevrarea uneltelor si in special a masinilor portative se va face cu atentie, cu legaturi facute curent. Produsul care se monteaza va fi fixat rigid pe masa, pentru a nu se deplasa ori rasturna. In vederea evitarii producerii de incendii, se vor lua urmatoarele masuri de protectie:

instalatiile de exhaustare vor functiona fara intrerupere si la parametrii proictati.

● pentru stingerea incendiilor, incaperile trebuie sa fie inzestrate cu stingatoare de incendii cu spuma sau cu bioxid de carbon ( cu cel putin doua stingatoare pentru fixare incapere ). Aparatele de mana pentru stins foc trebuie plasate in apropierea iesirilor si a scarilor, locul lor trebuie marcat vizibil, iar pentru manuirea lor vor fi desemnate persoane instruite.

O atentie deosebita se va acorda la folosirea si intretinerea instalatiilor pentru finisare respectandu-se urmatoarele reguli:

vopsirea prin pulverizare se poate face numai in camere de pulverizare care trebuie sa fie dimensionate astfel incat, sa asigure evacuarea produselor, ca si circulatia comoda a muncitorului ;

in camerele de pulverizare, aerul amestecat cu pulbere de vopsea va fi capatat de perdelele de apa, iar cabinele vor fi utilate hidrofiltre sau cu alte dispozitive de filtrarea aerului, inainte de eliminarea in atmosfera;

● uscarea se va face numai in camere si tunele utilizate corespunzator cu o buna izolare termica a peretilor,astfel cu temperatura exterioara a peretilor sa nu depaseasca 30C ;

locurile de munca pentru slefuirea uscata trebuie sa posede ventilatie si expiratie care sa asigure evacuarea pulberi de foc;

locurile de munca pentru slefuirea umeda trebuie sa fie prevazute cu instalatii pentru indepartarea lichidului folosit

toate masinile vor fi legate la pamant. Pentru stingerea incendiilor toate fabricile de mobila trebuie sa dispuna de mijloace de stingere a focului, ca: galeti, butoaie cu apa, furtunuri, hidranti cu chei, stingatoare manuale, pompe, etc.

Punerea in aplicare a masurilor de prevenire si stingerea incendiilor pe intregul teriotriu al tarii noastre si face conform legislatiei in vigoare.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate