Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Industria lemnului


Index » business » » afaceri » Industria lemnului
» PROECT DE SPECIALITATE - PROCESUL TEHNOLOGIC DE PRODUCERE A PROFILELOR DIN ALUMINIU


PROECT DE SPECIALITATE - PROCESUL TEHNOLOGIC DE PRODUCERE A PROFILELOR DIN ALUMINIU
COLEGIU TEHNIC “ANGHEL SALIGNY”

CERTIFICAREA COMPETENTELOR PROFESIONALE PENTRU OPTINEREA CERTIFICATELOR DE CALIFICARE PROFESIONALA

-NIVELU 2-
CALIFICAREA : CONFECTIONER TAMPLARIE DIN ALUMINIU SI MASE PLASTICE

PROECT DE SPECIALITATE

TEMA : PROCESUL TEHNOLOGIC DE PRODUCERE A PROFILELOR DIN ALUMINIU

PROCES TEHNOLOGIC

Capitolul 1

Aluminiul Tamplaria termoizolanta defineste toate lucrarile indiferent de complexitatea lor, fie ca sunt executate din aluminiu, otel, lemn stratificat sau din materiale cu grad mai mare sau mai mic de transparent.

Tamplaria termoizolanta are rolul de a proteja incintele din punct de vedere termic si fonic, realizand si economii semnificative de energie termica .

Materialele folosite la realizarea structurii tamplariei de aluminiu si mase plastic sunt: -aliaje din aluminiu; -mase plastic; -lemn stratificat. Tema prezentului proiect este “Procesul tehnologic de producere a profilelor din aluminiu”. Aluminiul este cel mai utilizat, putand fi obtinut intr-o gama nelimitata de culori cu un luciu specific metalelor.

Are rezistenta deosebita la variatiile de temperature si posibilitatea obtinerii celor mai ample deschideri si celor mai diverse forme cum ar fi: triunghiular, arc de cerc, trapezoidal, cerc sau combinatii.

Aluminiul este cel mai usor dintre metalele utilizate in tehnica, el nu rezista la vibratii mecanice si are rezistenta mica la oboseala. Aluminiul este cel mai raspandit metal din scoarta pamantului si se gaseste sub forma de minereu.

Cele mai raspandite si mai importante minereuri de aluminiu sunt: bauzita si criolita. Aluminiul este un metal de culoare alba, se topeste la 658 grade Celsius si este moale.

Are rezistenta mare la coroziune datorita fenomenului de pasinizare care consta in autoacoperirea cu o pelicula subtire, densa si aderenta de oxid de aluminiu care il protejeaza impotriva oxidarii ulterioare.

Aluminiul se caracterizeaza prin:

-plasticitate foarte mare;

-rezistenta mecanica mica;

-conductibilitate electrica si termica ridicata;

-rezistenta mare la coroziunea in aer, apa, acizi organici.

Etapele realizarii tamplariei din aluminiu   

Procesul tehnologic de realizare a tamplariei din aluminiu cuprinde urmatoarele etape:

-depozitarea profilelor

-masurarea si debitarea profilelor

-executarea drenarilor (lacrimarelor)

-executarea geamului

-montarea feroneriei

-montarea geamurilor

Se efectueaza numai cu masina de debitat si se face, in mod uzual, la unghiuri de 45 grade si 90 grade, in functie de elemental care trebuie realizat, urmarindu-se obligatoriu, daca sunt sau nu adaugati 2 mm pe capat(de obicei) care reprezinta tolerant de debitare.    Pierderile prin taiere de 2 mm pe fiecare parte de taiere oblica trebuie adaugate la dimensiunile exterioare in cazul in care nu sunt déjà prevazute la masina. La taierea la dimensiune a aripii trebuie respectata pe toata circumferinta, masura de camera de 12+1 mm. Decuparile se fac in locurile unde devin necesare datorita impartirii ferestrelor prin montanti si traverse. Pentru aceasta operatie se folosesc fierastraie de decupare special care se gasesc pe piata. Adancimea taieturii de decupare este in functie de latimea profilului piesei de fixat sau a profilului aluminiului.

Imbinarea profilelor

ste necesara in cazul montantilor, folosindu-se capace speciale de prindere care se fixeaza pe montant cu suruburi autofiletante de 3,9x5,5 mm. Montantul se prinde pe canat sau rama(dupa caz) cu suruburi de 5,5x40, aceasta traversand camera profilului, perforand capacul montantului. Pentru prinderea montantului de rama sau cercevea se vor face gauri ajutatoare, cu masina de gaurit, folosindu-se un burghiu de 7 mm, iar gaurile ramase in urma acestor operatiuni se acopera cu silicon sau cu capace de plastic. Dat fiind ca profilele din aluminiu se sudeaza greu, fixarea acestora se face cu ajutorul coltarelor, fiecare firma producatoarede tamplarie din aluminiu are modalitatea specifica de fixare a coltarelor folosindu-se diferite sisteme de prindere. Pentru fixare se executa gauri in profilele care sunt debitate la 45 de grade. Aceasta operatiune se executa cu ajutorul bormasinilor, a masinilor de gaurit sau a masinilor special de imbinat colturi de aluminiu.

Efectuarea drenarilor (lacrimarelor)Se executa cu masina de drenaj sau cu ajutorul masinii de gaurit folosindu-se un burghiu de 3 mm si are rolul de a evacua apa rezultata din condensul care apare in interiorul elementelor. Drenarile se fac atat pe rama cat si pe canat astfel: · In interiorul ramei, pe partea superioara si inferioara la acestea din urma se mai face un orificiu care comunica direct cu exteriorul. Acest orificiu va fi astupat dupa montaj, pentru a avea o functie estetica cu picurator. · Orificiile pentru picurator trebuie amplasate la 135 mm de coltul exterior al ramei si la 20 mm de partea inferioara a ramei. Lungimea canatului de drenaj va fi de 30 mm. · Pntru cercevea, drenarile se fac pe partea superioara si inferioara, avand dimensiunile orificiilor de drenare de 20 mm lungime. Amplasarea acestora se face la o distanta de 150 mm de coltul inferior al ramei cu o lungime de 15 mm.

Frezarea profilelor Se aplica montantilor” pentru acestea sa poata fi imbinati in acelasi plan cu celelalte component care alcatuiesc structura. Ca si cazul sudarii sau debitarii trebuie ca “montantul” sa fie bine fixat pe suportul frezei.

Executarea geamului termoizolator Geamul termoizolator se realizeaza in principiu in hale separate sau intreprinteri specializate pe acest profil folosinduse tehnica moderna. Etapele realizarii geamului termoizolator sunt: 1. taierea geamului    2. spalarea si uscarea foilor de geam 3.realizarea sandwich-ului de geam si fixarea baghetei distantier 4. prima si a doua sigilare Dupa realizarea geamului termoizolator acesta este lasat 24 de ore pentru a verifica daca este corect realizat.

Montarea feroneriei Feroneria necesara pentru usi si feretre se calculeaza in functie de dimensiunile de falt, iar inainte de aplicarea ei se vor face orificiile necesare incorporarii manerelor penru geamuri sau alezarilor pentru usi. Prinderea fenoneriei se va face cu toate orificiile destinate in acest scop , cu suruburi auto-filetante de 3,5x5,5 mm. Ca element ajutator la montarea feroneriei se folosesc sabloanele. Fixarea feroneriei si a garniturilor se face prin: - executarea gaurilor pentru fixarea dimensiunii de inchidere se executa cu masini speciale de gaurit si fixat - burghiile si frezele sunt oferite in functie de dimensiunea profilelor si de golul care se doreste executat - prinderea balamalelor realizate cu masini de gaurit si cu ajutorul sabloanelor in functie de tipul balamalelor - debitarea baghetelor cu garnitura coextrudata se realizeaza cu masina de debitat - montarea garniturii de cauciuc pentru etansare

Capitolul 2-Masini pentru prelucrarea profilelor din aluminiu

2.1. Linie pentru prelucrarea aluminiului

Masina automata de sertizare care asigura fixarea si lipirea cadrelor de ferestre si usi, nedemontabile si perfect la 90 de grade.

Masina de debitat la doua capete cu afisaj electronic.

Masina pantograf pentru frezat feroneria si accesoriile.

Masina de frezat profile teu ceea ce confera lucrarilor o etansare superioara.

Datorita acestor conditii de dotare, liniile de productie de ultima tehnologie, materiale si forta de munca a devenit foarte apreciata pe piata romaneasca, fiind solicitata si pentru export.

Siguranta si calitatea garantata oferita de compania noastra este determinata de:

-tehnologiile de ultima ora elimina eroarea umana

-prin cresterea productivitatii muncii putem onora comenzi mari la termene de executie redusa.

-certificarea ISO 9001 precum si agrementele detinute garanteaza un excelent raport pret raport calitate.

Tehnologie veche-dezavantaje:

1.imbinarea ferestrelor si usilor se realizeaza cu coltari cu clapete fixati manual.

2.fixarea si strangerea manuala a coltarilor mecanici nu este aceeasi pe toata durata zilei.

3.imbinarile realizate mecanic nu se pot efectua perfect ramand lufturi la imbinari care se acopera cu silicon.

4.colturile nu se realizeaza in acelasi plan la imbinari ceea ce creeaza un aspect neplacut si un discomfort termic.

5.coltarii mecanici cu clapeta in timp se degradeaza deoarece arcul din angrenajul clapetei imbatraneste ceea ce face ca fereastra sa se dezmembreze la colturi. Astfel se impune interventia de service repetat a specialistilor.

Tehnologia noua-avantaje:

1.imbinarea ferestrelor si usilor se realizeaza prin sertizare si lipire procedeu de ultima generatie care asigura o imbinare rigida si solida realizandu-se un cadru continuu-toate operatiunile de sertizare realizandu-se robotizat.

2.imbinarea colturilor se face prin sertizarea robotizata.3.operatia de sertizare si lipire se realizeaza cu o substanta speciala care creeaza un ansamblu nedemontabil, fara fisuri si un aspect la cele mai noi standarde.

4.ferestrele sunt imbinate in acelasi plan fara fisuri creandu-se o etansare perfecta-se elimina in totalitate efectele secundare ale imbinailor mecanice.

5.prin sertizarea fixarea este realizata perfect de masina, fiabilitatea fiind nelimitata.Robotiarea operatiei de imbinare duce la cresterea productivitatii muncii ceea ce permite onorarea unor comenzi mari la termene reduse si la o calitate superioara.

Centre de prelucrare a profilelor din aluminiu

Feal executa, pe baza comenzilor clientilor sai, diferite manopere de prelucrare mecanica a unor tipuri de profile din aluminiu, realizand repere folosite indomeniul architectural sau industrial.

De asemenea, Feal s-a implicat in realizarea structurilor finite de ferestre si fatade, cu un inalt grad de precizie, acoperind astfel in intregime necesitatile clientilor sai. Masina de incurbat profile, cu control numeric, face posibila realizarea structurilor curbe de ferestre si fatade.

Elemente de fixare a profilelor din aluminiu

Elementele de asamblare MiniTec sunt construite pentru a face cat mai usoara conectarea si fixarea profilelor MiniTec.

Utilajele se folosesc pentru debitare profile aluminiu

Aceste utilaje fac parte din categoria de utilaje pentru prelucrare profile pentru tamplarie din aluminiu care efectueaza operatiuni de debitare la diferite grade. Masinile de debitat au mai multe optiuni de utilizare, manual, semiautomat sau automat.

DPA-Masina de debitat profile automata, 380 V

-Prindere pneumatica

-Actionare automata

-Avans reglabil

DPA-R-Masina de debitat profile automata, 380 V

-Cu conveior cu role

-Prindere pneumatica

-Actionare automata

-Avans reglabil

TBA-Masina de debitat baghete, 380 V

-Debitare automata a baghetelor

-Avans reglabil

-Taieri precise ale baghetelor

-Design ergonomic

DAM-Masina de debitat armature, 380 V

-Poate taia profile de pana la 100x110 mm

-Ferastrau robust pentru utilizare indelungata

-Activare manuala

DPD-Masina de debitat la 2 capete, 380 V

-Control digital

-Grad ridicat de manevrabilitate, comenzi intuitive

-Precizie la taiere

-Sistem efficient de eliminare a deseurilor

DPD-A-Masina de debitat la 2 capete automata, 380 V

-Actionare automata

-Control digital

-Grad ridicat de manevrabilitate, comenzi intuitive

-Precizie la taiere

-Sistem efficient de eliminare a deseurilor

Aceste utilaje sunt folosite pentru crearea lacaselor pentru balamale, manere, sistemul de ungere a apei necesare pentru tamplarie aluminiu. Se pot efectua operatiuni conform unui model prestabilit sau unul ales de client. Fiecare actiune de prelucrare poate fi efectuata separate sau toate pot fi efectuate simultan. Include sistemul de fixare profile cu borne pneumatice.

FPT-Freza cu pantograf si masina de gaurit tripla, 380 V

-Folosit pentru tamplarie in PVC

-Cap de gaurire cu 3 burghie

FPT-R-Freza cu pantograf si masina de gaurit tripla (750 rpm), 380 V

-Motorul masinii al turatiei de la 3000 rpm la 750 rpm

-Diametrul de prindere a frezei de copiator-8 mm

-Diametrul partii active-6 mm

FPA-Masina de frezat orificii de scurgere, 220 V

-Frezarea automata a orificiilor de scurgere de peste 3 axe

-Echipare cu motoare puternice de mare turatie

-Ajustare rapida

-Prindere pneumatica orizontala

-Masa suport profil

FPC-Freza cu pantograf combinata, 380 V

-Freza pentru orificii de scurgere cu avans pneumatic-suplimentar fata de FPT

-Diametrul de prindere a frezei de copiator-8 mm

-Diametrul partii active-6 mm

FPC-R-Freza cu pantograf combinata (750 rpm), 380 V

-Diametrul de prindere a frezei de copiator-8 mm

-Diametrul partii active-6 mm

-Motorul masinii de gaurit cu 3 burghii este dotat cu un redactor al turatiei de la 3000 rpm la 750 rpm-suplimentar fata de FPT-R

Masini frezat montanti

Utilajele sunt folosite pentru finisarea de profile aluminiu la capete dupa taierea acestora pentru a obtine suprafete plante prin frezare.Acest tip de utilaje sunt folosite pentru finisare profile aluminiu la capete, dupa taierea acestora, pentru a obtine suprafete plate prin frezare pentru tamplarie aluminiu. Dispune de un sistem de borne cu fixare pneumatica. Tot procesul de frezare este automat.

FMA-1-Masina de frezat montanti automata (1 freza), 380 V

-Prindere pneumatica

-Avans automat

-Unghi reglabil

-Viteza de avans reglabila

FMA-2-Masina de frezat montanti automata (2 freze), 380 V

-Prindere pneumatica

-Avans automat

-Unghi reglabil

-Sistem automat de schimbare a frezelor

-Schimbarea automata a frezelor

2.2. Masini de debitat profile aluminiu

ATC 2 este un tip de utilaj pentru prelucrarea aluminiului si se foloseste pentru debitare la 45 de grade, cat si a baghetei dintre geamurile termopan. Masina este complet automata, utilajul preseaza bagheta, apoi se incepe procesul de debitare. La sfarsitul operatiei, panzele revin la pozitia initiala, profilele eliberandu-se tot automat. Dispune de 4 lame, 2 mari si 2 putin mai mici.

Masina de debitat profile automate Utilajul se foloseste pentru debitare de profile aluminiu. Poate taia la orice grad, existand stopp-ere la 15-22,5-30-45-90 grade. Deoarece manerul pentru schimbarea unghiului este montat sus, schimbarea unghilui pentru taiere se face foarte usor, intregul sistem fiind pe rulmenti. Cand se termina procesul de debitare, panza revina automat la normal. Panza are diametrul de 350 mm, dar se poate regla si pentru panze de 400 mm, dintii fiind din diamant. Utilajul dispune de un sistem de fixare al profilelor cu borne pneumatice. 2.3. Masini utilizate la operatia de lipire OTK este o masina de lipit profile aluminiu. Are incrementata o scala de reglare a unghiului de lipire ce poate fi ajustata cu usurinta intre 30 si 180 grade. Calculatorul permite reglarea temperaturii si a timpului in procesul de lipire a celor 2 profile. OTK executa orice operatiune de prelucrare profile automat in baza optiunilor introduse in calculator. Acest utilaj permite facilitatea de a presa manual fiecare profil aluminiu in parte apasand pedala de fiecare data, acest lucru putand fi efectuat si atutomat, cu ajutorul calculatorului. Tot procesul automat de lipire dureaza aproximativ 45 secunde. Capitolul 3-Norme de protectia muncii si psi la confectionarea tamplariei din aluminiu    3.1. Responsabilitatea sefului de formatie si a altor conducatori ale punctelor de lucru Seful de formatie si ceilalti conducatori ale punctelor de lucru au obligatia sa organizeze desfasurarea activitatii de productie in deplina siguranta pentru lucratorii din subordine fin corespunzator pentru aplicarea masurilor de protectie a muncii si psi.

In acest scop acestia au urmatoarele obligatii: - sa respecte prescriptiile tehnice , fisele tehnologice si instructiunile de montare si intretinere a echipamentelor tehnice de la punctul de lucru - sa organizeze locurile de munca si sa pregateasca conditiile de lucru pentru lucratorii din subordine pentru formarea deprinderilor de munca correct si aplicarea corecta a regulilor de protectia muncii - sa urmareasca mentinerea disciplinei, a ordinii si curateniei la locul de munca corect precum si mentinerea cailor de acces liber - sa verifice zilnic inainte de inceperea programului daca sunt asigurate dispozitive de protectie la echipamentele tehnice si uneltele din dotare - sa nu dea dispozitie lucratorilor din subordine sa exercite lucrari pentru care acestia nu au calificare si experienta necesara, nu sunt instruiti sau care depasesc capacitatea lor fizica - sa instruiasca din subordine asupra modului de folosire a echipamentelor de protectie - sa nu admita la lucru persoanele fara control medical efectuat la angajare sau control medical periodic.

3.2. Responsabilitatea personalului muncitor Personalul muncitor are urmatoarele obligatii: - La intrarea in schimb se va prezenta sanatos, odihnit, in tinuta corespunzatoare meseriei pe care o are fara a fi sub influenta bauturilor alcoolice sis a nu consume asemenea bauturi in timpul programului de lucru.

- Sa desfasoare activitati in asa fel incat sa nu se expuna la pericol de accidentare la persoana proprie sau alte personae.

- Sa utilizeze echipamentul individual si dispozitivele de protectie corespunzatoare scopuli pentru care au fost acordate.

- Sa respecte programul de lucru stability si disciplina tehnologica a muncii.

- Sa execute numai activitati si operatii pe care le cunoaste, pentru care este pregatit professional si pentru care este instruit. Este interzisa orice interventie la echipamentele tehnice si mai ales la cele electrice pentru remedierea defectiunilor daca nu are pregatire profesionala corespunzatoare si nu este dotat cu uneltele corespunzatoare.

- Sa nu utilizeze in afara tehnologiei substante periculoase.

- In incinta unitatii cat si la alte unitati sa se deplaseze cu atentie si numai pe caile amenajate respectand indicatoarele de circulatie si reglementarile privind traversarea cailor de cerculatie pentru mijloacele de transport respectand masurile specifice.

- Sa aduca la cunoastinta conducatorilor locului de munca accidentele suferite personal sau de alte personae.

- Va contrloa starea masinilor , aparatelor , uneltelor , instalatiilor si dispozitivelor proprii si in cazul in care acestea nu corespund va anunta pe seful sau direct;

- Nu paraseste locul de munca fara aprobare.

- Inainte de inceperea lucrului va controla starea masinilor , instalatiilor , aparatelor , dispozitivelor de pornire-oprire.

- Raspunde de orice actiunde care scoate din functiune si avariaza.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate