Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Confectii


Index » business » » afaceri » Confectii
» PROIECT ATESTAT TEHNICIAN IN INDUSTRIE USOARA - Procesul de creatie a produsului fusta pentru femei obtinuta din resturi de materiale textile


PROIECT ATESTAT TEHNICIAN IN INDUSTRIE USOARA - Procesul de creatie a produsului fusta pentru femei obtinuta din resturi de materiale textile
COLEGIUL TEHNIC” GHERGHE ASACHI” FOSANI
PROIEC DE SPECIALITATE PENTRU EXAMENUL DE CERTIFICARE A COMPETENTELOR NIVEL 3

CALIFICAREA PROFESIONALA : TEHNICIAN IN INDUSTRIE USOARA

Procesul de creatie a produsului fusta pentru femei obtinuta din resturi de materiale textile

PLAN TEMATIC

Argument

Cap.1. Cerinte de baza pentru proiectarea produsului;

Cap.2. Schita produsului;

Cap.3. Analiza estetica si constructive tehnologica a produsului;

Cap.4. Constructia tiparului de baza;

Cap.5. Accesorii pentru completarea tinutei vestimentare;

Cap.6. Elaborarea documentatiei produsului etalon;

6.1 Rolul produsului etalon;

6.2 Intocmirea fisei tehnice.

ARGUMENT

Inca de la aparitia omului pe pamant, imbracamintea s-a impus ca o stricta necesitate indispensabila, fara de care viata devine imposibila.

In decursul veacurilor, omul a folosit diferite mijloace de acoperire si protejare a corpului. La inceput aceste mijloace de protejare au fost simple si redimensionare, dar pe parcursul timpului ele au fost perfectionate si indreptatite odata cu descoperirile si perfectionarile tehnice aparute in viata omului.

Evolutia imbracamintei s-a desfasurat urmare a obtinerii unor materiale noi cu aspect placut, frumoase la vedere,rezistente la solicitarile mecanice si eficientele la prelucrare si la purtare.

O data cu trecerea timpului din simplu mijloc de aparare a corpului, imbracamintea s-a transformat in obiect de creare si infrumusetare. Daca in epoca primitiva, omul se multumea cu o imbracaminte sumara, obtinuta direct din natura in zilele noastre preferentele au crescut in toate treptele sociale in functie de locul ocupat de om in societate si in deosebi de posibilitatile materiale disponibile ale acestuia.

Un produs de imbracaminte realizat conform cerintelor de ordin fiziologic, corelate cu cele elastice, genereaza satisfactii de ordin psihologic.

Imbracamintea moderna este un mijloc de protectie si afirmare a personalitatii fiind una din cele mai directe forme de manifestare estetica a omului si relatiile cu semeni sai.

Un element important in evolutia imbracamintei l-a constituit coloristica acestora, care a determinat o adevarata lupta in obtinerea de materiale in culori frumoase apoi combinarea lor la confectionarea imbracamintei. Imbracamintea ca aspect vestimentar, difera de la o zona geografica la alta, atat pe plan mondial cat si pe plan national.

Aceste deosebiri sunt determinate de factorii climatici si nationali care elimina regimurile geografice.

La acesti factori se mai adauga un element important, moda timpului.

Moda este un ansamblu de gusturi, preferinte si deprinderi care predomina la un moment dat in cadrul societati. Ea este o forma a comportamentului special ce se manifesta printr-o anumita adeziune temporala a membrilor societatii la un anumit fel de vestimentatie.

Moda este un fenomen generat de dezvoltare sociala, economica si culturala a societatii,exprimandu-se in imbracamintea oamenilor. Moda si industria de confectie textile sunt cele mai dinamice domenii din industria moderna, ce trebuie sa tina pasul cu lumea schimbatoare a cerintelor consumatorilor. Modificarile rapide se manifesta in intregul lant de la creatie la productie si piata de desfacere.

Pentru a lucra in lumea modei azi se cere inalta calitate, promptitudine, fantezie si spirit creator. Industria textila si industria de confectii in special reprezinta in tara noastra o componenta de baza a industriei, potentialul ei economic si de forta de munca, cunoscand un ritm de crestere mare in ultimi ani. Cresterea cantitativa implica in paralel o crestere calitativa impusa atat de gustul consumatorilor, cat si de conditiile tehnice, tehnologie si economice actuale. Industria de confectie este industria celor mai ample contacte directe cu oamenii din toate categoriile sociale, cu exigentele acestora.

In economia de piata intreprinderile de confectii este o unitate creativa. Eficienta acestora este dependenta de capacitatea de a oferi produse corespunzatoare cererii manifestate pe piata. Imbunatatirea performantelor producatorilor de imbracaminte presupune concentrarea eforturilor acestora asupra competitivitatii produselor in satisfacerea cerintelor clientilor

Industria de confectii cunoaste profunde transformari in intreaga lume. Cererea de modele noi tot mai variate si originale este in continua crestere. Forta inepuizabila a creatiei, mereu in asalt asupra noului inscrie intr-o evolutie clara incercand sa satisfaca nevoi si exigente din ce in ce mai diversificate.

In ritmul vietii moderne care distruge tot felul de bariere, femeile si barbatii pot sa dobandeasca prin intermediul modei, o multitudine de personalitati, definindu-si identitatea proprie.

Imaginea omului constituie o compozitie proprie in care trasaturile oferite de natura sunt prelucrate prin vestimentatia potrivit ideii despre sine, culturii si educatiei artistice. Astfel se poate spune ca moda reprezinta vitrina unei tari, satisfacerea cerintelor cu articole de moda, este esential ca fiind un etalon nemijlocit al nivelului de a trai intr-un regim dat al societatii

CAPITOLUL ICerinte de baza pentru proiectarea produsului in industria producatoare de imbracaminte o problema esentiala este diferentiere unor tipuri folosite pentru un numar mare de beneficieri precum si obtinerea unor produse de serie.

In industria de serie pentru aceasta diferentiere un rol important ii revine creatorului de model. In industria de confectie, locul creatorului se afla la inceputul procesului de fabricatie. Aceasta trebuie insa sa cunoasca procesul de fabricatie al produsului, tehnologia aplicata, tipuri de utilaje folosite in procesul de productie, noile materii prime astfel incat procesul creat sa poata fi realizat in bune conditii.

Moda este cea care dirijeaza stilul, armonizarea materialelor, a culorilor si alegerea pieselor componente ale imbracamintei fara insa a-i schimba functionalitatea si utilitatea.

Creatori de moda sunt cei care subliniaza si accentueaza linia modei. La crearea unui model trebuie sa se tina seama de culori, in linia si armonia de culori, iar materialul si croiala sa corespunda functiei. In afara de preferintele consumatorilor si functionalitatea produsului respectiv la crearea unui model trebuie sa se tina seama atat de posibilitatea de realizare pe scara industriala cat si de eficienta si economicitate. De asemenea se va urmari ca modelul sa corespunda cu cele mai noi tendite ale modei, folosirea materialelor noi, iar realizare schitei si a tiparelor modelului respectiv sa-i asigure o valoare estetica.

Revistele de moda, cataloagele de productie, cartile despre creatia vestimentara si chiar studiile despre istoria vestimentatiei pot oferi exemple pentru modul in care au fost rezolvate diverse cerinte ale temei. Creatorul nu se rezuma numai la cunoasterea sau copierea unui numar mare de realizari din domeniu respectiv, ce reia tema data si ii da solutia noua la nivelul realizari existente.

Dupa obtinerea materialului documentar disponibil se trece la ordonarea lui, corespunzator diverselor aspecte alei problemei se si aleg elementele care se considera utile pentru activitatea viitoare. Exemplele gasite se studiaza in mod critic si se mentioneaza pentru fiecare calitate pozitive si negative dupa o apreciere cat mai obiectiva a creatorului.

CAPITOLUL IV

Constructia tiparului de baza

Dimensiuni principale

IC=168 cm.

Pb=48 cm.

Ad=1 cm.

Calculul dimensiunilor de baza

Trasarea liniilor de baza

AL=Lpr NZ K=4

AS=Ls=2=19=2=12cm

Trasarea liniilor de contur

AA1=AA2=

SS1-SS2=

CAPITOLUL III

Analiza estetica si constructiv tehnologica a produsului

Functiile imbracamintei au determinat o varietate de produse si unele care sa satisfaca cerintele omului in functie de necesitati. La baza clasificari produsele de imbracaminte sta functia de aparare care determina si destinatia produsului reprezinta firul principal dupa care imbracamintea poate fi; de sport de urzeala si de protectie. In grup imbracamintei uzuale se incadreaza lenjeria de corp si imbracamintea exterioara. Produsele pot sa imbrace corpul in intregime in partea de sus sau parte de jos a acestuia sau pot avea ca suprafata de sprijin regiunea umerilor sau zona taliei.

Fusta este un produs de imbracaminte de urzeala cu sprijin pe talie care acopera la parte inferioara. Se poate purta in toate anotimpurile anului cu bluza sau jacheta sau cu ambele in functie de moda si de anotimp. In functie de complexitatea lui, fiecare produs este confectionat din repere prelucrate si asamblate intre ele prin cusaturi.

Fusta este formata din opt clini. Pe linia cusaturi laterale fusta se incheie prin slit cu fermoar.

CAPITOLUL V

Accesorii pentru completare tinutei vestimentare

Arta decorari produselor de imbracaminte consta in utilizarea unor accesorii functionale sau ornamente in scopul infrumusetari,cresteri atractivitati si puneri in valoare.

In toate timpurile accesoriile produsele de imbracaminte au constituit atat a creatilor de model cat si ale oamenilor in general, care au avut in general atentia functionalitatea, relatiile dintre culori, categoria de produse, anotimpul si ocazia purtari. In vestimentatie accesoriile pot avea rolul functional, decorativ sau in cele mai fericite cazuri, atat rol functional cat si rol ornamental (in functie de destinatia acestora). Ori care ar fi forma accesoriilor, relatia dintre culoarea acestora si culoare produsului de imbracaminte urmeaza in general legile armonice si ale acordului de culoare.

In ceia ce priveste forma accesoriilor aceasta trebuie colorata cu forma produsului de imbracaminte sau chiar cu particularitatea de conformati si temperamentul purtatorului. Astfel este cunoscut faptul ca, in crearea frumosului, a lucrurilor placute sau a compozitilor, in general variatia poate sa creeze o nota placuta deoarece elementele de acelasi fel de uniformitati si repetitia ce are uneori o tendinta de monotonie, de plictiseala. Iata de ce, un accesoriu de forma circulara de exemplu, care reprezinta interior unul sau mai multe elemente colturoase, grupate dupa principiile decorative devin mai atractiv datorita variatiei. In cazul unei persoane de statura mica sau plina, care in esenta se inscrie intr-un triunghi ce se apropie de un patrat nu se recomanda purtarea unor accesorii de forma patrata, deoarece acestea nu avantajeaza. In acest caz este mai indicat o forma ovala care poate modifica aspectul intregi figuri. Persoanele nervoase nu li se recomanda sa poarta accesorii cu forma colturoase, deoarece liniile ascutite pot produce sau pot accentua starile de neliniste sau irascibilitate.Intre forma dimensiunile materialului si culoare accesoriile, pe de alta parte si cele ale imbracamintei, pe de alta parte, trebuie sa existe anumite raporturi care se stabilesc in baza armoniei cromatice.

Franjuri

Se pot realiza prin

adaugarea cu acul a unor fire de ata marginea tesaturi care apoi se pot innoda

prin destramarea margini unei baze din material recuperabil sau sectionarea acestuia si aplicarea la terminatia produsului

Cordoane

Pentru ajustarea totala sau partiala pe corp, produsele vestimentare pot fi prevazute cu cordoane. Cordoanele sunt detalii secundare avand rol ornamental si de ajustare a produsului. In functie de modul cordoanele au latimi diferite si pentru a fi obtinute prin confectionare din fasii de tesatura prin impletirea tricotari sau crosetare folosind capete de fire.

Flori decorative

prin incretirea materialului

prin utilizarea unui suport de sarma

prin impletirea unui fir

prin suprapunerea mai multor repere croite si fixarea acestora la mijloc

prin brodare

Ciucuri

Pentru a obtine un ciucure detasabil se va executa dintr-un fir textil recuperabil de grosime mai mare un mic lant care va constitui lantul ciucurelui. Se aseza pe o suprafata plana mai multe fire, in functie de grosimea ce se doreste a o da ciucurelui. Se prinde mijlocul firelor cu cele doua capete libere ale lantului si cu un alt fir se ruleaza pentru a prinde si fixa ciucurele. Se tunde apoi

CAPITOLUL VI

Elaborarea documentatiei produsului etalon

VI.1 Rolul produsului etalon in documentatia tehnica industrialaProcesele de imbracaminte prin elementele lor componente (materii prime, culori desenate linii de croiala ale firelor detalii si piese de ansamblu sunt intr-o permanenta transformare dictata de tendintele ce se manifesta in unda.

Colectiile de modele ale industriei de confectie pentru a satisface cerintele si exigentele populatiei, trebuie sa se tina seama permanent de evolutia modei. Varietatea sortimentelor de confectii cu marea lor diversitate de caracteristici estetici si tehnice impune pregatirea tehnica a productiei fiecarui model, inainte de intrarea lui in fabricatie.

Elaborarea documentatiei termice cu activitatea de creatie a noilor modele care se intocmesc la baza unui studiu aprofundat asupra liniei modei din perioada respectiva. Produsul etalon reprezinta partea din documentatia tehnica care stabileste aspectul formei si caracteristicile finale ale produsului.

In intreprinderile de confectii, stabilirea produsului etalon este determinat de mai multi factori pe linia modei. Crearea unui produs vestimentar cerute de beneficiari impune studierea in mod organizat periodic a preferintelor acestora precum si cunoasterea tendintelor modei. O buna prospectare presupune o profunda documentare asupra specificului gustului cumparatorilor, a liniei modei, a gamei de materiale de culori si desene solicitate in perioada respectiva.

Creatori de modele pentru a fi in pas cu noua linie a modei se documenteaza avand la dispozitie un bogat fond documentar de specialitate.

2 Destinatia produsului. Prototipul poate reprezenta imbracamintea uzuala de ocazie, sport. In acest scop se aleg liniile de model cele mai potrivite care asigura produsul, caracteristicile determinate de destinatie.

3 Materiale folosite

In functie de destinatia pe care o are produsul respectiv si de model si aleg materialele de baza si materialele auxiliare. Materialele de baza se aleg dupa destinatie pe care o are produsul din bumbac, lana, matase, fibre chimice iar din punct de vedere al contexturi pot fi cu dungi, in carouri si in diverse modele. Materialele auxiliare se aleg astfel incat sa formeze un aspect bine organizat cu tesatura de baza.

4 Varsta purtatorului poate influenta si la alegerea modelului. Astfel pentru cei varstnici modelele vor fi simple, clasice, iar pentru cei tineri mai complicate.

VI.2 Intocmirea fisei tehnice

Configuratia procesului de fabricatie impune in prealabil informati riguroase referitoare la produsul ce urmeaza a fi realizat. Fisa tehnica include schita modelului insotita de anumite date referitoare la produsul proiectat.

Schita modelului reprezinta o vedere plana a modului din partea din spate. Ea trebuie sa ofere cat mai multe informati asupra formei an anterioare a modelului care sa permita o evaluare corecta a formei si pozitia detaliilor componente. Descrierea tehnica insoteste schita modelului si ofera date suplimentare despre aceasta reprezentata sub forma de text sau desene ale unor elemente zone ale produsului pentru a se preciza anumite particularitati constructiv tehnologic. Informatiile continute in descrierea tehnica indica tipurile de material de baza si auxiliare folosite la confectionarea pozitiilor coloristice din care urmeaza sa se confectioneze produsul precum si in model trebuie realizat asortarea intre diferentele materiale din care este alcatuit modelul.

 • particularitatile de confectionare a reperelor componente. Se stabilesc partile intarite ale detaliilor, modul de aplicare a intarituri, materialele ce folosesc pentru acesta. Se indica elementele cu rol decorativ precum si modul de amplasare sau a acestora pe materie.
 • particularitatile de confectionare a reperelor componente. Se stabilesc partile intarite ale detaliilor, modul de aplicare a intariturii materialelor ce se folosesc pentru acesta. Se indica elementele cu rol decorativ precum si modul de amplasare a acestora pe materie
 • tipuri de cusaturi si de asamblari precizand parametri acestora
 • marimea de tiv si cusaturi
 • cusaturi ornamentale

FISA DE ETICHETARE indica modul de etichetare a produsului

Etichetele ofera o serie de informatii intr-o forma usor de receptionat de catre consumatori. Astfel pentru produsele de imbracaminte se folosesc urmatoarele tipuri de etichete.

 • etichete de marca ce contine denumirea firmei producatoare
 • eticheta de prezentare pe care se consemneaza denumirea produsului , materialul utilizat si compozitia fibroasa, marimea produsului si pretul acestuia
 • emblema de marime ce contine marimea produsului emblema de compozitie cuprinzand compozitia fibroasa si semnele de intretinere.
 • emblema de marca ce contine sigla firmei

BIBLIOGRAFIE

 1. Brotoi E. Auxiliar curricular, Bucuresti 2005.
 2. Ciontea, GH, Utilaje si tehnologia meseriei,manual pentru clasele a-XI-a si    a-X-a liceu industrial, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1995.
 3. Ciontea , GH, Utilaje si tehnologia meseriei,manual pentru clasele a-XI-a si a-XII-a liceu industrial, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1993
 4. Ciontea, GH, Tanase, F,Utilajul si Tehnologia confectiilor textile, Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti, 1989
 5. Ciontea, GH, Proiectarea imbracamintei, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1993
 6. Ciontea, M, Dragan, P, Manualul croitorului, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 2001
 7. Solvanu, V, Notiuni de creatie, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 2001
 8. Tiglea Lupascu, R, Pregatirea de baza in industria usoara - Instruire teoretica, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 2000.Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate