Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Birotica


Index » business » » afaceri » Birotica
ISTORIC SI EVOLUTIE - BIROTICA


ISTORIC SI EVOLUTIE - BIROTICA


ISTORIC SI EVOLUTIE - BIROTICA

Dezvoltarea rapida in ultimii ani a tehnologiei informatiei si comunicatiei are un impact tot mai mare asupra economiei globale si a societatii, aducand in primplan schimbari fundamentale ale modelelor de productie si distributie, ale conditiilor comerciale, ale ocuparii fortei de munca si vietii de zi cu zi. Impactul tehnologiei informatiei si comunicatiei asupra muncii si efectele telelucrului variaza in functie de circumstante. Liberalizarea comertului si reducerea costului serviciilor de telecomunicatii ca si existenta unei infrastructuri adecvate constituie o conditie pentru folosirea cu succes a tehnologiei informatiei si comunicatiei de catre tarile in curs de dezvoltare. In plus, baza tehnologica trebuie intretinuta si dezvoltata de personal cu calificare inalta.

In epoca informationala, investitia in educatie si cunostinte, cu accent special pe echitatea intre sexe, devine o conditie absolut necesara pentru participarea cu succes la competitia globala.In esenta birotica studiaza ansamblul activitatilor de producere, distributie si exploatare a informatiilor din perspectiva muncii de birou, fara insa a se substitui disciplinelor inrudite: informatica, telecomunicatiile si telematica (teleinformatica se poate defini ca fiind domeniul informaticii care utilizeaza mijloace de transmisie la distanta a informatiilor).

Birotica s-a nascut, deci, din necesitatea integrarii mijloacelor si tehnicilor muncii administrative si de birou cu tehnicile de comunicatie si de prelucrare automata a datelor, urmarind cresterea performantei si calitatii muncii de birou in orice domeniu de activitate. Dintr-o alta perspectiva, mai recenta, adaptata la coordonatele societatii informationale, birotica se contureaza ca un proces de automatizare flexibila aplicat la cel mai important loc al societatii de azi si de maine: BIROUL.

In ultimele doua decenii, miniaturizarea si scaderea pretului componentelor electronice au facut ca acestea sa patrunda in domenii foarte variate incluzand viata domestica si activitatile de birou.

Microprocesorul a devenit un element obisnuit al unor aparate si echipamente ca: masini de spalat, televizoare, aparate audio-video, telefoane, masini de scris etc.

Multumita microprocesoarelor, informatica se insereaza in toate aceste echipamente, facand posibila comunicarea informatiilor intre masini cu functii distincte.

Aceste evolutii tehnologice au un impact deosebit asupra activitatii de birou, care pana acum a cunoscut doar trei inovatii majore:

- telefonul (1876);

- masina de scris (1890);

- copiatorul de uz general (in anii 50).

Se prefigureaza un "birou al viitorului", obiect de studiu pentru disciplina Birotica.

"Birotica desemneaza asistenta in activitatile de birou furnizata de mijloace si proceduri ce fac apel la tehnici de informatii, de telecomunicatii si de organizare administrativa si in general la tot ce concura la logistica biroului

"Birotica desemneaza ansamblul de tehnici si procedee care urmaresc ca sarcinile de birou sa fie executate de echipamente, automatizarea activitatilor administrative si de birou".

O imagine sugestiva a biroticii este data de figura urmatoare:

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate