Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Birotica


Index » business » » afaceri » Birotica
CIRCUITE SI FLUXURI INFORMATIONALE


CIRCUITE SI FLUXURI INFORMATIONALE


CIRCUITE SI FLUXURI INFORMATIONALE

Toate aceste categorii de informatii circula in cadrul unitatii intre persoane si intre compartimente, precum si intre unitati socio-economice, formand circuite informationale.

Circuitul informational reprezinta drumul pe care il parcurge informatia intre emitator si receptor (destinatar). O sectiune prin acest circuit informational formeaza un flux informational.

Fluxul informational reprezinta cantitatea de informatii care circula intre emitator si beneficiar. Fluxul informational este caracterizat prin: continut, sens, frecventa, lungime, viteza, fiabilitate, cost.

Circuitele si fluxurile informationale pot fi clasificate dupa mai multe criterii:1. dupa directie: verticale, orizontale, oblice;

2. dupa frecventa: periodice, ocazionale;

3. dupa locul unde iau nastere: interne, externe.

O componenta a sistemului informational ce tinde sa capete un rol preponderent in firmele moderne o constituie procedurile informationale.

 Prin proceduri informationale desemnam ansamblul elementelor prin care se stabilesc modalitatile de culegere, de inregistrare, de transmitere si de prelucrare a informatiilor cu precizarea operatiilor de efectuat si succesiunea lor, a suporturilor, modelelor si mijloacelor de tratare.

 Caracteristicile procedurilor informationale in prezent sunt:

- au un caracter detaliat;

- din ce in ce mai sofisticate;

- grad ridicat de formalizare (standardizare);

- caracter operational.

Mijloace de tratare a informatiilor:

1. Manuale: masini de dactilografiat, masini de calcul manual, masini de contabilizat si de facturat.

2. Mecanizate: echipamente mecanografice (masini cu cartele perforate).

3. Automate: calculatoare.

Sistemul informational al structurilor comerciale indeplineste cumulativ trei functii:

1. Decizionala. Aceasta functie exprima rolul sistemului informational in asigurarea elementelor necesare luarii deciziilor.

2. Operationala. Sistemul informational are drept scop declansarea actiunilor necesare realizarii obiectivelor societatii comerciale.

3. Documentare. Sistemul informational permite dezvoltarea si perfectionarea personalului prin imbogatirea cunostintelor.

Deficientele sistemului informational

1. Distorsiunea consta in modificarea partiala, neintentionata a continutului mesajului unei informatii.

2. Filtrajul consta in modificarea partiala sau totala a mesajului in mod intentionat.

3. Redundanta consta in culegerea, in prelucrarea si in transmiterea repetata a unor informatii.

4. Supraincarcarea circuitelor informationale consta in depasirea capacitatii de transport a circuitelor, ceea ce duce la blocarea sau la intarzierea ajungerii mesajului la receptor.

Informatia constituie materia prima a sistemului informational. In consecinta, pentru a asigura o percepere realista a proceselor la care se refera, informatiile trebuie sa indeplineasca o serie de conditii: sa fie reale, multilaterale, sintetice si concise, precise si sigure, sa ajunga la beneficiar in timp util, sa aiba un caracter dinamic, orientare prospectiva si sa fie adaptate nivelului de intelegere a personalului implicat.

- Subordonarea conceperii si functionarii sistemului informational cerintelor managementului firmei.- Corelarea sistemului informational cu cel decizional si organizatoric.

- Unitatea metodologica in tratarea informatiilor.

- Concentrarea asupra abaterilor esentiale.

- Asigurarea unui timp corespunzator de reactie sistemului decizional.

- Asigurarea de maximum de informatii finale din fondul de informatii primare.

- Flexibilitatea.

- Eficacitatea si eficienta.

Toate aceste elemente (deficiente, parametrii calitativi ai informatiei si principiile) stau la baza procesului de proiectare, de reproiectare a sistemului informational si indirect a sistemului birotic.

Tendinte in conceperea si in functionarea sistemelor informationale:

- perfectionarile tehnice si cresterea numerica a mijloacelor de tratare a informatiilor;

- modificarea raportului dintre soft si hard in privinta pretului in favoarea primului;

- utilizarea calculatoarelor in retea;

- organizarea de baze de date, in special de baze de date specializate;

- schimbari in mentalitatea managerilor in sensul intelegerii necesitatii introducerii calculatoarelor in firmele pe care le conduc.

Sistemul informatic reprezinta partea automatizata a sistemului informational. Raportul dintre sistemul informational si cel informatic este de intreg-parte.

Sistemul informatic este acea parte a sistemului informational in care operatiile de culegere, de prelucrare, de stocare si de transmitere a datelor se realizeaza cu ajutorul calculatorului.

Componentele sistemului informatic sunt:

1. Componenta fizica (hard) este constituita dintr-un ansamblu de echipamente pentru culegerea, pentru prelucrarea, pentru transmiterea si pentru stocarea datelor si informatiilor.

2. Componenta logica (soft) cuprinde sistemul de operare si programele de aplicatii.

3. Baza de date cuprinde un ansamblu de colectii de date si descrierea legaturile dintre acestea.

4. Resursele umane cuprinde personalul de specialitate (operatori, programatori, analisti, ingineri de sistem).

5. Cadrul organizatoric cuprinde cadrul legal necesar functionarii sistemului informatic (statii de calcul, oficiu de calcul, centru de calcul).

Prin intermediul acestor componente sistemul informatic realizeaza procesul de prelucrare automata a datelor cu scopul obtinerii de informatii in vederea fundamentarii deciziilor sau realizarii productiei.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate

Birotica


Asigurari
Birotica
Confectii
Industria lemnului
Turism