Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Asigurari


Index » business » » afaceri » Asigurari
Sistemul informational in Activitatea de asigurari


Sistemul informational in Activitatea de asigurari
Sistemul informational

Activitatea de asigurari este unica din punctul de vedere al cantitatii de date prelucrate si al gradului de utilizare a fiecarei informatii in practica de zi cu zi. Sistemele informationale utilizate in asigurari difera ca unicitate si nivel de complexitate, iar principala lor functie este aceea de a transforma datele financiare in informatii utile care sa sprijine conducerea companiei in procesul de elaborare a deciziilor.

Sistemul informational pentru contabilitate culege, prelucreaza si analizeaza datele necesare si comunica cele mai importante informatii financiare. Sistemul informational al unei companii de asigurari ofera, cum este si firesc, informatiile necesare desfasurarii operatiunilor curente de asigurare.
Cumparatorii de asigurari solicita protectie impotriva unor potentiale pierderi economice, si de aceea ei au un interes financiar direct in activitatea companiei, mai mare decat interesul pe care il manifesta clientii diferitilor agenti economici.

Desi, adesea se foloseste termenul de data si informatie cu acelasi sens, specilisti in informatica vad intre cele doua notiuni o mare diferenta.

Datele reprezinta fapte si cifre neanalizate. De exemplu, atunci cand se incheie un nou contract de asigurare intr-o agentie, computerul de la caserie, care este conectat la un computer central, transmite faptul ca s-a incheiat un nou contract de o anumita valoare. Totusi, aceste franturi de date nu sunt relevante pentru conducere.

Informatiile reprezinta date prelucrate, analizate si procesate in asa fel incat sa capete o anumita semnificatie pentru persoanele care iau decizii. De exemplu, datele cu privire la un contract de asigurare nou alaturi de alte date conduc la cifre care releva portofoliul actual al unei societati de asigurari.

Procesarea electronica a datelor reprezinta transformarea datelor in informatii prin intermediul mijloacelor electronice. Uneori, diverse activitati desfasurate cu ajutorul computerului sunt atribuite departamentului de prelucrare a datelor; aceste activitati au fost numite sisteme informationale. Diferenta dintre o societate de asigurari care foloseste o tehnologie computerizata si una care functioneaza pe baza utilizarii si inregistrarii manuale a datelor este mai mult decat evidenta.

Intr-un sistem informational:

intrarile sunt reprezentate de date care urmeaza sa fie transformate in informatii.

procesarea presupune numeroase manipulari si analize ale datelor (clasificare, sortare, calculare, centralizare)

memoria de date reprezinta un sistem de stocare a datelor in scopul utilizarii lor ulterioare

iesirile sunt rapoartele, documentele si alte rezultate ale sistemului care furnizeaza informatii necesare pentru adoptarea deciziilor

feedback_ul repreyinta controlul, masurile de protectie pentru asigurarea faptului ca rezultatele sunt corespunzatoare si servesc scopului propus.

Schematic componentele de baza ale unui sistem informational se prezinta astfel:

INTRARI

 

Pentru a facilita distribuirea unor informatii, numeroase companii au instalat retele locale (Local Area Network LAN), interconexiuni (de obicei prin cabluri) care permit comunicarea intre computerele din aceeasi cladire sau din cladiri apropiate. Multe companii si-au instalat retele extinse, care permit comunicarea intre computere pe distante mai lungi, de obicei prin intermediul facilitatilor oferite de companiile de comunicatii.

Pentru satisfacerea diferitelor nevoi ale nivelurilor organizationale, exista cinci tipuri principale de sisteme infotmationale:

v     sistemul informational de procesare a tranzactiilor

v     sistemul informational de automatizare a muncii de birou

v     sistemul informational de managementv     sistemul informational de fundamentare a deciziilor

v     sistemul informational suport al managementului superior

Sistemul informational de procesare a tranzactiilor este un sistem informational computerizat care executa si inregistreaza activitatile zilnice, de rutina, necesare conducerii unei companii. Acest sistem informational poate avea o importanta vitala pentru extinderea companiei, pentru interactiunea cu elementele mediului, deoarece sistemul in sine reprezinta o parte din interactiunile organizatiei cu furnizorii si clienti.

Sistemul informational pentru automatizarea muncii de birou include urmatoarele aplicatii:

mesageria vocala ( inregistreaza mesaje telefonice si le stocheaza)

agenda electronica ( metoda de evidenta a programelor, intalnirilor)

teleconferinta ( mijloc de comunicare intre doua locuri diferite )

recuperarea documentelor (sisteme de stocare a documentelor pe diferite suporturi unde pot fi localizate ulterior si folosite )

transmisie prin fax ( transmitere telefonica a documentelor )

grupware( software destinat facilitarii intalnirilor prin coordonarea simultana a mesajelor apartinand membrilor unui grup )

grafica ( mijloc de realizare a graficelor si diagramelor )

Sistemul informational de management este un sistem informatic care produce rapoarte zilnice si permite accesul direct la diferite informatii, actuale sau mai vechi, de care au nevoie managerii de la nuvelurile medii si inferioare. Aceste sisteme au in vedere in principal obiective tactice si operationale.

Sistemul informational de fundamentare a deciziilor este un sisem informatic care participa la procesul managerial de adoptare a deciziilor in situatii care nu sunt bine structurate. Un tip specializat de sistem de fundamentare a deciziilor este SISTEMUL EXPERT care foloseste cunostintele de specialitae ale unui expert pentru solutionarea problemelor. Aceste sisteme expert au la baza inteligenta artificiala care este o zona a cercetarii stiintifice si nu un produs finit, aceasta fiind si cauza pentru care dezvoltarea sistemelor expert este destul de dificila si de costisitoare.

Sistemul informational suport pentru managementul superior este un sistem informatic care ajuta la adoptarea deciziilor si la functionarea eficienta a nivelurilor superioare ale unei organizatii. Ele se pot adopta modului de lucru al fiecarui manager.Dan Anghel Constantinescu Tratat de asigurari, vol II, Ed. Economica, Bucuresti, 2004, pag. 125
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate

Asigurari


Asigurari
Birotica
Confectii
Industria lemnului
Turism