Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Asigurari


Index » business » » afaceri » Asigurari
Studiu de caz privind asigurarea de rǍspundere civilǍ - societatea de asigurǍri-reasigurǍri asirom s.a


Studiu de caz privind asigurarea de rǍspundere civilǍ - societatea de asigurǍri-reasigurǍri asirom s.a


STUDIU DE CAZ PRIVIND ASIGURAREA DE RǍSPUNDERE CIVILǍ - SOCIETATEA DE ASIGURǍRI-REASIGURǍRI ASIROM S.A

Prezentarea generala a companiei ASIROM

Firma cu o traditie de aproape 200 de ani in Austria, Vienna Insurance Group este liderul grupurilor de asigurari din Europa Centrala si de Est si unul din liderii grupurilor internationale de asigurari operationale in zona.

VIENNA INSURANCE GROUP (VIG) dispune de o putere financiara considerabila, care ii permite sa-si mentina independenta si sa-si continue cresterea sustenabila in tarile Europei Centrale si de Est. In martie 2008, Bursa de Valori din Viena a lansat indicele VONIX, in calculul caruia au intrat primele 29 de companii din Austria, intre care VIENNA INSURANCE GROUP (VIG) isi aduce o contributie importanta. Cu sediul in Viena, grupul este activ prin filialele si holdingurile de companii de asigurari in tari precum: Albania, Bulgaria, Germania, Estonia, Georgia, Croatia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Macedonia, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Republica Ceha, Turcia,Ungaria,Ucraina.
Vienna Insurance Group este unul din liderii pietei in Romania, prin cele  5 companii de asigurare pe care le detine: Omniasig Asigurare - Reasigurare, Omniasig Asigurari de Viata, Asirom, Unita si Agras.De peste 17 ani, ASIROM este compania de asigurari traditionala a romanilor, oferindu-le acestora siguranta si confortul de care au nevoie, definind permanent tendintele pietei locale a asigurarilor. Este in primul rand o companie care ofera solutii viabile clientilor sai, adaptandu-si permanent produsele si tarifele la tendintele pietei, respectandu-si totodata obligatiile asumate prin contractele de asigurare.

Atuurile ASIROM sunt consolidate cu perseverenta an de an, compania construindu-si cu profesionalism:

- cel mai mare numar de clienti;

- cea mai puternica retea teritoriala;

- cel mai mare numar de specialisti in domeniu;

- cel mai mare portofoliu de asigurari.

Extinderea si diversificarea continua a portofoliului de asigurari, sistemul flexibil de contractare, cotatiile negociabile si permanenta adaptare la dinamica pietei asigurarilor si la conditiile specifice economiei romanesti, vasta retea de unitati teritoriale si de specialisti sunt elementele esentiale ale strategiei ASIROM pentru a stabili cu partenerii de afaceri relatii pe termen lung bazate pe incredere si respect reciproc.

Astfel, descoperim reteta succesului companiei si setul propriu de valori - siguranta - profesionalism - promptitudine - experienta - traditie, care reprezinta fundamentele unui nume cu renume.

Activitatea societatii

In anul 2007 s-a realizat o cifra de afaceri bruta totala de 590.230.620 lei si o cifra de afaceri neta de 539.246.762 lei. Rezultatul brut al exercitiului financiar reprezinta o pierdere in suma de 31.777.099 lei.

Rezultatele financiare si rezultatele tehnice ale societatilor de asigurare conform bilantului contabil la 31.12.2008

Coeficientul de lichiditate a fost pe tot parcursul anului 2007 peste limita minima prevazuta de normele legale. La 31.12.2008, valoarea coeficientului de lichiditate era de 6,07 la asigurari de viata, respectiv 1,05 la asigurari generale.

Marja de solvabilitate disponibila la 31.12.2007 era de 40.418.593,9 lei la asigurari de viata, respectiv 80.178.452,8 lei la asigurari generale

La sfarsitul anului, societatea detinea o cota globala estimata de piata de 8,7% astfel: 9,29% din piata asigurarilor generale, respectiv 6,37% din piata asigurarilor de viata. Modificarile substantiale aduse conditiilor de asigurare auto casco (majorarea tarifelor de prima, introducerea de fransize obligatorii etc.), oprirea de la subscriere a asigurarilor de risc financiar, precum si continuarii politicii de acordare a unor comisioane reduse pentru brokerii care incheie exclusiv asigurari obligatorii de raspundere civila auto au avut ca efect diminuarea cotei de piata a societatii.

Cota de piata a societatilor de asigurare in functie de primele brute subscrise

in anul 2007

Despagubiri platite de societatile de asigurare in 2007

Rata daunei = Daune platite / Prime incasate

= 339.217.461 / 204.197.466 = 166.12%

Rata daunei este foarte mare lucru care re reflecta in pierderea suferita de Asirom in 2007.

Pierderea din activitatea de subscriere apare atunci cand cheltuielile si despagubirile unui asigurator sunt mai mari decat volumul primelor incasate. Efectul il reprezinta cresterea primelor de asigurare, ceea ce conduce la pierderea cotei de piata.

Oferta de produse Asirom

Societatea de asigurare/reasigurare ASIGURAREA ROMANEASCA - ASIROM, practica atat asigurari generale cat si asigurari de viata. Portofoliul ASIROM este unul foarte bogat, cuprinzand o gama larga de produse de asigurare.

1 Asigurari generale

a)     Asigurari de bunuri

b)    Asigurari auto

Asigurarea de raspundere civila auto - RCA

Asigurarea facultativa pentru avarii si furt a autovehiculelor - CASCO;

Asigurarea facultativa a bunurilor pe timpul trasportului - CARGO;

Conventia de asigurare TRANSEURO;

Asigurarea facultativa a numerarului pe timpul transportului;

Asigurarea valorilor pe timpul transportului prin curieri;

Asigurarea autovehiculelor noi pe timpul transportului.

c)     Asigurari de credite si garantii

d)    Asigurari de raspundere civila

e)     Asigurari agricole

f)      Asigurari de asistenta turistica

g)     Asigurari de pierderi financiare

h)    Asigurari de accidente si boala

i)      Asigurari de sanatate

2. Asigurari de viata

ASIGURAREA AUTO OBLIGATORIE RCA OFERITǍ DE ASIROM

RCA - este o asigurare care trebuie incheiata pentru a putea circula in legalitate.

Aceasta este destinata persoanelor fizice sau juridice si are ce obiect acoperirea prejudiciilor provocate tertilor ca urmare a producerii evenimentului asigurat prin accidente de autovehicule.

Incheierea asigurarii:

Orice persoana fizica si juridica titulara a dreptului de proprietate asupra unui autovehicul inmatriculat in Romania, pentru cazurile de raspundere civila fata de terte persoane pagubite prin accidente de autovehicule produse numai pe teritoriului Romaniei.

Asigurare obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule, denumita in continuare asigurare obligatorie RCA (raspundere civila auto) este contractul de asigurare probat prin documentul de asigurare, prin care un asigurator autorizat, in baza unei prime platite de asigurat, se obliga sa despagubeasca prejudiciile cauzate tertilor in perioada de valabilitate a documentului de asigurare ca urmare a producerii unui accident de autovehicul, in conditiile legii.

Riscurile acoperite :

  • pagube materiale ;
  • vatamari corporale sau deces ;
  • pagube ca urmare a lipsei de folosinta a autovehiculului avariat, produse tertilor din culpa asiguratului ;

cheltuielile facute de asigurat in procesul civil, daca a fost obligat la despagubire, cheltuielile pentru onorariul de avocat, taxele judiciare, cheltuielile de expertiza.

Perioada de valabilitate a asigurarii:

Asigurarea obligatorie RCA se incheie pe perioada determinata :

anual ori semestrial pentru vehiculele inmatriculate sau inregistrate dupa caz ;

pe perioada de valabilitate a autorizatiei provizorii de circulatie, pentru vehiculele care se inmatriculeaza sau inregistreaza provizoriu, dupa caz dar nu mai mult de 90 de zile ;

pe vehiculele inmatriculate/inregistrate temporar dar nu mai mult de 12 luni.

Asigurarea acopera si pagubele produse din culpa conducatorului autovehiculului, inclusiv in cazurile in care conducatorul autovehiculului, la data accidentului :

a condus autovehiculul fara consimtamantul asiguratului ;

nu este titularul unui permis care sa ii dea dreptul sa conduca autovehiculul respectiv ;

nu a respectat obligatiile legale de ordin tehnic cu privire la starea si siguranta autovehiculului respectiv.

Plata primelor de asigurarePrimele de asigurare se platesc integral, anticipat, la incheierea politei de asigurare pentru perioada dorita de asigurat si in functie de situatia in care se gaseste autovehiculul (este inmatriculat, este nou, face obiectul unui contract de vanzare-cumparare, etc).

Avantajele oferite :

A . In caz de vatamare corporala:

salariul de baza minim brut pe economie, in cazul persoanelor pagubite aflate la data producerii accidentului in ultimul an de studii sau de calificare ;

diferente dintre veniturile nete ale persoanelor vatamate si indemnizatia primita din fondurile persoanei juridice sau fizice la care salariatul isi desfasoara activitatea sau, dupa caz, din fondurile bugetului asigurarilor sociale de stat, pe perioada spitalizarii si a concediului medical ;

venitul mediu lunar net realizat din activitati desfasurate de catre persoana vatamata, probat cu documente justificative, in cazul persoanelor care nu au calitatea de salariat ;

eventualele cheltuieli prilejuite de accident (cheltuieli cu transportul persoanei accidentate, de tratament, de spitalizare, pentru recuperare, pentru proteze, pentru alimentatie suplimentara, conform prescriptiilor medicale), probate cu documente justificative si care nu sunt suportate din fondurile asigurarii sociale prevazute de reglementari in vigoare ;

cheltuieli cu ingrijitori pe perioada incapacitatii de munca, daca prin certificatul medical se recomanda acest lucru, insa nu mai mult de salariul de baza minim brut pe economie ;

Daune morale : in conformitate cu jurisprudenta din Romania.

B . In caz de deces :

cheltuieli cu inmormantarea, inclusiv piatra funerara, precum si cele efectuate cu indeplinirea ritualurilor religioase, probate cu documente justificative ;

cheltuieli de transport al cadavrului, inclusiv cele de imbalsamare, probate cu documente justificative, de la localitatea unde a avut loc decesula la localitatea unde se face inmormantarea ;

veniturile nete nerealizate si eventuale alte cheltuieli rezultate in perioada de la data producerii accidentului sia la data decesului, daca acestea au fost cauzate de producerea accidentului ;

Daune morale : in conformitate cu legislatia si jurisprudenta din Romania.

C. In cazul avarierii sau distrugerii vehiculelor :

despagubirile nu pot depasi cuantumul pagubei, valoarea vehiculului la data producerii accidentului si nici limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA ;

prin valoarea ramasa se intelege valoarea acelor parti din vehicul ramase neavariate, demontate si valorificate, cuprinsa intre 0,1% si 25% din valoarea vehiculului la data producerii accidentului ;

pretul partilor componente, ale pieselor inlocuitoare noi si ale materialelor sunt cele practicate de unitatile de specialitate ;

costul reparatiilor efectuate la vehicule se stabileste pe baza documentelor eliberate de unitatile de specialitate .

Despagubirile nu pot depasi

cuantumul despagubirii, diferenta dintre valoarea vehiculului la data producerii accidentului si valoarea ramasa, si nici limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA, in cazul unei daune totale in situatia in care pagubitul nu face dovada repararii vehiculului si in cazul daunelor partiale ;

se defineste dauna totala ca fiind situatia in care cuantumul daunei, nu depaseste 75% din valoarea vehiculului la data producerii evenimentului.

Despagubirile se platesc rapid, in termen de cel mult de 20 zile calendaristice de la data depunerii de catre persoanaa a ultimului document necesar finalizarii dosarului de daune.

Suma asigurata

Tarifele de prime ASIROM pentru anul 2008 la asigurarea RCA pentru vehiculile inregistrate conform prevederilor art.1 pct.21 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 69/2007, exprimat in RON, sunt:

Incheierea contractului de asigurare:

- completarea declaratiei de asigurare (cerere) ;

formular special al asiguratorului prin care se manifesta vointa de a incheia contractul de asigurare. Se intocmeste concomitent cu contractul de asigurare.

se completeaza categoria autovehiculului in functie de perioada, capacitate cilindrica si tonaj, teritoriul statului pe care se face asigurarea;

se incheie contractul si se aduc la cunostinta asiguratului drepturile si obligatiile contractuale ;

se achita prima de asigurare de catre asigurat (in transe sau integral, cash, prin ordin de plata etc.), iar asiguratorul emite contractul si polita de asigurare.

Prin contractul de asigurare, asiguratul se obliga ca, la producerea unui anume risc, sa plateasca asiguratului sau beneficiarului despagubirea sau suma asigurata.

Contractul de asigurare se incheie in formaa si cuprinde :

numele, domiciliul ;

obiectul asigurarii : bunuri si raspunderea civila ;

riscurile ce se asigura ;

momentul inceperii si cel al incetarii raspunderii asiguratorului ;

prima de asigurare;

suma asigurata;

alte elemente care stabilesc drepturile si obligatiile partilor.

Polita de asigurare RCA contine informatii despre :

partile implicate in contract ;

perioada de valabilitate a asigurarii ;

limitele de despagubire ;

prima de asigurare si numarul de inmatriculare al vehiculului ;

statele in care are valabilitate acest document.

ASIGURAREA FACULTATIVA DE RASPUNDERE CIVILA AUTO,

CU VALABILITATE NUMAI IN AFARA TERITORIULUI ROMANIEI

- 'CARTE VERDE' -

Incheierea asigurarii

Orice persoana fizica si juridica care este proprietarul autovehiculului sau este imputernicit sa conduca un autovehicul in afara teritoriului Romaniei si care se asigura pentru cazurile de raspundere civila fata de terte persoane pagubite prin accidente de autovehicule produse numai in afara teritoriului Romaniei.

Riscurile acoperite

cheltuielile generate de vatamari corporale, decesul, avarierea sau distrugerea de bunuri printr-un accident produs de autovehiculul asigurat, in conformitate cu legislatia din tara in care s-a produs evenimentul asigurat;

cheltuielile facute de asigurat in procesul civil, daca a fost obligat la despagubire, cheltuielile pentru onorariul de avocat, taxele judiciare, cheltuielile de expertiza.

Perioada de valabilitate a asigurarii

Asigurarea nu se poate incheia pentru o perioada mai mica de 15 zile. Pe perioada pentru care s-au platit primele de asigurare, asigurarea valideaza inclusiv in cazul mai multor deplasari ale autovehiculului asigurat, in afara teritoriului Romaniei. Asigurarea valideaza numai in afara teritoriului Romaniei, pe teritoriul tarii validand asigurarea de raspundere civila obligatorie.

Suma asigurata

La aceasta asigurare nu se stabilesc sume asigurate. In caz de pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule, ASIROM acorda despagubiri in stricta conformitate cu limitele si legislatia din tara in care s-a produs evenimentul asigurat.

Plata primelor de asigurare

Primele de asigurare se platesc in lei sau valuta, integral, anticipat, la incheierea politei de asigurare.

Avantajele incheierii acestei asigurariProtectie totala fata de orice tert prejudiciat, prin acordarea de despagubiri in cazul unor evenimente rutiere produse din vina asiguratului in afara teritoriului Romaniei.

Despagubiri banesti pentru:

  • avarierea sau distrugerea de bunuri, in limita sumelor maxime acordate prin legislatia tarii in care s-a produs evenimentul, dar nu mai putin decat limita minima acordata prin legislatia romaneasca;
  • vatamarile corporale produse tertelor persoane in urma accidentului produs de autovehiculului asigurat, in limita sumelor maxime acordate prin legislatia tarii in care s-a produs evenimentul, dar nu mai putin decat limita minima acordata prin legislatia romaneasca;
  • decesul tertelor persoane in urma accidentului produs de autovehiculului asigurat, in limita sumelor maxime acordate prin legislatia tarii in care s-a produs evenimentul, dar nu mai putin decat limita minima acordata prin legislatia romaneasca.

Beneficiarul despagubirii

Despagubirile banesti sunt incasate de persoana prejudiciata petru avarierea sau distrugerea de bunuri apartinand acesteia precum si pentru vatamarile corporale suferite.

In cazul decesului, despagubirile vor fi incasate de mostenitorii legali ai persoanei prejudiciate in conformitate cu legislatia tarii in care s-a produs evenimentul asigurat.

Observatie

Incepand cu anul 2007 aceasta s-a unit cu asigurarea de raspundere civila auto, prima se plateste o singura data pentru ambele, la subcrierea politei.

PRODUCEREA EVENIMENTULUI ASIGURAT

Etapele parcurse dupa accident si pana la plata efectiva a despagubirii

In caz de accident auto:

se anunta organele de politie pe raza carora s-a efectuat accidentul iara la sosirea acestora se pastreaza probele;

se solicita o copie a procesului verbal de accident intocmit de politie

persoana prejudiciata solicita o copie dupa asigurarea RCA a celui vinovat de producerea accidentului (asiguratul este obligat, in cel mai scurt timp, sa ofere partii prejudiciate informatiile necesare pentru formularea cererii de despagubire-nume, prenume si locul de rezidenta al persoanei care a condus vehiculul asigurat in momentul producerii daunei, denumirea, sediul asiguratorului care a emis polita RCA, seria si nr politei de asigurare RCA, precum si nr de inmatriculare al vehiculului asigurat); daca cel vinovat de producerea accidentului nu face dovada asigurarii RCA, se solicita soferului respectiv sa dea copii xerox dupa permisul de conducere, buletinul de identitate si certificatul de inmatriculare al vehiculului, in fata politistului, deoarece in aceste cazuri trebuie sa se faciliteze regresul daunei;

asiguratul informeaza, in cel mai scurt timp, asiguratorul RCA cu privire la producerea evenimentului si pagubele produse ca urmare a acestuia;

asiguratorul RCA este obligat sa depuna dosar de dauna si sa efectueze constatarea pagubelor (este obligata elibereze persoanei prejudiciate o copie a procesului verbal de constatare a pagubelor in carea indice: nr dosarului deschis, piesele constatate ca avariate in urma accidentului si solutiile tehnice adoptate: inlocuire sau reparatie precum si lista documentelor necesare a fi depuse de catre pagubit pentru finalizarea dosarului dea); Asiguratorul RCA poate acorda despagubiri si in cazul in care persoana pagubita a procedat la repararea autovehiculului avariat inainte ca asiguratorii sa efectueze constatarea prejudiciului, daca imprejurarile si cauzele producerii evenimentului asigurat, precum si cuantumul pagubei rezulta din actele aflate la dosar; Daca pentru recuperarea pagubei materiale, persoana pagubita se adreseaza asiguratorului sau de bunuri, constatarea avariilor si stabilirea despagubirilor sunt opozabile asiguratorului RCA al persoanei vinovate - asiguratorul de bunuri al persoanei pagubite recupereaza despagubirea platita de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate fara ca asiguratorul RCA sa fie indreptatit sa respinga o astfel de cerere;

asiguratorul RCA trebuie sa solutioneze cererea de despagubire in termenul legal - maximum 15 zile de la data la care a definitivat investigatia necesara evaluarii sumei pe care este obligat sa o plateasca - si sa efectueze plata (in general, in cazul in care reparatia autovehiculelor se face in service-urile cu care asiguratorul are contract, iar banii sunt livrati acestora si nu persoanelor prejudiciate).

a) Ghimfus Paul Marius, proprietarul autovehiculului Dacia 1310 TR03NDO , incheie la data de 20.03.2008 o asigurare obligatorie auto RCA la SA ASIROM SA. Autovehiculul are o capacitate de 1 600 cmc. si va plati o Pa = 384RON, pt. limita de raspundere de 150 000 EUR pt. daune materiale si 750 000 EUR pt. vatamari corporale.

In data de 25.08.2008 in comuna Peretu str. Salcamilor 23 A, judetul Teleorman , la ora 14.00, s-a produs tamponarea autoturismului cu un alt autoturism Dacia 1310 OT13YMG (inmatriculata in anul 2004, stare de intretinere satisfacatoare, valoarea de nou 8000 RON), numele proprietarului DH LEASING SRL. S-au produs numai daune materiale.

De comun acord au mers la sectia de politie din comuna Peretu pentru a declara accidentul produs, completand un formular tip pe baza caruia s-a intocmit procesul verbal. In data de 27.08.2008 pt. constatarea daunei si deschiderea dosarului de dauna, Ghincea Adrian Dumitru, reprezentantul firmei DH LEASING SRL s-a prezentat la Serviciul de daune ale sucursalei ASIROM cu documentele eliberate de politie.

In urma analizei documentelor s-au constatat urmatoarele daune: flaps stanga spate ce necesita inlocuire, aripa stanga spate si traversa spate ce necesita reparatie.

Valoarea de nou = 8000 RON

Coeficient de uzura = 50% ( 4 ani, stare de intretinere satisfacatoare)

Valoarea vehiculului la data producerii accidentului = Valoarea de nou-Uzura valorica

= Valoarea de nou - 50%*Valoarea de nou = 8000-50%*8000 = 4000RON

Conform facturii intocmite de service-ul autorizat:

piesele au costat 483 RON (283 RON flaps stanga spate,150 RON aripa stanga spate si 50 RON traversa spate)

manopera 246 RON,

deseuri recuperabile 4 RON (0,1%*4000 RON )

= > Total reparatie = 483 + 246 - 4 = 725 RON.

Conform Principiului Primului Risc Despagubirea = Paguba = 725RON

Valoarea ramasa = 25%* valoarea vehiculului la data producerii accidentului

= 25% * 4000 = 1000 RON

Despagubirea proprietarului autoturismului Dacia s-a efectuat la 5 zile de la depunerea dosarului de daune prin repararea autoturismului la Ovidiu Serv Com.

b) Ghimfus Paul Marius, proprietarul autovehicul Dacia 1310 TR03NDO, incheie la data de 20.03.2008 o asigurare obligatorie auto RCA la SA ASIROM SA. Autovehiculul are o capacitate de 1 600 cmc. si va plati o Pa = 384RON, pt. limita de raspundere de 150 000 EUR pt. daune materiale si 750 000 EUR pt. vatamari corporale.

In data de 25.08.2008 in comuna Peretu str. Salcamilor 23 A judetul Teleorman , la ora 14.00, s-a produs un accident in care a fost avariat un Maybach cu nr B01EUR (inmatriculat in 2006, stare de intretinere buna, valoare de nou 300.000 EURO), numele proprietarului Popescu Ion, vinovat de producerea accidentului fiind conducatorul Daciei. S-au produs numai daune materiale.

In urma analizei documentelor s-au constatat urmatoarele daune: aripa stanga spate, luneta, parbriz, geam lateral stanga fata, oglinda si disc de frana ce necesita inlocuire, jante, aripa dreapta spate si traversa spate ce necesita reparatie.

Pagubitul apeleaza la asiguratorul sau de bunuri, care in urma analizei constata daunele.

Valoarea de nou = 300.000 EURO = 1.200.000 RON

Coeficient de uzura = 10% ( 2 ani, stare de intretinere buna)

Valoarea vehiculului la data producerii accidentului = Valoarea de nou - Uzura valorica

= Valoarea de nou - 10%*Valoarea de nou = 12.000.000.000*(1-10%)=1.080.000RON

Conform facturii intocmite de service-ul autorizat:

piesele au costat 400.000 RON (aripa stanga spate 90.000 RON, 50.000 luneta, parbriz 55.000RON, geam lateral stanga fata 35.000 RON, oglinda 10.000 RON, disc de frana 55.000 RON, jante 45.000 RON, aripa dreapta spate 45.000 RON, traversa spate 15.000RON)

manopera 250.000 RON,

deseuri recuperabile 43.200 RON (0,1%*1.080.000 RON )

= > Total reparatie = 400.000 + 250.000 - 43.200 = 606.800 RON.

Pagubitul isi va repara autovehivulul pe baza contractului incheiat cu asiguratorul sau. Asiguratorul isi va recupera la randul sau banii de la asiguratorul vinovatului de accident si de la vinovat. De la asigurator va recupera suma de 150.000EURO (600.000) -limita de despagubire pentru pagubele materiale, iar de la vinovatul accidentului suma de 1.700 EURO (6.800 RON). Curs RON / EURO = 4 lei

Valoarea ramasa = 0.9% * valoarea vehiculului la data producerii accidentului

= 0,9% * 1.080.000 = 9.720 RON

c) Ghimfus Paul Marius, proprietarul autovehiculului Dacia Logan TR58PWP (in stare foarte buna de functionare, prima inmatriculare a autovehiculului fiind in 2005, valoarea de nou 24000 RON), incheie la data de 20.03.2008 o asigurare obligatorie auto RCA la SA ASIROM SA. Autovehiculul are o capacitate de 1 600 cmc. si va plati o Pa = 384RON, pt. limita de raspundere de 150 000 EUR pt. daune materiale si 750 000 EUR pt. vatamari corporale.

In data de 25.08.2008 in comuna Peretu str. Salcamilor 23 A judetul Teleorman , la ora 14.00, s-a produs tamponarea autoturismului cu un alt autoturism Dacia 1310 OT13YMG, numele proprietarului DH LEASING SRL.

In urma analizei documentelor s-au constatat urmatoarele daune: flaps stanga spate ce necesita inlocuire, aripa stanga spate si traversa spate ce necesita reparatie.

Valoarea de nou = 8000 RON

Coeficient de uzura = 50% ( 4 ani, stare de intretinere satisfacatoare)

Valoarea vehiculului la data producerii accidentului = Valoarea de nou - Uzura valorica

= Valoarea de nou - 50%*Valoarea de nou = 8000-50%*8000 = 4000RONConform facturii intocmite de service-ul autorizat:

piesele au costat 483 RON (283 RON flaps stanga spate,150 RON aripa stanga spate si 50 RON traversa spate)

manopera 246 RON,

deseuri recuperabile 4 RON (0,1%*4000 RON )

= > Total reparatie = 483 + 246 - 4 = 725 RON.

Proprietarul autoturismului vinovat de producerea accidentului, Ghimfus Paul Marius, se afla in stare de ebrietate. In aceste conditii, societatea de asigurari Asirom nu va suporta daunele, ele fiind suportate de catre persoana vinovata de producerea accidentului.

d) Ghimfus Paul Marius, proprietarul autovehiculului Dacia Logan BC58PWP (in stare foarte buna de functionare, prima inmatriculare a autovehiculului fiind in 2005, valoarea de nou 24000 RON), incheie la data de 20.03.2008 o asigurare obligatorie auto RCA la SA ASIROM SA. Autovehiculul are o capacitate de 1 600 cmc. si va plati o Pa = 384RON, pt. limita de raspundere de 150 000 EUR pt. daune materiale si 750 000 EUR pt. vatamari corporale.

In data de 25.08.2008 in comuna Peretu str. Salcamilor 23 A judetul Teleorman , la ora 14.00, s-a produs tamponarea autoturismului cu un alt autoturism Dacia 1310 OT13YMG, numele proprietarului DH LEASING SRL.

S-au produs atat daune materiale, cat si ranirea unei persoane, decesul alteia si decesul unui animal de companie.

In data de 27.08.2008 pt. constatarea daunei si deschiderea dosarului de dauna, Ghincea Adrian Dumitru, reprezentantul firmei DH LEASING SRL s-a prezentat la Serviciul de daune ale sucursalei ASIROM cu documentele eliberate de politie.

In urma analizei documentelor s-au constatat urmatoarele daune: flaps stanga spate ce necesita inlocuire, aripa stanga spate si traversa spate ce necesita reparatie.

Valoarea de nou = 8000 RON

Coeficient de uzura = 50% ( 4 ani, stare de intretinere satisfacatoare)

Valoarea vehiculului la data producerii accidentului = Valoarea de nou - Uzura valorica

= Valoarea de nou - 50%*Valoarea de nou = 8000-50%*8000 = 4000RON

Conform facturii intocmita de service-ul autorizat:

piesele au costat 483 RON (283 RON flaps stanga spate,150 RON aripa stanga spate si 50 RON traversa spate)

manopera 246 RON,

deseuri recuperabile 4 RON (0,1%*4000 RON )

= > Total reparatie = 483 + 246 - 4 = 725 RON.

Persoana vatamata

Venituri nete 2.000 RON

Indemnizatia primita din fondul persoanei juridice la care isi desfasura activitatea inainte de accident 900 RON

Cheltuieli cu tratamentul, spitalizarea si recuperarea persoanei accidentate 1.100 RON

Total cheltuieli persoana vatamata = 2.000-900+1.100 = 2.200 RON

Persoana decedata:

- Cheltuieli inmormantare 10.000 RON

- Daune morale 30.000 RON

Total cheltuieli persoana decedata = 10.000 + 30.000 = 40.000 RON

Animal companie:

- Caine Pekignese, varsta 2 ani - pret pe piata 950 RON

Total cheltuieli animal de companie = 950 RON

Despagubirea = Paguba = 725 + 2.200 + 40.000 + 950 = 43.875 RON

Valoarea ramasa = 25%* valoarea vehiculului la data producerii accidentului

= 25% * 4000 = 1000 RON

III. Concluzii si propuneri

Asigurarile de raspundere civila au ca obiect acoperirea prejudiciului produs de asigurat unor terte persoane, in conditiile in care asiguratul este raspunzator din punct de vedere legal.

Asigurarea are ca scop, prin intermediul contributiilor varsate de catre asigurati, sa plateasca indemnizarea acelora dintre ei care sunt victimele evenimentelor nedorite.A garanta veniturile vaduvelor si orfanilor dupa disparitia prematura a capului familiei, a oferi mijloace pentru reconstituirea casei sau cumpararea altei locuinte, pentru acela a carui casa a fost distrusa de catre un incendiu, a varsa sume care sa compenseze pierderile profesionale aceluia care din cauza unui accident este in imposibilitatea de a muncii, a da mijloacele financiare bolnavului sau ranitului pentru a fi ingrijit conform metodelor celor mai eficace si deci cresterea sanselor acestuia de a se insanatosi, acestea toate sunt obiectivele fundamentale ale asigurarilor.

Asigurarea are insa si consecinte favorabile asupra economiei. Permitand victimelor accidentelor sau bolilor sa-si procure resursele necesare, asigurarea face ca aceste riscuri sa nu fie in sarcina colectivitatii si in acelasi timp mentine la un nivel constant puterea de consum a aceleasi colectivitati.

Anual accidentele de autovehicule produc mii de victime. Conducerea sub influenta bauturilor alcolice, viteza excesiva, nerespectarea distantelor regulamentare, adormirea la volan, conduc la accidentarea unui numar mare de pietoni sau persoane din autovehicule, de aceea solutia cea mai eficienta pentru acoperirea unor astfel de riscuri este incheierea unei asigurari obligatorii RCA.

Bibliografie

1. Bistriceanu Gheorghe D. ,Asigurari si reasigurari in Romania, Editura Universitara 2006

2. Dobrin Marinica, Tanasescu Paul ,Teoria si practica asigurarilor, Editura Economica, Bucuresti, 2003

3. Serbanescu Cosmin, Asigurarea de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, Finante, Banci, Asigurari: Publicatie pentru agentii economici nr 2, pag 60-64, februarie 2005

4. Vacarel Iulian, Bercea Florin, Asigurari si reasigurari, Editura Expert, Bucuresti, 2007

Site-uri:

www.asirom.ro

www.1asig.ro

https://www.csa-isc.roPolitica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate

Asigurari


Asigurari
Birotica
Confectii
Industria lemnului
Turism


termeni
contact

adauga