Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Asigurari


Index » business » » afaceri » Asigurari
Informatizarea activitatii de asigurare


Informatizarea activitatii de asigurare


Informatizarea activitatii de asigurare

Activitatea de asigurare consta in gestionarea unei cantitati consistente de date si algoritmi; in plus de multe ori e necesara extragerea sau obtinerea unor informatii in timp record. O activitate de aceasta natura ar fi imposibila fara un sistem informatic adecvat.

Informatizarea activitatii de asigurare are la baza procesarea electronica a datelor PED. Elementele de baza ale unui sistem de procesare a informatiilor sunt prezentate schematic in Fig.24.

Fig. 24 sistemul de procesare al informatiei PED

Utilizatorii sistemului informatic sunt:furnizorii de asigurari: actionarii, managerii, investitorii,

clientii - asiguratii,

agentii de asigurari,

autoritatile financiare si de supraveghere, care solicita informatii exacte si detaliate despre activitatea de asigurare,

comisiile de statistica - interesate in analiza evolutiei diferitilor indicatori specifici activitatii de asigurare,

reasiguratorii, etc.

Intrarile sunt reprezentate de date de diferite tipuri in functie de nivelul la care se utilizeaza sistemul, de ex.:

- la contabilitate - intrarile constituie primele incasate sau de incasat, despagubirile platite sau de platit, cheltuielile cu salariile, comisioanele, etc.

- pentru agentul de asigurare - intrarile sunt coordonatele contractului de asigurare, date asigurat, tip de asigurare, perioada de asigurare, scadentarul primelor, etc.

Iesirile sunt reprezentate de rapoarte, documente, alte informatii necesare deciziilor.

Procesarea datelor consta in clasificarea, sortarea, calcularea, centralizarea, si are ca scop transformarea datelor in informatii.

Informatiile si datele pentru a putea fi prelucrate ulterior se stocheaza in memorie.

Feedback-ul are rol de control si consta intr-o serie de masuri de protectie si verificari ale acuratetei datelor procesate, astfel ca rezultatele obtinute sa fie corespunzatoare si sa serveasca scopurilor propuse.

Informatizarea activitatii de asigurare se realizeaza prin mai multe subsisteme sau module, care pot lucra separat, dar care sunt interconectate, putand accesa sau transmite date intre ele.

Astfel pentru o societate de asigurari exista un subsistem informatic destinat facilitarii comunicarii si cresterii productivitatii activitatii prin procesarea documentelor si a mesajelor, subsistem destinat evidentei clientilor, subsistem de calcul al primelor, subsistem de calcul si evidenta a despagubirilor, subsistem destinat evidentei contabile, etc.

La ora actuala sunt ofertate pentru activitatea de asigurare doua programe destinate informatizarii activitatii.

IRIS - este un sistem informatic integrat, destinat societatilor de asigurare-reasigurare, organizat modular pentru a asigura o flexibilitate si adaptabilitate crescuta la necesitatile beneficiarului.

Prevazut cu mecanisme stabile de replicare a datelor, sistemul asigura o prelucrare integrata si rapida a datelor eliminand o mare parte a erorilor dintr-un sistem clasic de operare.

Modulele componente se impart in doua categorii: obligatorii si optionale - cele marcate cu *.

Absenta modulelor optionale din cadrul sistemului presupune fie inactivarea proceselor respective fie existenta in cadrul sistemului informatic al beneficiarului a unor module similare care pot fi integrate programului.

Modulele sistemului

Sistem informatic asigurari generale:

Parteneri - in categoria partenerilor sunt incluse toate persoanele fizice sau juridice cu care sistemul interactioneaza la un anumit moment dat (clienti, agenti, beneficiari de despagubire, martori, vinovati si pagubiti, etc.).

Obiecte - modulul permite gestionarea tuturor obiectelor (intereselor) asigurabile de genul: persoane, autovehicule, cladiri, bunuri, etc.

Riscuri si ramuri - gestionarea riscurilor la care sunt asigurate obiectele si a ramurilor, din care acestea fac parte.

Dezvoltare produse permite dezvoltatea de noi produse prin combinarea diferitelor obiecte si riscuri asociate cu clauze, pericole si evenimente asigurabile. Permite definirea cadrului general in care utilizatorul are libertate de miscare la gestionarea portofoliului propriu sau al celui rezultat din intermediere pentru o alta societate.

Polite generale - modul destinat culegerii informatiilor specifice din politele de asigurare. Modulul permite achizitia informatiilor pentru orice tip de polita definita de utilizator.

Managementul portofoliului permite incarcarea si definirea politelor de asigurare, reinnoirea automata precum si definirea anexelor. Asigura urmarirea perioadei de expirare a politelor si atentioneaza cu privire la acest lucru.

Colectare prime (borderouri) - permite urmarirea scadentelor politelor si a modului in care au fost incasate sumele datorate la polita (prime, taxe, indexari, etc.).

Agenti - calcul comision si urmarirea acestuia. Din acest modul pot fi definite legaturi catre sistemul de personal si calcul salarial.

Gestionare carnete de polite* - permite evidenta carnetelor de polite si a modului in care acestea sunt distribuite la un anumit moment dat.

Daune* - inregistreaza toate daunele aparute la nivelul portofoliului. Sunt urmarite documentele necesare solutionarii dosarului, rezervele tehnice rezultate, referatele de plata, recuperarile, compensarile cu prima datorata de asigurat.

Rapoarte standard - listele cu privire la desfasurarea normala a activitatilor pana la situatiile lunare inclusiv.

Statistica* - liste a caror acoperire este mai mare decat luna curenta.

Legaturi intre module* - asigura transferul si schimbul de informatii intre cele trei sisteme: asigurari, reasigurari si contabilitate. Generarea notelor contabile in CONTIF se realizeaza simultan cu introducerea informatiilor in sistemul IRIS.

Managementul conexiunilor si al drepturilor de acces* - permite atribuirea drepturilor de acces ale personalului care acceseaza sistemul informatic precum si asigurarea monitorizarii acestor accese (cu indicarea datei si orei la care o anumita persoana a executat anumite operatii asupra sistemului - actualizari ale informatiilor existente, editarea unor rapoarte si liste, etc.).

Cotare auto* - permite cotarea interactiva a autoturismelor din import.

Module aditionale* - pentru determinarea sumelor asigurate, respectiv cotare automata.

SEAS - o suita de aplicatii software dedicate societatilor din industria asigurarilor.

SEAS ofera o solutie completa pentru a realiza un management unitar si eficient al clientilor, al contractelor de asigurare, al dosarelor de dauna si al informatiilor referitoare la reasigurare. Aplicatiile din suita SEAS se integreaza cu aplicatiile financiare dezvoltate de Ara Software Group.

SEAS este un sistem flexibil care permite crearea si combinarea de noi produse de asigurare adaptate la nevoile clientilor.

SEAS ofera suport decizional pentru managementul organizatiei prin componentele sale de statistici si     de raportare. SEAS ofera in orice moment o imagine fidela a societatii , astfel incat se pot lua decizii corecte avand la baza datele statistice puse la dispozitie chiar de program.

SEAS e format din urmatoarele produse software:

Seas Core Insurance - reprezinta "inima" intregului sistem SEAS, capabil sa asigure gestiunea clientilor, a obiectelor asigurate, a contractelor de asigurare precum si administrarea politelor de asigurare.

Seas Reinsurance - produs destinat administrarii informatiilor referitoare la reasigurare.

Seas Claims - produs software conceput pentru a gestiona toate informatiile referitoare la daune (dosare de dauna, rezerve de dauna, traseu dosare dauna etc).

Seas Business Intelligence reprezinta instrumentele prin intermediul carora se realizeaza statistici si rapoarte:

Seas Statistics - ofera surse de date pentru realizarea de analize statistice.

Seas Reports - produs software prin intermediul caruia se pot construi rapoartele necesare urmaririi perfomantelor organizatiei.

Seas Internal Portal este un portal SharePoint configurat pentru industria de asigurari fiind integrat cu celelalte produse din solutia SEAS.

Concluzii

In perioada 1997-2006, industria de asigurari din Romania a urmat, in general, trendul de dezvoltare macroeconomic. Constanta acestei perioade o constituie schimbarea, dinamica in toate planurile. Ultimul deceniu a inregistrat schimbari majore in urmatoarele domenii: legislativ, numar entitati de asigurare, cifra de afaceri, structuri de portofoliu, marime capital, tipuri de polite, evolutii indicatori etc. Nimic nu a ramas neschimbat.

Din analiza indicatorilor, constatam ca volumul primei brute subscrise a crescut de circa 44 de ori in aceasta perioada, asigurarile de viata de peste 140 de ori, cele non viata de peste 35 de ori din care cele auto de peste 91 de ori; volumul daunelor platite a crescut de peste 37 de ori, capitalul social de circa 200 de ori. Daca tinem cont ca 1997 inregistra o dublare fata de 1996 (inflatia a fost in 1997 de 151,4%), cresterea 1996/2006 este de peste 100 de ori in ceea ce priveste volumul primelor. In acest deceniu,     chiar si moneda nationala - leul - s-a schimbat, s-a stabilizat, facand si mai dificila o analiza comparabila. Totusi, industria de asigurari a crescut de la mai putin de 0,5% din PIB la peste 1,5%, asigurarile de viata au crescut de la 8% la aproape 20%, din total de asigurari. Aceste comentarii de crestere sunt valabile in evolutia oricarui indicator: active, rezerve, profitabilitate.

In concluzie, se poate aprecia evolutia pietei asigurarilor din Romania ca fiind pozitiva, marcata in ultimul deceniu de o dinamica deosebita si inregistrand o dezvoltare durabila.

De subliniat ca, incepand cu 1.01.2007, odata cu integrarea in Uniunea Europeana, un nou deceniu se va deschide, urmand a marca in continuare evolutii deosebite in asigurari.

Bibliografie

Bistriceanu Gh. D.

Sistemul asigurarilor din Romania - Ed. Economica, Bucuresti, 2002

Bogdan D.M.

Controlul in asigurari - Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2005

Bogdan Decebal M.

Mecanismul gestiunii financiare in societatile de asigurari - Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2005

Cistelecan L., R. Cistelecan

Asigurari comerciale - Ed. D. Cantemir, Tg.Mures, 1996

Cistelecan Lazar

Asigurari - curs UPM, Tg.Mures, 2005

Ciurel Violeta

Asigurari si reasigurari: abordari teoretice si practici internationale, Ed. All Beck, 2000

Constantinescu D.Anghel

Nationala - traditie in asigurari, Bucuresti, 2002

Iosif Gh., Gherasim Al. si colaboratori

Sistemul asigurarilor in Romania, Ed. Tribuna Ec., Bucuresti, 1997

Negoita Ion

Aplicatii practice in asigurari si reasigurari - Ed. Etape, Sibiu, 2001

Negru Titel

Asigurari - Teorie si metodologie, Ed. Fundatiei Romania de maine, Bucuresti, 2006

Negru Titel

Asigurari - Ghid practic, Ed. C.H.Beck, Bucuresti, 2006

Seulean V., Barna F, Mutascu M., Herbei R., Raileanu M.

Asigurari comerciale - teorie si practica, Ed.II, Ed. Mirton, Timisoara, 2001

Vacarel I., Bercea F.

Asigurari si reasigurari - Ed. Expert, Bucuresti, Ed.II, 1992

C.S.A.

Raport anual 2001, Bucuresti, 2002

C.S.A.

Raport anual 2002, Bucuresti, 2003

C.S.A.

Raport anual 2003, Bucuresti, 2004

C.S.A.

Raport anual 2004, Bucuresti, 2005

C.S.A.

Raport anual 2005, Bucuresti, 2006

C.S.A.

Raport anual 2006, Bucuresti, 2007

O.S.A.A.R.

Raport anual asupra evolutiei pietei asigurarilor 1999, Bucuresti, 2000

O.S.A.A.R.

Raport anual asupra evolutiei pietei asigurarilor 2000, Bucuresti, 2001

Situatia primelor brute incasate in perioada 1997-2000 repartizate pe categorii de asigurariPrime brute incasate din asigurari directe total

Prime brute incasate din asigurari de viata

Prime brute incasate din asigurari generale

Asigurari de persoane, altele decat de viata

Asigurari de autovehicule

Asigurari de aviatie

Asigurari maritime si de transport

Asigurari de incendiu si alte pagube la bunuri

Asigurari agricole

Asigurari de raspundere civila

Asigurari de credite si garantii

Asigurari de pierderi financiare

I.1.a

I.1.b

I.1.c

I.2

I.3

II

III

IV

V

VI

ANEXA 1

  

 

 

 

 

Prime brute incasate din asigurari directe total

Prime brute incasate din asigurari de viata

Prime brute incasate din asigurari generale

Asigurari de accidente si boala

Asigurari de sanatate

Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare

Asigurari de mijloace de transport feroviar

Asigurari de mijloace de transport aerian

Asigurari de mijloace de transport naval

 

A

B

I

II

III

IV

V

VI

 Asigurari de bunuri in tranzit, inclusiv marfuri transportate, bagaje

Asigurari de incendiu si calamitati naturale

Asigurari de daune la proprietati

Asigurari RCA

Asigurari de raspundere civila a mijloacelor de transport aerian

Asigurari de raspundere civila a mijloacelor de transport naval

Asigurari de raspundere civila generala

Asigurari de credite si garantii

Asigurari de pierderi financiare

Asigurari de protectie juridica

Asigurari de asistenta turistica

Asigurari de asistenta a persoanelor aflate in dificultate

VII

VIII

IX

X

XI

XII

XIII

XIV

XV

XVI

XVII

XVIII

ANEXA 2 bPolitica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate

Asigurari


Asigurari
Birotica
Confectii
Industria lemnului
Turism


termeni
contact

adauga