Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Asigurari


Index » business » » afaceri » Asigurari
Frauda in asigurarile de viata


Frauda in asigurarile de viata


Frauda in asigurarile de viata

Fara indoiala, una dintre marile probleme cu care s-a confruntat industria asigurarilor din totdeauna este frauda. Declaratii false, inscenari, disparitii misterioase reprezinta doar cateva din multitudinea de exemple care pot fi date in ceea ce priveste acest fenomen, care s-a transformat la unele persoane intr-o adevarata meserie.
In Statele Unite ale Americii, frauda in asigurari este o problema care diminueaza rezultatele asiguratorilor cu peste 250 mld. USD. in fiecare an. Aceasta cifra se traduce printr-o crestere a primelor totale achitate de fiecare asigurat in medie, pe an, cu 875 USD, conform Coalition Against Insurance Fraud - o organizatie americana menita sa lupte impotriva acestui fenomen nefast.

Cum il afecteaza insa, frauda in asigurari, pe clientul cinstit?

In principiu, acesta se va confrunta cu doua inconveniente majore. In primul rand, aproape toate costurile directe si indirecte pe care le presupune suportarea unei daune frauduloase, inclusiv achitarea beneficiului, costurile de investigatii, etc., vor fi suportate, in cele din urma, de asigurat prin achitarea unei prime mai mari sau taxe mai mari catre stat (n.red: daca ne referim la sistemul de asigurari de sanatate MEDICARE din SUA).
In al doilea rand, frauda in asigurari, face ca asiguratorul sa devina mai suspicios in legatura cu solicitarile de despagubire formulate de clienti, aparand astfel o serie de masuri suplimentare de precautie din partea acestuia, precum si cresterea timpului de solutionare a dosarului de dauna.
Sa vedem, totusi, cateva cazuri de frauda bine cunoscute pe piata de profil.Ancheta finalizata la o frauda de 3 mil. euro in asigurari de viata.

Un fost agent al Allianz-Tiriac care a incasat aproximativ 3 milioane de euro prin inselarea a peste 110 persoane in urma cu trei ani, carora le promitea randamente de 100% la asigurarile de viata cu investitie, a fost trimis in data de 14.04.2009 in judecata de Directia Nationala Anticoruptie, a anuntat institutia.

In 2008, cand a fost facuta publica frauda, oficialii companiei au declarat ca au descoperit acest lucru in urma unor verificari care se fac periodic in randul agentilor de vanzari, cand au vazut necorelari intre documentele fiscale emise de agentul respectiv si sumele intrate in conturile Allianz-Tiriac.
In august 2007, compania a inceput sa primeasca plangeri de la clienti, care doreau sa afle informatii despre randamentele politelor pe care le-au cumparat, astfel incat asiguratorul a inceput o ancheta interna, a reziliat contractul cu agentul si a facut plangere penala impotriva acestuia. Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucuresti.

Agenta este acuzata ca ar fi obtinut in mod ilegal 2.799.244 de euro, 11.900 de dolari si 70.000 de lei, dupa ce timp de doi ani, in perioada noiembrie 2005-august 2007, a indus in eroare 109 persoane, carora le-a vandut produse fictive, potrivit DNA.

Agentul s-a folosit de numele Allianz-Tiriac, cea mai mare companie din piata asigurarilor, pentru a vinde polite unit-linked (asigurari de viata care investesc cea mai mare parte din banii platiti de clienti in fonduri) false, dar care purtau insemnele asiguratorului.

De asemenea, agentul dadea chitante si extrase de cont prin care le oferea clientilor date inselatoare cu privire la banii obtinuti din investitiile realizate.

Aceasta pare sa fie una dintre cele mai mari inselaciuni din asigurari, suma incasata de agent reprezentand 0,4% din vanzarile de asigurari de viata din 2006 si 2007.

Frauda a fost descoperita in a doua jumatate a lui 2007, insa in perioada ianuarie-noiembrie 2008 acuzatul a reusit sa mai obtina 25.500 de euro de la alte doua persoane in acelasi mod.

In aprilie, agenta a fost retinuta de procurorii anticoruptie pentru 24 de ore, iar pe 18 martie a fost arestata pentru 29 de zile.

Asigurarile unit-linked sunt produse legate de investitii, foarte populare pe piata in ultimii ani. Niciun asigurator nu garanteaza insa randamente la astfel de polite, astfel incat o asemenea garantie arata din start ca este vorba de o frauda.

Reprezentantii Allianz-Tiriac nu au oferit ieri comentarii referitoare la acest caz.

Deces inscenat

Bonnie MCCASLIN a incheiat 78 de polite de asigurare de viata pentru fostul sau sot, Timothy, care nu cunostea nimic despre actiunile sotiei sale. Ulterior, Bonnie MACCASLIN a solicitat despagubiri in valoare de 11 mil. USD de la cateva zeci de companii de asigurari, declarand ca sotul sau a decedat in urma unui cutremur in Mexic. Ca urmare a cercetarilor efectuate de autoritati la cererea companiilor de asigurati, femeia a fost prinsa si a primit o pedeapsa de 2 ani.

Cum combat asiguratorii frauda?

Prin crearea unitatilor specializate pe detectarea fraudelor, angajatii acestora fiind deseori fosti detectivi sau politisti. In acelasi timp, asiguratorii incearca educarea clientilor si ofera cateodata beneficii celor care anunta existenta unei fraude; educarea angajatilor pentru a fi constienti de existenta fraudelor si invatarea acestora a metodelor de detectie este, de asemenea, o prioritate.
Nu in ultimul rand, atat organizatiile americane non-profit specializate in domeniul asigurarilor, precum si asiguratorii lucreaza la intocmirea unei 'Liste Negre' a fraudatorilor.
Avand in vedere aceste masuri, precum si implicarea in cresterea companiilor de asigurari, a autoritatilor si a altor entitati, exista premise adevarate pentru reducerea fraudei atat la nivelul SUA, cat si la nivel mondial, in anii urmatori.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate