Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Asigurari


Index » business » » afaceri » Asigurari
Formarea si istoricul Grupului AIG Life


Formarea si istoricul Grupului AIG Life


Formarea si istoricul Grupului AIG Life

1 AIG Life in lume

În anul 1919, in Shanghai, China, un tanar intreprinzator american, Cornelius Vander Star, punea bazele a ceea ce s-a numit AMERICAN ASIATIC UNDERWRITERS (AAU). Doua incaperi si doua birouri pentru operatiuni erau folosite pentru incheierea contractelor de asigurari impotriva incendiilor companiilor americane care operau in China.

Doi ani mai tarziu, in 1921, este formata Asia Life Insurance Company, pentru a completa segmentul asigurarilor generale, contractand clienti chinezi.Operatiunile merg mai departe, astfel ca in 1926 American Asiatic Underwriters (AAU) deschide American International Underwriters (AIU), o subsidiara cu sediul la New York, ce ofera asigurari pentru riscurile din afara Statelor Unite si a Canadei. Radacinile companiei se afla in Orientul Îndepartat si continua sa fie unul dintre cele mai puternice puncte de sprijin si in zilele noastre.

Anul 1930 marcheaza momentul in care AIU isi incepe operatiunea pe planinternational, deschizand birouri in Olanda, Belgia, Franta si in alte tari europene.

Ca urmare a razboiului dus intre China si Japonia, Cornelius Vander Starr ia decizia de a muta birourile AIG la New York in 1939.

Biroul deschis la Havana devine sediul central din care este condusa operatiunea din America Latina, incepand din anii `40. La scurt timp dupa aceasta, venitul provenit din activitatea de aici il depasea pe cel din Asia.

La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, AIU devine prima companie straina de asigurari careia i se permite sa isi inceapa activitatea in Germania si in Japonia, companiile membre ale AIU asigurand trupele Statelor Unite in aceste tari.

Extinderea companiei continua in anii `50, noi birouri fiind deschise in 75 de tari din Asia, America Latina, Europa Occidentala, Orientul Mijlociu, America de Nord, Australia si Africa.

Începand din 1960 si pana in prezent, AIG reprezinta o operatiune de agentie. În anii `60 s-a inceput achizitionarea companiilor cu care s-au facut afaceri, respectiv : National Union, American Home, New Hampshire, Lexington etc., compania incepand sa prinda conturul pe care il cunoastem astazi. În acelasi timp, anul 2001 a marcat cea mai mare tranzactie din domeniul asigurarilor de pana acum: pe 29 august AMERICAN GENERAL CORPORATION, care era cea mai mare companie de asigurari de viata din Statele Unite, din punct de vedere al valorii pe piata, a fost preluata de AMERICAN INTERNATIONAL GROUP, pentru suma de    22,73 mld. USD. Odata cu integrarea AGC, AIG a echilibrat segmentul de asigurari nationale si internationale, asigurarile de viata reprezentand acum cel mai mare segment de activitate al companiei.

Stabilitatea companiei este data si de faptul ca in peste 80 de ani de activitate, doar doi oameni s-au aflat la conducerea ei : Maurice R. Greenberg a preluat compania in anul 1962, devenind apoi si Chief Executive Officer.

Astazi AIG este cea mai importanta corporatie de asigurari si servicii financiare din lume, bucurandu-se de un rating AAA inca de la prima evaluare    facuta de Standard & Poor`s, in anii `80, rezultand posibilitati extrem de solide de a-si indeplini obligatiile financiare. Companiile membre ale AMERICAN INTERNATIONAL GROUP acopera o arie larga de produse de viata si asigurari generale (asigurari de bunuri, asigurari industriale, asigurari maritime) pentru clienti comerciali, industriali si individuali, printr-o varietate de canale de distributie in peste 135 de tari si jurisdictii, ca rezultat al muncii depuse de 85.000 de angajati.

Anul financiar 2001 a adus o modificare a valorii activelor AMERICAN INTERNATIONAL GROUP cu 52,4%, acestea ajungand la 467 mld. USD, incasarile crescand cu 10,2% fata de anul precedent, respectiv 46 mld. USD, ceea ce situeaza compania in varful piramidei financiare mondiale. Profitul net calculat in USD, in conditiile in care activitatea AIG este raspandita pe tot globul, a fost de 5,68 mld. USD.

AIG este o companie mai mult internationala decat americana, in conditiile in care mai mult de 50% din profituri provin din afara Statelor Unite;diversitatea serviciilor oferite denota o stabilitate foarte mare, 49,5% din profituri provenind din asigurari de viata, 23,7% din asigurari generale si 26,8% din servicii financiare si alte servicii.

Pierderile AMERICAN INTERNATIONAL GROUP generate de atacul terorist din 11 septembrie 2001 s-au ridicat la cifra de 1 miliard USD, iar modul proactiv in care compania a raspuns consecintelor economice a consolidat pozitia sa de lider mondial. În aceasta directie, AIG a fondat o noua companie de reasigurare, pentru a oferi asigurarile si serviciile financiare cerute pe piata dupa aceste evenimente. De asemenea, rezultatele investitiilor facute au inregistrat cresteri, astfel venitul net al investitiilor din asigurari generale a crescut cu 7,1% la 2,89 mld. USD, iar cel al asigurarilor de viata a castigat 10 procente, ajungand la 11,74 mld. USD.

În ceea ce priveste performantele financiare inregistrate de companie in anul 2002, incasarile au atins cifra de 67,8 mld USD, surplusul a crescut cu 11,9%, ajungand la 8,9 mld. USD, iar valoarea activelor a ajuns la cifra de 563 mld. USD, depasind cu 14,4% valoarea inregistrata in anul financiar trecut.

În anul 2003 AIG si-a reconfirmat valoarea si puterea financiara prin performantele deosebite obtinute. Astfel, veniturile companiei au crescut cu 20,5% atingand cifra de 81,3 mld. USD, iar profitul net raportat a depasit cu 68% nivelul atins cu un an in urma, acesta fiind de 9,3 mld. USD. O modificare semnificativa s-a inregistrat si la capitolul active, care au ajuns la suma de 683 mld. USD, cu 21,7% mai mult decat in 200 De asemenea, capitalul actionarilor a crescut cu 20,6% fata de anul precedent, atingand valoarea de 71 mld. USD. Valoarea de piata inregistrata in data de 11 februarie 20046, situeaza AIG pe primul loc in lume intre companiile de asigurari de viata, cotand la o suma de 193,9 mld. USD.

2 AIG Life in Romania

AMERICAN INTERNATIONAL GROUP a avut contacte indirecte cu clientii sai de pe piata romaneasca inca din anul 1979, cand a devenit reasiguratorul ADAS. Din 1994, compania a intrat pe piata din Romania, sub numele de AIG Romania, ocupandu-se de riscuri comerciale si industriale.

Înca de la inceput, AIG Romania si-a stabilit teluri ambitioase, conform cu forta internationala a grupului, fiind prima companie de pe piata care ofera servicii garantate AAA pentru companiile romanesti si obtinand premiul pentru cea mai buna polita a anului 2000.

Activitatea de vanzari de asigurari de viata a inceput in 1998, odata cu infiintarea AIG Life Romania - Divizia Asigurari de Viata in Bucuresti, Brasov, Cluj, Oradea, Timisoara si Constanta. În prezent, AIG Life are agentii si puncte de lucru deschise in : Oradea, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Brasov,

Timisoara, Arad, Baia Mare, Pitesti, Ploiesti si Galati ; sediul central al companiei este la Europe House, B-dul Lascar Catargiu, 51-53, Bucuresti.

Dupa cinci ani de activitate, compania se situeaza pe locul III pe piata romaneasca a asigurarilor, detinand la sfarsitul primului trimestru 2004 o cota de piata de 9,92%7. Valoarea serviciilor oferite a fost rapid recunoscuta pe piata de profil din Romania, aceasta aducand peste 120.000 de clienti.

Veniturile inregistrate de AIG Life Romania in anul financiar 2003 au fost de 601,2 mld. lei, o crestere de +61% fata de anul anterior.

Forta de vanzari este compusa din circa 1.000 de consultanti si 100 de manageri, compania fiind reprezentata si prin brokeri in alte localitati decat cele amintite mai sus.

Un departament care a fost prezent inca de la inceput este Departamentul Asigurari de Grup, care, dupa cinci ani de activitate, a contractat peste 250 de clienti, numarul angajatilor asigurati de AIG Life ajungand la 3000.

Printre companiile care au avut incredere in AIG Life se numara Orange, Connex, Procter & Gamble, Unilever, CITIBANK, Motorola, Abott, Coca Cola, Sidex, Aventis, Sanofi-Synthelabo, Nokia - companii respectabile, care sunt recunoscute pentru standardele si calitatea activitatii desfasurate.

CAPITOLUL III: Prezentarea produselor de baza ale Grupului AIG Life

3.1. Prezentarea generala a produselor AIG Life Romania

Pana in momentul de fata, AIG Life ofera pe piata romaneasca 8 produse de asigurare, care pot fi grupate in 2 categorii principale:

Produse de tip LIFE

Produse de accidente si sanatate

LIFE + (accent pe protectia financiara)

PROTECTOR BASIC

CAPITAL (accent pe investitie)

PROTECTOR ACTIV

JUNIOR (accent pe investitie)

PROTECTOR COMPLET

LIFE Support (accent pe protectia sanatatii-beneficiu pentru afectiuni grave)

ASIGURARE +

Diferente intre :

Produsele de tip LIFE

Produsele de accidente si sanatate

Au protectie financiara si investitie

Au numai protectie financiara

Sunt disponibile in lei (ROL)

Sunt in lei (ROL) si valuta (Dolari-Asigurare +)

Fiecare tip de asigurare are un asa-numit Pachet de baza la care se pot adauga Clauze optionale (beneficii suplimentare). Beneficiile suplimentare se pot atasa sau detasa de la pachetul de baza la fiecare aniversare a contractului de asigurare.

Repartizarea primei platite de un client pentru o asigurare de viata

În asigurarile de viata se opereaza foarte mult cu statistici. Si aceasta deoarece istoricul unui eveniment poate furniza indicii destul de precise legate de aparitia acelui eveniment in viitor.

În medie, din 1.000 de asigurati, 13 decedeaza din accident intr-un an. De aici, rezulta o ratie de 1,3%. Cunoscand aceasta ratie, compania de asigurari poate calcula care ar trebui sa fie prima de asigurare colectata de la cei 1.000 de asigurati, pentru a crea un fond banesc suficient de mare pentru a-i despagubi pe cei care sufera riscul asigurat-decesul din accident8.

Astfel,

1.000 asigurati platesc cate 13 decedeaza din accident

13 lei fiecare    iar beneficiarii incaseaza

in medie, 1.000 lei

Fond total - 13.000 lei

 

Principiul asigurarii: un grup mare de persoane (asupra caruia planeaza riscul producerii anumitor evenimente - decese, accidente, imbolnaviri) contribuie cu o suma mica de bani la crearea unui fond administrat de compania de asigurari, fond din care compania ii va despagubi pe cei carora li se va petrece evenimentul asigurat.

Primele de asigurare platite de catre clienti companiei de asigurari se indreapta in 3 directii principale:

1.Cheltuieli administrative ale firmei toate acele cheltuieli pe care firma le efectueaza pentru buna desfasurare a activitatii.

Participarea la fondurile de risc - in functie de produsul achizitionat de catre client, aceste contributii se pot referi la riscuri (fonduri) precum: deces natural, deces din accident, invaliditate, spitalizare, chirurgie, scutire de la plata primelor de asigurare.

3.Investitie - o parte din prima ramasa dupa 1 si 2 pe care compania o investeste genereaza castiguri suplimentare care se constituie in beneficiile platibile la maturitatea contractului de asigurare.

3. Exemplu comparativ LIFE+ si CAPITAL

Pentru a putea sesiza mai usor diferenta dintre un contract de asigurare de tip LIFE+ si o polita CAPITAL, presupunem un client care, intr-o prima situatie isi incheie un contract de tip LIFE+, iar in a doua situatie incheie un contract CAPITAL.

Barbat, 30 de ani, grupa II de risc, incheie un contract pe 20 de ani, prima anuala este de 10.000.000 lei pentru pachetul de baza .

1) LIFE+ - Suma asigurata= 223.600.000 lei

2) CAPITAL - Suma asigurata= 253.350.000 lei

Din tabelul urmator se vor constata:

Deoarece produsul LIFE+ pune accentul pe componenta de protectie financiara, pe durata de derulare a contractului, in cazul producerii riscurilor de deces sau invaliditate, sumele platite in cazul in care clientul a optat pentru acest produs sunt mai mari decat cele care ar fi fost platite de catre compania de asigurari in situatia in care s-ar fi optat pentru un CAPITAL.

Deoarece produsul CAPITAL pune accentul pe componenta de investitie, la maturitatea politei, suma incasata de catre client este mai mare decat in cazul in care acesta ar fi achizitionat un produs de tip LIFE+.

RISC

LIFE+

CAPITAL

Deces

SA+BI+CSI(3 ani)

223,6mil. Lei+BI+CSI

Suma primelor platite+BI+CSI(3 ani)

30mil. Lei+BI+CSI

Deces din accident

SA+SA Deces+BI+CSI

(3ani) 447,2mil.lei+BI+CSI

SA+Suma primelor platite+BI+CSI(3 ani)

283,.35mil. lei+BI+CSI

Invaliditate permanenta din accident

% 3xSA

503,1mil. lei

% 2xSA

380mil.lei

Maturitatea politei

SA+Profit

223,6mil. lei+Profit

SA+Profit

253,35mil.lei+Profit

Exonerare de la plata primelor

Compania=Platitor

Compania=Platitor

Beneficii medicale din accident

10.000 lei/ziBZS

%250.000lei IIC

10.000 lei/ziBZS

%250.000lei IIC

Beneficii medicale din accident si imbolnavire

10.000/zi

%250.000 lei

10.000/zi

%250.000 lei

Contul special de investitie (CSI)

Clauza investitionala la politele indexate

Clauza investitionala la politele indexate

Depozit

Clauza investitionala optionala

Clauza investitionala optionala

BI=Beneficiu Investitional ; IIC=Indemnizatie pt. Interventie Chirurgicala

CSI=Contul Special de Investitii ;    BZS=Beneficiul Zilnic de Spitalizarewww.businessweek.com

Revista de specialitate "XPRIMM", nr.5/2006

www.aigcorporate.com

www.ziarulfinanciar.ro

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate