Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Asigurari


Index » business » » afaceri » Asigurari
» Caracteristici ale planurilor de pensii


Caracteristici ale planurilor de pensii
Caracteristici ale planurilor de pensii

Criterii

  • tehnica de finantare

tehnica redistribuirii

acumulare de fonduri sau active

  • administrare

institutii publice
institutii private

  • participare

participare obligatorie

facultativa

  • elemente fixe

planuri de pensii cu beneficii definite

cu contributii definite

Combinatii ale acestor caracteristici, respectand totusi anumite restrictii, conduc la diverse planuri de pensii. Planurile cu participare obligatorie finantate prin redistribuire, 'pas cu pas', sunt implementate de regula ca planuri cu beneficii definite. In majoritatea tarilor au fost implementate (dupa al 2 – lea razboi mondial) planuri de pensii cu beneficii definite si finantate pe principiul redistribuirii:

sunt administrate public iar participarea este obligatorie;

sunt administrate de institutii publice si sunt planuri cu beneficii definite – beneficiul (pensia) e definit si garantat prin referire de regula la salariu si durata contributiei;

sunt finantate pe principiul redistribuirii „pas cu pas” (pay–as–you–go).

Contributiile curente ale angajatilor si angajatorilor se utilizeaza pentru plata pensiilor curente. La nivelul de an sistemul este in echilibru daca total contributii = total pensii platite. Notatii:

q – rata contributiei (aici % din salariu)

S – salariul mediu

C – numarul contribuabililor

P – pensie medie

N – numarul pensionarilor

Din relatia de echilibru rezulta

Observam ca rata contributiei este determinata de factori demografici respectiv de factori specifici pietei fortei de munca, raportul P/S reprezentand rata de inlocuire iar N/C rata de dependenta in sistem. Este evident ca un astfel de sistem este vulnerabil la schimbarile demografice (fertilitate, mortalitate) respectiv de pe piata fortei de munca (varsta de intrare/iesire de pe piata, rata de participare a populatiei pe piata fortei de munca etc.). Pentru ca sistemul sa ramana in echilibru se impune ca rata contributiei sa scada sau sa creasca odata cu variatia raportului pensionari / contribuabili, atunci cand se doreste mentinerea constanta a raportului pensie/salariu.

Atat in tarile dezvoltate cat si in cele cu economie in tranzitie spre economia de piata aceste sisteme de pensii se afla in impas, urmare a cresterii ratei de dependenta din sistem (pensionari/contribuabili). Dificultatile privind finantarea pensiilor in tarile dezvoltate sunt de natura demografica, fiind consecinte ale tendintei de imbatranire a populatiei si se vor manifesta preponderent in urmatoarele decenii. In tarile cu economie in tranzitie, presiunea asupra sistemelor de pensii este determinata si de evenimentele desfasurate pe piata fortei de munca respectiv de contractia activitatii economice, si se manifesta in prezent.

Tabel. Ratele de dependenta, la mijlocul anilor ‘90, in cateva zone ale lumii

Tari

Rata de dependenta

in sistem(1)

Rata de dependenta

a populatiei varstnice(2)

1. Tari dezvoltate

2. America Latina si Caraibe

3. Europa de Est si fostele tari din Uniunea Sovietica

Sursa: Palacios si Pallares-Miralles (2000);

Nota: Rata de dependenta in sistem = pensionari / contribuabili. Rata de dependenta a populatiei varstnice = populatie 60+ / populatie 20-59

Tabel.Rata de dependenta a populatiei varstnice*, in cateva tari in tranzitie, conform Organizatiei Natiunilor Unite

Ungaria

Polonia

BulgariaRomania

Sursa: https://esa.un.org/unpp/

Nota: * numarul populatiei cu varsta ≥ 65 ani/numarul populatiei cu varsta intre 15 si 64 ani inclusiv.

In ultimul deceniu s-au realizat mutatii importante in sistemele de pensii din multe tari ale lumii, principalul obiectiv fiind restabilirea compatibilitatii politicilor sociale cu schimbarile economice si demografice actuale si de perspectiva. Tendinta constatata este aceea de trecere de la finantarea prin tehnica redistribuirii ('pas cu pas') a pensiilor inspre finantarea prin acumulare de fonduri. Acumularea de fonduri se concretizeaza in acumularea contributiilor si investirea acestora, urmand ca din fondul acumulat sa se plateasca, incepand cu data pensionarii, pensiile.

Planurile finantate prin acumulare de fonduri sunt de regula administrate privat si se numesc planuri de pensii private. Acestea pot fi planuri cu beneficii diferite respectiv cu contributii diferite. Se constata o tendinta de crestere a ponderii planurilor de pensii private cu contributii definite. Aici rata contributiei este fixata la intrarea in plan, poate fi spre exemplu 10% din salariu sau o suma fixa, iar nivelul exact al pensiei nu se va cunoaste decat la data pensionarii fiind dependent de marimea contributiilor respectiv de rata rentabilitatii obtinute de catre administratorul fondului. Fondul acumulat este utilizat la data pensionarii ca prima unica pentru cumpararea unei anuitati imediate.

Pentru planurile cu beneficii definite nivelul pensiei se cunoaste in avans, spre exemplu 60% din salariul ultimului an, iar rata contributiei se recalculeaza de regula anual. Planurile cu beneficii definite sunt prezente mai mult in tari dezvoltate si sunt implementate de angajatori in beneficiul angajatilor.

In contextul integrarii in UE, al armonizarii legislative cu legislatia europeana, si al directiilor de reforma adoptate in sistemele de pensii din alte tari cu economie in tranzitie din Europa Centrala si de Est, Romania si-a propus sa implementeze sistemul mixt de pensii, recomandat si de catre Banca Mondiala.

Figura. Sistemul de pensii cu trei componente, recomandat de catre Banca Mondiala

Caracterul de noutate al acesei abordari consta in directionarea unei parti din contributia obligatorie inspre componenta obligatorie privata, componenta ce functioneaza pe principiile planurilor private de pensii cu contributii definite.

Tabel. Componentele obligatorii ale sistemului de pensii in cateva tari din Europa de Est

Tara

Ungaria

Polonia

Bulgaria

Croatia

Romania

Comp.publica

'pas cu pas'

beneficii definite

NDC

'pas cu pas'

beneficii definite

'pas cu pas' BD

sistem de puncte

'pas cu pas' BD

sistem de puncte

Comp.privata

- rata contrib.

- data imple-mentarii

Sursa: Rutkowski (2002)

Nota: * conform proiectului de lege dat publicitatii in 2002, rata contributiei va atinge nivelul de 6% in termen de 8 ani de la implementare.

Tabel. Arhitectura sistemelor de pensii, componentele obligatorii, in cateva zone ale lumii (1999)Componenta publica

'pas cu pas'

Componenta privata / publica

acumulare de fonduri

Sistem mixt

beneficii definite

NDC

conturi individuale

(administrate privat,

contributii definite)

fonduri nationale (administrate public, contributii definite)

'pas cu pas' + conturi individuale

OECD (restul tarilor)

America Latina

(restul tarilor)

Europa Centrala si de Est, fostele tari din Uniunea Sovietica (restul)

s.a.

Italia

China

s.a.

Chile

Bolivia

Mexic

El Salvador

Kazakhstan

Singapore

Indonezia

s.a.

Marea Britanie

Suedia

Elvetia

Australia

Olanda

Danemarca

Argentina

Columbia

Peru

Uruguay

Croatia

Ungaria

Polonia

Letonia

s.a.

Sursa: Fox si Palmer (2000).

Nota: * Olanda si Danemarca sunt tari in care functioneaza cu caracter obligatoriu planuri ocupationale de pensii finantate prin acumulare, cu beneficii definite (Kremes, 2000) .

In Romania s-a revizuit sistemul public de pensii (prin legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale). Legea nr. 411/2004 reglementeaza organizarea si functionarea componentei obligatorii private, fondurile de pensii administrate privat, si va intra in vigoare la 1 iulie 2006. Legea nr. 249/2004 privind pensiile ocupationale este in vigoare si reglementeaza principiile infiintarii, de catre angajatori sau sindicate, a schemelor (planurilor) facultative de pensii ocupationale. Planurile private de pensii cu caracter facultativ se intalnesc pe piata asigurarilor de viata din tara noastra sub forma planurilor individuale de pensii. Acestea functioneaza ca si planuri cu contributii definite.

Tendinta de deplasare inspre planuri finantate prin acumulare implica un transfer de riscuri dinspre angajatori si guverne spre angajati, deoarece exista:

riscul de scadere a valorii fondului acumulat (urmare a unor plasamente nenerentabile) cu efecte dramatice inainte de pensionare

riscul platii unor contributii insuficiente, urmare a incapacitatii de munca sau a somajului

riscul obtinerii unor pensii prea mici, urmare a platii unor contributii prea mici. Acest risc se pot atenua prin prezentarea unor simulari care indica nivelul probabil al pensiei la diverse niveluri ale contributiei.

riscul scaderii valorii reale a pensiei pe perioada de plata, urmare a inflatiei.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate