Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Asigurari


Index » business » » afaceri » Asigurari
Afaceri bancare si de asigurari - Piata romaneasca a asigurarilor si procesul de globalizare


Afaceri bancare si de asigurari - Piata romaneasca a asigurarilor si procesul de globalizare
Afaceri bancare si de asigurari

Piata romaneasca a asigurarilor si procesul de globalizare

Abstract:
Piata romaneasca de asigurari a trecut printr-o permanenta proces de crestere care sa incheiat pana in 2004 sa depaseasca pragul de 1 miliarde de euro, in cadrul unei constiinte mici si de incredere a populatiei fata de asigurare, chiar si acum, dupa 15 ani. Procesul de globalizare a de pe pietele financiare afectate, de asemenea, pe piata romaneasca, chiar inainte de Romania a devenit membru al Uniunii Europene. Globalizarea a adus beneficii (in special sub forma de crestere a calitatii serviciilor furnizate catre clienti), dar si dezavantaje pentru companiile locale (costuri semnificative in logistica si de formare profesionala pentru a face fata cu grupuri internationale).

Cuvinte cheie:

globalizare; fuzionari; solvabilitate; capitalizare.

Introducere:

Desi activitatea de asigurare este bine cunoscuta pe piata romaneasca inca din secolul al 14-lea, cand a semnificat asigurare de ajutor reciproc, aceasta activitate a evoluat rapid in perioada dinaintea primului razboi mondial si in perioada dintre razboaiele mondiale, si sa manifestat prin intrarea pe piata a companiilor de asigurari, reprezentanti din tari ca Austria, Italia, Marea Britanie.

Sa oferit servicii de asigurare legate de asigurare de incarcatura, foc de asigurare si de asigurare de viata. Protectia impotriva calamitatilor naturale (in special de grindina) a fost oferit, la o scara mai mica si pentru o perioada limitata.

In 1952, in acelasi timp, atunci cand a inceput nationalizarea, sectorul asigurarilor a fost transformat intr-un monopol de stat, prin urmare, o singura societate a fost activa pe piata romaneasca, care se ocupa in principal cu populatia implicate in agricultura, cu unicul scop de a linisti autoritatilor.

Numarul societatilor straine care au avut acces la piata romaneasca sau aveau dreptul de a aduce capital din Romania precum si calculele in ceea ce priveste prima de asigurare sau de suma asigurata au fost considerate a fi secrete de top, cunoscute numai de catre un mic grup de oameni care au reusit in intelegerea aceste secrete de asigurare prin intermediul sesiuni de instruire in afara tarii

ADMINISTRATIA ASIGURARILOR DE STAT (Administratia Nationala de Asigurari) - ADAS a continuat activitatea sub conducerea Ministerului Finantelor oferindu-si serviciile in principal de asigurari, servicii de reasigurare si servicii de cereri de decontare.

ADAS a avuc ca obiect de activitate asigurarea obligatorie (impusa prin lege), precum si asigurarea facultativa. Astfel asigurarile impuse de dreptul oferit de ADAS mentionate la asigurarea generala pentru activele care au fost proprietatea cooperativele agricole si inter-co-asociatii operative (inclusiv unitatile lor economice), asigurare de bunuri care au fost de proprietate a persoanelor fizice, de calatorie asigurare impotriva accidentelor, de asigurari generale de raspundere pentru daune in urma accidentelor auto. Asigurari facultative oferite de ADAS (in lei sau in valuta) a venit sa completeze asigurarile impuse de lege, si au fost asigurarii de bunuri fata de medie, distrugere, furt sau altele; de asigurare personala pentru handicap, moarte, de supravietuire sau altele; asigurare de raspundere civila pentru corporale rau, deces, medie de bunuri sau distrugere si alte daune pentru care raspunderea a fost cerut de legislatia in vigoare la acel moment.

Faptul interesant este ca, cota de asigurare obligatorie a avut o tendinta de crestere spre sfarsitul anilor '80, pe baza unei cazari a populatiei de a asigura activele lor (de uz casnic, masina) prin asigurarea facultativa, sa subliniat, de asemenea, de rata de crestere pe piata asigurarilor, care a fost mai mare decat rata de crestere a economiei, in general. Intre 1955 si 1989, volumul primelor de asigurare inregistrate de catre ADAS crescut de 14.4 ori in acelasi timp, venitul national a crescut de 10.2 ori.

In 1989 o schimbare in sistemul politic, a venit cu privire la modificarile semnificative in industria de asigurare. Anumite tipuri de asigurare care anterior erau obligatorii a devenit facultativa (de exemplu, de uz casnic de asigurare facultativa a devenit - o decizie care este inca discutabil daca ne gandim la expunerile prin care Romania trebuie sa raspunda calamitatilor naturale si, de asemenea, cu privire la suma de mare platit pentru a acoperi daunele ale persoanelor neasigurate, de la bugetul de stat ca fonduri de urgenta) (Badea, 2008).

Din punctul de vedere al ofertei pe piata de asigurare, anul 1989 a insemnat, de asemenea, la sfarsitul anului monopol de stat, ADAS i se confiscase activitatea si portofoliul sau a fost preluat de catre cele trei societati care mai tarziu au fost privatizate

ASIGURAREA ROMANEASCA SA (care a preluat activele fixe ale fostei companii, produsele sale principale - de asigurare de viata, asigurari obligatorii, etc), ASTRA SA (a preluat contracte externe), precum si CAROM SA (a devenit responsabil pentru cererile de decontare, de instituire a cererilor de despagubire platite pentru medii generate in Romania), fiind infiintat prin lege in anul 1990.

Anul 1991 a reprezentat un punct de cotitura, astfel, incepand cu acest an, prima societate de asigurare cu capital integral privat, a fost fondata, UNITA SRL, urmata de o multitudine de alte entitati organizatorice (cu capital local sau strain).

Inceputul 'noii ere' pentru piata romaneasca reprezinta anul 2000, cand legea privind supravegherea pietei de asigurari a fost pusa in aplicare ; imbunatatiri mai bune au fost inregistrate.

De atunci, piata romaneasca de asigurari a inregistrat o crestere constanta, care ar putea fi rezumate dupa cum urmeaza: in 1997 au existat 47 companii de asigurare care au incasat intr-un volum total al primelor de 167.7 milioane de euro, in 2000, existau 73 de asigurari care au inregistrat un volum total de 337.79 milioane de euro, iar in 2007 au existat 42 de asigurari care a reusit intr-un volum total al primelor subscrise de 2,15 miliarde de euro.

Imbunatatirea continua in ceea ce priveste volumul total al primelor, iar densitate de asigurare si de penetrare de asigurare (ca suma platita pe euro, pe cap de locuitor, in medie / an) vin sa sprijine ideea de a creste importanta acestui sector de activitate. Tendinta continua de crestere a pietei romanesti pot fi rezumate in tabelul urmator:

Numarul de asiguratoriVolumul de subscris
primele de mil. USD

Gradul de penetrare PIB%

Asigurare greutate USD / cap de locuitorIn 2006, volumul total al primelor de asigurare a atins 1.62 miliarde de euro, o crestere nominala de 23.68% fata de 2005, atunci cand volumul primelor inregistrau 1.21 miliarde de euro, fiind al doilea an in care pragul de 1 miliard de euro a fost depasit.

Cele 41 companii de asigurare active pe piata au adus o crestere medie a pietei de asigurari de 23.68%, mai mult decat in 2005, cand cresterea a fost de numai de 17.01%.

In 2006, densitatea de asigurare a atins nivelul de 74.63 euro / cap de locuitor, comparativ cu 56.10 euro / locuitor in 2005. Desigur, cea mai mare densitate a fost inregistrata in Bucuresti, in cazul in care, in medie, o persoana care a cheltuit 394.19 euro (fata de 281.23 de euro in 2005) (Rosca, 2008). Densitatea medie calculata fara a lua in considerare zona de Bucuresti a ajuns la un 'uimitor' nivelul de 39 de euro / locuitor.

Cantitatea de asigurari generale a reprezentat 80,1% din volumul total al primelor de asigurare (de la 75,6% in 2005), subliniind tendinta populatiei romanesti sa se concentreze mai putin pe asigurari de viata si mai mult pe asigurari de proprietatea lor.

In 2007, 42 de companii de asigurari au centralizat un volum total de prime brute de 2,15 miliarde de euro, cu o crestere nominala de 25.07%, in comparatie cu nivelul din 2006. Ca structura, 79,9% din totalul primelor a fost generata de generalizare (o crestere de 24.73% din volumul primelor subscrise comparativ cu anul 2006), in timp ce asigurarile de viata au adus numai 20,1% (o crestere mai accentuata - referitoare la cresterea in general, de asigurare - de 26.46% comparativ cu 2006).

Penetrarea de asigurari pentru 2007 a fost de 1,84% a primelor (de asigurare in comparatie cu PIB), o imbunatatire fata de 1.67%, inregistrat in 2006. In ceea ce priveste prima pe medii de asigurare platita de catre un roman in acest raport (densitatea de asigurare) a inregistrat un nivel de 333 lei / cap de locuitor (in comparatie cu 266 lei / cap de locuitor in 2006).

Analizand distributia primelor subscrise pe teritoriul romanesc, in 2007, 44.76% din total a fost generata de Bucuresti, urmat de zona de Nord-Vest (9.74%), zona de Sud-Est (9.08%) si zona de sud (8.62%) . Densitatea de asigurare de la Bucuresti a atins in 2007 nivelul de 1440 lei (432,3 euro) / locuitor, toate celelalte regiuni se afla sub media nationala, care arata potentialul de dezvoltare a regionalizarii (intre 140 lei / locuitor si 255 lei / locuitor) (Rosca , 2008).

Principalele tipuri de asigurari generale cerute de piata in 2007 au fost asigurare auto (inclusiv de raspundere civila) - 72,1% si de asigurari de proprietate (11,3%) (Rosca, 2008).

Companii de asigurare platite sustin ca s-au ridicat mai mult de 1 miliard de euro in cursul anului 2007. Astfel, dupa sectorul asigurarilor cu un nivel de cifra de afaceri de 2 miliarde de euro, urmeaza, nivelul platit de creante depasind 1 miliard de euro, in crestere cu aproximativ 35%, in comparatie cu valoarea aceluiasi indicator inregistrat in 2006.

Aproximativ 95% din valoarea totala a daunelor platite au venit din asigurarilor non-viata, ceea ce inseamna o valoare absoluta aproximativ 950 de milioane de euro, cifra care reprezinta mai mult de 55% din primele brute subscrise pentru asigurarile non-viata. Intr-o chestiune de fapt, societatile de asigurare platite in cursul anului 2006 mai mult de jumatate au avut scrise.

Ponderea cea mai semnificativa din valoarea totala a cererilor de despagubire platite este detinut de asigurare auto pentru care asiguratorii au platit aproximativ 726 milioane de euro, suma care reprezinta 59% din primele brute subscrise pentru clasa de asigurare mentionate.

Valoarea totala a cererilor de despagubire platite pentru asigurarea auto a depasit 500 milioane euro in 2007, Piata romaneasca a asigurarilor de realizare a proceselor de globalizare in crestere cu mai mult de 32% comparativ cu valoarea indicatorului similar din 2006. Valoarea totala a primelor brute subscrise din asigurarile auto a ajuns la aproximativ 800 de milioane de euro in crestere cu mai mult de 42% fata de rezultatele anului 2006. De fapt, asigurarea auto detine circa 37% din piata asigurarilor si provoaca mai mult de 50% de la cererilor de despagubire platite pentru intreaga piata (Hodorog, 2008).

Industria romaneasca a inregistrat in 2007, pentru al doilea an consecutiv, un rezultat financiar negativ, o pierdere neta de circa 253 milioane de lei (aproximativ 75.8 milioane de euro), care a raportat pentru prima data un total subscris, de 7.17 milioane de lei (2,15 milioane Euro) , reprezinta 3,5%.

Aceasta pierdere neta sa datorat faptului ca in 2007 activitatea de asigurari de viata a diminuat profitul net tehnic de la 66 milioane lei (fata de 106 milioane lei in 2006), si a activitatii generale de asigurare care a inregistrat o pierdere neta tehnica de aproximativ 324 milioane de lei . Raportat la volumul de abonamente pe segmentul de asigurari generale, inregistrarile tehnice de pierdere neta in 2007, in general, de asigurare a reprezentat 5,7%, comparativ cu 3,7%, in 2006.

La nivelul Uniunii Europene, piata romaneasca de asigurari in 2007 a avut cea mai rapida crestere din intreaga Europa, depasind semnificativ alte piete din regiune, cum ar fi Polonia. Cu o rata de crestere de 33% in euro, piata locala de asigurare a avut cea mai mare dinamica intre 33 state membre ale CEA - Comite Europeen des Assurances.

In ultimii 15 ani, piata asigurarilor a crescut de 30 de ori din punct de vedere al primelor de asigurare brute subscrise si, chiar daca asigurarea auto continua sa aiba o pondere semnificativa, se poate observa o crestere accelerata a asigurarilor de alte bunuri, asigurarea de credit si de asigurari de sanatate.

Imbunatatirea continua a primelor de asigurare, densitatea de asigurare si rata de penetrare de asigurare (suma anuala in euro de platit in medie de catre un locuitor) sa sprijine importanta acestui sector de activitate in totalul economiei din Romania.

Aderarea la UE a adus un surplus atat cu privire la beneficiile si costurile pentru piata asigurarilor. Pe masura ce piata a devenit mai sofisticata (consumatorii au devenit mai informati si mai exigenti), oferta a devenit mai stabila, si concentrarea de piata a inceput sa se reduca in sine ca un raspuns la asiguratorii europeni, care au intrat pe piata noastra.

Noi produse au fost lansate pe piata nationala, sustinuta de produsele similare oferite pe piata europeana; a noilor servicii a avut loc pentru consumatori (risc de consultanta, cererile de adaptare, etc); transparenta mai buna a fost inregistrata, datorita unor cerinte suplimentare a autoritatii de supraveghere, asa cum companiile de asigurari au oferit mai multe informatii despre situatia lor financiara pentru consumatori.

Alte beneficii se refera la o imbunatatire a conditiilor de subscriere si chiar relatii contractuale cu piata internationala (reinsures), care a dus la concentratii mai mici de primele de asigurare (Badea, 2008).

Piata romaneasca de asigurari si procesul de globalizare Odata ce piata europeana de asigurari Centrala si de Est a fost deschisa in 1990, datorita schimbarilor care au aparut, a existat o dezvoltare pe aceasta piata in special prin aparitia de societati mixte Economia teoretica si aplicata sau deschiderea de filiale care au apartinut companiile de asigurari internationale.

Globalizarea domeniului asigurarilor este un fapt deja stabilit, datorita relatiei de reasigurare care este, in principal practicat la nivel international, completand atractie in lume la nivelul de asigurari care sunt ca urmare a stabilirii grupurilor de asigurare mari, cu birouri si filiale in multe tari. Astfel pietele financiare ar fi fost legate chiar mai bine ca urmare a procesului de globalizare. Nu sunt doar avantaje , dar si dezavantaje care insotesc acest proces. Un plus este faptul ca exista o mai buna alocare a resurselor de capital. Nu exista frontiere intre mai multe piete. Exista o nevoie de a stabili un mix optim intre riscurile si rezultatele. Aceste fapte de ajutor apartin procesului de convergenta. Dar exista, de asemenea, efecte secundare, care sunt mai putin dorite. Expunerea de jucatori de pe o piata tot mai globalizata aduce cu privire la aparitia unui sistem de risc mai complex, care este chiar mai greu de gestionat. Chiar mai multe produse financiare complexe sunt lansate care prezinta un nivel de opacitate care face mai dificila intelegerea riscurilor vreodata atat de complex, in special in perioadele de exuberanta irationala.

Piata romaneasca de asigurare nu poate ramane in afara procesului de globalizare.

 Pana in 1989, in Romania, piata de asigurare a fost un monopol de stat, Administratia Asigurarilor de Stat - ADAS fiind unica institutie, in Romania pentru a face fata la asigurare / reasigurare. Dupa 1990, principalele modificari legislative a dus la disparitia monopolului de stat si la crearea atmosferei concurentiale pe piata romaneasca a asigurarilor.

Mai tarziu, companiile cu capital privat, romana sau mixt a aparut (luand in considerare faptul ca legea nu permite infiintarea de societati cu 100% capital strain).

Piata romaneasca de asigurari trece printr-un continuu proces de globalizare. Acest proces sa accelerat cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Piata romaneasca de asigurari este acum parte a pietei europene de asigurari, care , in sine, trece printr-un proces de globalizare.Incepand cu 1 ianuarie 2007, orice asigurator sau intermediar autorizat de asigurare de la orice alt stat membru al Spatiului Economic European (SEE) pot sa-si desfasoare activitatea in Romania, fie direct, fie prin intermediul unei sucursale stabilite in tara noastra, fara a fi nevoie de autorizare suplimentare de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Ei trebuie sa trimita o notificare catre autoritatea de reglementare in Romania, prin care acestea trebuie sa isi exprima intentia de a-si extinda activitatea in tara noastra.

O alta metoda de a intra pe piata locala pentru companii straine au aparut in cadrul de dezvoltare a activitatii de asigurari bancare (Bunea, 2002). Importante banci cu capital strain, in cadrul sistemului, stabilit, de asemenea, companiile de asigurari: CR, Asigurari de Viata SA si BCR Asigurari SA, ATE Insurance Romania SA, Carpatica Asig SA, OTP Garancia Asigurari SA, Societatea de Asigurare si Reasigurare City Insurance SA, Credit Europe Asigurari-Reasigurari SA.

Ca urmare, procesul de globalizare pe piata romaneasca este de asteptat pentru a accelera.

Piata romaneasca ar putea fi dominata de un numar mic de asigurari, ca urmare a tendintelor de concentrare de oferta, ca urmare a procesului de globalizare care se intampla in Europa Centrala si de Est, Piata romaneasca a asigurarilor de fatuire a proceselor de globalizare arata Romania ca o de cercetare de piata ( Ciuncan, 2008). Numarul mare al asiguratorilor a scazut, ca urmare a fuziunilor si achizitiilor Centrala si de Est, la nivel european - fenomen care incepe doar in tari precum Polonia si Bulgaria.

GfK Romania. Studiul a folosit ca valoare de referinta aspectele economice din Austria, o tara in care, incepand cu 1995, o cota de piata fenomen a fost observat, ca urmare a fuziunilor mari companii de asigurare.

De-a lungul anilor, intrarea companiilor de asigurari straine pe piata a fost realizat cu infiintarea de societati in tara noastra, prin achizitii si fuziuni

In 2006, se cantareste capitalul strain de pe piata romaneasca a asigurarilor caa fiind de 62%, iar actorii locali au fost o priveliste rara, cel putin in Top 10 (Ciuncan 2008); aceasta greutate este de asteptat sa creasca si mai mult, pe baza larga cu un set de achizitii si fuziuni

2007 a continuat procesul de achizitii si fuziuni inceput in 2005, cu mari grupuri europene de asigurari preluarea actorilor locali - de ex. Grupul de investitii ceh PPF Investments a preluat actiuni ale Ardaf si RAI, grupul austriac Vienna Insurance Group sporita participarii sale pe piata romaneasca, cu ASIROM si AGRAS (alaturi de Omniasig, Omniasig Asigurari de Viata); grupul financiar Eurohold a preluat compania ASITRANS; Uniqua consolidat participarea sa la ASTRA, devenind actionar principal; companiei elene Ethniki a decis sa fuzioneze prin absorbtie doua companii romanesti si GARANTA NBG Asigurari; GRUP AMA a preluat BT Asigurari, OTP Garantia si ASIBAN (ultimele doua in 2008).

Dupa anul 2007 a fost considerat a urma 'Anul monopol', este de asteptat ca tendinta de concentrare din domeniul asigurarilor va ramane constanta. In martie 2008, piata a fost luata prin surprindere de anuntul Erste Bank, care intentioneaza sa renunte la investitiile sale in materie de asigurare, in favoarea Vienna Insurance Group (VIG). Numarul unu in partea de sus a volumului primelor subscrise, in primul trimestru din 2008, cu o cota de piata de 30,4% (665 mil. lei. Euro) doreste sa renunte la UNITA in favoarea grupului UNIQA, care va ajunge la 11,8%, 4th loc pe partea de sus Asiguratorilor (Placinta, 2008), dupa doar Allianz (17,3%) si GROUPAMA (12,9%).

Aceasta intrarea pe piata europeana a venit cu cresteri majore pentru operatorii de pe piata de asigurari - grupuri straine, care a intrat pe piata noastra, in numai 5 ani, a inregistrat 5 - 7 ori mai creste (de exemplu, cota de piata ale VIG a inregistrat cea mai mare crestere vreodata, de 7 ori valoarea pe care o aveau in 2002, atunci cand a 4,8%).

Una din conditiile impuse de important cu privire la industria romaneasca a asigurarilor in ceea ce priveste cerintele de baza pentru criteriile de solvabilitate mentionata la cresterea capitalele social al asiguratorilor (Novac 2008). Ca urmare a acestor conditii impuse de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor capitalului social a fost majorat cu toate societatile de asigurare existente, mai putin 6 companii care au fost in imposibilitatea de a reusit in acest efort si, prin urmare, activitatile lor au fost incheiate (ABG INSURANCE SA; Mediterranea Assicurazioni SA ; Mondial Assurances SA; Nationala Companie de Asigurari si Reasigurari SA; Omniasig Addenda SA; Provitas SA). In 2007, jumatate din companiile de asigurari 42 Economie teoretica si aplicata 68 de pe piata locala a majorat capitalul lor, cu o valoare totala egala cu 153.5 mil. lei. Euro - cele mai mari cresteri au fost inregistrate la Omniasig (aproximativ 30 mil. lei. De euro), Generali (22 mil. lei. De euro) sau Ardaf (aproximativ 7 Mil. Euro) utilizate pentru dezvoltarea companiilor sau pentru a acoperi pierderile cauzate in principal de mare daune de la asigurari auto.

Un alt lucru important generate de includerea a pietei romanesti pe piata europeana se refera la normele de evaluare unitara a asiguratorilor. Acesta este motivul pentru care va mentiona noul sistem de solvabilitate Solvency II, care impune cresteri majore de capital. Solvency II Sistemul reprezinta crearea de rezerve pentru fiecare categorie de risc, cu alte cuvinte o corelatie intre riscurile asumate si de capital companiilor de asigurari. Mai mult de acest lucru, deoarece Solvency I se axeaza pe pasive, care sunt reprezentate de riscurile asigurate, Solvency II Sistemul se va concentra asupra activelor. Astfel, vom lua in considerare riscurile, cum ar fi de credit sau de riscurile operationale, care nu sunt luate in considerare de catre sistemul actual. Asiguratorii au ca termen limita pana in 2012 in scopul de a pune in aplicare acest nou sistem.

Concluzii

Globalizarea a legat pe pietele financiare, mai multe si mai mult in ultima perioada. Exista avantaje, dar si dezavantaje. Asiguratori romani au raportat cresteri importante in volumul activelor, si, de asemenea, cresteri relativ slabe pentru profitul net in 2007. Rezultate bune anuntate de asiguratorii romani nu au taria de a lupta cu globalizarea.

Atat pentru tara noastra cat si pentru alte tari emergente, autoritatile nationale, impreuna cu comunitatea internationala trebuie sa faca posibil un raport foarte asortat intre ajustarea economica si dezvoltarea economica, intre costurile si avantajele globalizarii. Astfel, ultima instanta pentru Romania este integrarea sa in procesul de globalizare (Cretu, 2005).

Printr-un regulament atent a pietei de asigurari, piata romaneasca poate reduce riscurile de globalizare si se poate apara de efectele negative ale acestui proces. Afilierea la piata europeana de asigurari poate fi de ajutor la realizarea acestui obiectiv.

Bibliografie

-Badea, D. (coord.), Tudor, B., Novac, L.E. (2008). Asigurari agent de manualul, Editura Economica, Bucuresti Badea, D., 'Piata romaneasca a asigurarilor - beneficiile si costurile de dupa aderarea la UE', Conferinta Internationala de ASECU, Bucuresti, 2008

-Bunea, D., 'Integrarea pietelor financiare si de asigurari', nr PRIMM. 4 / 2002, p.

-Ciuncan, Al., 'O stea in crestere pe harta Europei', XPRIMM de asigurare si reasigurare, p. 46. Nr.1/2008 Cretu RF, 'Libera circulatie un capitalurilor in Romania, intre globalizare s i integrarea in Uniunea Europeana', in Amfiteatru Economic nr. 17, Aprilie 2005

-Hodorog A., 'CSA: Piata asigurarilor s-ar putea tripla pana in 2017, la 7,5 miliarde de euro', Daily Business, martie 2008, Bucuresti LE Novac, 'Solvabilitate II-a - cooperarea la nivel european pe piata de asigurari', Conferinta Internationala de ASECU, Bucuresti, 2008 Placinta A., 'Uniqa preia Unita din fata competitorilor',

-Ziarul Financiar, nr.2400/30.05.2008, pg.1

-Rodica A., 'Teritoriale Profil: Romania 2006', de asigurare XPRIMM& Reasigurare, Nr.1/2008, p.18, Bucuresti
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate