Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Asigurari


Index » business » » afaceri » Asigurari
Asigurarile private de sanatate, o alternativa la asigurarile sociale de sanatate?


Asigurarile private de sanatate, o alternativa la asigurarile sociale de sanatate?
ASIGURARILE PRIVATE DE SANATATE, O ALTERNATIVA LA ASIGURARILE SOCIALE DE SANATATE?

Rezumat:

Aparitia in anul 2004 a Legii nr. 212 a asigurarilor private de sanatate a creat o alternativa la asigurarea sociala de care beneficiaza orice contribuabil. Punerea in practica si dezvoltarea sistemului de asigurari private de sanatate este o forma de activitate a sistemului de ocrtotire a sanatatii care impune implementarea relatiilor de piata cu toate legile caracteristice acestor relatii, fiind una din caile posibile de a imbunatati starea de sanatate a populatiei din tara noastra. Conlucrarea de durata pe piata a mai multor forme de asigurare de sanatate s-a dovedit a fi forma cea mai adecvata pentru organizarea sistemului de sanatate. Concurenta intervenita in aceste relatii impune ca unitatile medicale sa presteze servicii calitative, determinate atat de practicarea metodelor performante de investigatii si tratament, cat si de cresterea calitatii si conditiilor de deservire.   
Cuvinte cheie: asigurari private de sanatate, pacienți, servicii medicale

Introducere

Cunoasterea aprofundata a subiectului asigurarilor de sanatate, a aspectelor comune si a celor specifice ale asigurarilor sociale si private de sanatate, este esentiala pentru sistemul de sanatate din Romania in conditiile socio economice particulare din tara noastra. Asigurarile de sanatate prezinta un segment al managementului medical, strans legat de stiintele economice, care studiaza asigurarile in general. Din cauza plasarii interdisciplinare a asigurarilor de sanatate acestea nu au constituit pana in prezent un obiect de cercetare din partea oamenilor de stiinta.

Sistemul de sanatate

Imbunatatirea starii de sanatate a populatiei ocupa un loc de frunte in economia tuturor statelor. In tarile din Uniunea Europeana cheltuielile pentru sistemul de sanatate constituie un procent de la 6 pana la 15% din produsul intern brut iar populatia ocupata in sistemul de sanatate constituie de la 5% pana la 10% din volumul total al fortei de munca. Aceste cifre au o mare importanta pentru serviciile pe care le presteaza sistemul de sanatate pentru producerea, importul si exportul diferitelor marfuri de uz medical.

Totodata, ocrotirea sanatatii are o mare influenta asupra altor domenii ale economiei tarii. Ea este o parte a cheltuielilor unui popor, avand relatii cu toate categoriile sociale, sistemul de sanatate avand si o conotatie politica in toate tarile lumii. Asigurarile pentru plata serviciilor medicale, constituie un sistem facultativ, voluntar, suplimentar celui de asigurari sociale de sanatate, care acopera asiguratilor serviciile medicale in conditiile legislatiei privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate.

Majoritatea tarilor din Uniunea Europeana practica genul mixt de asigurare de sanatate (sociala si privata) si experienta lor demonstreaza ca asigurarile private de sanatate se pot bucura de succes numai in cazul in care ele nu sunt aplicate ca o alternativa ci sunt suplimentare sau complementare asigurarilor sociale in caz de boala. In aceste conditii asigurarile private de sanatate asigura pentru populatie acces rapid la servicii medicale suplimentare.

Piața serviciilor private de sanatate

Piata serviciilor medicale private, evaluata la circa 200 milioane euro anual, este in prezent reprezentata la noi in tara de cateva clinici private si spitale de dimensiuni mari. Pe de alta parte, piata asigurarilor    private de sanatate a fost estimata la circa 10 milioane de euro anul trecut, insa potentialul de crestere este enorm, putand ajunge la 150 milioane de euro pana in anul 2010.

Pe piata asigurarilor private de sanatate in prezent activeaza circa 15 mari companii, dintre care unele au incheiat parteneriate cu clinici si spitale private pentru a oferi produse exclusiv.   

Cu toate ca piata asigurarilor private de sanatate este doar la inceput, constituie deja pentru foarte multe companii din marile orase ale tarii si mai ales din Bucuresti o optiune. Aparute initial ca oferta destinata companiilor care doreau sa ofere in pachetul de beneficii doar pentru pozitiile de management, situatia a evoluat, fiind oferite astfel servicii unui numar foarte mare de angajati.

Cel mai semnificativ impediment in dezvoltarea asigurarilor private de sanatate il constituie cadrul legislativ incomplet si nivelul deductibilitatii fiscale.

Avantajele asigurarilor private de sanatate

In comparație cu alte țari, numarul de asigurari de viața sau bunuri ramane unul foarte mic, insa cifrele statistice arata faptul ca polițele de asigurare incheiate este in creștere de la an la an. In aceste condiții companiile de asigurari si-au creat toate premisele pentru a incheia asigurari private de sanatate, adaptandu-și ofertele la cerințele pieței, in general și la nevoile individuale ale clienților in particular.

Principalele avantaje ale asigurarilor private de sanatate sunt:

existența unei rețele naționale de furnizori de servicii medicale

diversitatea și calitatea serviciilor medicale acoperite

acoperirea afecțiunilor preexistente și grave ale asiguratului, dar și perioada de sarcina, nastere sau lauzie.

Cresterea calitatii serviciilor medicale si in special a celor acordate in sistem medical privat este unul din factorii cheie ce influenteaza pozitiv economisirea resurselor materiale si a cresterii eficacitatii activitatii unitatilor medicale.

Deoarece s-au creat parteneriate intre furnizorii de servicii medicale si societatile de asigurari, si exista un avantaj fiscal reglementat prin deductibilitatea in limita de 200 euro/angajat/an, asigurarile private de sanatate sunt in plina dezvoltare.

Percepția populației asupra asigurarilor private de sanatate

Scop: studiul percepției populației asupra asigurarilor private de sanatate care vin in completarea celor sociale, acest lucru creand resurse financiare suplimentare pentru ocrotirea sanatatii si pentru cresterea calitatii serviciilor medicale.Material și metoda

Cercetarea efectuata a fost un studiu observational, descriptiv. In studiu au fost incluse 780 de persoane de 18 ani și peste, din mediul urban și rural. Studiul a fost efectuat in perioada octombrie 2007-martie 2008.

Rezultate și discuții

98% din populatie chestionata este inscrisa la un medic de familie. Ponderea celor care nu au medic de familie, 2%, este distribuita relativ egal intre rural si urban.

Figura 1 Ponderea persoanelor inscrise pe lista unui medic de familie

In mediul rural, ponderea celor care nu locuiesc in acelasi oras/comuna cu medicul de familie este de 31%, procent aproape egal cu media la nivel national (29%).

Figura 2 Ponderea persoanelor care locuiesc in acelasi oras/comuna cu medicul de familie

Un procent de 78% dintre respondenti au apelat la medicul de familie in ultimul an.

Figura 3-

Dintre persoanele chestionate 37% au apelat la clinici specializate pentru servicii medicale:

Figura 4

Dintre persoanele care au folosit servicii medicale la clinici specializate, doar 15% au apelat la serviciile private.

Figura 5 -

5% din respondenți au asigurare de sanatate la o firma privata, marea majoritate nebeneficiind de asigurare privata dar nici nu sunt interesați in viitorul apropiat sa incheie o astfel de asigurare. Persoanele care au asigurare privata de sanatate sunt in general barbați intre 35-44 ani, din mediul urban, cu studii universitare și venituri peste medie.

Figura 6 Persoanele beneficiare de asigurare de sanatate privata

10% dintre cei care nu au asigurare privata de sanatate intentioneaza sa-si faca una in viitorul apropiat (trei luni).

Figura 7 Persoane ce intenționeaza sa-și incheie asigurare privata de sanatate

Dintre motivele ce primeaza pentru a nu incheia o asigurare privata de sanatate se pot enumera:

lipsa banilor

neincrederea in firmele de asigurari

lipsa informației

persoanele se considera sanatoase.

Figura 8 Motivele pentru care pacienții nu doresc sa incheie asigurare privata de sanatate

De remarcat ca in afara de caracteristicile socio-demografice mentionate anterior ca determinanti ai optiunii pentru o asigurare privata, faptul de a fi lucrat in strainatate este de asemenea asociat categoriilor care fie au, fie intentioneaza sa-si faca o asigurare privata.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate