Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor



as

Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Vaccinarea antimeningococica


Vaccinarea antimeningococica


Vaccinarea antimeningococica

Infectia cu Neisseria meningitidis se poate manifesta clinic sub forma de infectii ale cailor respiratorii superioare, meningita, sepsis sau sindrom Waterhouse-Friderichsen. Dintre aceste forme clinice, meningita meningococica are o importanta crescuta pentru sanatatea publica prin evolutia epidemica, gravitatea formelor clinice (fatalitate mare), afectarea cu precadere a persoanelor tinere, posibilitatea de aparitie a complicatiilor si sechelelor.

Imunitatea postinfectioasa este specifica de grup, de lunga durata, dar nu asigura protectie absoluta.

Rezistenta meningococilor s-a descris la trimetoprim-sulfametoxazol, streptomicina, cloramfenicol si rifampicina.

In tarile din America de Nord si Europa, meningita meningococica este determinata de serogrupurile B si C, se manifesta endemo-sporadic, cu interesarea mai frecventa a copiilor sub 1 an si a adolescentilor (elevi, studenti, dormitoare aglomerate), la care fatalitatea este mai mare, in special a cazurilor determinate de grupul C. Meningococii din grupul B determina peste 80% dintre cazurile din Europa si 30-40% din SUA, iar uneori pot determina epidemii, dar de mica amploare. Grupul C determina intre 25-40% din cazuri, numar variabil dupa zona geografica, insa poate fi si cauza unor focare epidemice. Meningococii din grupul Y si W135 au fost asociati la cazurile din SUA cu deficitul de complement. Serogrupul Y afecteaza predilect varstnicii in anumite zone geografice. In Romania manifestarea este endemo-epidemica, circuland meningococi din serogrupurile A si B.



Fatalitatea meningitelor meningococice este apreciata la 5-10% pentru formele depistate si tratate precoce si la 80-90% pentru cele netratate. Sechele sub forma de cloazonari, hidrocefalie, surditate, deficit intelectual s.a., pot sa apara la 10-20% dintre cazurile care au supravietuit.

Portajul este un proces imunizant, prezent la aproximativ 10-25% din populatie si care devine mult mai mare (peste 50%) in timpul epidemiilor. Virozele respiratorii (prin leziunile de la nivelul mucoasei) si expunerea la fum de tigara favorizeaza portajul de meningococi. , iar aparitia bolii are ca factori de risc prezenta unor afectiuni cronice, fumatul activ sau pasiv, virozele respiratorii si statusul socio-economic precar.

Protectia asigurata de vaccin se coreleaza cu prezenta anticorpilor cu activitate bactericida mediata de complement.

Imunitatea transplacentara este prezenta (anticorpi bactericizi) la aproximativ 50% dintre nou-nascuti, asigura protectie pana la varsta de 6 luni si dispare la maxim 24 de luni. Ulterior, concentratia anticorpilor serici creste linear odata cu inaintarea in varsta, iar la adulti variaza dupa serogrup intre 60% si 80%, asigurand protectia relativa a adultilor comparativ cu copiii si adolescentii.

Vaccinul polizaharidic capsular induce un raspuns imun T-independent, care este bun la copiii mari si la adulti, dar este slab la copiii mici sub 2 ani la care nu induce raspuns imun secundar. La adulti raspunsul imun apare la 7-10 zile de la vaccinare (producere de IgM si IgG), atinge nivelul maxim la 2-4 saptamani, scade in urmatorii 2 ani si se mentine in platou la un nivel de aproximativ 5% din titrul maxim atins, pentru o perioada de cel putin 10 ani. La copiii vaccinati intre 18 luni si 5 ani, titrul de anticorpi scade mult mai repede, ajungand la nivelul bazal la un an dupa vaccinare

Vaccinul meningococic conjugat induce un raspuns imun celular T-dependent, cu anticorpi care au o intensa activitate bactericida mediata prin complement atat la copiii cat si la adulti. La o luna dupa primovaccinare titrul de anticorpi atinge nivelul maxim, dupa care scade intr-o perioada de 1 an pana la nivele apropiate de cele anterioare vaccinarii. Dupa administrarea ulterioara de antigen polizaharidic de la meningococi de grup A sau C apare un raspuns in IgG la un nivel superior fata de imunizarea primara, dovedind prezenta memoriei imunologice.

Preparate vaccinale si mod de pastrare. In prezent se utilizeaza vaccinuri antimeningococice polizaharidice si conjugate.

Vaccinurile polizaharidice sunt monovalente (A, C), bivalente (A+C) sau tetravalente (A+C+W135 si Y) si contin cate 50 μg din fiecare tip de antigen polizaharidic de N. meningitidis. Preparatele sunt liofilizate, pentru administrare se resuspenda extemporaneu in solutie de diluare care contine mertiolat. Preparatele tetravalente se pot prezenta in flacoane monodoza sau multidoza (10 doze) care dupa reconstituire se administreaza in maxim 30 de minute, iar cel multidoza in urmatoarele 10 zile pastrat fiind la frigider. Preparatele bivalente se prezinta in fiole monodoza si dupa reconstituire se administreaza in maxim 1 ora. Pastrarea vaccinurilor polizaharidice se face la frigider la temperatura intre +2°C - + 8°C.

Vaccinurile conjugate contin oligozaharide derivate din polizaharidul capsular de la grupul C de meningococ conjugat cu proteina CRM197 (mutant al toxinei difterice) sau polizaharidul O-acetilat de grup C conjugat cu anatoxina tetanica. Se pasteaza la +2 - + 80C.

Schema de vaccinare. Vaccinarea de rutina a fost adoptata doar de cateva tari, cu vaccinul monovalent conjugat de grup C (Irlanda, Luxemburg, Spania, Anglia), adoptand diferite scheme de vaccinare.

Doza vaccinala (indiferent de preparat) este de 0,5 ml, care se administreaza subcutanat in regiunea deltoidiana.

La copiii sub 5 luni primovaccinarea cuprinde 3 doze (la varsta de 2, 3 si 4 luni), la cei intre 5 si 12 luni - 2 doze la interval de minim o luna, iar peste varsta de 1 an se administreaza o singura doza.

Nu s-a stabilit necesitatea revaccinarii. Revaccinarea poate fi recomandata celor cu mare risc pentru forme grave, dupa 2-5 ani de la primovaccinare.

Recomandarile de vaccinare difera dupa zona geografica si situatia epidemiologica. Vaccinarea poate sa fie recomandata:

- sistematic in tari cu endemie crescuta (Arabia Saudita, Sudan), pentru calatori in zone hiperendemice (Nepal, Arabia Saudita, Kenya sau tari care fac parte din centura meningitica), pelerini (la Hadj) sau militari recruti din diferite tari. Arabia Saudita solicita vizitatorilor in pelerinaj la Hadj si la Umrah sa se vaccineze cu vaccin tetravalent (A, C, Y, W135) cu 10 zile inainte de intrarea in tara.

- contactilor cazului sporadic, cu rol secundar alaturi de chimioprofilaxie.

- in epidemiile din zona "centurii de meningita" din Africa sub forma de campanie de vaccinare de masa care poate preveni aproximativ 70% din cazuri.

Vaccinarea este recomandata de asemenea persoanelor cu risc crescut de a dezvolta forme grave ale infectiei, ca absenta anatomica a splinei sau disfunctii ale acesteia, precum si cu deficite ale factorilor complementului.

Persoanele expuse profesional in laboratoare in care se lucreaza cu tulpini de meningococ sau personalul care ingrijeste cazul, deoarece au risc crescut de castigare a infectiei, pot sa fie vaccinati antimeningococic.

Contraindicatii si precautii. Contraindicatiile sunt reprezentate de boli acute febrile grave si anafilaxia la componentele vaccinului, inclusiv anatoxina tetanica sau difterica.

Vaccinarea gravidelor nu induce reactii adverse, insa acestora li se va administra numai daca exista un risc evident de dezvoltare a infectiei.

Administrarea altor vaccinuri din calendarul de imunizari se poate face concomitent, in alte zone de electie. Daca vaccinarea cu VPO nu a fost concomitenta, se va lasa un interval de 30 de zile intre vaccinarea antipolio si cea antimeningococica (evitarea poliomielitei postvaccinale).

Reactii adverse. Dupa vaccinare pot sa apara reactii locale sub forma de durere, eritem, induratie, sensibilitate, cu durata de cateva zile si o frecventa variata intre 4% si 50%.

Manifestarile generale pot fi sub forma de reactie febrila, la 5% dintre vaccinati, dupa 24 ore de la vaccinare, in special la copii. S-a semnalat cefalee cu intensitate variata la 12% din cei vaccinati, in primele 3 zile de la vaccinare.

Reactiile de tip alergic se pot manifesta ca eruptii cutanate, bronhospasm, urticarie (1 caz la 1.000.000 de doze) sau anafilaxie (sub 1 caz la 1.000.000 de doze). Mai pot sa apara parestezii, pareze, convulsii, diplopie, nevrita optica sau sindrom Guillain-Barré, din care exista doar cateva cazuri raportate in lume ca aparand la 7-16 zile de la vaccinare.

Eficacitatea vaccinala Seroconversia indusa de vaccinul polizaharidic apare la peste 95% din subiectii vaccinati peste varsta de 2 ani, anticorpii bactericizi persistand o perioada de 2-4 ani. Imunodeficientii dezvolta un raspuns imun slab.

Vaccinul meningococic de grup C polizaharidic reduce cu 89,5% afectiunile meningococice in randul recrutilor.

Pentru vaccinurile polizaharidice A si C, eficacitatea clinica (prevenirea bolii) la copiii scolari, adulti si pentru controlul focarelor epidemice este de peste 85%.    In populatiile vaccinate s-a demonstrat reducerea cu 60% a portajului de meningococi de grup C, conferind si in acest fel o protectie populationala.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate