Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» TRANCHILIZANTE


TRANCHILIZANTE


TRANCHILIZANTE

Medicamente cu nucleu benzodiazepinic

Cu nucleu piperazinic

Carbonati



Cele mai multe implicatii toxicologice le au derivatii de 1-4 benzodiazepine:

diazepam

oxazepam

medazepam

clordiazepoxid, etc.

Etiologia intoxicatiilor: - produc intoxicatii acute accidentale si voluntare, in scop de suicid. Produc farmacodependenta si reactii adverse. Moartea prin supradozare este rara, cu exceptia combinarii cu alte deprimante ale SNC( alcool, barbiturice)

Toxicocinetica: se absorb usor din intestin si se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 85 - 90%. Biotransformarea are loc prin dezalchilare si hidroxilare.

Eliminarea se face pe cale renala, ca atare sau ca metaboliti.

Mecanismul de actiune: cele mai importante efecte toxice rezulta din actiunea deprimanta asupra SNC. In doze foarte mari poate sa apara blocaj neuro - muscular, ce poate cauza coma si stop respirator.

Benzodiazepinele potenteaza efectul deprimant respirator produs de alte sedative si alcool. Dozele i.v. au risc crescut asociate cu hipotensoare, deprimarea respiratorie ducand la moarte.



Simptomatologie - in intoxicatia acuta apare depresia SNC la 30 minute de la ingerare, (in functie de produs), o stare letargica, vorbire neclara, ataxie, coma si stop respirator.

In coma se poate instala hipotermia.

In intoxicatia cronica administrarea repetata duce la toleranta si dependenta fizica. Cumularea duce la fenomene toxice datorita capacitatii de biotransformare si eliminare lente. Toleranta este partiala, se instaleaza rapid pentru efecte sedative si mai lent pentru efecte antiepileptice.

Dependenta fizica este o stare de adaptare a organismului, in care efectele primare ale substantelor si recontroalelor generate de organism se echilibreaza astfel ca acestea nu functioneaza normal decat cu ocazia prizelor medicamentoase regulate. La oprirea brutala a administrarii recontroalele nu mai sunt compensate de actiunea medicamentelor si conduc la o tulburare functionala( sindrom de sevraj). Ele sunt contrariul efectelor primare ale substantelor: tulburari de somn, anxietate, tensiune musculara, diferite disfunctii neuro - vegetative, episoade epileptice, pot surveni la oprirea brusca a unui tratament prelungit si regulat cu benzodiazepine. Simptomele apar in functie de tipul de benzodiazepine. Intensitatea simptomelor de sevraj nu este reflectarea starii de dependenta, ci de durata sederii substantei in tesuturi. Dependenta fizica este in functie de doza si durata prizei. Simptomele de abstinenta constau in: insomnie, neliniste, iritabilitate sau depresie cu scaderea apetitului.

Tratament. In intoxicatia acuta se administreaza multe lichide i.v. Nu se induce niciodata emeza, nu se atribuie rol diurezei, dializei sau hemoperfuziei pentru a creste eliminarea din organism. Ca antidot se administreaza flumazenil. Sunt contraindicate spalatura gastrica, administrarea deprimantelor SNC. Supraincarcarea cu lichide duce la edemul pulmonar acut.

In intoxicatia cronica se tine seama de fenomenul de toleranta si dependenta fizica, se acorda atentie crescuta alcoolicilor si toxicomanilor, celor cu tendinta de evadare din realitate.

Eliminarea se face lent pe cale renala ca atare si ca metaboliti.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate