Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor


Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
SOVARV - pentru tratamente naturiste


SOVARV - pentru tratamente naturiste
SOVARV

-Origanum vulgare-

Planta erbacee, perena, intalnita mai ales prin taieturi de padure, margini de padure, poieni, marginea drumurilor. Se numeste :busuioc de padure, busuiocul fecioarelor, mageran salbatic, poala Sf. Marii.

Raspandire: Europa, Asia.

Rizom orizontal, brun cenusiu, gros de2 3 cm, din care pornesc stoloni subterani si numeroase radacini filiforme. Tulpina erecta, rigida, lignificata la baza, in 4 muschi putin proeminente, cu ramuri opuse la parte superioara, paroasa inalta pana la 60 (80) cm. Frunzele ovate, pe margini slab crenate serate, paroase mai ales pe dos, glandulos punctate pe ambele fete, scurt petiolate, opuse. Flori purpurii, rar albe grupate intr-o influorescenta corimbiforma; caliciu campanulat redus, cu 10 nervuri longitudinale paros in interior, corola infundibuliforma, tubuloasa bilabita; androceu din 4 stamine, gineceu cu stil lung.

Inflorire: Iulie august

Fructe: Nucule mici, ovoidale, brune, grupate cate 4 in caliciu persistent.

Recoltare: Partile aeriene ale planetei (Origani herba) se recolteaza in timpul infloririi, pe timp frumos si calduros, pana la ora 11. Se taie partile nelignificate de la locul de ramificare. Partile recoltate trebuie sa aiba lungimea de cca 20 cm.

Uscarea: Se usuca in strat subtire, in camere bine aerisite, de pana la 35oC.

Compozitia chimica: Partile aeriene contin ulei volatil (0,15 1%) bogat in timol si carvacrol, cimol, α-tujona, tanoizi (8%), substante amare, substante minerale.

Bioterapie: Partile aeriene ale plantei au utilizari in medicina umana si veterinara. Principiile active au actiune: antiseptica asupra musculaturii netede si sedative a SNC si mai ales asupra centrelor respiratorii din trunchiul cerebral; antiseptica cu proprietatea de a distruge microorganismele de pe tegumente si mucoase, actionand eficient si asupra putrefactiilor, stomahica constand in favorizarea digestiei, carminativa cu proprietatea de a elimina gazele intestinale ducand la disparitia balonarilor, fluidifianta asupra secretiilor bronsice si favorizand expectoratia. Indicate in gastrite.Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Medicina
Vasculopatii diverse
Bolile pleurei
ANTIVIRALE - TEST GRILA
VACCINURI POLIOMIELITICE
LITIAZA URINARA
ANTIVIRALE DE UZ SISTEMIC
CURSUL PRENATAL- PIERDERE DE TIMP SAU NECESITATE?
Industria farmaceutica
Efectele interventiei asupra sanatatii fizice: un studiu randomizat controlat
TAENIA SOLIUM