Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» SIFILISUL


SIFILISUL


SIFILISUL

Poate fi congenital sau dobandit. Cel congenital poate fi precoce sau tardiv.

Sifilisul congenital precoce apare la nou nascut sau in primele saptamani de viata. El se manifesta prin trei tipuri de leziuni:

osteocondrita localizata la nivelul metafizelor unde zona provizorie de calcificare apare larga, mai opaca, intrerupta cu contur neregulat.

periostita care apare ca o reactie periostala simetrica pe toata lungimea diafizei



    Fig. 333 Periostitta sifilitica

osteita sifilitica poate apare sub doua aspecte: osteita rarefianta (zone de osteoliza rotunde sau ovalare, difuz delimitate, unice sau multiple situate, de preferinta in partea interna a platoului tibial sau in condilii femurali) si osteita hiperostozanta - situata la oasele lungi: tibie, femur, humerus, radius se caracterizeaza prin ingrosarea oaselor mai ales la nivel metafizoepifizar.

Fig. 334 Osteita sifilitica

Dactilia sifilitica - se caracterizeaza prin zone de osteoliza localizate la nivelul mai multor falange, metacarpiene sau metatarsiene, inconjurate de o zona de osteoscleroza.

Diagnosticul diferential va trebui sa se faca cu rahitismul, scorbutul, tuberculoza si osteomielita care apar, in general, mai tarziu.

Sifilisul congenital tardiv apare la varsta de 5-6 ani, se localizeaza predominant la un os (tibia) uneori prinzand si articulatia. Clinic, sifilisul congenital tardiv se caracterizeaza prin triada Hudchinson: dinti cu deformari caracteristice, cheratita interstitiala si surditate bilaterala.

Radiologic, se prezinta sub 4 forme:

osteita osifianta localizata la oasele lungi si caracterizata printr-o puternica osteogeneza periostica in urma careia se imgroasa marginea anterioara a tibiei (tibie in iatagan),

osteita rarefianta - zone de osteoliza bine delimitate (gome sifilitice),

forma mixta - osteomielita luetica - este cea mai frecventa. Ea se caracterizeaza prin asocierea, pe acelasi os, a celor doua forme descrise anterior.

    Fig. 335 Osteomielita luetica

artrita luetica, localizata mai ales la genunchi, unde produce hidrartroza, uzuri marginale ale suprafetelor articulare si tulburari de crestere.

Sifilisul dobandit - se manifesta in perioada tertiara si se localizeaza pe oasele lungi, leziunile fiind poliostice. Radiologic remarcam modificari de tip mixt, o puternica hiperostoza cu ingrosarea periostului si ingustarea pana la disparitie, a canalului medular si zone de osteoliza bine delimitate (gome). Sifilisul distruge si, in acelasi timp, creaza os.

Diagnostic diferential:

OSTEOMIELITA

TBC

SIFILIS

Fara leziuni articulare

Leziuni articulare obligatorii

Uneori cu leziuni articulare

Distructie osoasa intinsa

Distructie osoasa la epifizele participante la articulatia lezata

Uneori distructie osoasa localizata la corticala

Hiperostoza puternica la forma cronica

Fara sau discreta hiperostoza in jurul focarelor epifizare

Hiperostoza intensa caracteristica

Osteoporoza segmentara

Osteoporoza accentuata precoce a segmentelor articulare

Fara osteoporoza

Periostita

Fara periostita de regula

Periostita

Sechestre

Fara sechestre

Fara sechestre

Monostic

Un spatiu articular de regula

Adesea poliostic

Diagnosticul diferential intre sifilis si tuberculoza este usor (forma, localizare, evolutie total diferite) dar intre sifilis si osteomielita este destul de dificil; forma osteomielitica a sifilisului seamana foarte mult cu osteomielita sclerozanta (Garré).

Si alte afectiuni intra in diagnosticul diferential: sarcomul Ewing, forma monostica a bolii Paget, metastazele osteosclerotice.

Afectiuni rare de natura inflamatorie sau parazitara

Lepra - osteoliza intinsa a extremitatilor;

Actinomitoza - frecvent localizata in partile moi ale maxilarului inferior care poate prezenta o reactie periostala; diseminarea hematogena duce la modificari ale maxilarului inferior, rar la baza craniului si coloana, de tip osteomielita;

Echinococoza osoasa este rara - osteolize multiloculare, bine delimitate, localizate mai ales la bazin, coloana vertebrala, humerus si femur.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate