Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor


Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
REGLATORUL FUNCTIONAL FRANKEL


REGLATORUL FUNCTIONAL FRANKEL
REGLATORUL FUNCTIONAL FRANKEL

Text Box: MATURAREA
ANTRENAREA
REPROGRAMAREA

Asimilat aparatelor functionale este un dispozitiv ortopedic care-si limiteaza actiunea in vestibulul oral favorizand:

-        orbicularului

-        muschiul mentalis

-        muschiul buccinator

Conceput elastic aparatul poate fi folosit in toate momentele functionale ale zilei. Aparatul standard deriva din scutul vestibular eliminand partea anterioara cani-canin si inlocuind-o cu arcuri la maxilar si la mandibula si mici scuturi vestibulare. Pentru rigidizare constructia este prevazuta cu un arc transpalatinal care trece mezial de M1 superior si respectiv cu un arc lingual cu 2 bucle lungi in spatiul C-PM1.

Diversificarea constructiva a acestui aparat standard a dus la aparitia a 4 tipuri de regulatoare.

REGULATORUL FR 1

1. REGULATORUL FR 1 A - indicat in:

-        compresiunea de maxilar cu ingustare medie

-        anomalii de clasa I cu retrudarea incisivilor inferiori si protrudarea incisivilor superiori

-        ocluzia adanca

in perioada dentitiei mixte (7-9 ani), in cazurile cu incongruenta dentoalveolara sau cu prodentie superioara cu supraocluzie frontala si in endoalveoliile superioare cu ocluzie inversa laterala.

2. REGULATORUL FR 1 B - indicat in: anomalia de clasa II/2, ocluzie distalizata, ocluzie adanca si inocluzie sagitala mai mica de 7 mm in dentitia mixta si permanenta.

Elemente componente

      2 pelote vestibulare laterale subtiri de 2-3 mm din acrilat care se intind din fundul de sac vestibular superior pana in cel inferior; cuprind toti dintii frontali erupti pana la 1/2 fetei distale a caninilor. Preseaza obrajii si se mentin la distanta de 3-4 mm de arcadele dentare.

Din aceste pelote pornesc elemente elastice din sarma:

      arcul vestibular superior - sarma de 0,8 mm face bucle cu unghiuri rotunjite in dreptul C superior si apasa usor fetele vestibulare ale frontalilor superiori prin curba principala plasata la 1/2 inaltimii lor coronare

      ansa canina - din sarma de 0,9 mm are rol de pozitionare

-        sprijina reglatorul pe fata meziala a PM1 superior

-        element de transmisie cand se impun deplasari de C superior

      arcul transpalatinal - din sarma rigida de 1 mm solidarizeaza aparatul in sens transversal si e prevazut cu o bucla cu deschidere posterioara care confera elasticitate.

      arcul lingual - din sarma elastica de 0,8 mm, porneste din pelota vestibulara de pe fata interna, incaleca arcada dentara inferioara intre C si PM1 si face o bucla in 'U' la nivelul C-PM1. Sprijinul dentar este supracingular pe toti frontalii inferiori daca se urmareste vestibularizarea lor; daca nu este necesara deplasarea lor arcul va ramane la distalizarea de dinti

Bucla in 'U' se intinde pana la insertia muschiului milohioidian, pastreaza contact fara presiune pe arcada alveolara, se inclina distal si intra in pelota laterala cu 0,5 mm deasupra planului de ocluzie.

      arcul vestibular inferior - are bucle reduse la nivel canin si una inalta dar ingusta in dreptul frenului labial.

Prezinta 2 pelote acrilice mici de 2-3 mm, parafrenulare, alungite, cu rolul de a elibera arcada inferioara de actiune coercitiva a buzei inferioare.

Mod de actiune

1.     Regulatorul actioneaza asupra dismorfozelor eliminand presiunea exercitata de mucoasa circumorala asupra arcadelor dentare prin ecranele vestibulare pe care le prezinta. Dirijeaza presiunile exercitate de limba pentru corectarea decalajului transversal

Obtine o expansiune medie de 3,2 mm in regiunea premolarilor superiori si de 1-1,4 mm in regiunea premolarilor inferiori.

2.     Efectul asupra maxilarului se reduce la retrudarea maxilarului prin rotatie posteroinferioara fara egresiune dentara.

3.     Efectul asupra mandibulei se concretizeaza la o crestere anterioara importanta a mandibulei cu crestere anterioara importanta a mandibulei cu modificarea directiei de crestere prin actiune la nivel condilian. Cresterea mandibulara de 1,2-1,3 mm/ an (McMamara). Rotatia posteroinferioara poate creste inaltimea faciala inferioara.

4.     Expansiunea alveolara se bazeaza pe mecanismul expansiunii apicale sub actiunea tractiunilor efectuate de ecrane asupra periostului; mai mare la maxilar.

5.     Stimuleaza dezvoltarea condililor, proportioneaza bazele osoase si aliniaza dintii armonios in ocluzie functionala

6.     Actioneaza simultan pe dinti care se inclina V sub actiunea arcurilor de expansiune si a limbii cat si asupra musculaturii labiogeniene prin pelote determinand apozitie usoara periostica si antrenand o largire sau alungire a bazei apicale alveolare.

7.     Eliminarea anomaliilor functionale si contentia dupa alinierea dintilor prin mentinere 6 luni cu actiune fizioterapeutica.

8.     Gimnastica labiala si linguala prin pelote sau V mareste tonusul orbicularului buzelor realizeaza o chinga ce readuce arcadele dentoalveolare frontale in pozitie corecta. Dau limbii libertate de miscare fara a-i reduce spatiul endooral.

9.     Propulsie mandibulara la corectarea ocluziei distalizate eliminand presiunile excesive asupra arcadei prin mecanism reflex

10.  Vestibularizeaza si aliniaza frontalii inferiori

11.  Retrudeaza incisivii superiori scurtand arcada maxilara

12.  Inaltimea suturilor obliga pacientii sa stea cu arcadele intredeschise favorizand extruzia si corectand ocluzia adanca.

Confectionare

Pe modele ortodontice montate in ocluzor in ocluzie construita in cazul anomaliilor de clasa I ocluzia construita se realizeaza cu rapoarte cap la cap ale incisivilor pentru anomalii de clasa III; deplasarea mandibulei in sagital nu trebuie sa depaseasca 2,5-3 mm pana la neutralizarea ocluziei molare cu profil normal si overbite M frontal.

Montarea in ocluzor se face cu partea posterioara spre axa balama a aparatului.

Se graveaza pe modele regiunile alveolare si se radiaza interdentar 2 spatii:

-        unul distal de canin superior pe o adincime de 1-2 mm pentru

-        unul mezial de M superior a asigura pozitionarea buclelor si

arcului palatinal. Mici greseli de radiere determina ineficienta aparatului. Se compara cu datele clinice de anatomie a crestei alveolare, adancime si configurare a fundului de sac V. Fundul de sac V se adanceste cu 2 mm.

Folierea asigura pozitionarea corecta a pelotelor; foliile de ceara se aseaza in strat de 2,5-3 cm grosime cu un plan exterior neted, separat pe fiecare arcada.

Se executa elemente de sarma si pelotele perfect rotunjite. Inserarea elementelor retentive se face prin tehnica saturatiei progresive.

REGLATORUL FR2

Indicat in:

-        anomaliile de clasa II/1 cu ocluzie distalizata si ocluzie adanca

-        ocluzie distalizata cu ocluzie adanca accentuata

-        ocluzie distalizata a frontalilor superiori cu retrudare accentuata

Dentitie mixta, dintii permanenti tineri

Elemente componente

-        2 pelote vestibulare acrilice - de la 1/2 F.D. a caninilor pana la ultimul molar erupt; din fundul de sac vestibular superior pana in cel inferior; grosime 2-3 mm; la distanta de 3-4 mm de arcadele dentare si 1-2 mm de mucoasa labiojugala

-        arc vestibular clasic - cu bucle cu unghiuri rotunjite 0,8 mm curba principala inactiva

-        arc palatal - cu sprijin ocluzal incadrat in scuturile vestibulare 8 mm cu protruzie incisiva cu bucle in omega in dreptul caninilor si curbura principala in contact cu fata orala. a incisivului superior si fata meziala a caninului superior

-        buclele canine - 0,8 mm modificate, pleaca din scuturile vestibulare si iau contact cu FV a caninilor fara sa le impiedice eruptia; permit expansiunea pelotelor in aceasta regiune si eliminarea presiunilor musculare

-        pelote parafrenulare - rotunjite bine finisate, labiale inferioare cu rol de reglare a tonusului m mentalis

-        arc lingual - grosimea de 0,8-0,9 mm pentru a mentine alinierea dentara.

Mod de actiune

1.     expansiunea arcadei dentoalveolare se datoreaza modificarilor in echilibrul fortelor biomecanice - val. 3-4 mm prin:

-        mentinerea obrajilor la distanta datorita scuturilor

-        actiune centrifuga a limbii

-        tensiune periostala cu depunere de os si cresterea bazei apicale

2.     influenteaza directia de eruptie a dintilor laterali superiori spre V si vertical inf. spre vertical

3.     propulsie mandibulara cu modificarea rapoartelor maxilomandibulare crestere mandibulara semnificativa cu cresterea inaltimii faciale anterioare si fara modificarea unghiului planului mandibular.

Confectionare

1.     prognatie mandibulara cu ocluzie inversa frontala adanca

2.     anomalii de clasa III Angle in dentitia mixta si permanenta timpurile

3.     forme devere de anomalie de clasa III Angle tratate initial cu forte extraorale pentru repozitionarea corecta a maxilarului.

4.     reeducare musculara dupa corectia chirurgicala la o prognatie mandibulara anatomica.

5.     contentie.

Elemente componente

      2 scuturi vestibulare in contact cu arcada dento-alveolara inferioara dar la distanta de cea maxilara pentru a o scoate de sub presiune

      arc vestibulare superior cu pelote parafrenulare - plasate la distanta de procesul alveolar, in profunzimea fundurilor de sac

      elimina presiunea buzei superioare hipertone asupra maxilarului hipodezvoltat

      exercita tractiuni tisulare si pe insertie in fundul de sac stimuland cresterea osoasa

      transmite forta buzei superioare cu efect retruziv pe mandibula

      arc vestibular inferior - 0,9 mm cu bucle rotunjite in dreptul caninilor, in contact cu fetele vestibulare ale frontalilor inferiori pentru a determina retrudarea lor; amplasat cat mai aproape de colet pentru a evita linguoversia; face legatura cu scuturile vestibulare.

      arcul palatinal - pleaca de la nivelul scuturilor laterale in spatele M1 permanent, are o bucla mica orientata distal.

      crosetele ocluzale - blocheaza aparatul maxilar; pleaca din arcul protruziv sau cel palatin; realizeaza saltul articular. In zona molara mandibulara exista crosete ocluzale de sprijin care impiedica eruptia M1 inferior

      arc lingual superior - cu sprijin in cingular pe incisivii superiori.

Mod de actiune

1.     miscare anterioara a pelotelor craniometrice maxilare scheletale si dentare si rotatia posterioara a Mb cu retropozitionarea ei combinata cu cresterea inaltimii faciale antero inferioare

2.     permite dezvoltarea transversala a maxilarului superior cu retrudarea frontalilor inferiori si vestibularizarea frontalilor superiori

3.     impiedica dezvoltarea arcului inferior

4.     creste etajul mijlociu

Constructie

; modelul Mx se graveaza.

REGULATORUL RF4

Conceput pentru tratamentul ocluziei deschise functionale se opune unui tipar gresit de crestere si controleaza comportamentul anormal al limbii.Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Medicina
Prolapsul genital
ALOPECIA
Generalitati privind protezele fixe unidentare
Starea de rau astmatic
ANTIANGINOASE - TEST GRILA
METABOLISMUL POTASIULUI K
MUSCHII RIDICATORI AI MANDIBULEI
Clasificarea vitaminelor
Distrofii pigmentare : bilirubina (icterul)
TETANOS