Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Piciorul diabetic


Piciorul diabetic


Piciorul diabetic

Piciorul diabetic reprezinta un domeniu relativ recent individualizat, care se ocupa de prevenirea si ingrijirea afectiunilor membrelor inferioare ale pacientilor cu diabet zaharat. Piciorul este definit ca fiind aceea parte a membrului inferior care se afla sub nivelul gleznelor. Totusi, multe probleme de deasupra acestui nivel, cum ar fi arteriopatiile, varicele, artropatiile, inclusiv discopatia lombara, tegumentul uscat etc, pot contribui la patologia piciorului diabetic. Diferitele afectiuni ce apar la acest nivel nu sunt specifice diabetului zaharat dar, in contextul tulburarilor metabolice provocate de diabet, ele capata o semnificatie noua.



Afectiunile "piciorului diabetic sunt dificil si costisitor de tratat. Între complicatiile cronice ale diabetului zaharat, cele de la nivelul piciorului au cea mai mare pondere in populatia cu diabet zaharat, prevalenta ulcerelor piciorului este de 4-10%. În aproximativ 85% din cazuri, amputatiile la pacientii cu diabet sunt precedate de ulcere si 40-70% din amputatiile nontraumatice ale membrelor inferioare se datoreaza diabetului, in majoritatea cazurilor, amputatia a trebuit efec­tuata din cauza prezentei concomitente a ischemiei si a infectiei profunde.

Clinica piciorului diabetic trebuie sa depisteze prezenta factorilor de risc pentru aparitia de leziuni: neuropatia, arteriopatia,leziunile trofice si infectiile.

Deformarile piciorului insotite de modificarea mersului produc alterarea distributiei presiunilor la nivel plantar, cu producerea de hiperkeratoza.Modificarile mersului se pot produce si datorita durerilor ce insotesc leziunile ulcerative si infectiile.

Hieprkeratoza si calusurile plantare consecinta purtarii de incaltaminte neadecvata, situatie frecvent intalnita prezenta unui hematom sub calus, anuntata de o coloratie rosie sau neagra, indica existenta unui ulcer la acest nivel.

Tegumentele pot fi palide sau chiar cianotice, consecinta afectarii vasculare importante; in prezenta eritemului cianotic (o coloratie rosie violacee), prevenirea aparitiei ulcerului devine o prioritate, deoarece aceasta combinatie duce rapid si aproape irevocabil la gangrena.

Leziunile de dermopatie diabetica - leziuni de culoare maronie, localizate la nivelul gambei anterioare, sunt leziuni produse de traumatisme repetate (cateodata de infectie), frecvent neobservate de pacient datorita neuropatiei. Pe fondul microangiopatiei, vindecarea le­ziunilor se produce cu usoara atrofie.

Varicele sunt asociate cu prezenta dermatitei pigmentare, o coloratie maronie la nivelul gam­belor, urmata in stadiul foarte avansat de dermatita ocra. Pot fi asociate cu atrofie cu fibroze tegumentare, ulcere. Ulcerele varicoase se gasesc mai frecvent pe partea mediala a gambei, in treimea inferioara.

Petesiile pot fi evidenta unei suferinte vascu­lare importante; sunt gasite la nivelul gambei si aparitia lor poate fi determinata de existenta varicelor sau a microangiopatiei, procesul fiind unul de extravazare a hematiilor.

Amputatia/amputatiile precedente trebuie notate deoarece constituie factori de risc pentru aparitia de noi ulcere atat prin persistenta factorilor cauzatori ai leziunilor cat si prin modificarea biomecanicii piciorului.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate