Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Patologia uterului si trompelor uterine


Patologia uterului si trompelor uterine


Patologia uterului si trompelor uterine

Malformatii si neregularitati ale cresterii endometriale

( atrofia, hiperplazia, metaplazia, neoplazia)

Uterul este un organ unic la mamiferele euteriene (placentale). Formele si functiile sale sunt determinate in mare masura de interactiunile coordonate - si uneori necoordonate- ale ovarelor, hipotalamusului si hipofizei si ale secretiiilor acestora. Endometrul uterului la unele specii, in special la ongulate ( cal, vaca, oaie, capre si porci), joaca de asemena un rol semnificant in reglarea ciclului estral prin secretiile lui de prostaglndine ­care lizeaza corpora lutea, astfel determinand secretia progesteronului. Consecintele patologice ale relatiei normale sau anormale ale uterului si trompelor uterine cu aceste organe endocrine cand functia normala merge gresit va fi topicul acestei lecturi.

I.                Trompele uterine ( ale lui Fallope)

 

 

1.     Malformatii

 

 

Anomalii congenitale ale trompelor uterine sunt extrem de rare la speciile de animale domestice. Ele rezulta dintr-o dezvoltare defectuoasa a canalelor paramezonefrice ( Mullerian) in timpul embriogenezei si pot fi asociate de asemena cu anumite anomalii uterine, in secial cand sunt asociate cu forme variate de hermafrodism. Daca sunt bilaterale, sigur anumite anomalii pot rezulta in sterilitate. Asta include: aplazie totala sau segmentala, atrezia deschiderilor infundibulare sau uterine, chisti de dezvoltare si duplicari ale formarii trompelor uterine accesorii.Daca nu rezulta astfel de anomalii in distensii vizibile cu ochiul liber ale trompei uterine ­de secretii incluzionate, cum se intampla in hidrosalpinx sau sunt asociate cu fertilitate ­­defectuoasa sau sterilitate, pot fi nerecunoscute clinic.

Anomalii dobandite ale trompelor uterine sunt mult mai comune dar tot relativ rare. Acestea pot rezulta din procese infectioase , sau sunt o consecinta a ovulatiei, sau trauma de la manipularea manuala a ovarului si structurilor adiacente. Cele mai dobandite malformatii structurale sunt caracterizate de formatiuni lipite. Acestea pot fi extraluminale dupa cum s-a vazut la chistii bursali rezultand din lipiri ale partilor  bursei ovariene sau vilozitati ale trompei in situatii ale ovulatiei cu sange sau in situatii  de enucleere manuala a corpului galben. Cand este intraluminal adeziunile au loc intre cutele mucoase sau plice, adesea ca o consecinta a deteriorarii epiteliale de la un proces infectios, cum ar fi salpingita. Aceste cicatrici intraluminale rezulta in obstructionarea trompei si afecteaza fertilitatea.Ele mai pot, de asemenea, fi asociate cu hidrosalpinx care rezulta din obstructionarea scurgerii normale a secretiei apoase produsa de epiteliul tubar. Distensia rezultanta a tubului poate fi uniforma sau neregulata, depinzand de pozitia si intinderea adeziunilor.

2.     Infectiile 

 

Majoritatea proceselor infectioase care implica trompele uterine se ridica din uter si sunt asociate cu necroza si inflamarea purulenta a mucoasei tubare., cum ar fi salpingita purulenta.Trompele afectate contin cantitati variabile de exudat care pot cauza in mare distensia trompei, cum ar fi piosalpinx. Rezolutii ale procesului inflamator pot fi complicate de adeziuni intraluminale. Acei agenti infectiosi care au fost asociati cu salpingita sunt in mare aceeasi care cauzeaza endometrita si, deci, vor fi discutati sub acel titlu.Salpingita granulomatoasa a fost observata o data ca o complicatie a tuberculozei bovine, o boala ra intalnita in Statele Unite astazi, dar una care inca se intalneste des in tarile in dezvoltare ale lumii.

3.     Neoplasmul

 

Tumori ale trompelor uterine se intalnesc atat de rar incat pot fi privite ca nenexistente. Sunt mai putin de 10 de astfel de tumori descrise in literatura veterinara a lumii.

II.            Uterul

 

1.     Considerente generale