Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor


Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Peniciline active fata de pseudomonas


Peniciline active fata de pseudomonas
PENICILINE ACTIVE FATA DE PSEUDOMONAS

Sunt antibiotice active pe multe bacterii gram-pozitive,pe foarte mulți germeni gram-negativi și sunt active indeosebi fața de bacilul piocianic sau Pseudomonas aeruginosa.

Bacilul piocianic este cauza unor infecții intraspitalicești foarte grave.Este vorba de infecții la pacienții cu arsuri pe mari suprafețe și infecții la pacienții cu imunitatea compromisa,indeosebi la cei care urmeaza chimioterapie anticanceroasa.

Sunt doua clase de antibiotice: carboxipenicline (carbenicilina și ticarcilina) și ureidopeniciline (azlocilina,mezlocilina și piperacilina).
1.Carbenicilina

Este foarte activa pe germenii gram-negativi și nu se absoarbe pe cale orala.Sunt sensibile majoritatea tulpinilor de Klebsiella,Pseudomonas aeruginosa,Proteus și Escherichia coli.

Indicații terapeutice: infecții in sfera genitala și urinara,artrite piogene,arsuri infectate,septicemii,meningite și infecții cu etiologie multipla,inclusiv cu anerobi,intraabdominale sau ginecologice.

Indicația principala este tratamentul infecțiilor cu Pseudomonas.

Dozele sunt de 100-600mg/kg/zi in administrare injectabila,im sau in perfuzie iv.

In infecțiile sistemice grave sau in cele cu anaerobi dozele sunt de 20-40 g/zi,fracționate la 4-8 ore.In infecțiile grave cu Pseudomonas se asociaza cu gentamicina 5-7 mg/kg/zi im;

Efecte adverse constau in manifestari alergice cutanate.In doze mari are acțiune antiagreganta plachetara și prelungesc timpul de sangerare.Afectarea ficatului și a rinichiului cu nefrita interstițiala și convulsiile apar tot la doze mari.

2.Ticarcilina

Este mai potenta decat carbenicilina.

Indicații terapeutice: septicemii,infecții ale pielii și țesuturilor moi,infecții urinare cu germeni sensibili,infecții cu Pseudomonas,enterococ și germeni anaerobi și infecții respiratorii.Se administreaza in perfuzie iv 3 g la fiecare 4 ore sau 4 g la fiecare 6 ore.

Efectele adverse sunt cele comune penicilinelor.In doze mari poate produce convulsii.

In asociere cu clavulanatul de potasiu este activa pe germenii penicilinazo-secretori.Astfel asocierea este utila in infecții nozocomiale,infecții ale oaselor și articulațiilor,infecții severe ale pielii și țesuturilor moi,infecții urinare,intraabdominale și ginecologice.
In cazul infecțiilor la cei cu imunitatea deprimata ca și in infecțiile cu Pseudomonas este eficace in asociere cu un aminoglicozid precum gentamicina.

3.Piperacilina

Este un derivat piperazinic al ampicilinei.Are proprietați similare carbenicilinei și ticarcilinei.Are un spectru sililar carbenicilinei insa potența este superioara.

Este mai activa fața de Pseudomonas,enterococi și Klebsiella.

Indicații terapeutice: infecții ale pielii și țesuturilor moi,infecții intraabdominale și ginecologice,infecții ale oaselor și articulațiilor și infecții gonococice.

Dozele sunt de 125-300 mg/kg/zi pe cale im,fracționate la 4-6 ore.

Asocierea cu tazobactam o face mai activa asupra germenilor secretori de beta-lactamaza.Piperacilina și tazobactamul se asociaza in proporțiile 2 g/250 mg,3 g/375 mg sau 4 g/500 mg.

Este foarte eficace in infecțiile cu Pseudomonas și la cei cu imunitatea deprimata,in asociere cu un aminoglicozid;

5.Azlocilina

Este similara piperacilinei.Este indicata in infecții grave cu Pseudomonas,septicemii cu germeni gram-negativi,infecții urinare,infecții pulmonare și la cei cu neutropenie sau cu imunitate compromisa.Este foarte eficace in asociere cu un aminoglicozid.Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Medicina
Insuficienta cardiaca
Caderile varstnicului
PROTEZA PARTIAL ACRILICA - istoric, generalitati
TUBERCULOZA PRIMARA
Principalele categorii de droguri intalnite in traficul ilicit
PARAZITOZELE PULMONARE
LEIOMIOMUL
LUCRARE DE DIPLOMA Asistenta Medicala - Rolul asistentei medicale in ingrijirea pacientilor cu polichistoza renala cu transmitere autosomal dominanta
Moartea si starile terminale
Gangrena