Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» NERVUL FACIAL


NERVUL FACIAL


NERVUL FACIAL

Nervul facial reprezinta a 7-a pereche de nervi cranieni.

Este un nerv mixt (fibre motorii, senzitivo-senzoriale si parasimpatice), la origine fiind format din 2 radacini: una motorie si una senzitiva.

Originea reala a fibrelor motorii este in nucleul somatomotor al nervului din calota pontina. Neuronii acestui nucleu se impart in 4 grupe: 2 interne sau auriculare - care inerveaza muschii auriculari, un grup superior sau al facialului superior care inerveaza muschii frontal, orbicularul pleoapelor si sprancenosul si un grup exterion sau al facialului inferior care inerveaza restul muschilor pielosi.

Originea reala a fibrelor senzitive este in ganglionul geniculat situat la nivelul genunchiului facialului. Acest ganglion contine neuroni pseudo-uniolari care isi trimit prelungirile periferice in zona senzitivo-senzoriala a facialului, iar prelungirile centrale patrund in bulb pe la nivelul originii aparente a nervului facand sinapsa cu deutoneronul in treimea superioara a nucleului solitar din bulb.



Originea reala a fibrelor parasimpatice se gaseste in 2 nuclei pontini:

  • nucleul lacrimo-muco-nazal sau YAGITA
  • nucleul salivator superior

Acesti nuclei parasimpatici contin primul neuron sau pre-ganglionar. Din nucleul lacrimo-muco-nazal, fibrele preganglionare merg:

  • pe nervul facial,
  • pe mare nerv pietros superficial,
  • pe nervul canalului pterigoidian

si ajung la ganglionul pterigopalatin de pe traseul nervului maxiar al trigemenului ce contine neuronul postganglionar si de la care vor pleca fibrele post-ganglionare amielinice.

O parte din fibrele postganglionare merc cu ramul orbital al nervului maxilar si ajung la glanda lacrimala, iar o alta parte merg cu nervul sfenopalatin si vor ajunge la glandele mucoase nazale.

De la nucleul salivator superior, fibrele pre-ganglionare merg cu nervul facial, ajung la ganglionii sublingual si submandibular de la care pleaca fibre post-ganglionae la glandele salivare sublinguala si submandibulaara.

Originea aparenta a nervului este in santul bulbo-protuberantial in foseta supraolivara, unde are 2 radacini: una motorie, voluminoasa si alta senzitiva.

In functie de traseu, ii descriem urmatoarele portiuni

intracraniana

intrapietroasa

exocraniana

Portiunea intracraniana

Nervul facial se gaseste dispus in etajul posterior al bazei craniului, in fosa cerebeloasa, in partea postero-laterala a unghiului ponto-cerebelos al lui MINGAZINI.

De la origine aparenta, nervul facial se indreapta anterior, superior si lateral in spatiul subarahnoidian si pia-mater si formeaza o teaca.

Portiunea intrapietroasa

Patrunde in conductul auditiv intern impreuna cu nervul vestibulo-cohlear si vasele auditive interne. La acest nivel, superior este nervul facial, sub el este nervul vestibulo-cohlear, iar vasele au o pozitie variabila.
Nervul intermediar al lui Wrisberg (radacina senzitiva a facialului) este dispus intre radacina motorie deasupra si nervul vestibulo-cohlear dedesubt.

Dupa ce parcurge acest conduc, nervul se angajeaza in apeductul lui FALOPIUS prin orificiul intern al acestuia, apeduct ce prezinta 3 portiuni drepte si 2 curburi:

  • prima portiune - de 0,5 cm are o directie postero-anterioara fiind perpendiculara pe axul stancii si vine in raport cu urechea interna - portiunea labirintica
  • a doua portiune - de aproximativ 1 cm, paralela cu axul stancii temporalului vine in raport cu urechea medie - portiunea timpanica
  • intre prima si a doua portiune se gaseste prima cubura numita genunchiul facialului acoperit de ganglionul geniculat
  • a treia portiune - cea mastoidiana, se gaseste in grosimea mastoidei
  • intre a 2-a si a 3-a portiune se gaseste a 2-a curbura a nervului sau cotul facialului

Portiunea exocraniana

Nervul iese prin orificiul stilomastoidian si ajunge sub baza craniului in patrulaterul facialului delimitat superior de baza craniului, inferior de pantecele posterior al digastricului, anterior de glanda parotida si posterior mastoida impreuna cu muschiul sternocleidomastoidian.

J.L FAURE descrie triunghiul facialului delimitat astfel:

  • superior - de baza craniului
  • anterior - de muschiul stilohioidian
  • posterior - de pantecele posterior al digastricului

Nervul se angajeaza in grosimea glandei parotide - nervul sta ca semnul de carte intr-o carte. N parotida, nervul este elementul cel mai superficial.

In interiorul parotidei, nervul facial se imparte in ramurile sale terminale, care sunt 3:

  • superior - ascendent, temporo-facial
  • mijlociu - transverso-facial
  • inferior - descendent, cervico-facial

RAMURI COLATERALE

Intracranian:

  • filete osteo-periostice pentru stanca temporalului
  • ramuri vasculare pentru vasele auditive interne.

Ramuri intrapietroase:

  • marele nerv pietros superficial - de la nivelul ganglionului geniculat si iese din stanca temporalului prin hiatusul principal al lui Fallopius ajungand pe fata anterioara a stancii unde se anastomozeaza cu marele nerv pietros profund din nervul JACOBSON al glosofaringianului si cu un ram simpatic formand nervului canalului pterigoidian sau nervul vidian. Acest nerv iese din stanca temporalului prin foramen lacerum si se angajeaza in canalul pterigoidian pentru a se termina la nivelul ganglionului pterigopalatin al lui MECKEL.
  • micul nerv pietros superficial - se desprinde de la nivelul ganglionului geniculat, iese din stanca prin hiatusul accesoriu al lui Fallopius si ajunge pe fata antero-superioara a stancii unde se anastomozeaza cu micul nerv pietros profund, ram al nervului Jacobson din glosofaringian, se angajeaza prin orificiul nenumit al lui Arnold pentru a ajunge la gangliotul otic de pe traseul nervului mandibular.
  • nervul coada timpanului - se desprinde din portiunea mastoidiana a facialului cam la 1 cm deasupra gaurii stilomastoidiene, se angajeaza prin conductul posterior al nervului coada timpanului si ajunge la casa timpanului unde se angajeaza in grosimea repliurilor timpano-maleolare intre manerul ciocanului si apofiza verticla a nicovalei. Strabate fata interna a membranei timpanului sau canalul lui CRUVEILHER. Pe traiectul sau sunt fibre care stimuleaza secretia glandelor sublinguala si submandibulara.
  • ramul senzitiv al nervului facial - se desprinde din portiunea mastoidiana la 1-2 mm deasupra gaurii stilomastoidiene, iese prin gaura stilomastoidiana, incojoara marginea anterioara a mastoidei, ia un scurt traiec ascendent, perforeaza pavilionul urechii postero-anterior pentru a se distribui zonei senzitive a facialului - zona lui RAMSEY - HUNT, ce cuprinde cea mai mare parte a membranei externe, tegumentele conductului auditiv extern, tragusul, foseta naviculara, radacina helixului si o parte a lobului urechii.

Din portiunea intrapietroasa se mai desprind 2 ramuri subtiri, un ram anastomotic cu nervul vag (10) numit ramul fosei jugulare a lui CRUVEILHER, nervul ferestri ovale sau nervul lui VALENTIN si nervul pentru muschiul scaritei.

Ramuri extrapietroase:

  • nervul auricular posterior - care va inerva muschiul auricular posterior si muschiul occipital
  • nervul pantecelui posterior al muschiului digastric si stilohioidian
  • nervul lingual al facialului - care atunci cand exista inerveaza muschiul stiloglos, glosostafilinul, baza limbii, pilierului anterior al valului palatin si portiunea anterioara a amigdalei palatine.

Ramuri extracraniene:

  • un ram pentru nervul glosofaringian - ansa lui HALLER.

ANASTOMOZELE NERVULUI FACIAL

o      cu nervul vestibulo-cohlear:

la nivelul originii aparente

la nivelul conductului auditiv intern

la nivelul ganglionului geniculat si Scarpa

o      cu nervul trigemen:

anastromoze multiple intre nervii pietrosi mare si mic cu ganglionul Meckel si otic al lui Arnold

dintre nervul coada timpanului si nervul lingual

dintre transverso-facial si ramul bucal din temporo-bucalul mandibularului numita anastomoza lui HOVELAQUE

anastomoza dintre nervul auricular posterior al facialului si auricula

o      cu nervul glosofaringian:

nervii pietrosi ai facialului

nervii pietrosi profunzi ai glosofaringianului

cu glosofaringianul prin ansa lui Haller

o      cu nervul vag:

prin intermediul nervului fosei jugulare a lui Cruveilher

cu simpaticul carotidian prin nervul pietros mare superficial

cu plexul cervical superficial prin nervii auriculari

prin nervul cervico-facialului cu ramul cervical transvers al plexului cervical superficial - anastomoza lui LANGER.

anastomoza dintre autrilarul posterior cu nervul suboccipital al lui Arnold

VASCULARIZATIA FACIALULUI

Exista 2 artere principale:

    • artera auditiva interna
    • artera stilomastoidiana

Exista 2 artere secundare:

    • artera radiculara ram din artera fosetei laterale a bulbului
    • artera ganglionului genicular ram din artera meningee mijlocie




Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate