Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» MUSCHII CERVICALI


MUSCHII CERVICALI


MUSCHII CERVICALI

Muschii cervicali : in particular muschii cefei, asigura echilibrul postural al capului sub controlul vederii si a canalelor semicirculare. Acesti muschi sunt intotdeauna in contractie pentru mentinerea rectitudinii capului si pentru a permite miscarile mandibulei. Pozitia mandibulei si a contactelor ocluzale variaza urmand pozitia capului. Ei se impart in:

- muschi superficiali anteriori (supra si subhioidieni), laterali (pielos, sternocleidomastoidian), posteriori (trapez);

- muschi profunzi : anteriori (paravertebrali), laterali (drept al capului, scaleni, angular al omoplatului), posteriori (muschii cefei).

A. MUSCHIUL STERNOCLEIDOMASTOIDIAN (SCM)

Este un muschi    dreptunghiular, lung si gros, situat in regiunea antero-laterala a gatului si avand un traiect usor spiralat.

Insertii. El se intinde oblic intre stern si clavicula, in partea inferioara, si apofiza mastoida, in partea superioara. Muschiul cuprinde trei fascicule principale, dispuse in doua planuri:

- planul superficial este format anterior de fasciculul sternal si posterior de fasciculul cleido-occipital;

planul profund este format din fasciculul cleido-mastoidian.

Actiune. Contractia unilaterala inclina capul spre aceeasi parte si roteaza fata spre partea opusa. Contractia bilaterala cu punct fix pe stern flecteaza capul si gatul completand flexiunea din primul timp al muschiului drept anterior; daca lipseste flexiunea prealabila, muschiul fixeaza capul in articulatia atlantooccipitala si este extensor. Cand ia punctul fix pe cap, actioneaza ca un ridicator al toracelui.



B. MUSCHIUL TRAPEZ

Muschiul trapez (sau cervico-dorsal) face parte din categoria muschilor cervicali superficiali posteriori. Este un muschi lat, aplatizat, subtire, triunghiular, care se intinde de la coloana cervico-dorsala pana la umar.

Insertii. Trapezul cuprinde trei grupe de fibre (superioare, mijlocii si inferioare) care converg de la linia mediana (protuberanta occipitala externa) spre umar (clavicula, centura scapulara).

Actiune. Cand muschiul ia punct fix pe insertia mediala si se contracta in intregime, ridica umarul si-l trage inauntru; portiunea descendenta ridica umarul; portiunea ascendenta il coboara, ambele portiuni avand si o actiune de rotatie; portiunea transversala duce scapula inauntru.

Cand iau punct fix pe scapula, fibrele superioare inclina capul de partea respectiva si in acelasi timp ii imprima o miscare de rotatie ce duce fata de partea opusa; fibrele mijlocii inclina coloana vertebrala de partea lor; fibrele inferioare contribuie la ridicarea corpului in intregime (actiunea de catarare). Prin tonicitatea sa muschiul mentine umarul la inaltimea normala.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate