Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Litiaza renala


Litiaza renala


Litiaza renala.

Este cea mai frecventa afectiune a aparatului urinar. Cauzele care provoaca aceste afectiuni unele sunt necunoscute iar altele insuficient cercetate. In mare se cunoaste faptul ca aceasta afectiune poate proveni din:

-litiaza de organism- aceasta fiind o tulburare metabolica in care factorul renal nu este cunoscut.

-litiaza de organ - sunt precipitarea substantelor dizolvate in urina care poate fi consecinta stazei, a unor malformatii sau unei leziuni a cailor excretorii.

Acestea sunt doar cateva, dar de fapt exista foarte multe alte cauze care determina formarea calculilor, inclusiv o predispozitie ereditara, greseli in alimentatie, etc.

Determinarea compozitiei chimice este destul de importanta din mai multe motive: cunoscand ce anume se sedimenteaza de catre un anumit organism este mai usor sa se instituie un regim alimentar adecvat din care sa se excluda aceste alimente din care se formeaza calculul. In plus se poate face un tratament mai usor care sa se adreseze dizolvarii numai a unei substante.



Clinic se disting: calculii sedentari (ficsi) si calculii migratori. Cei ficsi sunt cei care nu prea provoaca colici in schimb cei migratori care au tendinta de migrare de-a lungul ureterului si de a se elimina spontan sau uneori de a se integra temporar sau definitiv in anumite stramtori de pe traseu sunt cei care provoaca colica.

Colica este de fapt semnalul ca un calcul se misca din locul lui. Daca este prea mare sau rugos eliminarea nu mai este posibila. Diagnosticul este bine sa fie stabilit de catre medicul specialist si daca se poate sa se afle si natura acestuia ar fi si mai bine pentru tratament. Intrucat exista foarte multe cazuri in care nu se cunoaste natura acestui calcul vom da un tratament care sa ajute la diminuarea calculilor si prin aceasta la posibilitatea de eliminare naturala, o data cu urina, fara sa mai fie nevoie de interventie chirurgicala, care este foarte traumatizanta pentru orice organism. Intr-adevar acum au aparut mai multe metode de diminuare a calcululor (laser, etc), dar toate sunt mult mai costisitoare decat un tratament natural si oricum este nevoie sa se faca un tratament naturist. In cazul in care nu se va face un tratament naturist recidivele vor fi foarte dese, pentru ca nu se exclude cauza aparitiei calculului.

Tratament: acest tratament se adreseaza de fapt tuturor celor cu suferinte de acest tip, indiferent ca au un calcul sau mai multi, sau chiar au suferit una sau mai multe operatii de calculi renali. Este foarte trist faptul ca exista copii cu varste tot mai fragede care fac calculi renali.

In primul rand se va asigura o diureza de peste 2 litri de lichide in 24 ore. Acest lucru va face ca rinichii si canalele urinare sa se curete. Se vor putea consuma ceaiuri diuretice, in cantitati cat mai mari si perioade cat mai lungi. Ceaiurile acestea nu este insa bine sa fie consumate doar dintr-o singura planta ci este foarte indicat ca ceaiurile sa alterneze. Daca astazi sa zicem se consuma ceai de Turita mare, maine nu se va consuma tot acest ceai ci se va consuma un ceai de Merisor sau alta planta. Se pot consuma de asemenea multe ape minerale bogate in magneziu pentru ca acesta contribuie la dizolvarea pietrelor.

Intrucat este foarte important ca sa se consume ceaiuri si cat mai variate la aceasta afectiune si mai ales faptului ca va trebui intreaga viata sa se consume aceste ceaiuri. Vom de mai jos ceaiurile care sunt indicate si modul de preparare si administrare. Este bine ca inclusiv copii daca provin din parinti care au sau au avut calculi renali sa fie obisnuiti cu consumul acestor ceaiuri. Voi consemna de fiecare data cantitatea minima de ceai, insa aceasta cantitate se poate mari, pentru ca prin acest lucru se va aduce un serviciu organismului.

Se vor putea folosi urmatoarele plante medicinale: agris, albastrele, alun, asmatui, brusture, capsuni, cartof, castravete, catina, ceapa, ciubotica cucului, canepa, cicoare, coacaz negru, coada calului, coada racului, coada soricelului, conopida, cretisoara, fag, fasole, flori de fan, frag, grepfruit, hrean, ienupar, lamaie, maces, macris, mazare, mere, merisor de munte, mesteacan, nuc, osul iepurelui (dizolva calculii), ovaz, papadie, papalau, par, patrunjel, pedicuta, pepene verde, pere, piersic, pin, pir, portocala, porumb, praz, prune, ridiche neagra, ridiche, roiba, salata, salcie, scai magaresc, scaiul dracului, smochine, soc, spanac, sulfina, traista ciobanului, trei frati patati, turita mare(forteaza eliminarea calcululor), telina, urzica, urzica alba, usturoi, varza, ventrilica, visin, vita de vie, vulturica, zamosita.

Ceaiuri indicate intern

Agris (Ribes grossularia) se pot folosi atat fructele cat si frunzele. A) Fructe consumate la fiecare masa daca este sezonul lor. Se pot consuma in functie de toleranta individuala a fiecaruia. Sunt foarte indicate pentru ca sunt foarte diuretice, marind cantitate de urina eliminata si in plus elimina si acidul oxalic care poate fi in exces, mai ales la cei care sufere de aceste dereglari ale organismului. B) Suc de fructe care se va putea consuma cate 100 ml la fiecare masa. Frunzele sunt si ele socotite ca diuretice si se pot folosi pentru acest efect. Se vor pune 1 lingurita de frunze maruntite la 250 ml apa clocotita. Se acopere apoi vasul si se lasa timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.

Albastrele (Centaurea cyanus- radacini) contin cicarina cianina, antocianine, potasiu, etc. Florile proaspete se pot zdrobi si se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se va acoperi vasul pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se va putea consuma 2-3 cani pe zi.

Alun (Corylus avellana) se vor folosi frunzele de alun sau ulei de alune. Frunzele se vor pune 2 lingurite la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se vor putea consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Uleiul de masline este foarte indicat in cazul in care se elimina piatra, ajutand la o mai usoara migrare a calculului. Se va lua o lingurita de ulei de alune presat la rece seara. Acesta ajuta si la asigurarea unei defecatii foarte usoare care este necesara, deoarece eforturile la defecatie pot fi generatoare de colici in acest caz.

Asmatui (Anthriscus cerefolium) se pot folosi frunzele. Se vor maruntii 2 lingurite de frunze, care se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se va lasa acoperit pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Este indicat deoarece este si diuretic si ajuta la dizolvarea pietrei.

Brusture ( Arctium lappa) se foloseste radacina. 2 lingurite de radacina maruntita se vor pune la 250 ml apa. Se vor fierbe timp de 15 minute apoi se strecoara. Se va pune in acest ceai sucul de la o lamaie. Se va bea caldut de trei ori pe zi cate o cana, iar seara se va lua ulei de masline.

Castravete si morcovi- sub forma de suc sunt indicati in cazul pietrelor la vezica sau renali pentru maruntirea lor. Se poate consuma in orice cantitate suporta organismul.

Capsuni (Fragaria magna) se pot folosi atat fructele cat si frunzele. Au si efect antibiotic si diuretic. Se vor putea consuma fructe in sezon in functie de toleranta individuala intre 200-500 g la o masa de 3 ori pe zi. Acest lucru va ajuta la maruntirea si eliminarea pietrelor. Se mai poate folosi sub forma de suc in care ar fi foarte bine ca la 200 ml de suc de capsuni sa se puna 20 ml de suc de ridichi care ar ajuta foarte bine la diminuarea pietrei. Frunzele maruntite se vor pune 1 lingurita la 250 ml apa clocotita. Se lasa acoperit pentru 15 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Sunt insa foarte indicate sa se amestece cu alte plante medicinale fiind mult mai active.

Catina (Hippophae rhamnoides) in cazul pietrei se va folosi coaja de catina, pentru diminuarea lor. Se va putea folosi in urmatoarele feluri: a) scoarta proaspata. Se va marunti 2 lingurite de coaja si apoi se va pune la 250 ml apa. Se vor fierbe timp de 15 minute, dupa care se strecoara. Se vor putea consuma 3 cani pe zi preferabil inainte de mese cu 15 minute. B) Se foloseste scoarta uscata- aceasta se macina cu rasnita de cafea si se va lua cate o jumatate de lingurita de 3 ori pe zi. Se va tine sub limba pentru 10 minute dupa care se va inghiti. C) Coaja uscata, maruntita se va pune la 250 ml apa. Se va fierbe timp de 15-20 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, preferabil inainte de mese.

Ceapa (Allium cepa ) se va folosi bulbul. Este un puternic diuretic si antiseptic utilizat pentru aceste efecte. A) ceapa consumata cruda la masa. B) ceapa pusa la mancare in cantitate mai mare. C) Supa de ceapa. Se vor pune 4-5 cepe de marime potrivita la 1 litru de apa. Se vor fierbe timp de 2 ore, dupa care se strecoara. Se va face orice ciorba cu acest lichid. Se consuma zilnic. Este foarte eficient atat la litiaze cat si pentru o cura de slabire. D) 20 ml de suc de ceapa adaugat la fiecare 200 ml de suc de morcovi sau de fructe luat de 3 ori pe zi. E) 2 cepe se vor taia marunt. Se va pune peste acestea 50 ml de ulei de masline preferabil care se va amesteca cu suc de lamaie 50 ml Se va lua zilnic 2-4 linguri. F) Se va pune 100 g de ceapa taiata in 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se va tine 5 zile apoi se strecoara. Se iau inainte de fiecare din cele trei mese principale cate o lingura diluata cu putina apa. Se va lua cu 15 minute inainte de mese. G) Se vor pune 4 cepe taiate marunt la 1 litru de vin de struguri si inca 100 g de miere. Se vor lasa timp de 3 zile dupa care se vor strecura. Se bea cate 2 linguri pe zi. Una dimineata si una seara.

Ciubotica cucului (Primula officinalis ) se foloseste radacina. Este foarte indicata pentru efectul emolient si antibiotic. Se va face cel mai bine in asociere cu radacina de patrunjel cumulandu-si efectele. Se va pune o lingurita de radacina maruntita de ciubotica cucului impreuna cu 1 lingura de radacina de patrunjel la 500 ml apa. Se va lasa sa fiarba pana cantitatea de lichid va scadea la jumatate. Se va strecura dupa care se consuma 2-3 ceaiuri pe zi preferabil inainte de mesele principale. Se poate folosi si singur dar efectul este mai mic.

Canepa (Canabis sativa) se vor folosi semintele. Acestea se vor pune 2 lingurite de seminte la la 250 ml apa. Se lasa sa fiarba pana ce lichidul va scadea la jumatate. Se strecoara si se va consuma in fiecare dimineata.

Coacaz negru (Ribes nigrum) Este diuretic, depurativ, hemostatic, hemostatic. Este indicat pentru ca poate sa elimine acidul uric in exces si alte toxine. Se poate folosi: a) fructe crude consumate la fiecare masa. B) sirop de fructe cate o lingurita diluata in apa de 3 ori pe zi. C) fructe uscate macinate luate cate o jumatate de lingurita de 3 ori pe zi sub limba pentru 10 minute dupa care se va inghiti cu putina apa. D) Fructe uscate maruntite 1 lingurita puse la 250 ml apa. Se vor fierbe timp de 15 minute. Se vor strecura. Se consuma 3 cani pe zi. E)Tinctura cate 10 picaturi-1 lingurita de 3 ori pe zi, inainte de mesele principale diluata cu putina apa. Este foarte utila aceasta planta pentru ca alcalinizeaza urina, elimina acidul oxalic si este diuretic. Fructele au foarte multe vitamine si minerale care sunt necesare pentru reglarea functionarii organismului.

Coada calului (Equisetum arvense) planta. Este foarte utila nu numai pentru diminuarea calculilor si marirea diurezei ci si pentru faptul ca are in componenta acid salicilic care ajuta la calmarea durerilor. Se va folosi in urmatoarele modalitati: a) praf de planta se va lua de 3 ori pe zi cate o lingurita care se va tine sub limba timp de 10 minute apoi se va inghiti cu putina apa. B) Se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa. Se fierbe timp de 15 minute, se strecoara. Se vor consuma 3-4 cani pe zi. C) Se va pune o mana de planta la 3 litri de apa. Se va fierbe timp de 15 minute, dupa care se strecoara. Se pune in cada de baie unde se va sta timp de 3o minute la temperatura corpului.

Coada racului (Potentilla anserina) se foloseste partea aeriana pentru cazurile in care este prezenta urina cu sange, sau o infectie. Are rol si de antibiotic facand imposibila inmultirea microbilor. Se va pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se va acoperi pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.

Fag (Fagus sylvatica) este util mai ales la bai. Se face un ceai din 50g de frunze maruntite fierte la 250 ml apa, timp de 30 minute. Se va strecura in cada, unde se va sta timp de 30 minute la caldura pentru a dilata canalele prin care migreaza calculul.

Fasole (teci) se vor fierbe 2 lingurite de teci maruntite la 500 ml apa pana va ramane doar jumatate din cantitatea de apa. Se vor consuma 2-3 cani pe zi.

Frag (Fragaria vesca) se vor folosi ca si capsunile.

Ienupar (Juniperus communis) se vor folosi bacele sub forma de : a) Se va face o cura de boabe de Ienupar. Se va incepe prin maruntirea in gura a 4 boabe in prima zi, apoi in fiecare zi se va mai adauga o boaba in a]a fel se va ajunge la 15 boabe consumate pe zi. Atunci este cantitatea maxima care se foloseste la aceasta cura. Dupa ce s-a ajuns la 15 boabe se va scadea cate o boaba zilnic, pana se va ajunge din nou la 4 boabe. B) Se vor pune 10-15 boabe maruntite la 250 ml apa. Se vor fierbe apoi timp de 5 minute si se vor strecura. Se vor putea consuma 3 cani pe zi. Este interzis la cei cu afectiuni grave ale rinichilor.

Lamaie- sucul de lamaie se va pune in orice ceai. Este indicat sa se foloseasca zilnic sucul de la o lamaie, o perioada mai lunga. Daca se pune in ceai sa se aiba grija ca ceaiul sa nu fie prea cald pentru a nu distruge vitaminele. Coaja de la lamaie se va taia se pune in 250 ml apa. Se va fierbe pana va scadea apa la jumatate. Se ia de pe foc, se acopere pana se va raci apoi se poate strecura peste sucul stors din lamaie. Se poate indulci cu miere daca nu aveti diabet. Este bine sa se faca acest lucru zilnic.

Maces (Rosa canina) se vor folosi fructele. Se vor marunti 2 lingurite de fructe. Se pun in 250 ml apa. Se vor fierbe timp de 5 minute dupa care se strecoara. Sunt indicate deoarece ajuta la diminuarea calculilor. Se pot consuma 3 cani pe zi.

Mar ( Malus domesticus) se indica folosirea merelor crude in alimentatie pentru ca ajuta la diminuarea calculilor. Cantitatea care se consuma depinde de toleranta individuala a fiecaruia.

Maslin (Olea europaea) se va folosi uleiul de masline presat la rece, cate o lingurita luat in fiecare seara. Acesta va face ca migrarea calculilor sa se faca mult mai usor si sa va fereasca de colici.

Merisor de munte (Vaccinus vitis-idaea) se folosesc foarte mult frunzele. Se va pune o lingurita de frunze maruntite la 250 ml apa clocotita. Se vor acoperii pentru 15 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3-4 cani pe zi.

Mesteacan (Betula verrucosa) se vor folosi frunzele cate 1 lingurita de frunze maruntite puse la 250 ml apa clocotita. Se vor acoperi pentru 10 minute dupa care se strecoara. Inainte de a fi consumat se va adauga o lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Este unul dintre ceaiurile cele mai eficient care ajuta la dizolvarea uratilor, util nu numai in aceasta afectiune ci si in guta si multe alte afectiuni in care este dereglat eliminarea acidului uric. Sunt utile pentru dizolvarea calculilor si pentru diureza care o produc.

Nap- pentru tratarea cistitelor, in litiaza urica, guta, bronsite, tuse, angina, enterite, folositi infuzia dintr-o lingura de pubere de radacina la 500 ml apa clocotita. Lasati vasul acoperit 15-20 minute, apoi strecurati. Beti intreaga cantitate in 2-3 reprize pe parcursul unei zile.

Nuc (Juglans regia) se va folosi uleiul de nuca care se va lua cate o lingurita in fiecare seara. Este util in cazul migrarii calculilor. Fructe consumate de 3 ori pe zi cate 50g este de asemenea util. Frunzele se pot folosi pentru bai externe in special de femei pentru ca sunt si antibiotice. In combinatie cu alte plante medicinale este de asemenea foarte util.

Osul iepurelui (Ononis spinosa) contine saponozide si flavonozide ceea ce o face foarte utila in tratamentul calculilor renali. Este o planta cu proprietati deosebite diuretice si depurative. Se poate folosi pentru rinichi cel mai bine ceaiul din partile aeriene. Se va pune 1 lingurita din radacina maruntita la 250 ml apa. Se fierbe apoi timp de 10 minute. Se strecoara si se va putea consuma 2-3 cani in cursul unei zile.

Ovaz (Avena sativa) se va folosi semintele care se vor marunti si se vor pune 2 lingurite la 250 ml apa. Se vor fierbe apoi timp de 15 minute. Se strecoara si se vor consuma 3 cani in decursul zilei. Ajuta la diminuarea calculilor.

Papadie (Taraxum officinale) contine inulina, tanin, rezine si poate sa diminueze calculii pe langa faptul ca aduce o mai mare diureza. Se vor folosi radacinile maruntite 2 lingurite care se vor pune la 250 ml apa. Se vor fierbe apoi timp de 15 minute, dupa care se strecoara. Se vor consuma 3 ceaiuri pe zi.

Papalau (Physalis alkengi ) se folosesc boabele rosii. Se vor pune 2 lingurite de boabe maruntite la 250 ml apa. Se vor fierbe timp de 5 minute apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi, pentru diminuarea pietrelor si evacuarea lor. Se mai poate face un ceai asociat din : coada calului 4 lingurite, papalau 2 lingurite si 1 lingurita ienupar. Se fierb toate la un litru de apa timp de 15 minute. Se strecoara si se consuma in cursul unei zile, zilnic la fel pana se elimina pietrele. Se poate sa se mai puna sucul de la o lamaie si sa se indulceasca cu miere.

Par (Pyrus sativa) se folosesc frunzele din care se vor lua 2 lingurite de frunze maruntite la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3-4 cani pe zi, pentru marirea diurezei si diminuarea calculilor. Fructele se pot consuma de asemenea crude in orice cantitate sau sub forma de suc cate 200 ml de 3 ori pe zi cu acelasi scop ca si frunzele.

Patrunjel se foloseste radacina care se va marunti si se vor pune 500 g de radacina maruntita la 2 litri de apa. Se va fierbe apoi pana va scadea la jumatate. Se strecoara si se va consuma in cursul unei zile cu scopul de a mari diureza, diminueaza de asemenea marimea calculilor si este totodata util in distrugerea multor germani patogeni.

Pedicuta (Lycopodium clavatum) se va pune 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se vor putea consuma 3 cani pe zi cu scopul de a diminua calculii si pentru efectul de calmare pe care-l are aceasta planta.

Pepene galben ( Cucumis melo) consumul acestui fruct este foarte indicat pentru ca mareste diureza si ajuta la eliminarea calculilor. Semintele se vor macina cu rasnita de cafea dupa ce se usuca. Se poate lua: a) cate o lingurita pusa sub limba pentru 10 minute, dupa care se va inghiti cu putina apa. Se face acest lucru de 3 ori pe zi, preferabil inainte de mese. B) Se va pune 1 lingurita de praf la 250 ml apa. Se va fierbe apoi timp de 5 minute dupa care se strecoara. Se vor lua 3 cani pe zi pentru efectul de maruntire al calculilor pe care il are acest praf.

Pepene verde (Citrullus lanatus) se va consuma cat mai mult crud daca este sezon inainte de fiecare masa, in functie de toleranta individuala. Semintele se vor usca si apoi se vor macina cu rasnita de cafea. Se va lua cate 1 lingurita sub limba inainte de mese. Se va tine timp de 10 minute dupa care se va inghiti. Se face acest lucru de trei ori pe zi. B) Se vor pune semintele praf 2 lingurite la 250 ml apa. Se vor fierbe 5 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 astfel de ceaiuri pe zi. Una din formele de preparare de mai sus se va aplica o perioada mai lunga cu scopul de a diminua calculi.

Piersic (Presica vulgaris) se vor consuma fructe cat de multe pentru ca ajuta la eliminarea calculilor de dimensiuni mai mici sau a nisipului urinar.

Pin (Pinus silvestris) se vor putea folosi: ramurile tinere, sau rasina intr-unul din modalitatile urmatoare: 2 lingurite de ramuri tinere se pun la 250 ml apa. Se vor fierbe apoi timp de 15 minute dupa care se strecoara. Se va consuma 2-3 cani pe zi. B) rasina de pin se va consuma cate o bobita de marimea unei alune de mai multe ori pe zi. Se face tratament cu acestea pentru diminuarea calculilor si datorita faptului ca distrug o serie de agenti patogeni.

Portocala- se va consuma suc de portocala si coaja se va fierbe in 250 ml de apa, pana va scadea apa la jumatate. Se strecoara. Se poate indulci cu miere daca nu aveti diabet. Se va bea zilnic cate un ceai din acesta preferabil cu 15 minute inainte de masa.

Praz (Allium porrum) se va consuma ca aliment cat mai mult sau se poate face un ceai din mai multe tulpini (500 g) care se vor pune la 1 litru de apa, se fierbe apoi 5 minute. Se strecoara si se va consuma in cursul unei zile. Este unul din diureticele cele mai puternice.

Ridiche neagra (Raphanus sativus) se va rade si se va folosi de 3 ori pe zi la mancare, cruda. B) Se va rade cruda apoi se amesteca cu miere in parti egale si se va lua cate o lingurita de 3 ori pe zi. C) Se va pune 200 g de ridiche la 1 litru de apa. Se va fierbe apoi timp de 5 minute. Se va strecura. Se consuma zilnic. Se va alege unul dintre procedeele de mai sus si se vor folosi o perioada mai lunga cu scopul de a diminua calculii, din intreg organismul. Este o planta care face acest lucru foarte bine. Se va putea amesteca cu suc de ridiche 200 ml, ceai de lamaie din coaja (descris la lamaie) 100ml, sucul de la o lamaie, miere 20g, alcool 50 ml de 70 grade. Se va consuma zilnic cate o lingurita inainte de fiecare masa pentru eliminarea pietrelor si maruntirea lor.

Ridiche (Raphanus sativus) se va folosi tot ca cea neagra, cu mentiunea ca cea neagra este cea mai utila, fiind cu o mai puternica actiune.

Roiba(Rubia tinctorum) se folosesc atat frunzele cat si radacinile care actioneaza ca diuretic asupra epiteliului renal marind cantitatea de urina eliminata: Pentru tratarea litiazei renale se foloseste tinctura 20-30 picaturi de 3 ori pe zi.

Rosiile: consumul rosiilor proaspete are efect in purificarea sangelui, eliberand toxinele acumulate in organism, ajutand insa si la tratarea reumatismului, artrozelor, artritelor. Au efect diuretic si laxativ usor fiind utile contra constipatiei. Mareste rezistenta organismului la infectii, intarind sistemul imunitar. Se poate face o cura: in prima saptamana se mananca dimineata 3-4 rosii, peste zi ar fi bine sa mancati un regim vegetarian. In a doua saptamana la micul dejun si cina consumati numai rosii crude doar cu sare. La pranz nu consumati carne.

In a treia saptamana rezervati micul dejun exclusiv pentru rosii proaspete, iar la pranz si seara vegetarieni. La inceputul celei de treia saptamani rezervati-va doua zile numai cu rosii fara alte alimente. Aceasta cura da rezultate si in colite, amelioreaza simptomele nefritei si ale litiazei urinare si biliare. Se poate urma tratamentul si cura aceasta si cu suc de rosii, eventual chiar combinat cu suc de morcovi, de patrunjel sau telina.

Salata (Lactuca sativa) este foarte indicata pentru a mari diureza si pentru a calma nervii. Se va folosi verde zilnic.

Salcie ( Salix alba) este indicata sa se foloseasca in combinatie cu alte plante la calmarea durerilor. Pentru aceasta se poate folosi. A) Se macina coaja de salcie uscata cu rasnita de cafea si se va pune un varf de cutit sub limba de cate ori aveti dureri. Se tine timp de 10 minute dupa care se inghite cu apa. B) Se va folosi la o baie calmanta. Se iau mai multe coji (scoarta) de salcie si se va fierbe minimum 50 g in 3 litri de apa. Se fierbe timp de 15 minute, dupa care se strecoara in cada de baie unde se sta in apa calda pana la calmarea dureri.

Scai magaresc (Onopordon avanthium) se va folosi planta maruntita, 2 lingurite la 250 ml apa. Se fierbe timp de 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi cu scopul de a diminua calculii si pentru efectul antibiotic.

Scaiul dracului (Eryngium campestre) se foloseste la fel cu scaiul magaresc.

Sfecla rosie (Beta vulgaris) se foloseste radacina sub urmatoarele forme: A) se consuma rasa cruda in orice cantitate dar minimum 250g la o masa, de 3 ori pe zi. B) Se va rade, apoi se stoarce sucul din ea (sau se foloseste un storcator de fructe) si se consuma dimineata la trezire 200 ml de suc proaspat stors. Daca sta se oxideaza si nu mai este util. Se va face o cura de minimum 30 zile. C) Se vor taia feli subtiri 50g de sfecla si se vor pune la 250 ml apa. Se vor fierbe timp de 15 minute apoi se strecoara. Se poate consuma cate 3 cani pe zi.

Sulfina (Melilotus officinalis) contine flavonozide, cumarine, etc. Este una dintre plantele care se pot folosi cu mare succes mai ales in combinatii. Se va face un ceai cu coada calului, patrunjel, turita mare, merisor, mesteacan, etc. Se va pune din aceasta planta o lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoara. Se va combina apoi cu alte plante pentru a fi mai eficienta, in functie de plantele care le aveti la indemana din cele de mai sus.

Traista ciobanului (Capsella brusa-pastoris) contine saponine, potasiu, glucozizi flavonici, etc. Este foarte utila pentru diminuarea calculilor si eliminarea lor. Este mai putin cunoscuta pentru aceste efect ea fiind mai mult folosita la afectiunile cardiace. Se va pune 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se va acoperi pentru 15 minute apoi se strecoara. Se va consuma 3 cani pe zi.

Trei frati patati ( Viola arvensis) se va folosi 2 lingurite de planta maruntita care se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoara. Este foarte indicata pentru ajutorul pe care-l da in eliminarea calculilor fiind o planta diuretica dar si depurativa, indicata si la diferite alergii.

Turita mare (Agrimonia eupatoria) este planta care se indica de cele mai multe ori pentru eliminarea calculilor renali. Se va pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se va lasa pentru 15 minute acoperit apoi se strecoara. Se vor consuma 2 cani pe zi cu inghitituri mici. Nu se supradozeaza deoarece poate sa aiba o actiune prea puternica si se vor elimina prea multi calculi o data, putand obtura anumite canale si se va ivi atunci necesitatea interventiei chirurgicale de urgenta.

Telina (Apium graveolens) contine si un ulei volatil bogat in apiol ceea ce o face sa aiba si un puternic efect antibiotic. Se poate folosi: a) radacina rasa cruda. B) Radacina rasa in mancare. C) Radacina rasa puse 2 lingurite in 250 ml apa si fierte timp de 10 minute apoi strecurat. Se poate consuma 3 cani pe zi. D) Frunze crude puse in diferite salate. E) Frunze maruntite se vor pune 2-3 lingurite la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma si din acestea cate 3 cani pe zi.

Urzica (Urtica dioica) se va pune 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se vor acoperi pentru 15 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi cu scopul de a diminua calculii si a ajuta la eliminarea lor.

Urzica alba (Lamium album) Se indica in cazul unei infectii. Este renumita la tratamentele infectiilor urinare. Se va pune 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute dupa care se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi.

Usturoi se indica mai ales pentru a ajuta cu efectul antibiotic extrem de puternic. Se poate folosi in alimentatie sau se va pune 1-2 catei maruntiti la unul din ceaiurile de mai sus pentru a-i adauga efectul antibiotic.

Varza (Brasica oleracea) se va consuma cruda in alimentatie de 3 ori pe zi, sau sub forma de suc cate 100-200 ml de 3 ori pe zi. Este foarte utila atat pentru efectul de diminuare al calculilor cat si pentru diureza care o produce si nu este de neglijat nici efectul antibiotic.

Ventrilica (Veronica officinalis) are saponine, glicozizi si este foarte indicata atat pentru diminuarea calculilor cat si pentru evacuarea lor. Se va pune 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.

Visin (Cerasus vulgaris) cozile( Stipites Cerasorum) contin flavonozide si saruri de potasiu. Sunt indicate pentru eliminarea calculilor si chiar pentru diminuarea lor. Se vor folosi 2 lingurite de codite de visin maruntite care se vor pune la 250 ml apa. Se vor fierbe apoi timp de 15 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.

Vita de vie (Vitis vinifera) se poate folosi in foarte multe feluri: frunzele- se vor marunti si se vor pune 2 lingurite la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se va putea consuma 2 cani pe zi. B) Se vor pune boabe de strugure 50g la 250 ml de apa clocotita, dupa ce au fost in prealabil zdrobiti. Se acopere pentru 10 minute apoi se pot consuma. C) suc de la vita de vie cules primavara. Se va folosi cate o lingura de mai multe ori pe zi. D) Struguri folositi sub forma de cura. Cura se va incepe prin consumarea in prima zi a 100g de struguri, apoi in fiecare zi se va adauga inca 50 de grame in plus pana se va ajunge la 2 kg de struguri pe zi. Se vor consuma 2 kg de struguri pe zi timp de 7-10 zile dupa care se va reduce tot cu cate 50 ml pe zi, pana se va ajunge la cantitatea initiala. E) Must proaspat se va consuma tot sub forma de cura. Se va incepe cu 200 ml pe zi, pentru a se adauga zilnic cate 50 ml in plus. Se poate ajunge la cantitatea de 3 litri pe zi. Dupa ce s-a ajuns la cantitatea maxima dorita se va mentine aceasta cantitate cateva zile (5-10 zile) dupa care se va scadea cate 50 ml pe zi pana se va ajunge la cantitatea initiala.

Vulturica (Hieracium pilosella) Se va pune 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa. Se va fierbe apoi timp de 5 minute, dupa care se strecoara. Se vor consuma 3 ceaiuri pe zi. Este o planta cunoscuta de poporul nostru mult folosita tocmai pietrelor de la rinichi.

Zamosita (Hibiscum trionum) este utila pentru ajutorul care-l da la eliminarea calculilor datorita unui ulei gras si a compozitiei sale. Se va pune 2 lingurite de planta la 250 ml apa. Se va fierbe apoi timp de 5 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.

In cazul prezentei apei in exces (ascita) se va face tratamentul de la aceasta afectiune.

In cazul in care calculii se formeaza la vezica urinara atunci se vor consuma ceaiuri din:

Dovleac (vreji- ceai plus seminte pentru ulei) se toaca marunt 2 lingurite de vreji care se vor pune la 250 ml apa. Se va fierbe apoi timp de 10 minute. Se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Uleiul din seminte este foarte util. Se va lua cate o lingura seara pentru ajutorul care-l da in migrarea calculilor.

Fag (Fagus sylvatica) se face o infuzie din muguri. Peste 2 lingurite de muguri maruntiti se va pune 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi in tratamente de lunga durata.

Fasole (teci) se vor marunti 2 lingurite de teci se seminte de fasole, care se vor pune apoi la 250 ml apa. Se vor fierbe apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.

Ienupar (Juniperus communis) bace- se vor pune o lingurita de bace maruntite la 250 ml apa. Se vor fierbe apoi timp de 5 minute dupa care se strecoara. Se poate bea 3 cani pe zi. Este interzis celor cu rinichi grav afectati sau cu leziuni. De asemenea nu se indica femeilor gravide.

Linarita (Linaria vulgaris) planta- este o planta cu actiune antibiotica, antiinflamatoare, diuretica, etc. Se poate pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa. Se va fierbe timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se va consuma in cursul zilei cu inghitituri mici.

Ovaz (seminte) se vor macina cu rasnita de cafea. Se va pune 2 lingurite apoi in 250 ml apa. Se fierbe apoi 15 minute dupa care se strecoara. Se va consuma 2-3 cani pe zi.

Papadie (radacina) ajuta la diminuarea calculilor si la eliminarea lor. Se va pune 2 lingurite de radacina maruntita la 250 ml apa. Se va fierbe timp de 15 minute. Se strecoara apoi si se pot consuma 3 cani pe zi.

Papalau (Phisalis alkekengi) fructe- contine acid citric si este utila la dizolvarea in special a calculilor formate din oxalati. 2 lingurite de fructe se vor pune la 250 ml apa. Se vor fierbe apoi timp de 10 minute. Se mai lasa apoi acoperit timp de 15 minute, dupa care se strecoara. Se vor bea 3-4 cani pe zi, pentru eliminarea calculilor.

Pedicuta (Lycopodium clavatum) este utila pentru dizolvarea calculilor si pentru efectul de calmare al colicilor. Se va pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 am apa. Se vor fierbe apoi timp de 5 minute. Se acopere apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi.

Praz - se va putea consuma la orice masa cat mai mult posibil. Ajuta la diminuarea calculilor si pentru marirea diurezei. Se poate folosi si sub forma de ceai. Se fierbe o bucata de praz in 250 ml apa timp de 10 minute, dupa care se strecoara. Se va consuma 3-4 cani pe zi. Se poate de asemenea folosi sub forma de suc, in combinatie cu alte sucuri. In acest caz se vor lua 20 ml de trei ori pe zi.

Strugure se pot consuma sub forma de cura atat pentru efectul diuretic si pentru faptul ca ajuta la diminuarea calculilor. Se poate consuma orice cantitate in functie de toleranta individuala. Se poate de asemenea consuma si mustul.

Trei frati patati (Viola tricolor) se vor pune 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.

Aceste ceaiuri se vor face asa cum am descris mai sus la fiecare din plantele respective. Este foarte bine sa se respecte dozajul pentru ca o marire a acestuia va produce nu vindecarea ci o aglomerare de calculi intr-un anumit loc si blocajul renal.

Am lasat la urma tamaia. Tamaia este rasina unui arbore- Boswellia carterii. Este un arbore mic din familia Bruseraceae, care creste prin Africa tropicala si Arabia. Contine gumi-rezine, ulei eteric si substante amare. Se foloseste foarte mult la Biserici.

Aceasta rasina poate sa dilueze calculii. Se poate asocia la orice tratament unde trebuie dizolvat ceva in organism. Se poate lua in urmatoarele modalitati:

-Se va lua cate o bucatica pisata si inglobata intr-o bucatica de paine. Se inghite o data la 4 zile cate o cantitate de marimea unui sambure de cireasa foarte bine maruntita. Se va pune in paine pentru ca inainte se punea intr-o masea stricata care durea si pana dimineata se dizolva maseaua si nu mai era nevoie de nici un dentist pentru ca nu mai era masea. Deci atentie ca aceasta tamaie poate dizolva dantura. Din aceasta cauza este bine sa fie ingropata in paine sau si mai bine ar fi daca s-ar pune intr-o caseta de medicament.

Nu se va lua o cantitate mai mare pentru ca este suficient daca se ia o cantitate de marimea unui sambure de cireasa o data la 4 zile.

Unii indica sa se faca tinctura si sa se ia aceasta cate o lingurita de tinctura pe zi, altii care exagereaza si mai mult spun ca trebuie daca aveti un calcul mare sa luati tinctura din rasina de trei ori pe zi cate o lingurita. Ei bine dupa mine acest lucru este foarte primejdios. Asa cum se distruge un dinte se poate distruge orice alt os al organismului. Se cunoaste faptul ca dupa varsta de 20-25 de ani orice om incepe sa piarda mai multa sau mai putina masa osoasa. Ei bine sa ne inchipuim ca cineva are 45-50 de ani si are si osteoporoza, pe langa pietre la rinichi. Va dati seama ce ar insemna pentru sistemul osos o cantitate asa de mare de tamaie? Pur si simplu s-ar gauri toate oasele ca o sita. Deci limitati-va la cantitatea care am indicat-o pentru ca este suficienta, mai ales ca se poate complecta si cu o serie de ceaiuri din plante. De asemenea exista posibilitatea sa nimeriti tamaie sintetica care este total neindicata si chiar toxica. De aceia va trebui pentru cumparare sa va adresati unui magazin de produse naturiste care comercializeaza tamaie de calitate, care se preteaza la tratamente interne. Multa din tamaia de la biserica este doar pentru aroma si nu este din cea naturala ci sintetica.

Baile facute cu paie de ovaz, flori de fan, coada calului, etc, sunt foarte bune. Pentru a ajuta la aceasta afectiune este suficient sa se stea 30 de minute in fiecare seara in apa cat mai calda impreuna cu ceaiuri din plantele de mai sus, in functie de ce aveti la indemana. In timpul cat se sta in cada este bine sa se consume si ceaiuri calde in acelasi timp.

Ori cum la aceasta afectiune sunt indicate cat mai multe lichide, asa ca folositi in locul lichidelor obisnuite ceaiuri din plantele de mai sus.

Mai trebuie sa spun ca se mai poate introduce in alimentatie apa distilata. Aceasta apa consumata cate 2 litri pe zi va spala efectiv organismul de impuritati, inclusiv de calculi. Problema este ca trebuie consumata zilnic cel putin 2 litri si o perioada foarte lunga.

In toate ceaiurile este bine sa se puna de asemenea suc de lamaie care poate fi pus si de catre diabetici. Acest suc ajuta foarte mult la diminuarea calculilor.

Mierea- daca nu suferiti de diabet folositi-o la orice ceai pentru efectul antibiotic care-l are asupra organismului.

Ceai combinat:

-coada calului 100g

-Troscot    100g

-Sunatoare flori 100g

-Patlagina frunze 100g

-Galbenele flori 100g

Cei care au dureri vor adauga la acest ceai si 100g de coaja de Salcie. Se vor amesteca toate plantele dupa ce se maruntesc. Se vor pune 2 lingurite din amestec la 250 ml apa clocotita. Se lasa apoi 10 minute. Se strecoara. Separat se va pune 2 lingurite de plante (din amestec) in 250 ml apa. Se vor fierbe apoi timp de 10 minute. Se strecoara si se amesteca ambele ceaiuri. In ele se va pune sucul de la o lamaie. Separat lamaia din care s-a scos sucul se va pune la fiert cu 200 ml apa pana va scadea la jumatate cantitatea de apa. Se acopere pana se raceste si se va pune strecurat in ceaiul obtinut anterior. Daca nu suferiti si cu diabet, atunci indulciti acest ceai dupa gust. Se bea cate un astfel de ceai zilnic. Este bine sa se puna de asemenea in acest ceai si suc de lamaie.

Suplimentar bai cu coada calului seara. Tamaie o data la 4 zile asa cum am spus si adaugati si suc de ridichi cate 20ml de 3 ori pe zi. Este dupa mine unul din remediile cele mai sigure. Bine inteles ca alti poate sa constate ca un alt remediu din cele de mai sus va fi mai util pentru dansii. In colici se ia ulei de masline din ora in ora cate o lingurita si se va sta la caldura sau chiar se vor face bai calde in care se va sta 30 minute. Dupa baie trebuie neaparat sa va introduceti in pat, nu sa circulati. Caldura este necesara in continuare pana dimineata.

Am scris toate cele de mai sus pentru ca cei care au aceasta afectiune sa aleaga din toate cele de mai sus ceea ce li se potriveste mai bine, atat din punct de vedere material cat si ca efect al vindecarii, pentru ca se poate foarte bine ca anumite plante sa nu fie asa de eficiente in cazul dv si deci va trebui ca dv sa le alegeti pe cele mai utile in tratamentul dv.

La fel doza am lasat-o la aprecierea fiecaruia cu singura mentiune ca este foarte bine sa se consume cat mai multe lichide care vor ajuta foarte bine la curatirea filtrului renal.

Este bine sa se faca si bai calde sau chiar bai de sezut daca nu exista posibilitatea sa se faca bai complecte, pentru ca acestea ajuta la dilatarea canalelor si la o mai usoara eliminare a calculului.

Reteta 1: se bea de 2 ori pe zi, dimineata si seara cate 200 ml de suc de ridiche, pentru a fi mai baubil se poate pune si putin suc de morcovi sau lamaie (dupa gust). De asemenea se fac zilnic 3 cani de ceai de ovaz. Acesta se va pune 6 linguri de ovaz la 1 litru de apa. Se fierbe la foc mic, in asa fel ca dupa strecoare sa ramana 3 cani. Acestea se vor consuma cate 1 cana inainte de fiecare masa. Se ia dimineata si seara o data cu sucul de ridiche. Este bine sa se faca acest tratament timp de 2 luni, dupa care se va face un nou ecograf.

Reteta 2: se ia 1 mana de samburi uscati de pepene verde. Trebuie sa fie samburii copti, adica sa aiba culoarea neagra. Se zdrobesc acesti samburi si apoi se vor pune la fiert la 1 litru de apa, pana va scadea apa la jumatate. Nu se strecoara, apoi pana dimineata cand se va strecura. Dimineata la trezire se va consuma acest ceai. Nu se mai mananca apoi nimic timp de 1 ora. Se face acest lucru zilnic timp de 10 zile. Dupa aceste 10 zile se va face o pauza de 10 zile si se va repeta de 2-3 ori in functie de marimea pietrelor. In acest fel se dizolva pietrele si acestea se elimina sub forma de nisip. Se face fara dureri. Totusi este foarte bine ca in acest timp sa se bea zilnic suc de lamaie eventual indulcit cu miere daca nu aveti contra indicatii. Se poate indulci cu miere si se va bea cu paiul.

Reteta 3: se iau urmatoarele plante: radacina de cicoare, radacina de osul iepurelui, papadie (radacini), talpa gastei (planta). Se face in felul urmator: se ia 1 lingurita de papadie, 1 lingurita de cicoare si 1 lingurita de osul iepurelui. Se pun la 500 ml apa si se fierb pentru 10 minute. Se pune dupa 10 minute 1 lingurita de urzica. Se acopere pentru 10 minute si apoi se strecoara. Se bea cu inghitituri mici dimineata la trezire 250 ml, Inainte de masa de pranz o jumatate de cana si seara inainte de masa de seara cu 30 minute, ultima portie. Se face timp de 15 zile, pana la 30 zile, apoi se face o pauza de 7 zile si se poate repeta. Este foarte utila si celor care au blocaj renal si nu pot urina.

Reteta 4:se pune 500 ml vin de struguri cu 1 lingura de spori de pedicuta. Se fierbe timp de 15 minute. Se acopere pana la racire. Se strecoara si se consuma toata cantitatea in cursul zilei. Este utila cand sunt pietre mici.

Reteta 5: se face cura de struguri. Cura incepe cu o perioada de acomodare de 3 zile, in care se consuma in mod progresiv: in prima saptamana o jumatate de kilogram de struguri, un kg in a doua si 1,5 kg in a treia. Dupa aceia urmeaza 5 zile in care se consuma exclusiv struguri ca atare sau sub forma de suc, dar absolut nimic altceva. Se poate consuma orice cantitate se doreste. Dupa terminarea acestei cure reveniti treptat la alimentatia normala. Beti mai intai infuzii indulcite cu miere si mancati alimente usoare, cum ar fi supa calda de legume, cartofi fierti, salate, etc. dupa 7 zile se poate realimenta normal.

Carcelul- este o planta care dilata bronhiile si usureaza respiratia- 1 lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. In plus ajuta si la pierderea in greutate.

Reteta 6: Se face un suc obtinut din parti egale de: castravete, morcov, ridiche si sfecla rosie. Beti un paharel (200 ml) de astfel de suc dimineata la pranz si seara. Nu se recomanda conservarea bauturii de pe o zi pe alta, caci in timp, indiferent cum este pastrata se altereaza si-i dispar proprietatile curative. Ideal ar fi sa preparati doza de care aveti nevoie si s-o consumati imediat. Daca sta chiar la frigider nu mai are aceiasi putere, putand chiar deveni toxica. Se face zilnic pana la eliminarea calculilor.

Telina- este un excelent drenor hepatic, tonic al sistemului nervos si hipotensor, actionand si asupra epitelului renal, determinand cresterea urinei eliminate. Stimuleaza activitatea de drenare a bilei, provoaca aparitia ciclului menstrual intarziat. Se fierb 3 linguri de rizomi maruntiti la 1 litru de apa timp de 20-30 minute. Strecurati si apoi beti 2 cani pe zi. Se pot folosi si frunzele- 4 linguri de frunze maruntite se pun la 1 litru de apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Urzica. Pe langa cele cateva modalitati de preparare a urzicilor se pot face si infuzii din care se pot bea 2-3 ceaiuri pe zi. Se mai poate face un sirop depurativ- se lasa 250 g frunze uscate sa se macereze intr-un sirop clocotit facut din 1,5 litri apa si 500 g zahar. Dupa 12 ore se strecoara si se beau 50-100 ml. Se poate folosi perioade lungi de timp.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate