Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor


Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
INTERVENTIE IN INCIDENTUL CRITIC SAU TRAUMATIC


INTERVENTIE IN INCIDENTUL CRITIC SAU TRAUMATIC




INTERVENTIE IN INCIDENTUL CRITIC SAU TRAUMATIC

In viata reala nu se poate trece fara experientierea unor traume. Nimeni nu poate spune ca nua avut experiente dureroase. Acestea se dovedesc a fi etichetate ca irationale, nebunesti sau potramane cu o conotatie emotionala negativa, impresionanta si semnificativa.

intotdeauna sunt interpretate ca negative chiar daca la momentul respectiv au fost resimtite canegative.

analizeaza resursele folosite.



                   

Etapele strategice nu sunt obligatoriu sa se parcurga intr-o singura sedinta, acest lucrudepinde de pacient.

emotionala de atunci si de-a lungul timpului (cum s-a dezvoltat, ce dinamica a avut)


Inductia si aprofundarea relaxarii:

In inductie se pot gasi raspunsuri ideomotorii (dar nu este obligatoriu) pentru ca este nevoie dedoua ori de raspuns, in timpul transei. Se poate lasa ca in timpul transei sa fie ales raspunsul deconfirmare (respiratie, raspuns verbal).

Regresia de varsta:

Se formuleaza cateva fraze prin care sa se ajunga la momentul critic / traumatic.

Explorarea contextului traumatic / critic.

Se ghideaza in functie de datele culese in discutia anterioara: ce a simtit, ce a gandit, cum aactionat.

Stabilirea asociatiilor afectiv-emotionale:

Pentru componenta afectiva se poate da o sugestie prin care sa se imbogateasca / saraceascatrairea emotionala constienta, permitand I.C. sa adauge elemente emotionale neconstientizate panaatunci.

"Poti lasa I.C. sa traiasca noi sentimente de care nici nu ti-ai dat seama pana acum."

Identificarea distorsiunii centrale:

Se cere pacientului sa lase I.C. sa aleaga aceasta distorsiune centrala si nu se intreaba careeste aceasta. Se cere raspuns de confirmare (ideomotor) ca a identificat-o (unde a fost esentaconflictului, nucleul evenimentului).

Catharsisul:

I se sugereaza pacientului sa retraiasca evenimentul in deplinatatea lui: evenimente, trairi,ganduri. Se da timp si i se cere raspuns cand considera ca este suficienta trairea. Se urmarestepacientul pentru a sesiza semnele de traire emotionala pe care le da pacientul.


Disocierea afectiva:

Se urmareste separarea afectiva a pacientului in diferitele lui parti:

                   

1)una care a trait efectiv evenimentul (cathartica);

2)una a observatorului din el (i se cere sa se proiecteze si sa observe cum a participat ineveniment);

3)una care interpreteaza lucrurile, analizeaza;

4)una care pune intrebari, se minuneaza, isi pune intrebari: de ce, cum;

parti. Disocierea este folosita ca resursa a evenimentului respectiv. Inainte de a incepe disociereatrebuie discutat cu clientul pentru a stii la ce sa se astepte: se defineste aceasta disociere. De exemplu i se spune:"Separarea / disocierea este capacitatea de a rupe o experienta globala in partile ei componente, amplificand constientizarea fiecarei parti implicate in experienta globala, in timp ce diminuam constientizarea celorlalte parti componente."Se poate da un exemplu personal alterapeutului in care sa se prezinte aceste parti componente din perspectiva terapeutului. Se poate daun exemplu general: "Fiecare este capabil sa aiba o experienta personala simtindu-se format din mai multe parti ." Asta se face pentru a reduce rezistentele posibile ale pacientului. Dupa ce se obtinaceste parti componente se trece la pasul urmator.





Reformularea reprezentarilor:

La reformularea problemei cu noile resurse gasite se vizeaza mai ales partile care-si punintrebari. Daca se imparte strategia in doua sau mai multe etape, ultima etapa din transa anterioarase reia pentru a continua de unde a ramas.

Restructurarea continutului si memorarea lui:

In aceasta etapa se trece in restructurare, se memorizeaza, retine ceea ce s-a gasit.

Amplificarea reprezentarilor alternative:

Faza de amplificare a reprezentarilor alternative se refera la reluarea experientei in totalitateaei, dar prin prisma resurselor, cu reformularea problemei in masura in care pacientul poate


sa fie proiectat pe un ecran, pacientul sa asiste ca un observator, derularea sa fie cuincetinitorul, etc.). Se poate relua de 2-3 ori, pana cand pacientul se simte confortabil inevenimete

Progresia (revenirea) la varsta actuala:

Revenirea la varsta de acum se face cu noile resurse gasite in transa.

Sugestii posthipnotice:

Se fac sugestii posthipnotice, pentru viitor, legate de fiecare resursa gasita, cat de bine le poategasi (daca exista informatii despre ce urmeaza sa se intample se precizeaza evenimentele concrete incare se pot folosi aceste resurse).

Revenirea din transa:

Revenirea din transa, aici si acum.


INCHEIEREA TERAPIEI

SECVENTA I:

Se trec in revista exercitiile parcurse in cele 3-4 module ( diferitele probleme rezolvate ininterventii) insistand asupra beneficiilor, castigurilor, progreselor care s-au realizat. Vor fi retinuterealizarile care s-au produs pentru secventa II.

traseu pe care-l parcurge frecvent, care permite orientarea pe acest traseu, anticiparea portiunilorde drum care urmeaza sa fie parcurse, reprezentarea lor mentala. Ideea porneste de la tehnica defacilitare a memoriei prin asociere elementului unui material memorat de punctul de reper de peharta cognitiva.

Usa blocului ReprezentarileLista:

Casa scarilor casa

Usa de la intrare masina

Statia de autobuz ceas

In etapa de "X" de pe harta cognitiva apar reprezentarile cognitive (imaginile din memorie) siautomat se reactiveaza lista (trairile, problemele).

                   

Cand pacientul se intalneste cu trairi negative are probleme sa evoce amintirile pozitive care arputea functiona ca resurse pozitive.

                   




Retraind zilnic aceste probleme pot sa se antreneze pentru a putea face o minirecapitulare apropriei terapii.

Se pot recapitula nu numai succesele din hipnoterapie, ci si alte realizari; profesionale, scolare,sociale, etc., care s-ar produce in perioada respectiva.

In prima secventa se constituie harta cognitiva.

Este important sa se insiste asupra detaliilor corespunzatoare reperelor de pe harta cognitiva,asupra beneficiilor acumulate.

rezolvarile care s-au produs in fiecare interventie. Terapeutul retine beneficiile obtinute de pacient,dupa care pacientul isi stabileste traseul pe care doreste sa-l urmeze (trebuie sa fie un traseu zilnic, pecare el il parcurge in mod obisnuit). Terapeutul ii cere pacientului sa stabileasca pe traseu atatearepere cate beneficii a realizat de-a lungul interventiilor. Se asociaza fiecare reper de pe traseu cu


cate un beneficiu: primul reper cu primul beneficiu, al doilea reper cu al doilea beneficiu, etc.

se pot introduce si aceste beneficii intre doua beneficii din interventii.

INTERVENTIA:

Se face inductie naturalista, care face evocarea experientelor din interventiile anterioare,evocand trairi legate de transa hipnotica, pentru a ajunge la relaxare satisfacatoare.

"Si-ti poti lasa I.C. sa decida pentru tine cat de profund te relaxezi aici si acum. Si aceasta transa / relaxare va continua sa se aprofundeze pana cand vei ajunge la acel nivel al relaxarii / transei multumitor pentru tine, in timp ce ma vei acompania in aceasta plimbare, pe care te invit acum s-o facem impreuna, pe traseul tau si de-a lungul interventiilor terapeutice pe care le-am efectuat impreuna. Si te poti imagina acum, in timp ce stai aici instalat confortabil, pe acest scaun / fotoliu, cu ochii inchisi, respirand profund si linistit, cum te pregatesti sa pornesti de acasa pe acel traseu pe care-l parcurgi zilnic (aproape zilnic). Si cand simti ca esti pregatit imi vei indica si mie acest lucru ridicand usor degetul.

Si e bine sa stii ca poti beneficia de tot timpul necesar de care ai nevoie, fara a fi nevoit sa te grabesti sau sa te fortezi. E bine. (se asteapta raspuns ideomotor) Degetul tau a semnalizat ca este pregatit pentru a porni. Si atunci cand ai ajuns in dreptul primului reper de pe harta ta imaginara, la usa apartamentului, cand pui mana pe clanta, cand deschizi usa, cand treci prin ea, cand te intorci pentru a deschide, iti poti evoca prima interventie pe care am trait-o impreuna si pe care ai relatat ca te va ajuta. Si de aici incolo vei putea stii ca aceasta prima experienta pozitiva legata de colaborarea noastra, acest prim succes pe care l-am obtinut, se va lega de acest prim reper de pe harta ta imaginara, chiar de usa apartamentului tau astfel incat ori de cate ori vei trece prin aceasta usa iti vei putea aduce aminte de cat de placut te-ai simtit atunci cand . (se evoca evenimentul de succes memorat care se leaga de primulreper)."

Poate la al doilea reper mai trebuie insistat pentru a asocia reperul si beneficiul, dar de la altreilea reper pacientul stie deja ca sunt puse impreuna pentru a le asocia.

"Ajuns la ultimul reper de pe harta ta imaginara, care este . si venind in contact cu el, iti vei putea aminti ca acest reper se asociaza de acel viitor pe care il ai in fata si pe care il vei putea construi folosindu-te de toate acele resurse pe care le-am evocat chiar in aceasta zi, chiar in cadrul acestui exercitiu si care-ti va putea permite . " (se pune fie unul din obiectivele de viitor formulat concret de


satisfacator, deschizator de perspective, permitator de realizari).

"Iar acum, cand am ajuns la sfarsitul acestei plimbari de-a lungul rezultatelor si resurselor pe care le-ai castigat, poate intr-o buna masura datorita cooperarii noastre, te vei putea simti foarte bine, in siguranta stiind ca de aici incolo ori de cate ori vei parcurge acest traseu de unul singur sau in compania oricui, in mod real sau in imaginatie, vei evoca din nou toate acele resurse, toate acele castiguri pe care azi le-am asociat de aceste repere. Si de fiecare data cand vei evoca traseul, evocand in asociere reperele lui si resursele, legatura dintre ele se va intari si mai mult astfel incat de acum incolo resursele sa fie evocate la modul automat ori de cate ori vei parcurge traseul sau pur si simplu te vei gandi la acest traseu. Iar acum vom putea reveni . " (se face revenirea din transa)

Intre reperele asociate beneficiilor evocate se lasa pauza pentru ca pacientul sa poata sa-sievoce cat mai bine experientele anterioare. Se poate cere si raspuns ideomotor de confirmare capacientul a reusit aceste evocari.







Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Medicina




ENDOMETRIOZA
EVOLUTIA, COMPLICATIILE SI PROGNOSTICUL INSUFICIENTEI CARDIACE
Neoplazii ale glandei mamare
ANATOMIA RADIOLOGICA A COLONULUI
SEMIOLOGIE
INTERPRETAREA IMAGINI SCINTIGRAFICE
Mixomul
Hiperplazia
ALERGIA
VACCINURU GRIPALE