Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Guta


Guta


Guta

Debutul bolii se produce dupa 30 de ani, mai frecvent la barbati, cu hiperuricemie cionstanta; dintre acestia doar 2 - 3% dezvolta artrita gutoasa localizata la haluce, la genunchi sau la mana.

Se asociaza: insuficienta renala pe seama litiazei din acidul uric si de asemeni HTA. Leziunile gutoase apar fie la nivelul articulatiei si periarticular, fie extraarticular la nivelul urechii externe, pleoapelior, rinichilor sau cartilajelor pulmonare.

Tofii gutosi sunt depozite subcutanate dure, nodulare, din cristale de urati. Prezenta lor se asociaza cu reactie inflamatorie cronica si fibroza. In rinichi, depozitele de urati produc nefropatie gutoasa cu tofi gutosi, calculi uratici, inflamatie interstitiala, atrofie tubulara, si aterioscleroza.



La MO se evidentiaza un proces de inflamatie cronica, in jurul uratilor de sodiu, format in limfocite, fibroblasti si celule gigante multinucleate de corp strain.

Hiperuricemia poate fi primara, idiopatica, secundara drept complicatie a unor boli sau consecutiva administrarii de medicamente cu caracter citolitic.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate