Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Gastrosigmoidoplastia termino-laterala, de alta maniera


Gastrosigmoidoplastia termino-laterala, de alta maniera


GASTROSIGMOIDOPLASTIA TERMINO-LATERALA, de alta maniera

Definitie.

Gastroplastia care utilizeaza colonul sigmoid, ce este anastomozat cu esofagul, termino-lateral, dar si cu duodenul, latero-terminal.

Sunt situatii, in practica, cand este indicat sa se practice plastia stomacului cu colonul sigmoid, care colon nu poate fi anastomozat cu esofagul decat termino-lateral, iar cu duodenul, latero-terminal.

Iata mai intai o observatie de a noastra care ilustreaza aceasta indicatie.

Obs.

Bolnava Z.U., de 45 de ani, se interneaza cu HDS. Nu este suferinda digestiva. De aproximativ 2 zile, bolnava, "din senin" cum spune ea, varsa sange in cantitati mari; sangele era nemacerat, de culoare inchisa.



Incercarile de hemostaza medicala raman fara rezultat, se decide operatia de urgenta.

La operatie se constata:

-examinarea stomacului, a duodenului, cat si a ficatului si a splinei, nu arata semne de cauza de hemoragie;

-se deschide larg, stomacul, care era plin cu sange ros; evacuarea stomacului arata, surpriza, polipoza genearlizata, adica polipi de diverse dimensiuni, plecand de la marimea unui bob de mazare si pana la o nuca uscata, ocupau intreaga suprafata a mucoasei gastrice; o parte dintre polipi, sangerau in masa; la doi din ei am gasit chiar fistule vasculare care sangerau in timpul atingerii;

-explorarea celorlalte organe abdominale, raman fara a gasi cauze de sangerare; in vezicula biliara, care este de aspect normal, se palpeaza o formatiune tumorala de dimensiunea unui bob de mazare, care este pediculat, la examinarea palpatorie prin peretii veziculari. Nu se ia nici o masura terapeutica, stiind ca leziunea majora a stomacului impune o operatie ceva mai laborioasa.

Se practica gastrectomie totala. Pentru ca ansele subtiri si intreg colonul, prezentau aderente, probabil dupa o peritonita bacilara (bolnava a suferit de TBC pulmonar pentru care a stat in sectii de tuberculoza ani, unde a facut tratament, care a dus la vindecare). Deci pentru ca ansele subtiri si colonul neputand fi utilizate pentru plastia gastrica, se alege colonul sigmoid, care era lung si lat, fara a fi megadolicocolon si care nu a fost afectat de tuberculoza. Dupa izolarea colonului sigmoid, de la nivelul colonului descendent si pana la rect, se constata ca nu prea vine, lejer, pana la bontul esofagului; dar nici capatul sau distal nu ajunge in conditii bune la bontul duodenului unu. Aceasta situatie ne determina sa indicam si sa practicam, cu deplin succes, asta insemnand ca cele doua capete sigmoidiene au venit fara tractiune la cele doua bonturi, esofagian si duodenal, cu o singura conditie, anastomoza cu esofagul s-a practicat, termino-lateral, dupa inchiderea capatului proximal al grefei colonice sigmoidiene, iar capatul distal al colonului sigmoid, s-a inchis si el in transa; anastomoza cu duodenului unu s-a practicat, latero-terminal, ca in Fig. 26.

Evolutie postoperatorie favorabila. Externam bolnava dupa 30 de zile de la internare, VINDECATA.

Monitorizand bolnava, depistam, dupa 12 luni de la operatie, o stare subicterica, fara suferinta clinica.

Internam bolnava si o examinam complex, examinare care apreciaza ca icterul este icter mecanic si ca este necesara interventia chirurgicala stiind ca bolnava avea un "polip", probabil, in vezicula biliara care a putut sa se necrozeze si sa coboare pana la nivelul papilei, unde inclavandu-se, a provocat icterul. La operatie asa s-a gasit si anume:

-vezicula biliara de aspect normal, fara a mai palpa vreo formatiune in cavitatea sa;

-CBP-ul dilatat pana la dimensiunea transversala de aproximativ 12-13 mm;

-transduodenal (DII), se palpeaza o tumoreta de marimea unei cirese mici ("de mai"), care confirma, pana la examinarea "in vivo" a formatiunii.

Operatia consta din:

-duodenotomie longitudinala de DII;

-explorarea, "de visu" arata o tumoreta prolabata in papila, care cu ajutorul unei pense se extirpa fara nici un efort. (Examinarea imediata a tumorii arata ca este vorba de o formatiune conopidiforma, de marimea unui bob de porumb, care avea, la unul din poli, o mica necroza. Atat.)

-se practica o simpla papilosfincterotomie, urmata de o sfincteropapilo-duodenoanastomoza;

-drenaj transpapilar cu un tub Kehr, care este introdus dupa o coledocotomie supraduodenala, drenaj tip Champeau. (Fig. 27.).

-colecistectomie.

Evolutie normala - Vindecare.

Examenul anatomopatologic al piesei, arata tumora benigna - adenom.

Fig. 26.

A.- Reconversiunea duodenului - prin interpunerea si anastomozarea colonului sigmoid intre bonturile esofagului si duodenului, anastomoza t-l. cu esofagul si t-l. cu duodenul unu.

B.- Anastomoza, t-t. a bonturilor restante ale colonului sigmoid (C.S.i.i. - C.S.i.p.) - Colonul sigmoid, segmentul iliac cu colonul sigmoid, segmentul pelvin.

Fig. 27.

Sfincterectomie cu sfincteroplastie, cu drenaj transpapilar, tip Champeau.

C.Si.s.p. - Colon sigmoid segment pelvin; D.I. - Duodenul unu; H.- Canalul hepatic; C. - Canalul coledoc; DII. - Duodenul doi; J.- Jejunul.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate