Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor


Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Etape si caracteristici adaptative de dezvoltare intrauterina


Etape si caracteristici adaptative de dezvoltare intrauterina
ADAPTOLOGIE EMBRIO - FETALA

ETAPE SI CARACTERISTICI ADAPTATIVE DE DEZVOLTARE INTRAUTERINA

Perioada embrio-fetala

Dezvoltarea oului (zigotului), se efectueaza pe o perioada de 38-40 de saptamani, considerate de la data ultimei menstruatii , ce separa fecundatia de nastere si care a fost denumita perioada de gestatie sau intrauterina.

In timpul acesteia se disting 2 faze succesive:

1.perioada embrionara care acopera primele 60 de zile si care comporta etapa primelor 4 saptamani-etapa de formare a embrionului sau embriogeneza si incepand cu a doua luna etapa de organogeneza si modelarea aspectului exterior al embrionului.
Un agent agresor ce ar actiona in aceasta perioada risca sa antreneze moartea embrionului, iar in perioada de la 3 saptamani pana la inceputul lunii a treia, o malformatie congenitala grava (embriopatie).

2.perioada fetala incepe cu luna a 3-a cand embrionul devine fat. In aceasta perioada, ce dureaza pana la nastere se produc in paralel fenomene de crestere si maturare a structurilor din faza precedenta. Cresterea fetala se efectueaza mai ales prin multiplicarea celulelor (hiperplazie)pana spre a 30 a saptamana, cand se produce si o crestere a dimensiunilor celulare (hipertrofie)

Incepand cu luna a 4 a luna, placenta devine organul efectiv de schimb materno-fetal.Tot in perioada fetala, se produce si specializarea tisulara (histiogeneza) specializarea celulelor in tesuturi , ce intereseaza diferitele organe.

O agresiune in aceasta perioada poate antrena o perturbare a cresterii sau diferite leziuni tisulare in special ale SNC

Urmarind dezvoltarea intrauterina, se pot desprinde o serie de caracteristici adaptative.

1. dezvoltarea embrionului si a fatului se realizeaza pe seama organismului matern care ii confera toate elementele necesare evolutiei sale. Acest caracter oarecum parazitar se mentine pe toata perioada gestatiei, insa datorita interventiei unor mecanisme complexe adaptative si numai partial cunoscute, relatiile mama fat raman intr-o interdependenta armonioasa.
2. cresterea embrio-fetala, se realizeaza intr-un ritm impresionant, nemaiintalnit in nici o alta perioada a vietii. Necesitatile acestei cresteri rapide intr-un timp scurt, sunt asigurate prin placenta, care in general asigura un exces de material fata de necesitati.

3. in tot cursul dezvoltarii intrauterine fatul prezinta continuu adaptari la modalitatile variate de aprovizionare, pe masura ce placenta imbatraneste si functiile sale diminueaza, se impune actiunea unor mecanisme adaptative compensatoare , atat in organismul matern cat si in cel fetal.

4. organogeneza fetala terminata precoce,(in primele 2-3 luni) sufera remanieri si modelari importante ulterioare, pana se realizeaza organele si sistemele care sa-i asigure fatului o adaptare normala la conditiile mediului extrauterin.

5. in perioada intrauterina, fatul sta prin intermediul mamei sub dependenta stricta a mediului ambiant. Posibilitatile de adaptare si mecanismele neuro-hormonale ale fatului la conditiile ce depasesc limitele fiziologice, sunt extrem de reduse, astfel incat orice abatere de la constantele mediului ambiant in care se dezvolta fatul, va antrena grave tulburari in dezvoltarea sa.Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Medicina
Anemia megaloblastica
PNEUMONIA, BRONHOPNEUMONIA
VASODILATATOARE CEREBRALE SI ACTIVATORI METABOLICI
SARCINA EXTRAUTERINA
OTITA
TUMORILE ENDOMETRIOIDE
Metode de recuperare medicala B.F.T. a soldului posttraumatic
Socul
Trimetoprimul (tmp)
BLOCURILE PLEXULUI CERVICAL (VLOKA)