Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor


Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
DIAGNOSTICUL RADIOIMAGISTIC AL AFECTIUNILOR HEPATICE


DIAGNOSTICUL RADIOIMAGISTIC AL AFECTIUNILOR HEPATICE
DIAGNOSTICUL RADIOIMAGISTIC AL AFECTIUNILOR HEPATICE

Ficatul, organ parenchimatos, beneficiaza mai putin de investigatia radiologica, care nu poate sesiza diferente mici de densitate. Echografia, CT simpla si spirala cu si fara contrast, IRM, scintigrafia reprezinta metode imagistice de electie pentru diagnosticul hepatopatiilor difuze sau circumscrise.

Metode de examinare radioimagistica

Radiografia simpla a regiunii hepatice poate evidentia o modificare a organelor din jur. Astfel, in hepatomegalie se descrie:

-            pozitia inalta a diafragmului
-            deplasari ale gazului din unghiul hepatic al colonului

-            deplasarea bulei de gaz a stomacului

-            boseluri pe conturul superior al diafragmului in: chist hidatic, tumora benigna, tumora maligna

-            prezenta de calcificari in procese inflamatorii: TBC, bruceloza, abces hepatic, histoplasmoza, echinocoroza, tumori, ateromatoza, micoze

-            calculi radioopaci/micsti in caile biliare intrahepatice

-            prezenta de gaz in caile biliare - in fistulele biliodigestive

-            prezenta de gaz in vena porta in infarctul mezenteric.

Fig. 242 Aspect normal echografic hepatic

Ultrasonografia si CT sunt metodele imagistice cele mai indicate pentru diagnosticul hepatopatiilor difuze si focale.

Fig. 243 Computertomografia hepatica
Arteriografia selectiva a trunchiului celiac, cu vizualizarea arterei hepatice, pune diagnosticul in afectiunile vasculare: anevrisme, malformatii vasculare (fistule arterio-venoase), tromboze, afectiuni parenchimatoase - hemangioame, tumori. Cateterismul A.H. este utilizat si in scop terapeutic pentru chimioterapia si embolizarea tumorilor.

Pasajul baritat confirma cresterea in dimensiuni a ficatului. Astfel, in hepatomegalie, mica curbura a stomacului este amprentata, rotunjita. Stomacul in totalitate este impins spre stanga. Unghiul hepatic al colonului este deplasat inferior.

IRM este utila in special in diagnosticul proceselor expansive hepatice.

Aspectul ultrasonografic si CT normal al ficatului: ficatul este un organ parechimatos omogen situat subdiafragmatic in dreapta, are densitatea cea mai mare, 62-65HU si o structura fin granulara; este format din doi lobi, limita dintre ei fiind reprezentata de o linie care porneste de pe fata inferioara si contine ligamentul rotund sau de linia care uneste vena cava inferioara cu vezicula biliara si peretele abdominal iar in partea superioara de vena hepatica medie.

Fig. 244 Imagistica ficatului prin IRM

Hilul hepatic contine vena porta, artera hepatica si calea biliara principala. Vena porta este situata latero-extern, calea biliara medial iar artera hepatica anterior caii biliare. Artera hepatica, ramura trunchiului celiac se divide in ramuri lobare si segmentare. Venele suprahepatice in numar de 3 converg spre vena cava inferioara. Vena porta (12-14mm.) se divide la nivelul hilului hepatic in doua ramuri, vena porta dreapta (4mm.), cu traiect orizontal, si vena porta stanga dispusa perpendicular.

Fig. 245 Segmentatia hepatica

Vena cava inferioara are o forma ovala si este inconjurata de tesut hepatic in portiunea sa superioara. Ficatul poate fi divizat in 8 segmente.Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Medicina
IRIGOGRAFIA
ARTROZELE
Rinoscleromul
Intersexualitate indusa prin medicamente
Tumorile disembrioplazice
Teste neuromusculare
Sindromul pseudohermafrodit XY la Schnauzerul pitic
VINDECAREA PER PRIMAM INTENTIONEM
BILET DE IESIRE. SCRISOARE MEDICALA
POLIARTRITA REUMATOIDA