Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina veterinara


Index » sanatate » Medicina veterinara
» FUZARIOTOXICOZA PORCINELOR


FUZARIOTOXICOZA PORCINELOR


FUZARIOTOXICOZA PORCINELOR

La porcine, se cunosc doua forme clinice principale de fuzariotoxicoza care evolueaza in functie de predominanta unora sau altora dintre fuzariotoxinele cunoscute in furaje.

Forma toxicozica este provocata de fuzariogenina, toxina T-2 si alte fractiuni toxice. Animalele bolnave prezinta inapetenta, abatere, ascundre in asternurt, diaree rebela, abdomen supt, sete, slabire progresiva.

La unele animale, se observa pe laturile corpului sau intre ongloane niste indurari uscate sau cu o secretie seropurulenta. Pot fi prezente si edeme ale calpului si gatului care provoaca dispnee si stari asfixice.

Din partea sistemului nervos central se observa o scadere a sensibilitatii, mers vaccilant, spasme sau contractii ale unor grupe de muschi.

In faza initiala creste numarul leucocitelor; mai tarziu, scade pana la 5 000-6 000/mm3.

Forma estrogenica este, provocata de fuzariotoxinele F-2 si F-3. La scrofitele impubere, sunt prezente edeme si rubefactii ale vulvei, marirea in volum a vaginului, cervixului si coarnelor uterine, prolapsuri vaginale, uterine si rectale. Pe langa asfel de manifestari caracteristice hiperestrogenismului, se mai adauga: consumul partial al ratiei pana la refuz, incetinirea cresterii, gastroenterite, necroze cutanate, tu1burari nervoase, vomismente.

La scroafele adulte, boala se manifesta prin dereglari ale ciclului sexual, calduri false si prelungite, gestatii si lactatii false. Coarnele uterine prezinta depuneri adipoase pe seroasa viscerala si pe ligamentele largi. Peretii coarnelor uterine nu mai au caracterul miometralnormal, mucoasa uterina este palida, lucioasa, hipertrofiata si fara aspectul dantelat. Pe suprafata mucoasei uterine se observa depozite cu aspect grunjos, de culoare galben-maro si usor detasabile.



Manifestarile caracteristice hiperetrogenismului impiedica nidarea zigotilor in uter si influenteaza negativ fecunditatea si prolificitatea (Mitroiu si col. 1973). Astfel de porumb refuzat de porci este consumat cu placere de sobo1ani si acestia mor. Aceasta observatie confirma cauza mortii in masa a sobolanilor in focarele de fuzariotoxicoza. In aceste focare, porcinele refuza nutreturile combinate pregatite pe baza de porumb atacat de Fusarium, iar sobolanii il consuma si mor.

Se crede ca nu fuzariotoxinele propriu-zise provoaca asemenea fenomene, ci alte substante cu efecte asemnatoare cu ale emeticului (emetic-toxina) care apar in porumb sub influenta fuzariilor si care nu au fost identificate inca, din punct de vedere chimic.

In practica, cele trei forme clinice nu evolueaza ca entitati morbide strict separate una de alta din cauza ca in furajele, care stau la baza etiologiei lor, se gaseste un complex de fuzariotoxine in asociatie cu alte micotoxine.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate