Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor


Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Frumusete


Index » sanatate » Frumusete
COLDCREMELE


COLDCREMELE
COLDCREMELE

Coldcremele sunt preparate cosmetice emoliente pe baza de ceara de albine care contin o cantitate insemnata de apa. Sunt denumite si cerate. Cantitatea mare de apa pe care o contin produce o senzatie de racorire, de unde si denumirea de coldcreme( cold= rece). Sunt indicate pentru intretinerea pielii normale si uscate fiind utilizate ca si creme de zi si noapte.

Ingredientul principal al coldcremelor este ceara de albine, iar prepararea lor se face prin topirea cerii in uleiul vegetal, dupa care se incorporeaza apa, incet, sub continua triturare. Se obtine o emulsie A/U. Aceste unguente au la baza amestecuri de ceara, stearina, ulei vegetal, cetaceu, borax, iar pentru produsele superioare diferiti emulgatori lipofili. In unguentele emoliente rezulta o pseudoemulsie, datorita proprietatilor slab emulgatoare a cerii de tip A/U, care se desface pe piele si permite evaporarea apei producand o senzatie de racoare. Consistenta unguentului depinde de reactia dintre borax si acidul cerotic liber din ceara, cu care formeaza sapunul de sodiu, care actioneaza ca emulgator U/A si va emulsiona apa. Cantitatea de ceara necesara pentru cremele normale poate varia intre 5-16%. Cremele cu cantitate mai redusa de ceara sunt mult mai moi, consistenta lor putand fi crescuta prin adaos de parafina solida sau alcool cetilic. Cremele cu un continut sub 45% apa sunt emulsii A/U, iar peste aceasta valoare sunt emulsii U/A. Prin adaugarea altor excipienti la sistemul ceara - ulei - apa se poate schimba aspectul, consistenta, capacitatea de intindere, emolienta. Adaugarea de lanolina poate determina cresterea capacitatii emoliente, dar are tendinta de a subtia crema, uleiurile vegetale maresc emolienta dar au tendinta de a face unguentul grunjos, cetaceul in proportie de pana la 5% duce la cresterea emolientei, a stralucirii si a opacitatii cremelor. Alcolul cetilic 1% provoaca cresterea emolientei si uneori imbunatateste stabilitatea.
Parafina mareste consistenta. Cremele au stralucire, se intind usor si au proprietati de curatire.

Ca tehnica de lucru se disting 3 etape principale:

         topirea ingredientelor,

         emulsionarea

         racirea.

  Atentie deosebita se va acorda procesului de emulsionare si racire a unguentului. Temperatura optima pentru emulsionarea initiala este de 70-75%, adaugarea apei se face relativ incet, excesul de apa trebuie evitat deoarece favorizeaza emulsii multiple. Dupa emulsionare amestecul se raceste incet, amestecindu-se pana la temperatura de 40-45 grade cand se adauga parfumul.

Exemple de coldcreme:

Rp. Ceara alba  17 gr

  Stearina  17 gr

  Parafina lichida  56 gr

  Apa distilata 10 gr

  Ulei de lavanda  2 pic

Preparare: ceara, stearina si uleiul de parafina se topesc pe baia de apa. Omogenizarea se poate face in 2 moduri: amestecul se tritureaza continuu pana la consistenta semisolida cand se adauga in portiuni mici apa incalzita la 40 grade, iar dupa racire se adauga uleiul de lavanda pana la omogenizare.

-       amestecul se lasa in mojar sa se solidifice, se omogenizeaza treptat toata masa, se adauga apa si apoi uleiul de lavanda.

Rp. Ceara  5 g

  Ulei de parafina  45 g

  Parafina  10 g

  Borax  2 g

  Apa  30 g

  Parfum  q. s

Coldcrema cu stearina:

Rp. ceara  145 g

  cetaceu  85g

  stearina  100 g

  ulei de parafina 450 g

  apa  180 g

    parfum    3g.

 

Coldcrema cu colesterol:

Rp.   ceara   4g

    colesterol  1g

  cetaceu  5 g

  ulei de parafina  30g

  vaselina  35g
  apa  30 g

    parfum    2 pic.

Coldcrema:

  Rp. ceara 8g

  cetaceu  5g

    vaselina  10g

    ulei de parafina  50g

    apa  30g

    borax  4g

    nipagin    0,2g

  parfum    2 pic.

 

Coldcreme cu diferite substante active.

Pentru corectarea ridurilor si pentru a preveni atrofierea tesuturilor si degenerarea pielii, se utilizeaza creme nutritive si revitalizante. Acestea contin substante biologice active, naturale, sintetice si fitoterapeutice ca: vitamine, hormoni, proteine, aminoacizi, produse apicole, fermenti, gerovital, produse care influienteaza direct procesele vitale stimuland functiile pielii.

  Rp./ lanolina 25 g

  Unt de cacao  70 g

  Cetaceu    5 g

  Ulei de parafina  10 g

  Borax  0,10 g

  Apa  25 g

  Vitamina A  1 fiola

  Vitamina  E 1 fiola

Coldcrema contra pistruilor:

Rp.  bismut subnitric    5g

    precipitat alb de mercur  5g

    coldcrema  90g

  Preparare: se tritureaza cele 2 pulberi si se adauga coldcrema preparata dupa una din formulele mentionate anterior.

 

Coldcrema cu camfor:

  Rp. / ceara   3g

  Cetaceu  3g

  ulei  40g

  lanolina 5g

  apa 40g

    parfum 3 pic.

  Camforul se dizolva in ulei, separat se topesc substantele grase si se adauga camforul si se amesteca pana la racire.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Frumusete
UNGUENTE CU STEARATI
COLDCREMELE
loading...