Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor


Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
» Proiect - Consiliere profesionala pentru elevii din ciclul liceal


Proiect - Consiliere profesionala pentru elevii din ciclul liceal
                     

Consiliere profesionala pentru elevii din ciclul liceal

Scopul proiectului:

Prin acest proiect ne propunem sa facilitam alegerea unei facultati dupa terminarea liceului in concordanta cu personalitatea si afinitatile elevului pentru un anumit domeniu.

Obiective :

1.Sa  discute cu profesorii,parintii si colegii de scoala despre viitorul lor profesional2.Sa fie introdusa in ultimii doi ani de liceu, o ora saptamanala, prin care sa-i fie prezentate elevului diverse meserii si beneficiile acestora.

3.Sa-i prezentam elevului gama de facultati si modul de intrare in cadrul acestora.

4.Elevilor care provin din familii cu situatie financiara precara,sa le fie prezentate facultati care au  un program special pentru astfel de cazuri.

Activitati :

1.Investigarea a ceea ce ofera elevilor liceul si profilul la care sunt inscrisi, din punct de vedere academic si social.

2.In cadrul orei saptamanale pentru prezentarea meseriilor, elevul sa poata asculta diverse opinii,atat din partea personalului din cadrul liceului (profesori,diriginte) cat si cu personal specializat,adica la fiecare ora sa vina o persoana diferita sa-si  prezinte meseria practicata.

3.Fiecare facultate sa prezinte elevului institutia,optiunile facultatii ,iar apoi elevul sa ia contact cu cadrul facultatii,cu personalul,cu actualii studenti ai facultatii si chiar sa fac un schimb de experieta.Tot aici se pot prezenta facilitatile institutiei pentru elevii din alte localitati.

4.In cazul elevilor proveniti din familii cu situatie precara,facultatile sa prezinte ce le-ar putea oferii pentru a-si continua studiile.Pentru acestia s-ar putea suplimenta locurile bugetare,s-ar putea introduce asigurarea locuintei pe timpul facultatii,cat si oferirea unor job-uri pe acelasi domeniu pe care il aprofundeaza, atat pentru a castiga experienta, cat si pentru un beneficiu financiar.

ARGUMENTUL

Prin acest proiect ne propunem sa orientam elevii din ciclul liceal cu privire la viitorul lor profesional prin anumite programe, astfel incat ei sa fie constienti de meseria pe care ar putea s-o aiba si de beneficiile oferite de aceasta,deoarece de multe ori acesta este un criteriu principal in alegerea facultatii/meseriei.

Ne dorim ca prin acest program, elevii sa fac o alegere corecta, pentru ca mai tarziu acestia sa fie impacati cu ei insisi si cu alegerea facuta.

Consideram ca acest proiect ar trebui sa fie la nivel national.Sa fie prezent in orice liceu din tara,atat urban, cat si rural, si sa ajute atat elevii,cat si - mai tarziu, cand acesti tineri vor activa – prosperitatea tarii prin oameni bine pregatiti.

Deasemenea consideram ca aceste ore vor imbogati si imbunatati curriculumul scolar.

 FUNDAMENTAREA TEORETICA

        Consilierea inseamna multe lucruri. Ea este o tehnica de informare si evaluare. Ea este un mijloc de a modificat comportamentul. Ea este o experienta de comunicare. Dar, mai mult de atat, ea este o cautare in comun a sensului in viata omului, cu dezvoltarea dragostei ca element esential, concomitent cu cautarea si consecintele ei.pentru mine, restul este lipsit de importanta, daca nu exista actiunea de cautare a sensului vietii. Intr-adevar, aceasta cautare este insasi viata, iar consilierea este numai o intensificare speciala a acestei cautari. »,  R.W. Strowig

          Procesul orientarii profesionale este deosebit de important pentru viata social-economica. De aceea, in toate timpurile a existat un sistem de orientare si selectie profesionala.

                Conceptul de consiliere

            « Consilierea este o activitate initiata de o persoana care cauta ajutor. Ofera oportunitatea clientului de a identifica tot ceea ce-l perturba, de a se autoexplora si de a se intelege. Procesul de consiliere il va ajuta sa-si identifice gandurile, emotiile si comportamentele care, constientizate fiind il fac sa se simta plin de resurse si sa hotarasca schimbarea. », Janice Russel, Graham Dexter,  Tim Bond, 1992.

          Aceasta presupune existenta unei persoane care are temporar sau permanent, rolul de consilier si care ofera sau accepta in mod explicit sa acorde timp, atentie si respect uneia sau mai multor persoane, cu rolul temporar de client.

         Avand in vedere necesitatea de a asista decizia profesionala a elevilor din anii terminali de liceu, a studentilor si absolventilor de invat superior si de a pune in relatie oferta de formare profesionala cu cerintele mediului economic, in fiecare institutie de invatamant superior din tara s-au constituit DEPARTAMENTE DE CONSULANTA PENTRU ALEGEREA RUTEI PROFESIONALE SI PLASAMENTUL PE PIATA MUNCII.

         Targurile educationale – sunt manifestari de profil pentru unitatile scolare. Consilierii din sistemul preuniversitar se numara printre organizatorii si beneficiarii acestui gen de evenimente. Ei sunt mediatori intre inspectorate, managerii scolilor, societatea civila si populatia scolara, asa incat informatiile sa circule, iar decizia de dezvoltare a carierei elevului sa fie cat mai argumentata.

        Informarea si consilierea privind cariera consta in indrumarea elevilor in vederea alegerii unei forme de invatamant potrivite nivelului de pregatire atins anterior si mai ales, potrivita aptitudinilor, intereselor profesionale si personalitatii acestora. Informarea si consilierea privind cariera este un proces de dezvoltare a clientilor in vederea creearii unei cariere care sa raspunda cerintelor pietii muncii.

            Informarea si consilierea privind cariera

        

Reforma invatamantului are ca rezultat,printre altele, reevaluarea importantei activitatii de consiliere psihopedagogica si de orientare scolara si profesionala a elevilor. Acest fapt se reflecta in introducerea unei noi arii curriculare intitulata « Consilere si Orientare, in Curriculum-ul National pentru Invatamantul Preuniversitar. » Disciplina « Informare si Consiliere privind Cariera » este propusa ca disciplina optionala in cadrul ariei curriculare « CONSILIERE SI ORIENTARE », urmarind implicarea cadrului didactic in desfasurarea unor activitati, in scopul unei mai bune cunoasteri a optiunilor scolare si de arta si meserii ale elevilor in vederea unei orientari adecvate. In alegerea acestei discipline pentru optionalul de « CONSILIERE SI ORIENTARE », am avut in vedere importanta deosebita pe care o are pentru elevii de clasa a-12-cea investigarea intereselor si optiunilor scolare si de arta si meserii.

     Programa a fost realizata pentru elevii din clasa a-12-cea, care vor opta pentru o ora de curs saptamanal in aria curriculara « Consiliere si Orientare ».

     Aceasta programa ofera suficienta flexibilitate in tratarea temelor propuse, lasand la latitudinea cadrului didactic numarul de ore aferent fiecarui continut, precum si modul de a abordare metodica. S-a incercat orientarea activitatii didatice pe lucru in echipa si pe invatare prin cooperare, in vederea stimularii initiativei si a spiritului creativ.

           Orientarea profesionala se refera la ansamblul de actiuni unitare in dirijarea si integrarea tanaralui intr-o profesie, in asa fel incat sa devina un factor productiv al acesteia.

              Educarea  elevilor in vederea alegerii studiilor si a profesiunii viitoare este un aspect al educatiei generale pe care o da scoala. Chiar si informarea scolara si profesionala pe care o realizam in procesul de invatamant este, in primul rand un mijloc de educare a intereselor elevilor pentru diferite scoli si profesiuni.

              Informarea elevilor asupra scolilor la care au acces dupa terminarea scolii generale sau liceului  si asupra profesiunilor pentru care pregatesc aceste scoli este, dupa cum se stie, unul din obiectivele centrale ale orientarii elevilor. Nu se poate face o buna orientare a tineretului, fara o informare ampla si exacta asupra posibilitatilor de scolarizare, calificare profesionala si plasarea in productie. Poti sa alegi solutia cea mai buna, numai atunci cand cunosti toate « datele problemei » si toate solutiile care ti se ofera.

              In activitatea de orientare scolara si profesionala pornim de la unele date obiective existente si care nu pot fi usor modificate. Elementul obiectiv pe care trebuie sa-l cunoasca fiecare elev si parinte este actuala structura a invatamantului. Aceasta structura trebuie foarte bine cunoscuta si prezentata elevilor pentru a afla care este specificul fiecarui tip, ce profile contine, ce calificari acorda si ce perspective ofera, pentru avansari si calificari ulterioare.

Domeniul consilierii carierei a cunoscut etape de avant in utilizarea diferitelor metode si tehnici de evaluare( la inceput, dominant teste psihologice, in prezent, in majoritate , chestionare si inventare de interese , preferinte, aptitudini, atitudini, valori).Daca la inceputurile activitatii de orientare scolara si profesionala din Romania indentificam o faza accentuat psihometrica , acesteia ii urmeaza una dominant educative si apoi – cea actuala – care pune accent pe aspecte ce tin de managementul si procesarea cognitive a informatiei cu finalitate centrata pe consilierea globala a carierei clientului, pe aspecte etice si calitatea serviciilor.

In activitatea de consiliere a carierei – ca mijloace ajutatoare in acest process – indentificam ca sunt utilizate teste , chestionare sau inventare: de aptitudini, de personalitate, de interese si nevoi speciale, despre valori si atitudini, de evaluare a achizitiilor academice.

In fond, consilierul foloseste anumite teste si inventare pentru a ajuta elevul sa se auto-cunoasca , sa-si auto- evalueze resrsele personale, sa-i faca pe acestia apti de auto-decizie si planificarea carierei personale.Cu alte cuvinte, Cu alte cuvinte amintitele instrumente de evaluare pot sa-i ajute pe elevi in:
-cunoasterea deplina a aptitudinilor personale, abilitatilor , deprinderilor sau cunostintelor

-gasirea filierei de educatie si formare profesionala in consens cu proiectele si resursele lor cu privire la cariera in contexte concrete de viata

-conturarea pozitiva si realista a imaginiii de sine

-indentificarea cuzelor , natura si amploarea barierelor blocajelor  deciziilor in aria ocupatiilor

-compensarea lipsei de informatii , a informatiilor incomplete sau eronate si atenuarea stereotipurilor cu privire la lumea muncii

Kapes, Mastie si Whitfield stabilesc cateva “principii de baza ale dezvoltarii carierei” care se refera la:

  • Dezvoltarea carierei este un process continuu, o succesiune de alegeri:aceste schimbari in planul alegerilor si focarelor de interese profesionale sunt sunt generate de schimbarii carea apr atat in plan personal , cat si in cel al mediilor de munca( progresul economic, social, tehnologic)
  • Luarea deciziilor si planificarea dezvoltarii carierei este un process care poate invatat si aplicat de-a lungul vietii.:pentru acesta este necesar a fi parcurs etape precum: indentificarea problemei, culegerea de informatii, evaluarea optiunilor si dezvoltarea de planuri de actiune
  • Contextual social influenteaza opiniile indivizilor: asteptarile colegilor, profesorilor, parintilor
  • Mitul unei singure “profesii potrivite” este pagubitor si inexact:orice persoan poate avea success si satisfactii profesionale in mai multe ocupatii sau domenii

In cadrul ofertelor de servicii ale institutiilor de informare, consiliere si orientare a carierei, targul ofertelor de educatie  reprezinta  o modalitate de comunicare cu clientii si de informare a elevilor , studentiilor , cadrelor didactice , institutiilor de educatie si formare, de planificarea si dezvoltarea carierei prin investigarea pietei educationale.

Targul ofertelor de educatie ofera este, totodata, o cale de a afla noutati, cerceta, interactiona si, mai ales, dea demonstra un management efficient al informatiilor , pentru ca ofera elevilor , studentilor  si adultilor nu numai informatii ,  ci si ii ajuta sa ia o decizie cu privire la dezvoltarea carierei personale.

Pana a capata amploare , character organizat si im portanta de care se bucura astazi in alegera carierei, targul ofertelor de educatie avea anumite caracteristici;

-se desfasura pe sectiuni specifice

-se prezenta intr-un mod static , unidirectional, asemanator metodelor de educatie traditionale

-se aprecia ca participantii aveau posibilitatea de a efectu alegeri putine.

In present targul ofertelor de educatie este din ce in ce mai sofisticat, are o personalitate bine conturata , mai ales din perspective armonizarii  cu politicile educationale europene in domenilu orientarii si consilierii si a dezvoltarii strategiilor de marketing educational , complexe , care implica participarea active a  beneficiarilor.

Se estimeaza ca la fiecare cinci ani avem in totalitate alte informatii noi .Daca aceata tendinta va continua , elevii va trebui sa beneficieze de noi informatii aproape continuu, cel putin pe canalele informatice.In acest context , pe lanaga un management al informatiilor si al invatarii eficiente , specializarea profesiilor , importanta aptitudinilor si atitudinilor transferabile , este necesara redefinirea targului ofertelor de educatie si valorificarea potentialuilui sau in planul consilierii.

Calitatea serviciilor de informare, consiliere si orientare scolara  este conferita, mai ales, de facilitarea accesului la informatii, de exemplu , despre sistemul de educatie , locurile disponibile in scoli  si universitatii, situatia disciplinelor optionale, mediile de admitere la liceu si la facultate, cererea si oferta pentru anumite profesii pe piata muncii, istoria institutiilor de invatamant, personalitatile de scces care au absolvit anumite institutii de educatie, situatia celor mai cautate meserii.( Jigau, 2003)

In ctivitatile de consiliere si orientare, obiectivul principal al specialistilor este de a ezvolta independenta, responsabilitatea in ceea ce priveste planificarea si luarea deciziilor in cariera.Astfel sunt absolute necesare informatiile  si abilitatile despre sine, ceilalti, afertele educationale, ocupatii, piata muncii, marketing personal si reusita in cariera.

A dezvolta o cariera este ca si cum ai urca un munte.La baza acestuia se gasesc informatiile foarte clare despre educatie si munca , despre roluri si despre sine, conform teoriei structurale despre cariera ( Law, 2000).Acesta indntifica sapte elemente importante in orientarea si consilierea carierei: stabilirea obictivelor, crearea unui mediu prietenos de invatare, colectarea informatiilor, identificarea nevoilor, transmiterea informatiilor, sumarizarea progresului, clarificarea planului de viitor ( Law si Bedford, 2000)

         Problematica orientarii scolare si profesionale moderneOmul se desprinde din ce in ce  mai mult cu schimbarea.Capacitatea sa de adaptare este foarte mare.Greutatea intampinata este o greutate de moment , caracteristica unei anumite etape istorice.Schimbarea de perspective asupra realitatii sociale ajuta procesul de adaptare.Fara indoiala este greu pentru o generatie care a fost obisniuta sa considere unele valori sau institutii ca fiind imuabile, sa accepte disparitia acestora .

Echilibrul social , conditionat anterior de integrarea generatiilor tinere in valorile si institutiile traditionale , este determinat astazi de posibilitatea de adaptare  la ritmul transformarilor care au loc.Stabilitatea sociala , caracteristica trecutului era , era favoriizata , in parte, de dependenta omului si si a formelor lui de viata , de mdeilu natural,un mediu cu o identitate remarcabila in timp.

In acelasi timp , necesitatea de adptare continua a persoanei la conditiile realitatilor exterioare impune educatiei sarcina de a crea tanarului deprinderea de a se informa, de a-si apropria pe parcursul vietii sale , cunostintele necesare satisfacerii  solicitarilor pe care realitatea exterioara le formuleaza.

Orientarea

Problema orientarii sociale si cea a orientarii profesionale s-a bucurat de o atentie deosebita in ultima jumatate de veac prin problenatica discutata in publicatiile de specialitate si prin amploarea a ctiunilor desfasurate in plan social.Intre actiunea de asistenta si actiunea de orientare se constata , pe plan istoric, o trecere de la ctiunea pura de orientare , spre aceea de asistenta complexa.

Rolul orientarii scolare se contureaza in situatii mult differentiate intre ele:

-pentru imprejurarile in care invatamantul de cultura generala –obligatoriu-organizat pentru ansambul copiilir-nu este accesibil unor categorii de copii.

-indiferent daca este normal, talentat sau deficient, trebuie sa fie condos in ierarhia scolilor astfel incat capacitatiile dsale sa ii fie valirificate din timp.

Rolul orientarii este de a inlatura structurarea situatiei de” falsa vocatie”, situatie in care copilul considera ca are anumite aptitudini, dar cu rezultate reduse.Este adevarat, pasiunea conduce la success , insa ea trebuie sa fie sustinuta  de un fond aptitudinal.

O alta conditie obiectiva de desfasurare a orientarii scolare se refera la sistemul de organizarea a scolilor..De fapt, orientarea scolara, empiric , ca atitudine a copilului , a aparut atunci cand au luat fiinta scoli cu obiective, metodologie si continut dinstinct.

Orientarea scolara si orientarea profesionala reprezinta doua actiuni care intervin in procesul de realizare a persoanei, se sustin si se sintregesc , conturandu-se ca doua actiuni cu caracteristici si obiective dinstincte.In genere , orientarea scolara poate fi considerata  ca fiind lipsita de finalitate in situatiile in care este detasata de orientarea profesionala , in timp ce orientarea profesionala ramane fara fundamnent efficient daca nu e precedata de o orientare scolara.

Rolul scolii in orientarea profesionala este considerabil.

-consolideaza la tineri atitudini positive fata de munca , conditia principala a  succesului in orice domeniu de activitate

-exercita o actiune de pregatire in ansamblu, realizata in scolile de cultura generala si, ulterior, o formare diferentiata calitatic, sub aspect de informatii, aptitudinii, caracteristici generale de personalitate, in scoli cu profil general

-asista pe elevi in luarea deciziei de orientare, oferindu-le datele necesare asupra cerintelor profesiunii dorite  sau asupra pietei muncii.

            

               BIBLIOGRAFIE :

   Consiliere si Orientare - Nicoleta-Adriana Florea, Cosmina-Florentina Surlea, Editura Arves, 2007

   Orientare Scolara si Preorientare Profesionala – Ministerul Educatiei si Invatamantului, coautori : A. Chircev, D. Salade, Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti, 1976

   Orientare Scolara si Profesionala – Ursula Schiopu, Paula Constantinescu, Centru de Multiplicare al Universitatii din Bucuresti, 1971                   

    Mihai Jigau – Consilierea carierei. Compediu de metode si tehnici, Bucuresti 2006

    Ion Holban – Laboratorul scolar de orientare, Editura Didactica si Pedagogica


Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Asistenta-sociala
Familia si prestatiile de asistenta sociala care se acorda prin autoritatile publice locale - lucrare licenta
Abordari conceptuale privind serviciile publice de sanatate si dezvoltarea sociala
Evolutia retelei de asistenta sociala din romania
Campanie impotriva discriminarii HIV - Si ei sunt oameni
Consiliere si orientare - personalitatea copilului prescolar
Violenta se dezvata: un program de reducerea comportamentelor violente
Cine este consilierul de asistenta sociala?
Factori importanti pentru inceperea si derularea interventiei de grup
Proiect antidrog - Ridica-te si lupta
PORTOFOLIU M.E.S.P.A.S.