Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor


Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
» Metode de interventie in violenta domestica


Metode de interventie in violenta domestica
Universitatea “Al. I. Cuza “ din Iasi

Facultatea de Filosofie

Master : “Familia si managementul resurselor familiale”

Catedra de Asistenta sociala

Anul II  Semestrul I

                      Disciplina :Violenta in familie

                   Metode de interventie in violenta domestica

            

             Datorita complexitatii si inmultirii cazurilor de violenta domestica , interventia in astfel de situatii presupune folosirea unei strategii specifice acestor cazuri si tehnici si instrumente particulare care se impun in astfel de situatii.
                 Fiecare interventie presupune un plan de interventie care cuprinde obiective precise, constiente si care are in vedere recuperarea acesteia, incat sa devina o resursa eficienta pentru societate. Interventiile urmaresc : sanatatea fizica si psihica a femeii si a copilor, cresterea increderii in sine, intreruperea lantului violentelor in familia in care apare si stoparea transmiterii acesteia de la o generatie la alta .

                Intrucat sunt urmarite mai multe domenii, interventia presupune rezolvarea cazului de catre o echipa interdisciplinara. La baza lucrului in echipa in astfel de situatii stau urmatoarele  principii :

a) etica profesionala ce impune:   -   gestionarea informatiei cu discretie

                                                      -   profesionalism si competenta

                                                      -   respectarea valorilor morale  a persoanelor implicate

b) confidentialitate  :   -  explicarea clientului a rolului pe care  il are in echipa

c) luarea deciziei se realizeaza in consens cu toti specialistii participanti si implica                

    respectarea parerii fiecaruia si acordul clientului.

                       Pentru a actiona cu eficienta maxima in astfel de cazuri, asistentul social trebuie sa cunoasca elementele necesare in procesul de interventie si modul de procurare a informatiilor utile.

Elementele necesare in procesul de interventie cuprind :

a)      Intelegerea analizei femeii batute, care incepe cu adunarea de informatii. Aceasta presupune abilitati de baza in ce priveste ascultarea activa si respect pentru viata, cultura si dreptul de luare a deciziilor ale fiecarei persoane agresate.

Adunarea informatiilor , presupune apropierea, intelegerea unui individ cu probleme , cu relitati , cu informatii si cu optiuni , precum si mentinerea sensibilitatii interactiunii cu persoana agresata.

Adunarea informatiilor se poate face folosind trei modalitati

-          a aborda fiecare femeie batuta ca pe uindivid unic

-          a asculta eficient

-          a intelege ca perspectiva femeii se poate schimba.

 

Modele de interventie   

 

                 In ultimul timp, violenta domestica a inregistrat cote alarmante si se regaseste ca un fenomen social in diverse segmente sociale , cu impact asupra intregii comunitati, astfel modelele de interventie sunt clasificate in functie de gradul de extindere :

-          modelul lucrului pe caz;

-          modelul interventiei in retea;

-          modelul campaniilor de sensibilizare la nivel comunitar si politic.

          Modelul lucrului pe caz   -     subiectul il constituie victima si familia acesteia , presupunand intelegerea situatiei in care se afle aceasta, fiind necesara interventia specialistilor pentru reducerea traumei si asigurarea protectiei persoanei.

         Modelul interventiei in retea  -  urmareste construirea in jurul victimeia unui cerc alcatuit din servicii si profesionisti in domeniu dar si din persoane exterioare sistemului de servicii.

          Modelul campaniilor de sensibilizare la nivel comunitar si politic  -   urmareste influentarea contextului socio-cultural al interventiilor. Posibilitatea comunitatii de a ajuta in situatii de violenta domestica poate fi stimulata prin educatie si campanii de advocacy, care au ca scop :

-          sensibilizarea comunitatii;

-          multiplicarea serviciilor d interventie comunitara;

-          crearea si functionarea retelelor de sprjin;

-          aparitia voluntarilor;

-          initiative la nivel legislativ;

-          aparitia proiectelor de interventie comunitara.

               Cele trei tipuri de interventie implica diferite niveluri ale sistemului social, se completeaza si se imbina reciproc.

               In cazul violentei domestice , interventia pri prisma asistentei sociale se poate reliza :

-          pe termen scurt , avand ca obiectiv general depasirea situatiei de criza;

-          pe termen lung , urmarindu-se reabilitarea victimei.

                 Modelul general de interventie folosit in rezolvarea problemelor cu aspect social, presupune prcurgerea a trei momente pricipale ( momentul contactului, momentul contractului, si momentul actiunii), care trebuiesc stabilite de comun acord cu clientul si acceptate de acesta.

Tehnici si instrumente de interventie 

              Tehnica , in acceptiune sociologice este subsumata metodei si se refera la demersul operational al abordarii fenomenelor studiate, iar instrumentele de investigare constituie unele materiale (foaie de observatie, ghid de interviu) de care se serveste cercetetorul pentru cunoasterea stiintifica a fenomenului.

               Cele mai importante tehnici si instrumente folosite de asistentul social in cazurile de violenta domestica sunt : planul de securitate, evaluarea initiala a violentei domestice, incurajarea si linistirea clientului, inversarea rolului, redefinirea , sculptura familiei, fisa procesului decizitional, matricea procesului decizitional, mapa coercitiei si consilierea. 

1)      Planul de securitate

           Planul urmareste protejarea victimei si a copilului si este intocmit impreuna cu un asistent social specializat fiind reinoit continuu, in functie de elementele noi care apar. El contine instructiuni clare, precise ce trebuiesc urmate in cazul cand violenta apare din nou. Amintim pe scurt cateva elemente ale planului de securitate :

-          Anticioarea violentei

-          Ce faci cand esti in pericol

-          Pregatirea copiilor

-          Adunarea de dovezi asupra violentei

-          Ce trebuie sa iei cand pleci

-          Scaparea –fuga

-          Unde vei merge

-          Protectia la serviciu

-          Protectia in public

-          Protejarea copiilor

-          Chemarea ajutoarelor

-          Intalnirea cu abuzarorul

-          Pastrarea in secret a noului domiciliu

-          Sa mentii in siguranta noua casa

-          Folosirea unui plan de siguranta personalizat

-          Sugestii pentru amplificarea sigurantei in cadrul relatiei

-          Sugestii pentru amplificarea sigurantei cand relatia s-a terminat

2)      Evaluarea initiala a violentei domestice

           Aceasta evaluare , ca instrument de lucru, include alcatuirea unor fise pentru agresor si pentru victima, in care sunt cuprinse datele primare referitoare la cauzele fenomenului. Fisa agresorului cuprinde datele de identificare a persoanei in cauza si o  scurta biografie structurata. Poate exista sio fisa anexa, care sa cuprinda relatari ce privesc manifestarile violente pe care le-a avut fata de victima. Fisa victimei, de asemenea cuprinde datele de identificare, o scurta biografie a violentei la care a fost supusa, precum si  unele consecinte ale acesteia.

3)      Incurajarea si linistirea clientului

              Aceasta tehnica urmareste sprijinirea emotionala a clientului, conducand spre consolidarea punctelor tari ale acestuia. Se recomanda folosirea ei cand clientul manifesta abilitati in utilizarea punctelor tari.

              Calmarea este propice cand clientul manifesta indoiala in capacitatile sale fizice si psihice.

4)      Inversarea rolurilor

              Aceasta tehnica are valoare terapeutica si este folosita pentru a ajuta o persoana sa inteleaga care sunt perceptiile si sentimentele altor persoane referitoare la situatia in care se afla.

              Exista doua categorii de inversari :

-          intre subiect si persoana care il percepe

-          intre client si consilier

                     Cand conflictul este latent, persoana substituita este imaginara, iar cand conflictul este manifest, persoana este reala.

5)      Redefinirea

          Este o tehnica folosita de asistentul social pentru a modifica semnificatia pe care clientul o atribuie unui evenimant sau comportament. Este utilizata preponderenet in cazul persoanelor aflate in conflicte interpersonale, fiind foarte utila in identificarea problemei clientului , deschizand drumul spre schimbare. Redefinirea ofera alternative ale perceperii, stimuland capacitatea receptiva a clientului si abilitatea sa de a gandi tolerant in raport cu ceilalti.

6)      Sculptura familiei
          Aceasta tehnica flexibila, ajuta un client sau o familie sa inteleaga nu numai propriile sentimente si comportamente, ci si pe ale celorlalti membri , prin traversarea unor evenimente importante din familie. Prin intermediul sculpturii familiei, clientul poate reprezenta relatiile dintre membrii familiei asa cum le vede el , fiind totodata si un mod de a se vedea asa cum este perceput de sculptor, membrul respectiv. Asistentul social joaca un rol important , instrumentul putand fi folosit atat pentru evaluare cat si pentru tratament.

7)      Fisa procesului decizional

           In incercarea de a raspunde asteptarilor potentialilor clienti, un asistent social il poate sprijini pentru a se decide asupra unor alternative, punandu-I la dispozitie o fisa care cuprinde diverse intrebari structurate , in functie de problemele clientului, provocand clientul la analiza propriei situatii, dar fiind folosita si in sedintele de intalnire.

8)      Matricea procesului decizional

           Aceasta contribuie la sprijinirea clientului care trebuie sa decida , alegand intre mai multe variante. Matricea are valoare de instrument si contribuie la stimularea clientului pentru a gasi el insusi alternativele, el trebuind sa ia decizia finala.

9)      Mapa coercitiei

           Aceasta prezinta succint metodele folosite de abuzator in vederea exercitarii puterii si asociatia dintre efectele violentei si scopurile avute de persoana violenta pentru obtinerea unor rezultate care sa favorizeze dependenta de el. Instrumentul prezinta situatia in care se afla clientul si furnizeaza informatii sintetice pentru asistentul social.

10)  Consilierea

           Consilierea folosita in asistenta sociala are ca scop adaptarea clientului la conditiile de viata , dezvoltarea personalitatii, rezolvarea conflictelor interpersonale, adica urmareste :

             -    reducerea stresului prin oferirea suportului emotional

             -    realizarea unui bun management al resurselor detinute de pacient si pregatirea acestuie pentru acceptarea schimbarilor inpropria viata.

             In cazul in care problemele depasesc competenta asistentului social , clientul este dirijat spre serviciile de specialitate.

             In consilierea unei femei abuzate , ghidul de explorare a situatiei se poate baza pe urmatoarele puncte de interes :

-          care sunt resursele sociale si financiare ale familiei ?

-          Ce elemente de stres afecteaza in mod curent familia ?

-          Care este ocupatia sotului ?

-          Sunt folosite diferentele religioase pentru justificarea bataii ?

-          Copii au fost planificati sau nu ?

-          Exista dovezi ale abuzului de alcool, ale dependentei de jocuri de noroc sau legaturi extraconjugale din partea unuia dintre parteneri ?

-          Violenta era dominanta in familiile de origine ale partenerilor ?

-          Cum pot fi eludate aceste comportamente incorporate ?

-          Normele si valorile pe care le au partenerii sunt importante ?

      Trebuie avuta in vedere fericirea copiilor , dace exista si daca sunt cumva si ei victime ale violentei. Atentie sporita trebuie acordata femeilor care s-au despartit de sot si incerca o noua viata alaturi de copii.

                      Dintre tehnicile folosite frecvent , mai ales in cazul consilierii in caz de criza , putem mentiona :    Ascultarea activa, evocarea, verificarea sau clarificarea, parafrazarea, reflexia, confruntarea sau sumarizarea.

a)      Ascultarea activa clarifica cele spuse de ambele persoane si se realizeaza prin repetarea afirmatiilor de catre persoana care vorbeste.

b)      Evocarea  consta in a incuraja pe celalalt sa continue

c)      Verificarea celor intelesa sau clarificarea este o intrebare folosita dupa un mesaj ambiguu transmis de client.

d)     Parafrazarea este folosita pentru a atrage atentia clientului asupra continutului mesajului, ajutand clientul sa se concentreze la persoana, obiect sau la idee, asupra mesajului cognitiv.

e)      Confruntarea ajuta pe client sa exploreze fiecare parte a mesajului, pune in avidenta discrepantele, distosiunile si jocurile pe care le foloseste clientul pentru ascunderea unor lucruri.

              Consilierul , pe baza celor relatate si prin prisma gandurilor si a sentimentelor clientului, face observatii si pune intrebari in legatura cu sentimentele clientului care se desprind din comportamentul verbal si nonverbal al acestuia.

 

                  

 Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Asistenta-sociala
ASISTENTA SOCIALA IN EUROPA MEDIEVALA
Metode de interventie in violenta domestica
Masuri active de combatere a somajului
MODERNIZAREA PROTECTIEI SOCIALE
Metode si tehnici utilizate in studierea fenomenului copiii strazii
Ce este consilierea in asistenta sociala?
Relatia dintre dezvoltare sociala si schimbare sociala. Acceptiuni si definitii.
Managementul serviciilor sociale de sanatate
Repere teoretice in abordarea fenomenului de cersit. Cercetare.
SERVICIUL DE REINTEGRARE SOCIALA DIN CADRUL PENITENCIARULUI